naleśnik - 11212 przepisów (strona:543/748)

Restauracja Filmowa – recenzja 163

jednego okna z dostępem do światła dziennego. Kelner przyniósł nam karty, przyjął zamówienie na wodę no i się zaczęło. Chciałam zamówić gęś – nie było, cielęcinę – nie było, naleśniki z karmelem – nie było, bezy też nie było ;/ Jak się okazało, od przyszłego tygodnia restauracja zmienia kartę i niestety już teraz wielu składników nie dowieziono. W końcu udało

karmelowy
95. Jabłuszkowy zawrót głowy: czyli cynamonowe bułeczki półfrancuskie z prażonymi antonówkami. 267

dlatego warto sporządzić sobie takie w formie przesmażonej (prażonej), zamknąć je w szklanym słoiczku i cieszyć się nimi zimą, gdy potrzebujemy nieco więcej rozgrzania. Jak wiecie pasują zarówno do naleśników, gorącej herbaty czy jabłecznika.. A najlepiej smakują na ciepło, dlatego też tym razem naszych przesmażonych antonówek nie schowałyśmy do słoików, ale ukryłyśmy je w bułeczkach z ciasta półfrancuskiego, dzięki

Symfonia Smaków
Krokiety w waflach 215

Jeśli ktoś nie lubi/ nie umie smażyć naleśników to polecam krokiety w waflach. Kupne wafle wystarczy tylko lekko zwilżyć wodą by były miękkie i dały się zawijać... Składniki: farsz: 1,5 kg karkówki, 700 g surowego boczku, 500 g kapusty kiszonej, 1 kostka drobiowa, 2 cebule, sól, pieprz. dodatkowo: 20 dużych wafli, 4 jajka, bułka tarta. Przygotowanie:    Robienie

Aga w kuchni
Dżem pomidorowy z lawendą i limonką (na słodko) 141

prezentuję Wam jedną z moich ostatnich propozycji pomidorowych. Dżem z pomidorów z lawendą i limonką, na słodko! :-) Pewnie zapytacie do czego go wykorzystam? Większość dżemów i konfitur używam do naleśników, które przynajmniej raz w tygodniu robimy, więc pewnie do nich go użyję. Czy do czegoś jeszcze? Ze świeżym pieczywem i dobrym masłem będzie również wybornie smakować. Do przygotowania pomidorowego dżemu

Pora coś zjeść
Mus z pieczonej dyni i prażonych jabłek 143

dobrze, że o tym powiem ale w tym musie w ogóle nie czuć dyni... Za to ma on smak pysznego, wyrafinowanego kremu i idealnie nadaje się do naleśników, gofrów i... sami zobaczycie z czym ja go połączę bo z pewnością podzielę się moim pomysłem z Wami. Składniki: szklanka puree z dyni (dynię pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez

Mango Papaja
Drożdżówki z Konfiturą Babuni Orginalną STOVIT 142

drożdżówek jak dla mnie! Ciasto rozwałkować na prostokąt ( na ile sie da) i powycinać prostokaty o wielkosci 10x17cm. Posmarować konfiturą prostokąty i zawijać  w chusteczke, w rogalika, w naleśnika...kształt... to tylko kwestia fantazji.. . Posklejać dobrze boki i końcówki. Nałożyć konfiturę gdzie chcemy- to zależy od ksztaltu drożdżówek :-) Nagrzać piekarnik do 170°C. Położyć drożdżówki na blasze włożonej

Z Kuchni Do Kuchni
Dżem śliwkowy 145

wpadłam na pomysł co z nimi zrobić ! Dżem jest lekko korzenny, dałam trochę cynamonu, kardamonu i goździków... Zapisuję go zrobienia, jak już mi wyjdą powidła ! Będzie boski do naleśników lub do ciasta drożdżowego z kruszonką...   Dżem śliwkowy Składniki: 700 g śliwek węgierek 100 g cukru 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu 1/2 łyżeczki mielonych goździków Wykonanie: Śliwki myjemy

Kulinarne przygody Gatity
Dżem z dyni, mango i cytryny! Najlepszy! 279

szafka wystarczy ;-). Po raz pierwszy konfitury z dyni robiłam w tamtym roku. Okazały się strzałem w dziesiątkę, nadają się idealnie do kanapek, ale też jako nadzienie do naleśników, ciasteczek, ciast, tortów, deserów czy do owsianki! Dzisiaj prezentuję Wam najlepszy w smaku dżem z dyni. Dlaczego najlepszy? Po pierwsze przygotowany z pieczonej dyni Hokkaido, która sama w sobie jest o wiele

