Uwielbiam cukinię, zwłaszcza, gdy jeszcze nie jest przerośnięta, bo wtedy nie trzeba jej obierać ze skórki, w której jest mnóstwo witamin. Dzisiaj polecam jej wersję
Gosia gotujeTarta z ciasta kruchego, które robi się bardzo szybko i łatwo. Do środka tarty tym razem poszło to co akurat było „na stanie”
OstryKęsLangosze to specjalność kuchni węgierskiej i słowackiej. Można je tam kupić prawie w każdym barze szybkiej obsługi. Pierwszy raz jadłam je ponad 10 lat temu na
Bernika - moj kulinarny pamietnikDawno mnie nie było, ale wracam znowu do pichcenia :) Przedstawiam pysznego i aromatycznego kurczaka w chrupiącej panierce. Robi się szybko, więc polecam szczególnie dla zabieganych
Czerwona PorzeczkaNie przepadam za tradycyjnym schabowym, dlatego szukam ciągle pomysłów na inny sposób podania ;) No i znalazłam, na stronie tanio-szybko-smacznie bardzo fajny pomysł na
Czerwona Porzeczkaprostego, szybkiego i bardzo smacznego. Chłodnik taki mój- bo z kiszonymi ogórkami, pietruszką i pieprzem cytrynowym (swoją drogą nie wiem czy w oryginale się je dodaje- ale chyba nie). Idealne danie na gorące dnie. Niestety nie udało mi się dostać botwinki więc tym razem Chłodnik musiał obejść się bez niej. A Wy co pysznego szykujecie swoim najbliższym na obiad
Krakowskie smaki Anidania, które można przygotować w szybkim czasie wtedy kiedy nie mamy zbyt dużo czasu na gotowanie i te, które wymagają troszeczkę dłuższej chwili w kuchni. Wybór wcale nie jest łatwy, ale najbardziej spodobało nam się danie z makaronem Barilla, na które przepis zgłosił: Dariusz Ł . Bardzo smaczny pomysł na iście jesienny obiad, danie to może przygotować każdy(...)przez Dariusza poniżej. Samego Zwycięzcę bardzo proszę o przesłanie swoich danych adresowych na adres smykwkuchni@gmail.com, tak aby nagroda mogła dotrzeć. Uwielbiam makaron z dynią i boczkiem. Proste i szybkie, ale pyszne danie. Składniki na 2 porcje: 150 g makaronu pełnoziarnistego penne Barilla 100 g boczku 200 g dyni 1 cebula 2 zabki czosnku 50 g pestek dyni
SMYKWKUCHNISałatka z brokułem gotowanym na parze, szpinakiem, świeżą kolendrą i sosem z pieczonej papryki, przygotowana zgodnie z regułami postu leczniczego dr Dąbrowskiej / postem Daniela. Danie wegańskie
Dorota SmakujeNa co jest sezon w Marcu Pasta jajeczna ze szczypiorkiem Klasyczna pasta jajeczna Pasta jajeczna z pieczarkami i boczkiem Jajka faszerowane wiosenne Jajka faszerowane pieczarkami Jajka
Dorota SmakujePizza z salami i papryką – pizza jak z pizzerii Taka pizza, to u nas hit każdego spotkania. Pyszna, chrupiąca, duża pizza pełna ulubionych dodatków. Sekret
Słodkie okruszkidietę, jak i domowy budżet. Wegańskie kotlety z ciecierzycy to pomysł na zdrowy obiad po pracy. Gdy użyjemy ciecierzycy ze słoika (wg mnie ze słoika jest lepsza niż ta z puszki, jeśli sami jej nie gotujemy), to jego przygotowanie będzie nie tylko proste, ale i szybkie. Aby było nie tylko zdrowo, ale i domowo – podałam je wraz z sałatą
Poezja smakuProste i pyszne faszerowane pieczarki Fajna prosta wersja faszerowanych pieczarek . Nie wymagająca z prostych składników , smakuje doskonale i stanowi świetną przystawkę na każdą okazję . Kombinacja smaków
Ogrodnik w podróżyWitajcie, Bardzo lubię robić dania, które nie zajmują mi dużo czasu, ale są smaczne i pożywne. Dzisiaj mam dla Was przepis na indyka z
Kuchnia moimi oczami