Sernik na Święta! Dzisiaj proponuję Wam przygotowanie bardzo prostego sernika o nucie smakowej cynamonu i kakao. Smakuje lekko czekoladowo, jest troszkę kremowy. To fajna propozycja nie tylko na same Święta, ale również jako ciasto na weekend w okresie zimowym. Sernik robi się bardzo szybko. Przygotowałam go w małej tortownicy ale bardzo wysokiej, dwa razy wyższej niż taka standardowa(...)łyżka śmiatany - 2 łyżki kakao + ewentualna mąka do podsypywania Z w/w składników zagniatamy ciasto, owijamy folią i wstawiamy do lodówki na 20 minut. MASA SEROWA: - 1 litr sera na sernik (gotowy z wiadereczka) - 3 białka - 4 żółtka - 120 g masła/margaryny - 100 g cukru pudru W/w składniki zmiksuj blenderem, zrób to szybko i sprawnie, aby nie potrzebnie nie napowietrzać
SMYKWKUCHNIJeżeli lubi się czekoladę, serniki i kremową konsystencję to ten wspaniały sernik jest właśnie dla Ciebie :) Przepis gazetkowy lekko zmieniony. Mam jednak plany na zrobienie tego samego sernika z białej czekolady :) może być smacznie!! Składniki: 1 kg serka w wiaderku 70 g masła 2 łyżki czubate ciemnego kakao 200 g zbożowych ciasteczek 4 jajka 1 budyń waniliowy(...)podpieczony spód, wkładamy do rozgrzanego piekarnika 160*C i pieczemy od 45-60 minut. Studzimy przy otwartym piekarniku, Następnie chłodzimy w lodówce, ponieważ sernik będzie mocno "kremowy" Kremowy sernik jeszcze bardziej smakuje wraz z mleczną kawą :) PS: Korzystając z okazji, chciałabym wam wszystkim życzyć: SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO ROKU
W Moim Magicznym Domucynamonem, miodowniki, orzechowce. Myślami już wybiegam do świątecznych pierniczków....Eh, tak się rozmarzyłam, a to wszystko przez moją pięcioletnią córkę. Kiedy zagniatałam kruche ciasto cynamonowe na sernik, córka co rusz podkradała mi surowego ciasta z cynamonem i zaglądała do szuflad w poszukiwaniu foremek do wykrajania pierniczków. Bardzo spodobało jej się robienie pierniczków sprzed roku:) Nie mogłam(...)przetłumaczyć, że to nie jest ciasto na pierniki a tylko na sernik z jabłkami. Była bardzo zawiedziona. Za to sernik z jabłkami wyszedł przepyszny. Ciasto bardzo cynamonowe, lekko kwaskowe, wilgotne, wprost idealne do kawy w jesienny, zimny i deszczowy dzień. Kawa i kawałkiem takiego ciacha rozgrzeje nasze dusze i ciała:) Składniki: kruchy cynamonowy spód: 160 g mąki
na moim stole...Chłodzenie: Do momentu przygotowania czekolady oraz stężenia masy serowej Biała czekolada z gorącymi malinami: 1. Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej, dodać śmietanę kremówkę, dokładnie wymieszać. 2. Polać na stężały sernik Chłodzenie: gdy masa ostygnie można włożyć do lodówki do stężenia masy czekoladowej. Najlepiej około 1-2 godzin w lodówce Sernik podawać schłodzony. Można przyozdobić świeżymi owocami bądź(...)małym ogniu aż do czasu kiedy puszczą sok i rozpadną się na małe drobinki. Nakładać gorące maliny na wierzch z białej czekolady bezpośrednio przed podaniem. Smacznego:) Zobacz także: Błękitny Sernik Sernik z musem czekoladowym Sernik wiśniowy Sernik z wiśniami
