możecie pominąć bez większej szkody dla smaku; są elementem ozdobno-szpanerskim ; ciekawostką, którą być może ciężko kupić, a jestem też pewna, że nie wszystkich zauroczą. Co innego sernik. To sernikowe spełnienie najskrytszych marzeń: smak, konsystencja, delikatny karmelowy zapach. Nie można mu się oprzeć! Może ktoś przygotuje taki na Święta albo Sylwestra...? Polecam Wam go ogromnie! Sernik kasztanowo(...)kajmaku podgrzać, dodać odciśniętą żelatynę, wymieszać, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Dodać masę do pozostałego kajmaku, dokładnie wymieszać. Następnie partiami dodawać kremówkę, delikatnie mieszając łyżką. Mus wyłożyć na sernik. Pozostały kajmak przełożyć do woreczka cukierniczego, odciąć końcówkę, tworząc mały otwór. Wycisnąć w równych odległościach równoległe paski na cieście. Następnie w poprzek przeciągać wykałaczką, raz w jedną
Pożeraczka, czyli raz adobrzeduże jogurty. Do tego po drodze do kasy mijałam półki z dodatkami, co szybko przyniosło na myśl skojarzenie - ŻURAWINA :) Wróciłam do domu i zaczęłam planować co do takiego "sernika" powinnam dać, by był smaczny. No bo skoro "sernik" to nie potrzebuję mieć przepisu i można go stworzyć z głowy :) tak zrobiłam i... o mały włos upiekłabym samą bezę(...)dzień, na dziś zostały u mnie 2 małe kawałeczki i u Mamy chyba ze 4 ;) przy czym już ich nie ma :P Co więcej - od dziś taki oszukany sernik jest u mnie numerem 1! Nie tylko smakuje mi o wiele bardziej (a uwielbiam serniki), ale też jest o połowę tańszy! Sera na taką blaszkę potrzebujemy
Kolorowy Przepisownikdostępne jeszcze do końca października, postanowiłam poszukać kolejnego przepisu z użyciem malin. No i trafiłam w 10-tkę! Sernik - Malina, to wyśmienite połączenie delikatnego i mięciutkiego jak puch sernika z warstwą śmietanowo-malinową, i polewą z białej czekolady, która świetnie dopełnia całości. Spód: 200 g kruchych ciastek 2 łyżki masła Masa serowa: 500 g tłustego twarogu 500 g mascarpone(...)gęstą i sztywną masę, następnie dodać mus malinowy i zmiksować do połączenia się składników. Dodać 300 g malin (mrożonych nie rozmrażamy) i wymieszać (fot.3) . Wyłożyć na ostudzony sernik (fot.4) i wstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą noc. Gdy mus zastygnie można zdjąć obręcz z sernika jeśli jest taka możliwość. Pokroić na porcje, udekorować
Świat Ciastajajka 1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej 30 gramów cukru waniliowego Wybierz ciemne owoce na wierzch sernika. Dodatkowo aby zrobić polewę czekoladową będziesz potrzebować dodatkową tabliczkę czekolady - wybierz mleczną, bo sernik zawiera stosunkowo mało cukru. Pamiętaj, że wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Wykonanie: Herbatniki rozkrusz na drobny piasek. Rozpuść masło w rondelku i wymieszaj z ciastkami. Okrągłą formę(...)stopni, program góra/dół. Masę przelej do formy na spód z herbatników. Wrzącą wodę wlej do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika na dolną półkę. Piecz sernik przez 70 minut. Po upieczeniu wystudź go w uchylonym piekarniku, następnie włóż sernik do lodówki, najlepiej na całą noc. Udekoruj owocami i polewą
Garniec Magaliekoniec tygodnia kawowego zapraszamy Was na sernik z nutką kawy i cynamonową pianką. Składniki na spód sernika: - 200 g mąki - 100 g masła - 80 g cukru - 2 jajka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2 łyżeczki kakao Składniki na masę kawowo-śmietankową: - 1 kg sera białego mielonego - 2 szklanki mleka - 1 szklanka cukru - 1/2 szklanki oleju - 2 jajka - 4 żółtka(...)temperatury 190 stopni i pieczemy 60 minut. Pod konie pieczenia sernika zaczynamy robić piankę cynamonową. Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier i cynamon. Pianę nakładamy na upieczony sernik i jeszcze wkładamy do piekarnika obniżając temperaturę do 150 stopni i pieczemy 15-20 minut. Smacznego
