Naleśniki: · mąka pszenna 3 szkl · mleko 1,5 szkl · woda gazowana 1,5 szkl · jajka 3 szt · sól Boczek parzony w plasterkach Papryka konserwowa Cebulka konserwowa Oliwki Ser żółty Wszystkie składniki ciasta miksujemy do uzyskania gładkiej masy, jeśli jest zbyt gęsta dolewamy wody. Smażymy ciasto na rozgrzanej patelni na odrobinie oleju., przekładamy druga stronę, zmniejszamy płomień pod patelnią
Camilla w kuchniOstatnie już kwiaty w tym sezonie. Ostatnie i chyba jedne z najlepszych. Może to dlatego, że uwielbiam sery pleśniowe. Kto jeszcze kwiatów cukinii nie próbował, to
Magiczne Życie Martybazylii; - mała garść orzeszków nerkowca; - 1/2 łyżeczki soli morskiej - 4 kawałki mini sera mozzarella; Wykonanie: pomidory i przecier wlać do garnka, dodać 3/4 szklanki wody, przeciśnięty czosnek i posiekaną bazylię. Zagotować, doprawić solą i pieprzem Orzeszki uprażyć na patelni z solą. Zupę nalać do talerza, dodać pokrojony ser i orzeszki. Wartości: wartość energetyczna 168 kcal; – białko(...)cookd.it/embed/ajax.php?action=check&recipe=http://dom-agi.pl/dieta-52-czyli-nalesniki-i-zupa-pomidorowa/&blog=http://dom-agi.pl'; url=url.replace(/#038;/g,''); load(url, function(xhr) { if (xhr.responseText!='Unknown blog') { insertCookd(xhr.responseText); } else { document.getElementById('95529fb665729260b646ecf131070bdd').innerHTML ='Cook\'d: Skonfiguruj wtyczkę'; } }); Incoming search terms: naleśniki z pasta brokulowa The post Dieta 5:2, czyli naleśniki i zupa pomidorowa appeared first
dom-agi.plNaleśniki robię bardzo często i przeważnie na dwa dni.Jeden dzień na słodko, a drugi dzień wytrawny.Przepadam za jednymi i drugimi, ale gdybym miała wybierać to wybrałabym zdecydowanie te, w których jest ser.... żółty :)Czytaj więcej
bistro mamanaleśniki posmarować farszem i złożyć w ulubiony sposób, np. w trójkąt. Gotowe naleśniki zapiec przez 10-15 minut w piecu w 180 st. C lub podpiec na patelni z odrobiną masła, tak aby były chrupkie. Można je również przed upieczeniem posypać ulubionym żółtym serem. Smacznego
Food SquareMalinowy pudding z kaszy manny nadziany bananową ricottą Na szybko, robiony gdzieś pomiędzy ciastem na naleśniki, a gnieceniem twarogu, tańcząc
More food, love and dreamsłyżki kukurydzy kawałek papryki czerwonej 1 mozzarella (można zastąpić 10-15 dag sera żółtego) + ewentualnie pieczarki, cebula itp. * jeśli zamierzamy smażyć normalnie na tłuszczu to pomijamy olej w cieście, ja smażę bez tłuszczu lub na kilku kroplach oleju więc go dodaję podobnie jak do naleśników 1. Jajko, mleko, wodę, olej, mąkę i proszek do pieczenia roztrzepać razem na gładkie
Kto ugości moich gości?żyje. To normalny człowiek. Jak każdy inny.Nawet w kwestii jedzenia. Wielu osobom spoza blogowego światka wydaje się, że bloger kulinarny to ktoś, kto jada tylko bliny z kawiorem,szlachetne sery z żurawiną, trufle, a wszystko zagryza deserami z płatkami złota i zapija drogimi winami czy szampanem. Nic bardziej mylnego!Bloger kulinarny to człowiek jak każdy inny - chodzi do pracy(...)normalności. Także w kuchni.Tak, tak, jadamy normalne kanapki (choć chleb często pieczemy sami), lubimy zjeść od czasu do czasu maminą pomidorówkę czy ogórkową, ziemniaczki z mizerią czy chociażby właśnie naleśniki. Jak normalny, statystyczny Polak. Tylko, że robimy wszystko własnoręcznie. I oto w tym chodzi. Nie o prześciganie się, kto zrobi wykwintniejszą potrawę, lecz właśnie o to, by robić wszystko
W kuchni Karmel-itkipomidora2 dosyć spore jajaszczypta soliłyżka zimnej wody1 łyżka masłaDodatki:1 łyżeczka posiekanej czerwonej papryczki chillipół łyżeczki papryki w proszku (słodkiej bądź ostrej)garstka startego żółtego sera bądź kilka kostek sera feta, pokruszonegoświeżo zmielony czarny pieprzświeża bazylia/mięta/szczypiorek/natka pietruszkiPrzygotowanie:Wbić do miseczki jajka, posolić, dodać łyżkę wody. Papryczkę chilli skroić w drobniutką kosteczkę. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, pokroić(...)poruszać patelnią ( tak,jak to robimy przy naleśnikach)- masa powinna swobodnie przemieszczać się po patelni, nie powinna być przyklejona.Co jakiś czas odstawiać na ogień i powtarzać czynność. Omlet będzie szybko się puszył.Kiedy cała masa będzie już prawie ścięta, ale wierzch wciąż wilgotny, dodać paprykę w proszku i dowolny ser. Złożyć omlet na pół przy pomocy łopatki ( jeśli
