Grzanki ze śledziem, chrzanem i jabłkiem to wspaniała przystawka na zakończenie karnawału. Ja swoje klasyczne kanapeczki wzbogaciłam smakiem filetów śledziowych w marynacie z suszonych pomidorów, a doskonale do tego nadają się filety śledziowe SEKO marynowane bez skóry, z płatkami suszonych pomidorów a także czosnku, bazylii, majeranku, oregano, rozmarynu, tymianku. sporo tego prawda? Spróbujcie a sami się przekonacie(...)jaki boski smak. Składniki: beczka śledzi z suszonymi pomidorami 550 gram SEKO słoik 500 ml buraków w occie winnym 1 cebula 3 łyżki majonezu chrzan pieprz czarny gruboziarnisty szczypiorek 2 jabłka natka pietruszki do ozdoby Przygotowanie: Śledzie odsączamy z oleju na durszlaku, kroimy w grubą kostkę a najlepiej paski. Cebulę drobno siekamy, a odsączone
Życie zaczyna się w kuchniSkładniki: -4 solone śledzie -2 cebule -2 ząbki czosnku -pół szklanki oleju lub oliwy -sok z jednej cytryny -2 listki laurowe -po kilka ziaren pieprzu i jałowca -łyżeczka majeranku -pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej -płaska łyżeczka cukru Śledzie zalać zimną, przegotowaną wodą i odstawić(...)gładkiej konsystencji. Dodać czosnku, cukru, wymieszać. W moździerzu rozgnieść pieprz i jałowiec, listki laurowe pokruszyć, wymieszać z resztą przypraw. Cebulę pokroić w krążki, sparzyć wrzątkiem, odsączyć i wystudzić. Śledzie odsączyć, pokroić w kawałki. W naczyniu lub słoiku układać warstwami: śledzie, cebulę, posypać ziołami, czynność powtarzać do wyczerpania składników. Zalać przygotowanym sosem. Odstawić w lodówce
Kulinarne przemysleniaprzyjemnością proponuję śledzik w majonezie , nie jest to może super dietetyczne jedzonko , ale raz na jakiś czas można zgrzeszyć , raz nie zawsze , smak bardzo fajny . Składniki 200 dag śledzia matias 1 średnia cebulka 1 jabłko średnie 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 3 łyżki majonezu 1 szklanka mleka Wykonanie(...)wstępnie nasze śledzie zalewam mlekiem i dostawiam na kilka godzin , aby pozbyć się nadmiaru soli . Kiedy nasze śledzie namoczyły nam się na tyle dobrze że słoność nam odpowiada , kroimy w 3 cm kawałki i przekładamy do miski , następnie jabłko , cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę i przekładam do śledzia , dodaję nasze przyprawy , curry ,pieprz ziołowy , pieprz czarny , majonez
Mój Smakszale przedświątecznego gotowania odkryłam w lodówce paczkę śledzi w oleju. Szkoda byłoby gdyby się zmarnowały, więc wyszukałam w internecie przepis na ich szybkie przygotowanie. Traf chciał, że trafiłam tutaj i jakoś ta miodowa cebula do mnie przemówiła. Przygotowałam w kilka chwil, wsadziłam do słoika i o nich zapomniałam. Po wyjęciu następnego dnia okazało się, że są przepyszne! Były tak smaczne(...)każdą imprezę. Przeglądając moje zasoby odkryłam, że nie umieściłam tego przepisu na blogu, więc dzielę się nim teraz bo warto, polecam gorąco! Scroll down for recipe in English Śledzie w miodowej cebuli (6-8 porcji) Składniki: 6 mięsistych filetów śledziowych z oleju, pokrojonych na 2 cm kawałki 4 duże cebule, pokrojone w plasterki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki miodu
karmelowyniedźwiedzi - ile potrzeba, matiasy 8 sztuk, cebula 2 sztuki, jabłka 2 sztuki, cukier 2 łyżka, ocet jabłkowy 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 3/4 łytżeczki, śmietana gęsta 18% 330 ml śledzie matiasy wymoczyć w zimnej wodzie: 3 x po 40 minut, za każdym razem wylać wodę i wlać świeżą, na koniec matiasy wylac na durszlak aby obciekły z wody matiasy pokroić(...)kawałki do miski, cebule drobno pokroić w kostkę i dać do śledzi, posypać cukrem, pieprzem mielonym obrane ze skórki jabłka szara reneta zetrzeć na tarce grubsze oczka i dać do śledzi, wlac ocet jabłkowy i wymieszać, dodać śmietanę 18%, wymieszać i schować do lodówki 1 godzinę ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać z łupinki, przekroić wzdłuż na połowę ziemniaki podać
