łyżki kawy inka o smaku karmelowym. Całość delikatnie mieszamy. Przekładamy do plastikowego pojemnika i mrozimy od 5 - 8 godzin. 2. Kiedy nasze lody się zamrożą możemy przygotować napój. 3. Gorącą wodą zalewamy 5 łyżeczek kawy czekoladowej. Do kawy dodajemy 2 gałki lodów a całość polewamy odrobiną sosu wiśniowego. Teraz możemy rozkoszować się cudownymi smakami. Połączenie przyjemnego
Mój pomysł nabłyskawiczne. Niektóre wystąpią w dwóch wersjach - jak barszcz - albo z uszkami albo z pasztecikiem grzybowym... 1. Barszcz z torebki Winiary i gotowe uszka. A może bez uszek? Barszcz jako napój? Gotowy barszcz z torebki. Barszcz Winiary Instant mam wypróbowany. Polecam, jest naprawdę smaczny, ma ładny, głęboki kolor. A do tego robi się błyskawicznie - wystarczy zalać wrzątkiem
dobra gospodyni dom wesołym czynijuż gościła u mnie na blogu, ale była dodatkiem do ciasta i raz stanowiła bazę do zdrowej owsianki. Dzisiaj prezentuję wam koktajl z Inką właśnie w roli głównej. Przeważnie napój ten kojarzony jest z bezkofeinowym zamiennikiem zwykłej kawy. Ja powiem wam że spodziewając się dziecka zrezygnowałam całkowicie z "małej czarnej" na rzecz kawy zbożowej właśnie. Dzisiaj Inka u mnie
vaniliowoczekoladowaKawa zalana spienionym mlekiem z zimowym akcentem puszystego bałwanka jest lekko aromatyczna. Pachnie i smakuje korzennymi przyprawami, bo dodałam do niej imbir, kardamon i cynamon. Czytaj
Przepisy Kulinarnerosół. Przygotowuje się ją w przypadku wszelkiego rodzaju infekcji. Faktycznie, mleko kokosowe ma działanie bakteriobójcze, wirusobójcze i grzybobójcze, a ponad to tyle składników odżywczych, że spokojnie może zastępować napój izotoniczny. Trawa cytrynowa, kumin, kurkuma, to przyprawy, które są nieodłącznymi składnikami tej zupy i także przynoszą wiele korzyści dla naszego organizmu. Jednym słowem- pyszne samo zdrowie. Do przygotowania
PichceniomaniaDziś kolejna odsłona bezglutenowej Inki . Święta zbliżają się wielkimi krokami i pomyślałam, że w tym czasie napoje traktowane są trochę po macoszemu i ustępują pola naszym pracochłonnym daniom. Owszem, mamy tradycyjny kompot z suszu, w kawiarniach pojawiają się korzenne kawy i aromatyzowane rozgrzewające herbaty, a na jarmarkach bożonarodzeniowych króluje grzane wino ;) ale dlaczego by nie zrobić czegoś wow!? Przygotowałam więc
Quinoa Raz!Świąteczna szarlotka to świetny pomysł na słodką przekąskę podczas rodzinnych imprez, jest łatwa do zrobienia i z pewnością uda się każdemu laikowi kulinarnemu. Szarlotka doskonale prezentuje
Smakowite Danialodu. Wlewamy kolejno dwa syropy barmańskie: blue curacao i kokosowy. Delikatnie, po łyżce, wlewamy sok mandarynkowy. Ilość dostosujcie do wielkości szklanki. Likier Blue Curacao i wódkę wlewamy do kieliszka. Napoje alkoholowe się zmieszają. Napoje alkoholowe, z kieliszka, wlewamy delikatnie do drinka (po łyżce). Gotowe
Smak mojego domuZebrałam w jednym miejscu wszystko, co możemy zaliczyć do świątecznych przepisów. Znajdziecie tu postne potrawy na Wigilię i te z mięsem, na święta Bożego Narodzenia. Nie zabrakło napoi i deserów. Kolejne przepisy będę jak zawsze dodawać i do bloga, i do tej listy na bieżąco. Smacznego! Żeby przenieść się do dowolnego przepisu – klikamy jego tytuł. Zdjęcia powiększają się