Gotowanie to kochanieskładników często gości w mojej kuchni. Takim farszem nadziewałam już naleśniki czy też kwiaty cukinii. Tym razem nadziałam makaronowe muszle i wyszła bardzo pyszna zapiekanka.składniki:25 muszli makaronowych, użyłam makaronu Czaniecki250 g ricotty10 dużych suszonych pomidorów z oleju1 mała cebula1 żółtkosól,pieprzstarty ser żółtymasło do posmarowania formyMakaronowe muszle ugotować al'dente, przelać wodą i dobrze
Monia miesza i gotujetłuszczu – naleśniki będą smaczniejsze). Beszamel: W rondelku rozpuszczamy masło, a następnie dodajemy do niego mąkę. Mieszamy. Gdy zacznie skwierczeć dolewamy po trochu mleka, nieustannie mieszając trzepaczką. Gdy dodamy już całe mleko, dodajemy liść laurowy i mieszamy sos trzepaczką, aż do zagotowania i zgęstnienia. Przyprawiamy beszamel sokiem z cytryny, gałką, solą, i pieprzem. Na koniec dodajemy ser. Gdyby powstały jakieś(...)śmietaną kremówką i tartym parmezanem. Dodajemy posiekane suszone pomidory oraz przesmażony szpinak. Solidnie solimy i pieprzymy. Dodajemy chili i gałkę. Mieszamy i próbujemy czy farsz trzeba doprawić ponownie. Naleśniki ze szpinakiem i ricottą pod beszamelem: Na dnie naczynia rozsmarowujemy trochę beszamelu. Naleśniki nadziewamy farszem i zwijamy w rulon. Układamy w naczyniu i zalewamy pozostałym beszamelem. Wstawiamy do piekarnika
Poezja smakukarmię, sobie i dzieciom gotuję niewiele, zupa na szybko i naleśniki. Dzisiaj całkiem na zimno ale nie na słodko. Z cytrynowo-koperkowym serkiem i wędzonym łososiem. Pyszne, orzeźwiające połączenie!Rolowane naleśniczki z serkiem i łososiem2 placki naleśnikowe o średnicy ok 26 cm.po 2 łyżki białego sera i greckiego jogurtułyżka posiekanego koperkupół
Dzieje kuchennej Wiewiórywyrazisty typ sera wybierzecie, tym lepszy będzie sos) i mieszając co jakiś czas, podgrzewamy. W międzyczasie przyprawiamy solą, pieprzem (wg zasady białym, ale czarny też może być :D) i sporą ilością gałki muszkatołowej. Z czasem sos zacznie gęstnieć, a kiedy się zagotuje, ściągamy go z palnika. Powinien mieć konsystencję nieco gęstszą niż na naleśniki, ale na tyle rzadką(...)sztuki na warstwę) 1/3 szpinaku 1/3 kurczaka 1/4 sosu beszamelowego ten schemat powtarzamy jeszcze 2 dodatkowe razy. Po 4 warstwie makaronu, smarujemy wierzch pozostałościami sosu (jest tam już ser, więc nie będziemy dodawać innego sera). 7. PIECZENIE (20 min): całość zapieczcie przez ok. 20 min, do momentu aż wierzch będzie ładnie zarumieniony i lekko pofalowany. Po wyciągnięciu zapiekanki z piekarnika
Nerds Kitchenżaroodpornego wykładamy jednego naleśnika, na to kładziemy połowę szpinaku, potem znów naleśnik, potem szpinak i znów naleśnik ;) w 0,5 szklanki mleka rozpuszczamy mąkę kukurydzianą natomiast pozostałe 0,5 szklanki mleka doprowadzamy do wrzenia, wtedy ciągle mieszając dodajemy mleko z mąką mieszamy kilka minut, aż zgęstnieję, dodajemy pokrojoną w kostkę mozzarellę podgrzewamy, aż ser się rozpuści, przyprawiamy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćpołączyć i odstawić na kilka minut. Smażyć niezbyt cienkie naleśniki na suchej (nie natłuszczonej) patelni na lekko złoty kolor. Przestudzone smarować sosem czosnkowym (lub innym, ulubionym). Na sosie rozkładać pokrojone drobno dodatki. Ja wykorzystałam do tego:sałatę, rzodkiewkę, pomidory, czerwoną cebulę, ogórek i drobno utarty żółty ser. Można jednak dorzucić do tego każdy ulubiony składnik. Ogranicza nas chyba
Codzienna kuchnia niecodzienna