naleśnik - 11212 przepisów (strona:551/748)

Sos z boczniaków 130

który idealnie pasuje do ziemniaków, placków ziemniaczanych czy wytrawnych naleśników. Jeśli jeszcze nie robiliście to bardzo polecam.  Składniki : * 2 łyżki masła * mała cebula * 300g boczniaków * pół litra wody bądź buliony warzywnego * 1 łyżka mąki pszennej * 1 łyżka śmietany 18% * sól, świeżo mielony czarny pieprz   Przygotowanie : Na maśle zeszklić cebulkę pokrojoną w kostkę, dodać boczniaki pokrojone w paseczki

Magiczne Życie Marty
Pavlova z lemon curd (torcik bezowy) 152

Świetnie się nadaje do pieczywa czy jako dodatek do scones przy popołudniowej herbatce. Najczęściej jest on wykonany z cytryn, limonek czy pomarańczy. Można nim smarować dosłownie wszystko począwszy od naleśników poprzez muffinki, aż do tortów. Przepis na mini pavlovą jest przepisem Nigelli Lawson, a przepis na lemon curd znalazłam na Moich Wypiekach. Myślę, że ten deser jest świetnym przepisem

Pora coś zjeść
Frużelina truskawkowa 242

goframi, tak, tą w dziwnych, często nienaturalnych kolorach ;-). Aż nadszedł dzień, że sama postanowiłam ją zrobić, żeby zimą móc sobie posmarować nią sernik, nadziać babeczki, czy też zjeść z naleśnikiem lub gofrem. Czym jest frużelina? To coś w rodzaju kisielu połączonego z galaretką ;-). Ja postanowiłam swoją przygotować z dodatkiem prawdziwej wanilii, polecam wydać te kilka zł na nią, bo jednak

Pora coś zjeść
Czekośliwka 114

dobry! Kto z Was lubi Nutellę? Sądzę, że każdy :-). A kto chciałby spróbować jej śliwkowego odpowiednika? Bardzo prosty przepis na krem śliwkowo-czekoladowy zwany czekośliwką. Idealny na kanapki, do naleśników czy też do sernika (przed świętami będzie taki przepis). Ostatnie węgierki można jeszcze kupić, nawet w niskich cenach, więc czemu nie spróbować? Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz

Pora coś zjeść
KONKURS - Do czego dodasz syropu Mount Caramel? 132

syropy dla kolejnej osoby oraz po 1 butelce syropu dla kolejnych 3 osób. W sumie pięciu laureatów :-). Liczymy na Waszą wyobraźnię, bo kawa z syropem czy też polanie nim naleśników to zdecydowanie za mało :-). Wszystkie dodatkowe informacje znajdziecie w regulaminie Zapraszamy do udziału i życzymy smakowitych pomysłów! Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Clafoutis z truskawkami 169

Typowe clafoutis robi się z czereśniami lub wiśniami a ja postanowiłam zrobić z truskawkami. Bardzo proste i pyszne, przypominające naleśnik ciasto w moim domu znika z talerza bardzo szybko. Dobre na deser ale można również podać na śniadanie. Clafoutis zrobiłam w formie do tarty o której pisałam Wam  tutaj . W tamtym roku  gdy robiłam je po raz pierwszy

Monia miesza i gotuje
PAPRYKOWE KLUSKI. 163

osoloną wodą, z łyżką oliwy. Do roztrzepanego jaja wsypałam mąkę i sól. Dodałam wodę (lub mleko) i bardzo dokładnie wymieszałam. Ciasto powinno miec konsystencję baardzo gęstego ciasta na naleśniki. Naprawdę, bardzo gęstego, jednak bez przesady. Kluseczki formowałam łyżką i kładłam na wrzątek. Gotowałam aż do ich wypłynięcia. sos paprykowy: 2 duże, dojrzałe papryki czerwone 1 zielona papryka puszka pomidorów