W Mojej Kuchni Lubiętemperaturze pokojowej na 24 godziny. Po tym czasie wstawić do lodówki i gotowe. Do zimnej śmietany dodać musztardę, majonez, miód, przeciśnięty przez praskę czosnek, koperek oraz przyprawy, wymieszać. Śledzie a’la matias co najmniej tydzień wcześniej zamarynować w occie. Po tym czasie pokroić na mniejsze kawałki. Układać warstwami w plastikowym naczyniu, śledzie, śmietana, śledzie, śmietana itd… Tak przygotowane(...)śledzie na co najmniej dobę wstawić do lodówki, aby smaki się wymieszały. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomiwarsztatach SEKO na fali smaku testuję w domowym zaciszu przepisy przekąsek śledziowych jakie przygotowywaliśmy w Akademii kulinarnej Whirlpool. Dziś na widelcu znalazły się śledzie z żurawiną i brzoskwinią. Mięso śledzia doskonale smakuje w połączeniu różnymi dodatkami na słono i słodko, mogą to być oliwki czy np.żurawina. SEKO chwali się że ich produkty zostały nagrodzone cenionym na rynku certyfikatem(...)łyżka roztopionego masła szczypta soli i cukru tłuszcz do smażenia pasta jajeczna: 4 jajka 2 łyżki majonezu 1 cebulka szalotka sól, pieprz do smaku 1/2 pęczka koperku dodatkowo: opakowanie śledzi z żurawina i brzoskwinią SEKO Przygotowanie: Ciasto: Podgrzewamy 1,2 szklanki mleka, powinno być lekko ciepłe. dodajemy drożdże, 2-3 łyżki mąki, szczyptę cukru, soli. Zaczyn odstawiamy w ciepłe
Życie zaczyna się w kuchniśledzie zawsze obowiązkowo muszą być na moim stole podczas domowych uroczystości. Są zarazem słodkawe i ostre. Smaki rewelacyjnie się przenikają. 4 płaty śledzi marynowanych 2 cebule Garść rodzynek królewskich 5 łyżek keczupu 1 szklanka wody 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 0,5 łyżeczki cukru 2 łyżki octu Sól Pieprz Ostra czerwona papryka Olej do smażenia Ze śledzi usuwamy skórę, kroimy(...)cebuli. Gdy cebula zmięknie podlewamy ją wodą. Dodajemy keczup, koncentrat pomidorowy, ocet oraz cukier. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą czerwoną papryką. Zalewę studzimy. Do zimnej dodajemy śledzie. Mieszamy dokładnie ze sobą. Odstawiamy do lodówki aby smaki się przegryzły
VioletoweKucharzenieUwielbiam śledzie w każdej postaci , tym razem zapraszam na śledzika z pieczarką , smakują fantastycznie , znakomicie sprawdzą się na imprezy ze znajomymi czy na rodzinne spotkania , spróbuj tego przepisu w swojej kuchni i napisz jak smakują . Składniki 200 dag śledzia matiasa 5 pieczarek świeżych 10 pieczarek marynowanych 2 średnie cebule 1 cebula czerwona 1 łyżka(...)masła czosnkowego szklanka oliwy z oliwek łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka papryki czerwonej 2 szklanki mleka Wykonanie Śledzie namaczam w mleku około 3 godzin , tak aby pozbyć się nadmiaru soli , między czasie obieram cebulę i kroję w drobną kostkę , marynowane pieczarki kroimy w ćwiartki , natomiast świeże pieczarki obieram kroję w cienkie plasterki , następnie na rozgrzana
Mój SmakUwielbiam taką sałatkę ze względu na piękny, różowy kolor sosu, który jest do niej podawany. To sałatka świąteczna, ale można ją jeść cały rok. Dodatek śledzia jest opcjonalny, jeśli wolisz wersję jarską, to po prostu pomiń ten krok. Jeśli podajesz sałatkę w dużej misce dla wszystkich to śledzia dodaj do środka i obok podaj miseczkę z sosem, a jeśli robisz(...)indywidualne porcje to każdą porcję udekoruj sosem i śledziem. Składniki: mały słoik tartych buraków (odsączonych, ale zostawiamy trochę soku do sosu) po 2 ugotowane i obrane ziemniaki, jajka i marchewki, pokrojone w kostkę 3 kiszone ogórki pokrojone w kostkę cebula pokrojona w kosteczkę jabłko obrane, pokrojone i skropione sokiem z cytryny, żeby nie ciemniało pół pęczka posiekanej natki