Kuchenne WariacjeSernik ten znalazłam na blogu Relaxtime i od razu wydawał mi się bardzo smakowitym kąskiem :) Dodatkowo promocja w biedrze na twaróg umocniła mnie w przekonaniu, że sernik zrobić trzeba :) Na zgrabny serniczek potrzebujemy: CIASTO: - 80 g mąki - 40 g zimnego masła (dałam margarynę i tez żyję) - 40 g cukru pudru - 1 małe żółtko Wszystkie składniki należy(...)rozpuszczona w niewielkiej ilości wrzątku. Brzoskwinie blendujemy. Masło, cukier i sok podgrzewamy do połączenia składników. Zdejmujemy z ognia, dodajemy brzoskwinie i rozpuszczoną żelatynę. Wstawiamy do lodówki na czas stygnięcia sernika. Pamiętając, aby sernik studzić w lekko uchylonym piekarniku :) Oczywiście musicie zerkać na mus, aby nie zdążył się całkiem ściąć zanim wylejecie go na sernik ;) Smacznego sernikowicze :) Skomentuj
MamaOskarkawkładamy całość do lodówki. Pozostałą łyżkę żelatyny rozpuszczamy w ⅓ szklanki gorącej wody. Galaretki rozpuszczamy w ½ litra gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Jeśli masa bananowa na serniku stężała już możemy przystąpić do kolejnych kroków. Pozostałą masę serową miksujemy z cukrem pudrem i dalej miksując dodajemy powoli żelatynę. Masę serową wykładamy do tortownicy, wyrównujemy i ponownie do lodówki. Czekamy(...)układamy na serniku jeden koło drugiego lekko dociskając. Nastepnie zalewamy całość galaretką i wkładamy do lodówki. Czekamy, aż całość zastygnie i sernik jest gotowy. SMACZNEGO 3.2.2929 The post Sernik na zimno z bananami appeared first on zjem to blog kulinarny
zjem to blog kulinarnydomowego smakołyku. O tamtej pory przybyło mi kilka lat, jedno dziecko, parę kilogramów i własna kuchnia, żebym mogła dalej tyć ze smakiem ;) Oto kolejna wariacja na temat owego sernika przyrządzona by wykorzystać jogurt ananasowy, za którym Małżonek nie przepada. Tym razem bez jajek by i Synek mógł cieszyć się tą słodyczą ;) Składniki (na wcale niemały serniczek): 1 duży jogurt anansowy(...) wykładamy biszkoptami. Wylewamy na nie gęstniejącą masę i wstawiamy do lodówki. W tym czasie wystudzamy galaretkę wiśniową przygotowaną wedle instrukcji na opakowaniu. Kiedy jest już zimna wylewamy na sernik. Jeśli dekorujemy owocami należy najpierw zaleć cienką warstwą galaretki i poczekać aż stężeje by "przygwoździć" owoce do sernika. Jeśli owoce wrzuciliśmy do środka lejemy całość i wstawiamy do lodówki
Kuchnia po mojemuszybki sernik dla miłośników kawy. Bardzo kremowy i rozpływający się w ustach. Połączenie kawowej masy serowej z owocową górą komponuje się idealnie i stanowi ciekawe połączenie. Polecam!! Sernik cappuccino z frużeliną jagodową Składniki: Spód: około 400 g ciastek digestive w czekoladzie 50 g masła 1 łyżka kawy rozpuszczalnej w proszku Masa serowa: 1 kg sera na serniki(...)zawartość szklanki do rondelka. Podgrzewamy do momentu aż wszystko zgęstnieje. Owoce powinny mieć konsystencję konfitury, jeśli będą zbyt rzadkie możecie dodać jeszcze odrobinę mąki. Gotowe owoce przekładamy na wierzch sernika
Mania GotowaniaSernik :) o sernikach powiedziano chyba już wszystko- ten sernik należy do moich(...)ulubionych i nie może go zabraknąć na świątecznym stole. Jest puszysty- mąż porównuje go do ptasiego mleczka. :) Czasami aż nie mogę uwierzyć ze Pan Małżonek nie lubił kiedyś serników- bo sernik znika szybciej niż się go robi :) Kochani, polecam i zachęcam do pieczenia . Składniki : 1 masło 1 kg startego sera 8 jaj 1 1/3 szkl cukru
