pomidora2 dosyć spore jajaszczypta soliłyżka zimnej wody1 łyżka masłaDodatki:1 łyżeczka posiekanej czerwonej papryczki chillipół łyżeczki papryki w proszku (słodkiej bądź ostrej)garstka startego żółtego sera bądź kilka kostek sera feta, pokruszonegoświeżo zmielony czarny pieprzświeża bazylia/mięta/szczypiorek/natka pietruszkiPrzygotowanie:Wbić do miseczki jajka, posolić, dodać łyżkę wody. Papryczkę chilli skroić w drobniutką kosteczkę. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, pokroić(...)poruszać patelnią ( tak,jak to robimy przy naleśnikach)- masa powinna swobodnie przemieszczać się po patelni, nie powinna być przyklejona.Co jakiś czas odstawiać na ogień i powtarzać czynność. Omlet będzie szybko się puszył.Kiedy cała masa będzie już prawie ścięta, ale wierzch wciąż wilgotny, dodać paprykę w proszku i dowolny ser. Złożyć omlet na pół przy pomocy łopatki ( jeśli
Gotowanie to kochanieskładników często gości w mojej kuchni. Takim farszem nadziewałam już naleśniki czy też kwiaty cukinii. Tym razem nadziałam makaronowe muszle i wyszła bardzo pyszna zapiekanka.składniki:25 muszli makaronowych, użyłam makaronu Czaniecki250 g ricotty10 dużych suszonych pomidorów z oleju1 mała cebula1 żółtkosól,pieprzstarty ser żółtymasło do posmarowania formyMakaronowe muszle ugotować al'dente, przelać wodą i dobrze
Monia miesza i gotujetłuszczu – naleśniki będą smaczniejsze). Beszamel: W rondelku rozpuszczamy masło, a następnie dodajemy do niego mąkę. Mieszamy. Gdy zacznie skwierczeć dolewamy po trochu mleka, nieustannie mieszając trzepaczką. Gdy dodamy już całe mleko, dodajemy liść laurowy i mieszamy sos trzepaczką, aż do zagotowania i zgęstnienia. Przyprawiamy beszamel sokiem z cytryny, gałką, solą, i pieprzem. Na koniec dodajemy ser. Gdyby powstały jakieś(...)śmietaną kremówką i tartym parmezanem. Dodajemy posiekane suszone pomidory oraz przesmażony szpinak. Solidnie solimy i pieprzymy. Dodajemy chili i gałkę. Mieszamy i próbujemy czy farsz trzeba doprawić ponownie. Naleśniki ze szpinakiem i ricottą pod beszamelem: Na dnie naczynia rozsmarowujemy trochę beszamelu. Naleśniki nadziewamy farszem i zwijamy w rulon. Układamy w naczyniu i zalewamy pozostałym beszamelem. Wstawiamy do piekarnika
Poezja smakukarmię, sobie i dzieciom gotuję niewiele, zupa na szybko i naleśniki. Dzisiaj całkiem na zimno ale nie na słodko. Z cytrynowo-koperkowym serkiem i wędzonym łososiem. Pyszne, orzeźwiające połączenie!Rolowane naleśniczki z serkiem i łososiem2 placki naleśnikowe o średnicy ok 26 cm.po 2 łyżki białego sera i greckiego jogurtułyżka posiekanego koperkupół
Dzieje kuchennej Wiewiórywyrazisty typ sera wybierzecie, tym lepszy będzie sos) i mieszając co jakiś czas, podgrzewamy. W międzyczasie przyprawiamy solą, pieprzem (wg zasady białym, ale czarny też może być :D) i sporą ilością gałki muszkatołowej. Z czasem sos zacznie gęstnieć, a kiedy się zagotuje, ściągamy go z palnika. Powinien mieć konsystencję nieco gęstszą niż na naleśniki, ale na tyle rzadką(...)sztuki na warstwę) 1/3 szpinaku 1/3 kurczaka 1/4 sosu beszamelowego ten schemat powtarzamy jeszcze 2 dodatkowe razy. Po 4 warstwie makaronu, smarujemy wierzch pozostałościami sosu (jest tam już ser, więc nie będziemy dodawać innego sera). 7. PIECZENIE (20 min): całość zapieczcie przez ok. 20 min, do momentu aż wierzch będzie ładnie zarumieniony i lekko pofalowany. Po wyciągnięciu zapiekanki z piekarnika
