Mąka orkiszowa, biała doskonale sprawdza się w cieście na naleśniki. Do tego serek kokosowy i mus ze świeżego ananasa :) Składniki : - 1 szklanka mąki orkiszowej, - 1 jajko, - 3/4 szklanki mleka, - 3/4 szklanki wody, - 2 łyżki oleju. Nadzienie : - 6 - 8 łyżek wiórków kokosowych, - około 300 g serka waniliowego, - 1/2 świeżego ananasa, - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej. Wykonanie : Składniki ciasta zmiksować i odstawić(...)godziny. Po tym czasie jeżeli ciasto jest gęste dolać trochę płynu i smażyć cienkie naleśniki. Wiórki zmiksować w młynku lub blenderze na pastę i wymieszać z serkiem. Obranego ananasa zmiksować, przełożyć do garnka, zagotować i zagęścić mąką ziemniaczaną. Mus można dosłodzić, ja nie dodałem cukru, bo mój ananas był wystarczająco słodki. Przygotowane naleśniki posmarować nadzieniem kokosowym, dodać kleks musu
Przepisy Mikołajawaniliowy wymieszać ze sobą. Dodać jajka oraz mleko oraz wodę. Wymieszać ze sobą. Masło rozpuścić o dodać do ciasta. Wymieszać do połączenia się składników. Na rozgrzanej patelni smażyć cienkie naleśniki. Przygotowujemy farsz. Kasze jaglaną dokładnie wypłukać wrzątkiem. Ugotować kasze w wodzie oraz soku jabłkowym z solą. Gotować do czasy wchłonięcia przez kaszę wody. Do ostudzonej kaszy dodać cukry(...)oraz bułkę tartą. Wymieszać. Odmrożone truskawki Hortex pokroić. Dodać do kaszy jaglanej i wymieszać. Na każdy naleśnik nałożyć porcję farszu truskawkowego. Naleśniki zwinąć na kształt sakiewek i związać górę. Podajemy z cukrem pudrem. #durszlakXhortex #hortex #odmatkinatury
Kuchnia w oparachskładniki. W dzbanku, lub osobnej misce wymieszaj mokre składniki. Wlej mokra mieszankę do suchej i dobrze wymieszaj. Odstaw na 2 godziny. Rozgrzej nieprzywierajaca patelnię i posmaruj delikatnie olejem. Smaż naleśniki z dwóch stron, używajac około 1/2 szklanki ciasta na każdy. Podawaj z ulubionym nadzieniem. Co jeszcze? Ciasto można zrobić dzień wcześniej i przechowywać w lodówce do czasu, kiedy jest potrzebne(...)Można użyć gotowej, kupnej mieszanki bezglutenowej, lub zrobić swoja. Naleśniki można zrobić wcześniej, zawinać w folię, lub zapakować w plastikowe torebki i zamrażać na okres do 2 miesięcy. Przed użyciem wystarczy je rozmrozić i podgrzać w piekarniku w 150stC. Jeśli naleśniki maja być kompletnie bezglutenowe upewnij się, że każda powierzchnia, patelnia i przybory sa bezglutenowe. Zawsze sprawdzaj skład i czytaj
Lejdi of the houseświeżego • 80 g tuńczyka z puszki • 1 ząbek czosnku • 1 filecik anchois • olej słonecznikowy • pieprz Przygotowanie: Z mąki, jaj, mleka i oleju przygotowujemy ciasto naleśnikowe z odrobiną wody. Smażymy naleśniki, na patelni posmarowanej uprzednio papierowym ręcznikiem z odrobiną oleju. umyty szpinak przesmażamy z czosnkiem na oleju. W naleśniki układamy przesmażony szpinak i ser mimolette oraz tuńczyka z posiekanym anchois. Wkładamy(...)jeszcze raz na patelnie i dusimy pod przykryciem ok. 1 minutę aż ser się rozpuści.Naleśniki podajemy z sosem jogurtowo-szczypiorkowym udekorowane pomidorkami koktajlowymi