Smaki Edytydodatek masła. Możecie, ewentualnie, je pominąć i wypróbować bez tłuszczu, gdyż twaróg jest tłusty, kremówka także, więc jeśli nie dodacie masła, na pewno nic się nie stanie, a sernik będzie delikatniejszy i bardziej kremowy. Po za tym - rewelacyjny :D Składniki: 3 kostki białego twarogu - każda po 200 gram 1 szklanka cukru 5 jajek 1 szklanka śmietany 36% 1 cytryna(...)przekładam masę, wyrównuję wierzch i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200'C na 10-15 minut. Zmniejszam temperaturę do 150'C i piekę jeszcze przez 40-45 minut. Upieczony sernik zostawiam by wystygł. Rada: sernik najlepiej kroić nożem ogrzanym w gorącej wodzie, wtedy brzegi ciasta będą równiusieńkie
Ciasteczkowy PotwórPoszukując nowego sposobu na sernik, natrafiłam na przepis siostry Anastazji, który przyznam się szczerze trochę zmodyfikowałam, bo w oryginale sernik nie ma spodu z ciasta i kreseczek z polewy czekoladowej, a jakoś bardziej takie ciasto chciałam. Oczywiście możecie upiec go w oryginale, bez spodu. To już zależy tylko od Was! W obu wersjach serniczek jest bardzo pyszny! Piekłam(...)minut, by się lekko rozpuścił, ale nie do końca. Na koniec dodajemy proszek do pieczenia i mąkę, mieszamy łyżką, po czym dodajemy kokos i jeszcze raz mieszamy. Gorący sernik wyjmujemy z piekarnika, rozsmarowujemy na jego wierzchu równomiernie masę kokosową, po czym wkładamy do piekarnika i pieczemy jeszcze około 10 – 15 minut. Nie przejmujcie się tym, że sernik upadnie
Smakowy Rajcyklu zapraszamy na sernik gotowany z galaretką na herbatnikowym spodzie. Tego ciasta nie trzeba długo reklamować, gdyż broni się samo - jest pyszne i bardzo łatwe do wykonania. Sernik gotowany z galaretką SKŁADNIKI: 1 kg sera białego w wiaderku na serniki ok 40 herbatników (ilość zależna od wielkości blaszki i ciastek) 1 budyń waniliowy bez cukru(...)kwiatuszki i w środek suszoną żurawinę. Dwie galaretki rozpuścić w 0,5 litra gorącej wody i wystudzić. Wystudzony sernik zalać tężejącą galaretką i wstawić do lodówki. Sernik najlepiej zrobić dzień wcześniej i trzymać w lodówce. Z dwóch galaretek wychodzi dość cienka warstwa, więc można zrobić
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiśmietaną i owocami letnią. Wierzch ciasta można zalać jeszcze lub posmarować galaretką, ale nie jest to punkt obowiązkowy. Polecam to ciasto z dodatkiem świeżych, sezonowych owoców, które najbardziej lubicie. Sernik ze śmietaną i owocami SKŁADNIKI: 500 g serka na serniki 1/2 szklanki cukru 4 jajka 1 czubata łyżka mąki pszennej 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 100 g herbatników(...)piekarnika i pieczemy ok 50 minut w 180 stopniach. Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Żelatynę rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości gorącej wody i studzimy. W czasie gdy sernik się piecze ubijamy schłodzoną śmietanę. Dodajemy pod koniec cukier puder, a następnie cienkim strumieniem żelatynę i miksujemy całość. Ostudzone ciasto smarujemy warstwą śmietany. Na wierzchu układamy pokrojone na plasterki
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiśmietany 18%1 łyżeczka cukru waniliowego40 g budyniu (waniliowego)1 limonka3 łyżeczki kandyzowanej skórki z pomarańczyPOLEWA:1/2 ciemnej czekolady (70% cocoa)opcjonalnie 1/3 białej czekolady dla akcentuPRZYGOTOWANIE spodu sernika:Herbatniki kruszymy za pomocą blendera lub tłuczka do mięsa i woreczka foliowego. Margarynę roztapiamy i dodajemy do pokruszonych herbatników. Wszystko razem dokładnie łączymy. Uzyskaną masę układamy na dnie silikonowej foremki(...)Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180'C na 60 min.Upieczony sernik pozostawiamy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na ok. 60 min. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia.Sernik dekorujemy polewą czekoladową po całkowitym ostygnięciu ciasta. Najlepiej wstawić sernik do lodówki na całą noc.Czekoladę rozpuszczamy za pomocą kąpieli wodnej. Czekoladę przekładamy do szklanej miski, którą ustawiamy
kulinarnyJa