Nerds Kitchenżaroodpornego wykładamy jednego naleśnika, na to kładziemy połowę szpinaku, potem znów naleśnik, potem szpinak i znów naleśnik ;) w 0,5 szklanki mleka rozpuszczamy mąkę kukurydzianą natomiast pozostałe 0,5 szklanki mleka doprowadzamy do wrzenia, wtedy ciągle mieszając dodajemy mleko z mąką mieszamy kilka minut, aż zgęstnieję, dodajemy pokrojoną w kostkę mozzarellę podgrzewamy, aż ser się rozpuści, przyprawiamy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćpołączyć i odstawić na kilka minut. Smażyć niezbyt cienkie naleśniki na suchej (nie natłuszczonej) patelni na lekko złoty kolor. Przestudzone smarować sosem czosnkowym (lub innym, ulubionym). Na sosie rozkładać pokrojone drobno dodatki. Ja wykorzystałam do tego:sałatę, rzodkiewkę, pomidory, czerwoną cebulę, ogórek i drobno utarty żółty ser. Można jednak dorzucić do tego każdy ulubiony składnik. Ogranicza nas chyba
Codzienna kuchnia niecodziennafaszerowane i z jajkiem 12. Sałatka jarzynowa 13. Knedle z serem 14. Zupa ziemniaczana z grzybami 15. Knedle z mięsem i porem podane z szafranowym sosem 16. Sałatka "Grzybowa polana" 17. Ruskie pierogi 18. Poznański gzik 19. Placki ziemniaczane 20. Shepherd's Pie, zapiekanka ziemniaczano-mięsna 21. Ruskie naleśniki 22. Tymiankowe gnocchi z ricottą i groszkiem Smacznego
Przepisy AleksandryBardzo sycące danie meksykańskie. W moim wydaniu niezbyt pikantne, ponieważ nie przepadam za ostrym smakiem. Samodzielnie wykonana tortilla z mielonym mięsem, serem i warzywami. Podaję z
BullioNie wiece co zrobić z zapasem ugotowanych ziemniaków po wczorajszym obiedzie?To może skorzystacie z mojej propozycji? :)Chrupiące placki ziemniaczane z dodatkiem sera i świeżej bazyli
Kraina Miodem PłynącaŁosoś firmy Suempol , którego ostatnio prezentowałam tak mi posmakował , że postanowiłam popędzić do sklepu po nową dostawę!Połączyłam go z tym, z czym lubię najbardziej –
Ostra na Słodkosparzyć po 10 sek. Wyjąć na durszlak. Ser wymieszać z jakiem śmietaną i przyprawami. Układać sparzone liście (nerwem w jedną stronę, najgrubszy odciąć) ułożyć w poprzek pasek serowej masy Na tym ułożyć kiełbaskę i zwinąć w rulonik. Przygotować ciasto z jajka mleka i mąki (gęściejsze nieco niż na naleśniki) Rozgrzać głęboki olej , maczać ruloniki w cieście i smażyć
Gotowanie jest łatwepietruszki i sos Madziarów Folwark, mieszamy. Na naleśniki nakładamy porcję farszu, zwijamy. Smacznego. II miejsce - zestaw produktów folwark Leśne przekąski - zgłoszenie nadesłane przez Panią Izę C. Składniki : Wędlina 30 dkg cebula czerwona 1 szt pieczarki 20 dkg grzyby kurki 10 dkg papryka czerwona 1/4 szt ciasto francuskie jajko ser żółty starty olej sos folwark Madziarski Przygotowanie
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkikefirowe naleśniki natknęłam się u Ivony. Lekko zmodyfikowane, szybko znikały z talerza jeszcze ciepłe. Miałam w planach kilka porwać nad wodę, ale nie mogłam się im oprzeć. Postawiłam na dżem jako dodatek do nich, ale sądzę, że równie dobrze spisze się biały ser lub serek waniliowy, a jeszcze jak dodamy garść świeżych owoców, pycha! Składniki
Pink Envelopekefirowe naleśniki natknęłam się u Ivony . Lekko zmodyfikowane, szybko znikały z talerza jeszcze ciepłe. Miałam w planach kilka porwać nad wodę, ale nie mogłam się im oprzeć. Postawiłam na dżem jako dodatek do nich, ale sądzę, że równie dobrze spisze się biały ser lub serek waniliowy, a jeszcze jak dodamy garść świeżych owoców, pycha! Składniki
pink envelope