W kuchni Karmel-itki
Powrót do korzeni. Wielkopolskie pyry z gzikiem. 162

moim rodzinnym domu nigdy nie zawiera w menu mięsa. Odkąd pamiętam, zawsze starano się zrobić coś, co nasyci, a nie jest pochodzenia zwierzęcego. Często pojawiała się pomidorowa z makaronem, naleśniki, warzywne gulasze albo zupy. Jednak najbardziej lubiłam gzik. I nadal go uwielbiam. W szczególności ze świeżym szczypiorkiem albo koperkiem. I pyry. W mundurkach! Gdzie obierając, parzyły w palce. Gęsty

W kuchni Karmel-itki
Wykwintna Kaczka... Dziwaczka? 231

pieprzem. Najlepsza na ciepło. KLUSKI KŁADZIONE. (nauczyła mnie ich Mama;) szklanka mąki szklanka mleka jajko vegeta i pieprz Z podanych składników umieszałam ciasto o konsystencji gęstego ciasta na naleśniki. Jeśli jest zbyt luźne - dodać mąki, zbyt suche - mleka. W dużym garnku zagotowałam wodę z łyżeczką soli. Porcje ciasta "kładłam" łyżką na wrzątek. Gotowałam do ich wypłynięcia. Odcedziłam.I podałam

W kuchni Karmel-itki
Ananas czy cukinia? CUKINIA ANANASOWA. 194

zalewą i zakręciłam. Pasteryzowałam 2 minuty od momentu zagotowania. Wyjęłam z garnka, postawiłam do góry dnem i pozostawiłam do wystygnięcia.  Cukinia świetnie pasuje jako dodatek do ciast, racuszków, naleśników, deserów, itd. Smacznego! Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Restaurant Day - Poznań, 19.08.2012 209

tartę tatin czy też muf finy. Do tego, rzecz jasna, kawa. Na poddaszu ustawiono stoły, stworzono kącik dla dzieci. Niewielu zwiedzających, aczkolwiek parę osób się przewijało. Kasia zamówiła sobie naleśnika z pomidorami   sardynka,   gdy ja pastwiłam się nad jej aparatem. Przy okazji poznałyśmy parę niesamowicie przyjacielskich ludzi. Później zeszłyśmy do parku. Tam poustawiano leżaki, ludzie też przynieśli swoje

W kuchni Karmel-itki
VII OGÓLNOPOLSKI FESTIWAL SMAKU - wspomnienia. 191

Marysia, Dorota oraz Paweł, pokazywali swoje propozycje na szybkie, smaczne i zdrowe dania. Przy pomocy produktów Jana Niezbędnego , pokazali jak przyrządzić domowe tortille, łososia z pęczakotto czy też pyszne naleśniki pełnoziarniste z owocami. Same pyszności! Podczas ich pokazu, krążyłam w fartuszki Jana Niezbędnego, rozdając zainteresowanym ulotki z przepisami dań, które powstawały na scenie oraz wręczałam małe upominki od Jana Niezbędnego

W kuchni Karmel-itki
ORKISZOWE PLACKI Z CUKINII Z SOSEM GORGONZOLA. 190

właśnie ziemniaczanych. Robi się je szybko, można wykorzystać jako dodatek wszystko, co się ma pod ręką. Podawane w wersji słodkiej czy wytrawnej, smakują niezaprzeczalnie. Osobiście wolę je bardziej niż naleśniki. Postanowiłam je urozmaicić, podając do nich słony sos z sera gorgonzola. Dodatkowo, zamieniłam bułkę tartą czy też mąkę pszenną na ich zdrowszy odpowiednik - mąkę orkiszową. Smakują rewelacyjnie, a serowy

W kuchni Karmel-itki
KREM AWOKADO MIODOWO-CYTRYNOWY Z MIĘTĄ. 152

cytryny, uważając na pestki. Wszystko razem miskuję za pomocą blendera na krem.  Przechowuję w lodówce około 3-4 dni. Idealnie nadaje się do kanapek, owsianek, czy na naleśniki! A jeszcze lepszy, kiedy wyjada się go tak po prostu ze słoiczka. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki

Proponowane wyszukiwania