Wszyscy już robili naleśnik z samej kasy gryczanej, więc teraz przyszła pora na placki-pancakes. Podałam jej z sosem czekoladowym i malinowym dżemem chia, a w
tost z dżememzimowy dzień otworzyć pachnący, pełen słodkich truskawek słoiczek. Dżem truskawkowy można używać do kanapek, naleśników,ciast. Najlepszy jest ten domowy! Przepis jest prosty i jego robienie nie trwa długo. Oczywiście można smażyć dżem przez kilka dni przez godzinę dziennie. Woda wtedy odparuje, dżem będzie gęsty i skoncentrowany. Ja jednak wolę szybciej... co nie znaczy gorzej. Podczas tak długiego
potrawyregionalnepierwszy ogień poszła mąka kokosowa. Do czego używać mąki kokosowej? Mąka kokosowa ma łagodny zapach i lekką konsystencję - nadaje się do ciast, ciasteczek, naleśników, placków, muffinek, chlebów czy innych wypieków, raczej na słodko. Można jej także używać do zagęszczania sosów, koktajli czy zup lub w formie panierki. Czym się wyróżnia? Charakteryzuje się bardzo wysoką zawartością błonnika
Powiedz dietom nieSmazyc jeszcze chwilke i odstawić do przestygnięcia. Ser rozgnieść widelcem i dodac do niego pół musu z porzeczek, drugą połowe zostawić do dekoracji naleśników. Jesli uważamy ze masa serowa jest za mało słodka możemy ja jeszcze dosłodzić odrobiną cukru. Nalesniki smażymy na rumiano z każdej strony na odrobinie oleju. Smarujemy masa serowa, składamy a na wierzchu dekorujemy pozostałym
Radość kipiąca uśmiechem.sprawy mają się w wolne weekendowe poranki. Po doprowadzeniu się do przytomności mogę spokojnie zabrać się za jakieś duże śniadanie. Najczęściej jest to coś słodkiego, co można przegryźć do porannej kawy: muffinki, ciasteczka, naleśniki, chlebki lub bułeczki. Te placuszki są wyjątkowo dobre i łudząco podobne do amerykańskich pancakes. Może zabrzmi to nieskromnie, ale jestem pewna, że Ci posmakują
Roślinna - blog wegańskiwspomnianymi produktami. Dzięki temu racuszki są lekkie i puszyste. Ten twarożek to dla mnie absolutny hit bo świetnie nadaje się również do zjedzenia ze słodkimi lub słonymi dodatkami, czy też jako dodatek do naleśników lub owsianki. Ponadto zachęca bardzo dobrym składem i przystępną ceną. Z pewnością warto spróbować, a przy okazji skorzystać z dzisiejszego przepisu! Jeśli już się zdecydujecie
peanutbuttermonsterNaleśniki robiłam w pędzie, w upale i przy zmęczonym dziecku. Nie myślałam o zdjęciach i o blogu. Ale kiedy ukroiłam sobie kawałek torciku na obiad
bistro mamaKrokiety … naleśniki … racuszki … są to dania , które można przyrządzić na setki różnych sposób , mając pod ręką najprostsze składniki! Jak wiecie jestem wielką
Ostra na SłodkoRacuchy , naleśniki i wszelkiego rodzaju placuszki to coś co gości u mnie najczęściej!Przyrządzam je tak naprawdę ze wszystkiego co znajdę w lodówce – i
Ostra na SłodkoŚniadania jaglane tak mi weszły w krew, że zapomniałam całkowicie o naleśnikach - nie robiłam ich już bardzo dawno. Dzisiaj jak zwykle nastawiłam wodę na kaszę