Ugotowane pozamiataneSałatka śledziowa z cieciorką Sałatka śledziowa nie musi być nudna. Cieciorka, marynowane grzyby i korniszony to nietypowe dodatki do śledzi, ale dobrze się z nimi komponują. Składniki: 5 filetów śledziowych solonych (a’la matias) 1 puszka cieciorki (można zastąpić suchą, namoczoną dzień wcześniej i ugotowaną) 4 średnie ogórki korniszony 1 kwaśne jabłko 200 g pieczarek marynowanych (oraz marchewka jeśli jest(...)sól do smaku Sałatka śledziowa z cieciorką Filety śledziowe moczymy w zimnej wodzie przez 2 godziny, wymieniając 2 razy wodę. Dzięki temu pozbędziemy się nadmiaru soli. Można też użyć śledzi marynowanych w occie. Odsączone śledzie kroimy na mniejsze kawałki, w paski lub kostkę. Ogórki i jabłko kroimy w kostkę. Pieczarki kroimy w plasterki, a jeśli są marynowane z marchewką
Trzeci talerzŚledzie schodzą u nas jak ciepłe bułeczki. Jedne się kończą a ja robię następne. Tym razem połączyłam śledzie z sosem tatarski. Sos ten jest świetnym dodatkiem do jajek oraz wędlin ale także doskonale komponuje się ze śledziami. Śledziki są pyszne od razu po przygotowaniu ale najlepsze są jak się dobrze przegryzą. składniki: 500 g filetów śledziowych solonych 2 kiszone ogórki(...)cebulkę pokroić w drobną kosteczkę. Marynowane pieczarki osączyć i również drobno pokroić. Pokrojone składniki przełożyć do miski z majonezem. Dodać także posiekaną natkę pietruszki i dokładnie wymieszać. Wymoczone śledzie pokroić na małe kawałki. Dodać do sosu i dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na 24 godziny aby smaki się przegryzły. Ja zawsze śledziki przechowuje w lodówce w szklanej misce lub słoju
Monia miesza i gotujeoleju 250 -300 g cebuli 2 łyżki cukru 1 łyżka octu balsamicznego 3 łyżki octu jabłkowego 3-4 ziarenka ziela angielsiego 3-4 liście laurowe 1/2 łyżeczki gorczycy wykonanie: Śledzie moczymy, zmieniając wodę 3-4 razy. Następnie kroimy je na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Na patelnię wlewamy olej, dodajemy cebulę i chwilkę smażymy. Dodajemy cukier, liście(...)laurowe, ziele angielskie oraz koncentrat pomidorowy, mieszamy i chwilkę dusimy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy gorczycę i odkładamy do całkowitego wystudzenia, a następnie mieszamy ze śledziami. Całość schładzamy w lodówce, najlepiej przez całą
Domowy Smak JedzeniaWesołych Świąt i wielu smakołyków przez całe święta i nie tylko! Mam nadzieję, że moje przepisy będą z Wami cały czas :* Świętujcie, smakujcie, wszystkiego co najlepsze! :) Składniki: 2 opakowania śledzi a la matjas w oleju (2 x 220g) 1 opakowanie śledzi korzennych (1x220g) 10 - 12 większych pieczarek pokrojonych w średnią kostkę lub paseczki (i tak ich wielkość się skuli(...)sól, pieprz, słodka papryka, majeranek i lubczyk do smaku mały pęczek koperku drobno posiekanego masło klarowane Przygotowanie: na maśle przesmaż pieczarki i cebulę, gdy zmiękną przypraw do smaku, śledzie pokrój w paseczki, gotowy farsz z patelni przestudź i połącz ze śledziami, dodaj resztę składników, koperek i ewentualnie dopraw jeszcze do smaku, smacznego
Zasmakuj KuchniJeżeli jeszcze nie zdecydowaliście się jakie śledzie przygotować na jutrzejszy dzień, proponuję chyba najpopularniejsze śledzie w śmietanie z dodatkiem cebuli i tartego jabłka. W tym roku i my stawiamy na klasykę i obok śledzi w zalewie octowej będą właśnie te, w śmietanie. ok. 500 g filetów śledziowych 2-3 cebule 1 jabłko 2 łyżki majonezu 3-4 łyżki gęstej śmietany(...)pieprz, papryka, cukier do smaku Śledzie zalewamy wodą lub mlekiem i namaczamy przez kilka godzin. Następnie odsączamy je i kroimy w większą kostkę. Cebule kroimy w piórka, przelewamy na sicie dużą ilością wrzątku. Jabłka obieramy ze skórki, trzemy na dużych oczkach tarki. Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Dodajemy majonez ze śmietaną. Doprawiamy do smaku papryką oraz pieprzem i niewielką ilością
Smaki Na Talerzu