Chrupiąca kaczka z aromatycznej solanki, wolno pieczona w całości 292Ręczę głową – to jest najlepsza kaczka pieczona w całości jaką zjecie w życiu. Jest soczysta, idealnie wypieczona, świetnie doprawiona i ma to, co powinna mieć każda
Karo in the Kitchen
Karp w mleku po polsku - rekonstrukcje kulinarne Macieja Nowickiego 257N a terenie Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie szef kuchni Villi Intrata Maciej Nowicki z ogromną pieczołowitością odtwarza historyczne smaki podczas
SzczyptaSmaQ
Śledzie piernikowe w musztardzie, whisky i wiśniówce 297Śledzie i musztarda. Słone i kwaśne. To połączenie pasuje do siebie zawsze. A jeśli do tego duetu dodamy miód, wiśniówkę, dobrą whisky i korzenne przyprawy… Znacie
Karo in the Kitchen
Keks 363Keks to ciasto typowo świąteczne, pieczone zazwyczaj w formie keksówce, przepełnione różnorodnymi bakaliami. Można go upiec na kilka dni wcześniej, zawinąć w ściereczkę i pozostawić w
Smakołyki Bereniki
Śledzie po kaszubsku de lux– czyli moje ulubione 1379Pomidorowo- cebulowe, lekko pikantne, z aromatycznymi przyprawami i odczuwalną paprykową nutą. Słodko-kwaśne. Obok tradycyjnych śledzi w oleju i tych w octowej zalewie, to właśnie te
Karo in the Kitchen
Przepis na… – Canederli, (nie tylko) świąteczne knedle 412W Polsce znane jako knedle, podobnie w Niemczech i Austrii, we Włoszech noszą daleko śpiewniejszą nazwę – Canederli . Popularne przede wszystkim w regionach północnych, w Trydencie
Bon Ton Italia
Świąteczny tort piernikowy z kremem krówkowym 287Polska to kraj z bogatymi tradycjami kulinarnymi, o czym można się przekonać sięgając chociażby po Compendium Ferculorum Stanisława Czernieckiego, znakomitą kulinarną inspiracją dla współczesnych profesjonalistów
SzczyptaSmaQ
Makowiec na kruchym cieście 787Makowiec na kruchym cieście to klasyka wypieków bożonarodzeniowych, podobnie jak struc la makowa , zwana inaczej makowcem zawijanym. Masę makową przygotowuje się tak samo, jak do większości
Smakołyki Bereniki
Postne półkruche paszteciki z kapustą, pieczarkami i suszonymi grzybami 735Co podać do czerwonego barszczu? Albo uszka, albo paszteciki. Te są idealnym rozwiązaniem na kolację wigilijną – są postne, nadziane trzema rodzajami grzybów, kiszoną kapustą i cebulką
Karo in the Kitchen
Łosoś pieczony w orzechowej panierce 267Pyszna propozycja dla miłośników łososia :) Cudownie smakuje otulony orzechową panierką. Szybki i smaczny pomysł na rybę :) SKŁADNIKI (dla 4 osób) 600 g filetu z łososia
Moje Kuchenne Rewelacje
Sernik gotowany na cieście miodowym 838Sernik gotowany na cieście miodowym to połączenie miodownika oraz nietypowego sernika, przygotowywanego z gotowanej masy serowej. Na blogu znajdziecie już przepisy na miodownik z orzechami oraz
Smakołyki Bereniki
Schab po sztygarsku pieczony ze śliwką 205Wielu z nas ma swoje popisowe danie na schab, ja w dalszym ciągu szukam tego, które takim będzie. Jednak chyba właśnie ta wersja od zawsze jest
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Co kupić pod choinkę osobie prowadzącej zdrowy tryb życia? 10 pomysłów. 186Dzisiaj porada trochę inna niż zwykle - mniej naukowa, w zasadzie można powiedzieć że lekka i przyjemna, bo o zakupach, a konkretnie zakupach świątecznych. Już niedługo będziemy
Powiedz dietom nie
Sałatka z serem halloumi, chrupiącym boczkiem, pomarańczą, granatem i grzankami z miodowo-musztardowym dressingiem 194Śniadanie da ukochanego to zawsze wyzwanie, bowiem niekiedy trudno zaspokoić męskie i damskie podniebienie jednocześnie. Idealnym rozwiązaniem okazała się sałatka z jego ulubionym serem halloumi, niewielką
Mango Papaja
Szynkówka podwędzana 274Szynkówka podwędzana Jest to chyba jedna z najlepszych wędlin na kanapki jakie można sobie wyobrazić . Chudziutka ,aromatyczna i niezwykle apetyczna . Czy trudna , nie raczej nie , skoro
Ogrodnik w podróży