Zdrowa Kuchnia SowyPonoć naleśniki bezglutenowe to ciężki temat. Może nie są, aż tak proste w przygotowaniu jak pszenne, ale nie są niewykonalne. Ważne są proporcje, mieszanka mąk bezglutenowych i dobra patelnia z powłoką zapobiegającą przywieraniu. Dzielę się dzisiaj z Wami jednym z moich sprawdzonych przepisów na słodko ;) Bez glutenu i bez laktozy. Składniki: 1/3 szklanki mąki z quinoy 1/3 szklanki(...)porzeczki jadalne kwiaty Wykonanie: Mąki i kakao mieszamy i przesiewamy przez sito, mieszamy trzepaczką z jajkiem, mlekiem kokosowym, erytrolem i szczyptą soli, aż powstanie jednolite ciasto naleśnikowe. Naleśniki smażymy na patelni lekko posmarowanej masłem kokosowym. Maliny dusimy chwilę z odrobiną wody i podajemy jako dodatek do naleśników. Danie posypujemy pistacjami i pudrem z liofilizowanej czarnej
Quinoa Raz!grahamek przyszło mi do głowy, aby zrobić z tymi nasionami twarożek, bo ten też często przygotowuję na kanapki. Pomyślałam i zrobiłam - na słodko. Zjedliśmy jako pastę na kanapki (dodatkowo dodałam żurawinę) oraz jako nadzienie do naleśników. Ale można też na słono, na przykład do wspomnianej rzodkiewki. Polecam przygotować na zdrowe, pożywne i energetyczne śniadanie :) Nasiona chia i wiele(...)zaliczanych do superfood) można kupić w sklepie internetowym www.sklepagnex.pl Składniki: 250g chudego twarożku (klinek) 1 mały jogurt naturalny 3 łyżeczki nasion chia 2 łyżeczki drobnego cukru (w wersji na słodko) Sposób przygotowania: Twarożek typu klinek (chudy) przekładamy do miski i rozdrabniamy widelcem wraz z 2 łyżeczkami cukru. 3 łyżeczki nasion chia mieszamy z jogurtem naturalnym i odstawiamy do napęcznienia
Kolorowy Przepisownikmoja rodzina wprost uwielbiamy wszelkie placki, placuszki i naleśniki. Dlatego tak często goszczą na moim stole. Dziś zapraszam Was na maślankowe placuszki z plasterkami bananów i słodkimi dodatkami. Idealne na deser, albo słodkie śniadanie ;) Oczywiście takie placuszki smakują równie dobrze bez słodkich dodatków. Spróbujcie. Składniki: 1 szklanka maślanki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru wanilinowego 7 czubatych
Słodkie okruszkiSłodkie, owocowe sosy doskonale komponują się z… cytryną! Dlatego dodanie soku i skórki z cytryny do nadzienia to idealne połączenia. No i nie ma to jak poczuć w zimowy poranek smak letnich truskawek U mnie niedzielne śniadania zawsze na słodko! W ciągu tygodnia zajadam się wytrawnymi, sycącymi śniadaniami, które dodają dużo energii. W niedzielę stawiam na leniwe naleśniki
rabarbarowopomidorów krojonych, zioła prowansalskie, pieprz cayenne, słodka papryka, sól, cukier, 3 płaskie łyżki śmietany, 8 dag tartego sera żółtego, bazylia. Dodatkowo: 8 dag tartego sera żółtego, opakowanie mozzarelli, świeża bazylia. Przygotowanie: Mąkę, sól, wodę i mleko dokładnie mieszam (mąkę dodaję stopniowo, zaczynając od 3/4 szklanki, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta na naleśniki). Następnie wbijam jajka, mieszam(...)Odkładam ciasto na czas przygotowania farszu, po tym czasie dodaję olej i dokładnie łączę. Smażę naleśniki na rozgrzanej patelni. Kiełbasę i paprykę kroję w kostkę, cebulę siekam, pieczarki kroję w półplasterki. Podsmażam na oleju z dodatkiem przypraw: ziół prowansalskich, pieprzu cayenne i papryki słodkiej. Kiedy warzywa z kiełbasą lekko się zarumienią dodaję pomidory, chwilę gotuję na małym ogniu. Doprawiam
JejKuchnia