pieczarkami i papryką) Na początek tygodnia polecam Wam frittatę, do której możecie wrzucić produkty, które zalegają Wam w lodówce. Nadają się tu wszelkie resztki warzyw, gotowane ziemniaki pozostałe z obiadu, sery i wędliny. W mojej wylądowały pieczarki, papryka, cebula, łodyżki natki pietruszki(listki zużyłam do kaszotto z piątku) i łodyga brokuła (z różyczek robiłam wcześniej nadzienie do naleśników). Poniższy przepis(...)możecie wykorzystać suszony tymianek. ➤ Kliknij - Przepis na zupę ribollitę Piątek - Kaszotto z pieczonymi burakami i pomidorami Ten przepis wypatrzyłam w książce Nigela Slatera "Jedz. Mała księga szybkich dań" - prawdziwej kopalni inspiracji na proste obiady! Kaszotto z dodatkiem pieczonym buraków, pomidorów i jeszcze przepysznego pieczonego czosnku to niebo w gębie! Zamiast zwykłych buraków jak w przepisie dodałam buraki Choggia, które zostały
Chilli Czosnek i OliwaPasta z zielonego groszku z fetą Pasta z groszku to bardzo szybki w przygotowaniu dodatek. Pasuje zarówno do kanapek, jak i do obiadu w zastępstwie surówek czy marynowanych przetworów. Idealnie smakuje w połączeniu z ziemniakami, np. ugotowanymi w mundurkach. Jej największą zaletą jest to, że składniki praktycznie zawsze mamy w domu, więc jest to jedno z tzw. dań awaryjnych
Taste and Cooksosem pomidorowym i dynią, tak właśnie było z tym daniem. Prawie codziennie zderzam się z pytaniem do samej siebie co jutro dzieciom zrobić na obiad. Założenia są takie, że ma być szybkie w zrobieniu i łatwe do odgrzania. I tak jak zrobię kotlety to odgrzewane to słabe, ciągle dania jednogarnkowe.. też jakoś tak słabo. Kombinuję przeważnie wracając(...)zostało jeszcze dosolenie sosu, doprawienie bazylią i gotowe. Do tego dania podałam ugotowany ryż. Duszony kurczak z sosem pomidorowym i dynią – danie na obiad
Kuchnia na wzgórzuDziś przedstawię przepis na żółtą fasolkę szparagową, najpierw blanszowaną, a później podsmażaną na masełku z bułką tartą. Tak przygotowana fasolka jest idealnym dodatkiem do obiadu i
PysiaGotuje.pltemu zobaczyłam te kluski u Agaty i już nie było wyjścia. Niedzielny poranek a ja do kuchni i wzięłam się za przygotowywania. Kluski się robi szybko i bardzo fajnie, bo wszystko wyrabia mikser :) Obiad był pyszny, a tak przygotowywane kluski zawładnęły moim sercem i już wczoraj zrobiłam je po raz kolejny, tym razem jako dodatek do obiadu. Zostały dzień
Kuchnia na wzgórzuMy Blueberry Corner by "jagodzianka" Szybko i smacznie to dział na upalne dni, gdy gotowanie mocno podnosi temperaturę w domu, także dla zapracowanych, zabieganych i
My Blueberry Cornersię przerobić na pyszną zapiekankę albo omlet z dodatkiem jajka. Ser świetnie się komponuje z gruszką, orzechami i rukolą – z tych składników można wyczarować szybką i pyszną sałatkę. Z pozostałych po obiedzie ziemniaków warto zrobić kopytka lub kluski śląskie. Czerstwe bagietki, chleb lub bułki są idealne do zapiekanych puddingów na słodko z bakaliami, czekoladą, karmelem lub na wytrawnie
Obiad gotowyDzień dobry :-) Dawno sałatek nie było, nadrabiam więc zaległości :-) Ostatnio zamiast obiadu zafundowałam domownikom taką sałatkę, musiałam zrobić coś na szybko i z tego co miałam w domu, a co kupione było na zupełnie coś innego, ale cóż sytuacja czasem zmusza. Wszystkim smakowała, najedzeni byli więc i sałatka na obiad to dobry pomysł :-) W sałatce znajdziemy kurczaka, rukolę, troszkę
kruche babeczkiOstatnio bardzo często przygotowuje pity lub tortille. Proste, szybkie, sycące dania, których „nadzienie” można dowolnie modyfikować. Dziś zapraszam Was na pity z serem
Słodkie okruszkiZostało Wam ziemniaków z obiadu? no to zróbcie sobie takie aromatyczne, pyszne kopytka. A jak nie zostało to szybko gotujcie, przeciskajcie przez praskę i zaraz jak wystygną robimy kopytka. Polecam serdecznie i zapraszam gorąco. Kopytka pietruszkowe. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniefood i slow life to pojęcia, które można usłyszeć coraz częściej. Żyjemy szybko, pracujemy do późna, nie starcza nam czasu na nic. Jemy także szybko, czasem niekoniecznie zdrowo, a wspólne śniadanie czy obiad to coraz częściej luksus, na jaki możemy pozwolić sobie jedynie w weekendy. Nie jest to życie z jakiego jesteśmy dumni. Niemal każdy z nas chciałby(...)łyżki prażonych i posiekanych orzechów laskowych Zaczynamy od posiekania gorzkiej czekolady. Wrzucamy ją do blendera, dodajemy serek Almette, surowe jajka, cukier, sól i dolewamy 1/3 zaparzonej, gorącej herbaty. Szybko miksujemy przez kilka sekund. Przerywamy miksowanie, wlewamy kolejną 1/3 herbaty i miksujemy ponownie. Powtarzamy tę czynność, żeby dolać ostatnią porcję herbaty. Na koniec miksujemy wszystko przez 30 sekund. Wlewamy
Poezja smakujest trzecia wersja – żeberka pieczone w rękawie, a potem rumienione na kratce. Na drugi dzień odgrzałam je w marynacie i z zrobiłam z niej sos. Szybko i pysznie. Ta porcja wystarczy na obiad, na dwa dni, dla dwóch dorosłych osób lub dla 8 osób na imprezę z grillem, do towarzystwa przy karkówce i kiełbaskach. SKŁADNIKI bazowe
Karo in the Kitchenczasu na nic, nawet na gotowanie :( To danie powstało w mojej głowie z potrzeby ugotowania czegoś więcej niż wody na herbatę, a jednocześnie szybkiego, co będzie można odgrzać następnego dnia na obiad. I voila, jest cukinia z pysznym, lekko serowym farszem. Składniki: - 2 niewielkie cukinie - 50 g kaszy kuskus - pojedyncza pierś z kurczaka - 100 g gorgonzoli - pęczek natki pietruszki
Cook&LovePamiętacie fasolkę szparagową w pomidorach ? Pyszne, a przede wszystkim zdrowe danie, które na dodatek przygotowuje się błyskawicznie. Przypomniałam sobie o nim, kiedy przeszukiwałam zamrażarkę
Codzienna kuchnia niecodziennaszybko zagrzeje się od gorącego ramenu. Z warzyw do tej zupy świetnie sprawdza się zielony zblanszowany groszek cukrowy w strąkach albo blanszowana zielona fasolka szparagowa, kiełki soi albo fasolki mung i posiekana kolendra. Jeśli podacie ramen z mięsem, warzywami i z jajkiem (pokazywałam już jak je zrobić w TYCH PRZEPISACH , zerknijcie) to macie pyszny, pełny obiad w jednej misce
Karo in the Kitchen