KUCHNIA POLSKABaby dutch, czyli pieczony naleśnik należy do naszego top 5 ulubionych śniadań na słodko. Z racji chwili oczekiwania, aż się upiecze, takie rarytasy przygotowuję raczej na weekend. Naleśniki z wanilią już podczas pieczenia wypełniają dom niesamowitym zapachem. Podałam je z kwaśną śmietaną, malinami i masłem orzechowym. Jak dla mnie to prawdziwe niebo w gębie :) 3 porcje: Składniki na 3 patelnie(...)wyjmujemy i smarujemy olejem. Najlepiej rozprowadzić go pędzelkiem po całym naczyniu. Na natłuszczone patelnie wylewamy masę naleśnikową i od razu przekładamy do piekarnika. Pieczemy około 20-25 minut. Gotowy naleśniki podajemy na ciepło z dowolnymi, lub wymienionymi przeze mnie, dodatkami Smacznego :) Artykuł Waniliowy baby dutch z kwaśną śmietaną, malinami i masłem orzechowym pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogFarsz: 30 g suszonych grzybów, 300 g kiszonej kapusty, 1 duża cebula, łyżka masła, sól, pieprz, 1 listek laurowy, 4 ziarenka ziela angielskiego. Ciasto na naleśniki: 750 ml mleka, 3 jajka, 300 g mąki. Panierka: 2 jajka, bułka tarta. Doskonałą alternatywą zamiast świątecznych pierogów z kapustą i grzybami, są krokiety. Idealnie smakują z czerwonym barszczykiem :) Zaczynamy od przygotowania farszu. Grzyby(...)zielem angielskim. Odstawić do ostudzenia. Kiedy farsz będzie już zimny przemielić wszystko razem przez maszynkę do mięsa. Przygotować ciasto naleśnikowe. Składniki na ciasto wymieszać razem na gładką masę. Smażyć naleśniki na przetartej olejem patelni. Następnie na każdym naleśniku nałożyć około 1 łyżki farszu, zawinąć przeciwległe brzegi i zwinąć w rulony. W jednej misce rozkłócić jajka na panierkę, a do drugiej
Świat Domowej KuchniKolejny przepis na naleśniki. Grube puszyste i smakowite. Wszystkie składniki wrzucić do miski i za pomocą miksera wymieszać dokładnie. Masa musi być gładka. Można zostawić na kilka minut, ale nie jest to konieczne. Takie ciasto lubi sobie odpocząć. Na patelni rozgrzać odrobine oleju i wylać porcję ciasta. Smażyć na najniższej temperaturze. Odwrócić i smażyć jeszcze chwilkę. Udekorować naleśniki według uznania
Kuchnia PokoleńPrzepyszna propozycja na leniwe śniadanie, chociaż nie tylko. Ja zjadłam takiego pieczonego naleśnika na obiad :) Tu –>KLIK mogliście zobaczyć moją ulubioną wersję na słodko, a gwarantuję, że wytrawna jest równie smaczna. 1 porcja: 1/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mleka 1 jajko szczypta soli i pieprzu łyżka posiekanego szczypiorku 1/4 łyżeczki oleju rzepakowego dodatkowo: 2-3 duże pieczarki(...)soli poł łyżeczki octu jabłkowego Patelnie, w której można piec, wkładamy do piekarnika i nagrzewamy go do 200 stopni (na jedną porcję użyłam niewielkiego naczynia do zapiekania). Składniki na naleśnika dokładnie mieszamy. Rozgrzaną patelnię wyjmujemy i roztapiamy na niej olej. Najlepiej rozprowadzić go pędzelkiem po całym naczyniu. Na natłuszczoną patelnię wylewamy masę naleśnikową i od razu przekładamy do piekarnika. Pieczemy
Mienta blogNaleśniki z serkiem wiejskim lub serkiem grani. Mają troszkę inny smak, ale są bardzo delikatne i puszyste. Swietnie smakują z serem na słodko , dżemem lub prażonymi jabłkami. Na wierzchu proponuję polać polewą owocową czekoladą lub syropem klonowym. Po inne przepisy na smaczne naleśniki i placki zapraszam na bloga do zakładki naleśniki i gofry. Jeżeli przygotowaliście Państwo potrawę z moich
O kuchni z uczuciemNaleśniki to jedna z niewielu rzeczy, do których mam słabość jeśli chodzi o jedzenie. Naleśniki są dobre na wszystko. Na śniadanie, na kolację, na obiad, na chandrę, na smutki małe i duże... Dotego uniwersalne i szybskie w przygotowaniu. Ostatnio gościły u nas na pomidorowo z pysznym kremowym serkiem i zdrowym lososiem. Składniki (4 porcje) -1 szkl. mąki pszennej -1 szkl(...)wędzonego łososia Przygotowanie W misce umieścić mąkę, mleko, passatę, jajka, oregano, szczyptę soli i olej. Całość zmiksować na ciasto. Usmażyć na suchej patelni około 8 nalesników. Gotowe naleśniki smarować serkiem, na wierzch układać wędzonego łososia. Zwijać w ruloniki. Podawać polane ulubionym sosem (u mnie serowy roquefort). Wartość energetyczna (1 porcja) Energia: 404,9 kcal Tłuszcz: 22,1g Białko
