kakao. Są one potocznie znane jako Czekośliwka a niektórzy nawet nazywają je śliwkową nutellą. Jedno jest pewne, są bardzo pyszne, idealne nadają się do wszelkiego rodzaju wypieków, naleśników, ciasteczek,bułeczek,rogalików czy na kanapki. Sezon na śliwki trwa, więc bardzo zachęcam do zrobienia sobie kilku słoiczków na nadchodzącą zimę :) SKŁADNIKI -2 kg śliwek (najlepiej węgierki)-waga z pestkami(...)garnka, zalewamy do połowy wysokości wodą i pasteryzujemy około 15 minut od momentu zagotowania wody. I gotowe :) Takie powidła mogą stać wiele miesięcy, są pyszne, idealne do kanapek, naleśników i innych wypieków. Polecam gorąco zwłaszcza, że sezon na śliwki w pełni a takie słoiczki będą super osłodą zimowych dni. Smacznego :) ZAPRASZAM NA FILM
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokusłodkie drożdżowe zawijaski z nadzieniem czekoladowym. Krem czekoladowy Cadbury który użyłam do nadzienia bułeczek idealnie nadaje się do smarowania pieczywa. Świetnie smakuje z ciepłym tostem, croissantem, z naleśnikami, goframi, ciasteczkami, herbatnikami, krakersami, owocami, lodami czy biszkoptem. Jest to uniwersalny krem czekoladowy, który można wyjadać prosto ze słoiczka :D W połączeniu z dżemem lub masłem orzechowym stanowi istny(...)ciepłe miejsce. Po tym czasie wyrośnięte ciasto podzielić na 12 równych części formując na stolnicy kuleczki. Każdą rozwałkować, smarować łyżeczką kremu czekoladowego i zawinąć w rulon jak naleśniki. Ostrym nożem przeciąć wzdłuż na połowę pozostawiając nieprzecięty około 1 cm od góry. Spleść ciasto ze sobą złączając końcówki ciasta do środka. Zawinąć na kształt ślimaka. Drożdżówki umieścić
Wanilia i KardamonMoja córcia jest fanką wszelkich placuszków, racuszków, klusek i naleśników. Najbardziej niebezpieczne pytanie to: "Co dziś zrobić na obiad?". Odpowiedzią zawsze będą naleśniki, ewentualnie racuszki. Te racuszki to grube plasterki jabłuszka w cieście drożdżowym, ale można też oczywiście bez bawienia się w kuchni do ciasta drożdżowego dodać starte jabłka lub pokrojone w kawałki i smażyć zwykłe placuszki . Polecam
Kocham..lubię..gotuję..Papryka faszerowana soczewicą przepis na szybki obiad bez mięsa Papryka faszerowana soczewicą - przepis idealny na każdy dzień tygodnia, świetnie się sprawdza jako obiad lub ciepła kolacja
Cztery Fajerymateriału typu nylon. Ich zaletą jest to, że są lekkie, wytrzymałe i doskonale nadają się używania ich w naczyniach z nieprzywierającą powłoką. Ubijanie jajek do jajecznicy, mieszanie ciasta do naleśników, nakładanie ciasta czy makaronu... z narzędziami Banquet to nic prostszego. Moja córka od pewnego czasu smaży sama naleśniki (oczywiście pod moim nadzorem ;)) a przewracanie ich na drugą
Zrób to smaczniesposoby robienia manicotti: z użyciem gotowego makaronu typu rurki lub z wykorzystaniem robionych w domu naleśników z makaronowego ciasta. Dzisiaj piszemy jak robić zapiekankę z gotowego makaronu. Z naleśników jest nieco prostsza, bo proces faszerowania jest łatwiejszy – po prostu trzeba zawinąć farsz w placki. Nadziewanie rurek wymaga nieco więcej zachodu, ale za to przygotowanie zapiekanki jest szybsze
Niedzielny kucharzwindow.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Pancakes z truskawkami → Racuchy z jabłkami → Racuchy dyniowe z sosem pomarańczowym → Naleśniki z płatków kukurydzianych z twarożkiem i czarną porzeczką → Zapiekane naleśniki czekoladowe z migdałowym twarożkiem i czereśniami
Oryginalny smakKurczak z warzywami i koperkiem to bardzo szybkie i smaczne danie. Najlepiej przygotować je w sezonie, kiedy możemy dostać świeżą paprykę, świeżą cukinię i pachnące soczyste