SMYKWKUCHNI
Jabłka na zimę 206

Takie jabłka przydadzą się zimą do ciast, naleśników itd. jabłka  cukier - ilość wedle upodobań i kwaśności jabłek Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ćwiartki. Zetrzeć na tarce z grubymi oczkami.Jabłka smażyć kilka minut, aż będą miękkie.Dodać cukier do smaku i wrzące przekładać do wyparzonych słoików. Zakręcić wyparzonymi zakrętkami, odwrócić do góry dnem

Moje domowe kucharzenie
Tołpyga smażona w panierce 158

Składniki : 2 duże dzwonka ryby mąka tyle by zrobiło się ciasto gęstości mniej więcej tego na naleśniki (około 1-2 łyżek) jajko sól, pieprz olej do smażenia sok z cytryny Przygotowanie: Rybę umyć pod bieżąca woda, osączyć i skropić sokiem z cytryny Jajko rozbić i dodać do niego mąkę - roztrzepać Rybę posolić i posypać pieprzem na 10 min. przed smażeniem

Proste Potrawy
Pyszny sos do lodów lub innych deserów 226

Przygotowanie: Wszystkiego składniki połączyć i gotować na małym ogniu Gotujemy do momentu, aż sos będzie spływał z łyżki cieniutką nitką - będzie wtedy wystarczająco gęsty i gotowy do polania gofrów, naleśników czy lodów, oczywiście po jego wystudzeniu :) Uważać, by nie przegotować, bo straci smaczną płynność

Proste Potrawy
Syrop z mniszka lekarskiego 176

Witaminy z grup B oraz minerały : potas, żelazo, krzem, magnez, a także kwas krzemowy. Można użyć go do pieczenia piernika, słodzenia herbaty, a także polać nim naleśniki. Warto poczytać o tym w sieci, ale wpierw zrobić miodzio, póki mlecze w pełnym rozkwicie :) Termin przydatności jest dość krótki, bo trwa kilka miesięcy. Moje uwagi : Zajrzałam do słoiczków z syropem i stwierdziłam

Proste Potrawy
Chińska Improwizacja- Kurczak w cieście 147

naprawdę był nieziemski...nawet na zimno ;) Panierka: jak ciasto naleśnikowe z tym że musi być dużo gęstsze i doprawione mieszanka ulubionych przypraw, zapewne każdy zna przepis na naleśniki a jeśli nie to odsyłam tu.. ciasto na nalesniki Składniki: 1/2 dużej cukinii 1/2 główki kalafiora cały  mały por kawałek kapusty pekińskiej ja odcięłam tą część końcową 25g. suszonych grzybków

NaKońcuJęzyka
Podsumowanie Roku 207

CZYTANE POSTY: 1. Pasztet Wegetariański   http://kulinariada.blogspot.com/2013/06/pasztet-wegetarianski.html 2. Souvlaki  http://kulinariada.blogspot.com/2013/07/souvlaki.html 3. Rolada Serowa  http://kulinariada.blogspot.com/2013/07/rolada-serowa-z-oliwkami-i-pieczarkami.html 4. Białko   http://kulinariada.blogspot.com/2013/06/biako.html 5. Naleśniki Inaczej   http://kulinariada.blogspot.com/2013/05/nalesniki-inaczej.html 6. Chłodnik z Arbuza   http://kulinariada.blogspot.com/2013/07/orzezwiajacy-chodnik-z-arbuza-z-serem.html 7. Placki ziemniaczane   http://kulinariada.blogspot.com/2013/06/placki-ziemniaczane.html    8.  Ciasto Bounty z Bananami

NaKońcuJęzyka
Rodzaje mąk bezglutenowych 159

gryki. Charakteryzuje się szarobrązowym kolorem i gorzkim posmakiem. Zawiera dużo białka, skrobi, witamin z grupy B i soli mineralnych. W połączeniu z innymi makami świetnie nadaje się do naleśników, blinów i do wypieku chleba. 2. Mąka Ryżowa Mąka ryżowa najczęściej uzyskiwana jest z ryżu białego i brązowego. Może być grubo lub drobno mielona. Surowe ziarna ryżu (wyłuskane lub niewyłuskane

NaKońcuJęzyka

Proponowane wyszukiwania