Zielona Kuchniawsypać do dzbanka blendera oprócz wody, w trakcie miksowania dolewać wodę do uzyskania dość rzadkiego ciasta patelnię naleśnikarkę 22 cm posmarować raz olejem i mocno rozgrzać, smażyć cienkie złociste naleśniki w rondlu rozgrzać olej, wsypać drobno pokrojoną cebulę, wsypać 1 łyżeczkę cukru i podsmażać , dodać drobno posiekane zabki czosnku, podsmażać krótko aby czosnek nie zbrązowiał bo będzie gorzki dodać połamany(...)kucharka i dusić do rozmrożenia szpinaku do szpinaku dodać pieprz mielony, włożyć serek wiejski, pokrojoną mozzarellę, wsypać mąkę i szybko wymieszać do zagęszczenia szpinaku i połączenia składników na każdy naleśnik nakładać farsz, składać na "4", w piekarniku można podpiec - pyszne naleśniki, my lubimy również na obiad i kolację.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięobłędnie w każdej wersji, zarówno wytrawnej jak i słodkiej, uwielbiam! Są bazą do chrupiących krokietów, które uwielbiam z kapustą i grzybami lub mięsem. Moja Mama robi najlepsze chrupiące krokiety! Naleśniki, idealne i szybkie w przygotowaniu ciasto. W zależności ile potrzebujecie naleśników zwiększcie proporcje ciasta. Dziś u mnie na śniadanie naleśniki podane na słodko. Mąż był zachwycony! Takie śniadania i chwile
Zasmakuj Kuchniszklanki mleka 1/2 szklanki wody gazowanej 1/2 szklanki mąki 1 jajko Mąkę wsypać do miski, dodać jajka, mleko, wodę – zmiksować na gładkie ciasto. Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni z cienkim dnem np. naleśnikowej. Przewrócić na drugą stronę gdy spód naleśnika będzie już ładnie zrumieniony i ścięty. Tyle z teorii. Z praktyki tyle, że ja uwielbiam grube naleśniki. Porządnie
Kucharzycaprzygotowania naleśników potrzebujemy: • Usmażone naleśniki ( każdy ma swój przepis więc przyrządzone wedle upodobań) • Plasterki salami • Ser cheddar starty na tarce • Zielone oliwki pokrojone w paski • Czerwona papryka pokrojona w słupki • 2 łyżki musztardy Dijon • 2 łyżki majonezu • 1 łyżka jogurtu naturalnego • sól i pieprz Przygotowanie: • W misce łączymy ze sobą musztardę, majonez i śmietanę do uzyskania jednolitego sosu. Przyprawiamy solą(...)pieprzem do smaku. • Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni. • Każdy naleśnik smarujemy dość obficie sosem musztardowym. Układamy na nim salami, ser, oliwki i słupki czerwonej papryki. • Zwijamy ciasno w rulon i kładziemy na blasze do pieczenia. Na koniec posypujemy odrobiną startego sera. • Pieczemy w piekarniku około 10 minut lub do całkowitego rozpuszczenia się sera
KUCHNIA POLSKAwszystko co najlepsze. W najbliższy weekend jest ich Święto – Dzień Babci i Dziadka, więc zaprośmy ich na śniadanie i przywitajmy po królewsku :) Co powiecie na śniadaniowy tort? Z naleśników pachnących pomarańczami, naturalnego, kremowego twarożku i smakowitych zbożowych płatków Lubella Mlekołaki Choco Piegołaki. Nie wiem jak Wy, ale ja myślę, że będą zachwyceni i docenią, że w ten sposób chcemy(...)podziękować im za to jak oni rozpieszczali nas :) naleśniki 20 sztuk: 230 g mąki pszennej (kopiasta szklanka) 300 ml soku pomarańczowego 100% 100 ml wody gazowanej 2 jajka łyżka oleju rzepakowego nadzienie: 800 g kremowego naturalnego twarożku 150 g płatków Lubella Mlekołaki Choco Piegołaki czerwona pomarańcza Mąkę łączymy z jajami, sokiem pomarańczowym i wodą gazowaną. Miksujemy na gładką masę
Mienta blog