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Lateral Cooking. To skupianie się nie tyle na składnikach, bo to można podmieniać i zastępować, ale na metodzie. To robienie rzeczy na zapas, bo robiąc z górką ciasto na naleśniki na śniadanie, możemy wieczorem przerobić je na zupełnie inne danie z tego samego kontinuum przepisów. Takie gotowanie jest bardzo zero waste, bo możemy gotować z tego co jest(...)obok powinna stać druga książka Niki Segnit, która była pomyślana jako część praktyczna Leksykonu. Co bym ugotowała ze “Sztuki gotowania”? Na pewno wrócę do klasyków jak sałatka fatusz, zapiekane naleśniki Dutch baby czy quiche lorreine czy drinki z orszadą. Dobrze wygląda też bardziej orginalny przepis na fasolę z małżami, trufle czekoladowe z serem pleśniowym, leche marinegata, galaretkę z daktyli
Ugotowane pozamiataneDzień dobry Kochani ! Przy piątku bardzo często na moim stole pojawiają się naleśniki. Oprócz tradycyjnych przepisów, często przygotowuje też te z dodatkiem budyniu. Moi synowie bardzo je polubili. Są niezwykle delikatne i aksamitne w smaku Składniki: 5 czubatych łyżek mąki 250 ml mleka 250 ml wody gazowanej 1 czubata łyżka cukru 2 opakowania po 35 g budyniu waniliowego(...)jajka łyżka oleju dodatkowo: olej do smażenia ulubiony farsz do naleśników np. dżem, nutella Wykonanie: Wszystkie składniki miksujemy ze sobą na jednolitą masę. Ciasto będzie bardzo rzadkie. Na wysmarowana olejem, rozgrzana patelnię wylewamy jak najcieńszą warstwę ciasta. Placki podczas pieczenia będą pulchnieć. Smażymy na rumiano z obu stron. Podajemy z ulubionymi dodatkami
Z Majeczką w kuchniKANAPKI Kanapka z boczkiem BLT Kanapka z masłem orzechowym i bananem PLACKI Packi z twarogu – fit i bezglutenowe Placki na zsiadłym mleku Placki z bananami NALEŚNIKI Naleśniki bez mleka – przepis GOFRY Łatwe gofry bezglutenowe – przepis i film BUŁKI Słodkie bułeczki – przepis MUFFINKI Muffinki czekoladowe – przepis SAŁATKI Fit sałatka jarzynowa – post dr Dąbrowskiej Sałatka w słoiku z kuskusem Sałatka
Dorota SmakujeDuszona kapusta na zimę - przepis z miesięcznika Moje Gotowanie. Bardzo długo szukałam przepisu jak zrobić młodą kapustę na zimę. Słyszałam, że można pasteryzować duszoną białą kapustę
Cztery FajeryNazwa bardzo prosta, ale może dzięki niej zapamiętacie przepis i już nigdy nie będziecie mieli problemu ze zrobieniem naleśników :) Bo u nas weekend jak zawsze w wersji naleśnikowej. Inaczej się nie uda. Naleśniki wyszły przepyszne i jak dacie na patelnię z mocno rozgrzanym olejem wyjdą na otoczce chrupiące. Składniki: na 6 placuszkow z małej patelni
Gotowanie z pasjąNazwa bardzo prosta, ale może dzięki niej zapamiętacie przepis i już nigdy nie będziecie mieli problemu ze zrobieniem naleśników :) Bo u nas weekend jak zawsze w wersji naleśnikowej. Inaczej się nie uda. Naleśniki wyszły przepyszne i jak dacie na patelnię z mocno rozgrzanym olejem wyjdą na otoczce chrupiące. Składniki: na 6 placuszkow z małej patelni
Gotowanie z pasjąstrączkowymi z Lukki - Farro-Bean Soup From Lucca Recipe - Zuppa alla Lucchese autorka: Angela | blog: Smakołyki Angeli, Angela's Delicacies, Le Prelibatezze di Angela Buraczane naleśniki z macierzanką - Beetroot And Thyme Pancakes Recipe - Crepes alle rape rosse e timo autorka: Angela | blog: Smakołyki Angeli, Angela's Delicacies, Le Prelibatezze di Angela Kopytka(...)Gołąbki z kaszą, pieczarkami i szparagami autorka: Badylarka | blog: Weekendy w domu i ogrodzie Chłodnik litewski autorka: Badylarka | blog: Weekendy w domu i ogrodzie Naleśniki z botwinką autorka: Badylarka | blog: Weekendy w domu i ogrodzie Herbata z kwiatów lipy i kawałek drewnianego Mazowsza autorka: Badylarka | blog: Weekendy
Weekendy w domu i ogrodzie