... naleśnik, a może jednak omlet Kaiserschmarren (bo dowiedziałam się, że jego charakterystyczną cechą, oprócz tego, że jest słodki, jest porwanie na kawałki, a nie serwowanie w
Zdrowa Kuchnia Sowytemu. Do tego aromatyczna oliwa bądź olej, także domowy wyrób. Taka feta idealnie nadaje się do sałatek, kanapek i nadziewania np. naleśników bądź mięsa. Składniki : * kostka domowej fety * szklanka domowej oliwy z czosnkiem i chili Przygotowanie : Ser pokroić w kostkę. Ułożyć w słoiku, zalać oliwą tak by przykryła ser. Odstawić na trzy dni do lodówki
Magiczne Życie Martyłyża oliwy z oliwek 200 g rozdrobnionego, mrożonego szpinaku sól farsz: 500 g piersi z kurczaka 100g sera lazur z niebieską pleśnią 250 ml 30% śmietanki 1/2 łyżki masła 1/2 łyżki oleju sól pieprz Zaczynamy o zrobienia ciasta na naleśniki. Na patelni rozmrażamy szpinak i smażymy do momentu, aż straci większość wody, przyprawiamy szczyptą soi i pieprzu. Odstawiamy(...)wyjść 8-9 naleśników. Kiedy będą usmażone, układamy jeden na drugim i przykrywamy talerzem- będą bardziej elastyczne. Pierś myjemy, osuszamy i oczyszczamy. Kroimy na nieduże kawałki, przyprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy masło i olej. Wrzucamy kurczaka i obsmażamy z każdej strony. Zalewamy całość śmietanką i dusimy 10 minut, po tym czasie dodajemy pokruszony ser. Przyprawiamy solą
KuchcikoweLovePlacuszki z serka waniliowego z czekoladą to nasza kolejna propozycja na pyszne, słodkie śniadanie. Wbrew pozorom placuszki robi się bardzo szybko. Placuszki są bardzo delikatnie w
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!połączenia. Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni (u mnie bez dodatku tłuszczu) z obu stron, do zrumienienia. Ciasto na naleśniki jest bardzo rzadkie. Z tej porcji wychodzi 22 placki. Podajemy z ulubionymi dodatkami, np. z serem białym na słodko. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomiCzas przygotowania: 20 minut Porcje: 2 Składniki: Kilka naleśników z mąki pełnoziarnistej ( tu przepis ), 6 plastrów szynki, Cukinia, Pęczek rzodkiewki, Garść oliwek, 150 g sera pleśniowego, Koperek, Sól i piprz, Marynata Skórka otarta z połowy cytryny, 4 łyżki soku z cytryny, 1 łyżka soku z agawy lub cukru, 1 łyżka oliwy, Sól i pieprz do smaku. Czerwony
SzczyptaSmaQsmaku * pieprz – do smaku * majeranek – dm smaku * papryka – do smaku SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: NALEŚNIKI: Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Smażymy małe , średniej grubości naleśniki , odkładamy w ciepłe miejsce. FARSZ: Wątróbkę oczyszczamy , moczymy kilkanaście minut w mleku , odsączamy. Obtaczamy w mące. W garnku rozgrzewamy olej , dodajemy posiekaną w piórka cebulę i smażymy na złoto. Dodajemy wątróbkę(...)starte na tarce jabłko. Doprawiamy do smaku solą , pieprzem , majerankiem i papryką – dokładnie mieszamy. CAŁOŚĆ: Na talerzu układamy naleśnik , smarujemy farszem , przykrywamy kolejnym naleśnikiem. Powtarzamy do wykończenia składników , dociskamy , odstawiamy na chwilę. Przed podaniem śmiało możemy posypać np. żółtym serem i delikatnie zapiec! Pycha! Smacznego
Ostra na Słodkoinnego typu. My sami mamy domowe środowe naleśnikobranie czyli tylko nasza tradycję. W każdą środę popołudniu robię górę naleśników gryczanych i zajadamy je z rozmaitymi dodatkami: dżemami, marmoladami, bananem i masłem orzechowym, serkiem cynamonowym czy na wytrawnie z żółtym serem i pieczarkami lub z nadzieniem jak do ruskich pierogów. Pomysłów mamy wiele ale na żaden z konceptów ze Szkoły(...)Widelcu pod wodza Grześka Łapanowskiego przygotowała upominki dla dzieciaków, konkurs z losowaniem nagród dla tych starszych uczestników (wygrałam blender hurrra!) ale przede wszystkich wspaniałą naleśnikową ucztę. Nim jednak zjedliśmy naleśniki na 4 sposoby musieliśmy przygotować usmażyć placki, przygotować nadzienie i zwinąć wszystko do kupy! zabawy było co niemiara i każdy uczestnik warsztatów miał co robić. A co robiliśmy? przekonajcie
Dzieje kuchennej WiewióryNiedawno podawałam na blogu przepis na jaglane naleśniki . Zrobiłam wtedy błąd i upiekłam ich spory stosik, więc zostało ich trochę. Do zwijania jako naleśniki lub krokiety
Weekendy w domu i ogrodzieduży ząbek czosnku pokrojony w plasterki posiekane liście świeżej bazylii 5-10 g masła Dekoracja: tarty drobno żółty ser bądź parmezan świeże liście bazylii Przygotowanie: Makaron: 1. Zmieszać wszystkie składniki mikserem do otrzymania gładkiej jednolitej masy 2. Smażyć cienkie naleśniki- ja użyłam patelni grillowej 3. Poczekać aż naleśniki ostygną 4. Kroić naleśniki na grube pasy- grubość pappardelle(...)przez chwilę. 3. Odstawić z ognia i dodać śmietanę. 4. Postawić na małym ogniu dusić przez 3-4 minuty. 5. Gotowym sosem polać makaron naleśnikowy. Podawać na ciepło posypane serem i świeżymi liśćmi bazylii. Smacznego
KreatywnePinyPlacki z twarogu znane w kuchni małopolskiej jako małdrzyki krakowskie. Jestem ich zdecydowaną fanką! Pulchne, kształtne, podane z cukrem pudrem, konfiturą, polewą, miodem, syropem. Dzieci je
Zasmakuj KuchniNaleśniki z serem! Kto nie lubi naleśników? No kto? Ja naleśniki uwielbiam, mogę je jeść w każdej postaci, zdecydowanie kojarzą mi się z czasami studenckimi, gdzie
SMYKWKUCHNIPyszne placuszki ziemniaczane z dodatkiem marchewki, pieczarek i ciągnącego żółtego sera. W smaku rewelacyjne! Nie wiem czemu, ale jesień jakoś od zawsze kojarzy mi się z
VioletoweKucharzenieNaleśniki naleśniki naleśniki – tak, właśnie tak wołam prawie każdego dnia zastanawiając się co przygotować na obiad. Dziś będzie prawdziwa wiosna na talerzu
Ostra na Słodko