Karo in the KitchenKawa latte macchiato złożona z kilku warstw i wzbogacona miodem i czekoladą, to świetny pomysł na co dzień i na zbliżające się święta. Pyszną kawę warstwową
Przepisy Kulinarnezima to miesiące kiedy nasz organizm jest narażony na choroby i na osłabienie odporności. Dziś zapraszam Was po przepis na magiczny eliksir: syrop imbirowy z kurkumą na przeziębienie. Napój przygotowany na bazie tego syropu oczyści nasz organizm z toksyn, rozgrzeje go i będzie działał na niego stymulująco W jego skład wchodzi imbir, który ma właściwości rozgrzewające
Kulinarne przygody GatityŚledzie po cygańsku to pyszne danie o wyrazistym, słodko-ostrym smaku na bazie ketchupu i musztardy z dodatkiem ogórków konserwowych i cebuli. Takie śledzie doskonale sprawdzą
Smakowite Daniawyglądu nie przypomina niczego, ale smakuje wyśmienicie. I koniecznie będzie to zapakowane w foliówkę, bowiem Tajowie uwielbiają foliowe torebki i pakują w nie wszystko. Nawet zupy czy napoje ;) Świeża zielenina na lokalnym targu Curry i inne przyprawy Świeże lokalne owoce Przyprawy i dodatki - do wyboru, do koloru Gdyby ktoś zgłodniał podczas robienia zakupów... Foliówki, wszędzie te foliówki(...)trawa cytrynowa, galangal, kaffir, chili, ocet ryżowy i… cukier. To chyba jedyny minus tajskiej kuchni - Tajowie do wszystkiego dodają cukier. Nawet do shake’ów owocowych i sałatek. Również napoje są mocno przesłodzone, np. Fanta czy Sprite są tu dużo słodsze niż u nas. Dla mnie nie do przełknięcia. Jeśli chodzi o pikantność - słyszałam wiele plotek o tym, że tajskie
Zawsze głodna!przy tym bardzo przyjemny cytrynowy i orzeźwiający smak. Suszony imbir używany jest głównie jako dodatek do ciast i ciasteczek np. pienika. Zaostrza smak budyniów, dżemów, konfitur i niektórych napojów np. kawy, herbaty, win, piwa. Kandyzowany imbir wykorzystywany jest do ciast, puddingów oraz lodów. Imbir poprawia apetyt i trawienie, niweluje uczucie przesytu po zjedzeniu tłustych potraw. Źródło: internet Jałowiec - głównym producentem(...)likierów. Dodaje się go również do zup. pasztetów, mięs oraz ryb. Nadaje świeży smak dyni, marchwi i szarlotce. Kardamon możemy znaleźć w holenderskich ciasteczkach oraz w tradycyjnym norweskim napoju alkoholowym akvavit. Jest częstym dodatkiem do dań curry. Ponadto stosowany jest jako przyprawa aromatyzująca pikle, do marynowanych śledzi, grzanego wina. Kardamon nadaje ciekawą nutę smakową tureckiej kawie. Prze podaniem nasion
Ciastka - domowe słodkościPora na koktajl! Dzisiejsza propozycja to bananowo-ananasowy napój z mlekiem i dodatkiem mleczka kokosowego. Na zdrowie! Czas przygotowania i ilość porcji 10 minut, 2 porcje. Produkty 1 banan, 4 plastry ananasa, 5 łyżek mleczka kokosowego, 1/2 szklanki mleka. Przygotowanie Banana obierz, umyj i pokrój w plasterki. Wrzuć do wysokiego naczynia. Plastry ananasa pokrój na mniejsze kawałki i również
Fit&Fast Kitchen