KreatywnePinymasy. Dokładnie wymieszać. I teraz uwaga: zanim wyłożymy masę do formy (tortownica 24cm) warto zrobić w środku kołnierz z papieru do pieczenia, aby było dużo miejsca dla rosnącego sernika. Kołnierz powinien wystawać z tortownicy jeszcze ok 8cm (!) Sernik należy piez 1 godzinę w 170 stopniach z termoobiegiem. Bardzo ważne, aby pozostawić sernik w piekarniku aż do wystygnięcia(...)później chłodzić go przez min. 5-6 godzin w lodówce. Uwaga! Sernik w piekarniku wyrasta naprawdę wysoko - dlatego konieczny jest kołnierz z papieru do pieczenia. Po upieczeniu opada - taki jego urok. Może też trochę pękać, ale pęknięcia stają się niewidoczne, kiedy sernik ostygnie i opadnie:) Po ostygnięciu na środku ciasta utworzy się wgłębienie, które postanowiłam
Kulinarne Inspiracjebyć pomarańczowy, bowiem na zielonym korcie odbywają się turnieje halowe, a na pomarańczowym, te pod gołym niebem - mam nadzieję, że nic nie pomyliłam :) Tort robiony był na wzór sernika na zimno , który już kiedyś na blogu umieszczałam. Teraz wykonywałam go jednak z innego sera, poza tym musiałam sama zrobić cukier puder. Może najpierw rada, jak zrobić cukier puder? Pamiętam(...)wymieszać i odstawić Formę wyłożyć folią spożywczą. Dzięki temu, że ja miałam formę aluminiową, to gdy sernik był gotowy, formę delikatnie pocięłam, a folia bardzo ładnie odeszła od sernika nie naruszając go Cukier puder wymieszać z opakowaniem cukru waniliowego Ser z cukrem pudrem przełożyć do malaksera i wymieszać Żelatynę podgrzać w mikrofali, dodać 2 łyżki masy serowej i szybko
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comCzekoladowy sernik na zimno to ciekawa propozycja na smakowity, nieskomplikowany, czekoladowy deser. Sernik jest prosty w przygotowaniu, a jeżeli zamiast pieczenia biszkoptu użyjemy kakaowych, okrągłych biszkopcików to jeszcze szybciej go przyrządzimy. Deser idealny na niedzielny podwieczorek lub np. walentynkowy wieczór. Czekoladowy Sernik na Zimno (z Mascarpone) - Składniki: Biszkopt: 2 jajka 4 łyżki cukru 1/2 łyżki mąki(...)mascarpone 250 ml śmietanki kremówki 30% 1/2 szklanki cukru pudru 2 fixy do ubijania śmietany Polewa czekoladowa: 60 g czekolady mlecznej 60 ml śmietanki kremówki Czekoladowy Sernik na Zimno (z Mascarpone) - Sposób przygotowania: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Tortownice ze ściąganym pierścieniem (20 cm) wykładamy pergaminem. Mąki przesiewamy. Oddzielamy białka od żółtek
Słodka Stronaserca, bo dzisiaj inaczej to wręcz nie wypada. Koniecznie z jagodami, bo taki najlepszy. I chrupiący spód też ma mieć.Super, wszystko jasne. Przez trzy dni myślałam, jak taki sernik urozmaicić, aż w końcu wymyśliłam. W serniku są nie tylko jagody (a właściwie borówki amerykańskie, bo świeżych jagód w Danii nie ma, o ile ich sobie człowiek(...)wykorzystałam cytrynową.Ktoś powie - głupia babo, dlaczego do sklepu nie poszłaś...? Ano... Bo padało. A w deszczu do sklepu spacer to żadna przyjemność. I już.Tak czy inaczej, sernik wyszedł pyszny. Jest cudownie kremowy, delikatny i lekki, ale nie piankowy. Z lekką cytrynową nutą, niezbyt słodki, cudownie jagodowy, barwi język na fioletowo. Zakochaliśmy się w nim oboje
Pożeraczka, czyli raz adobrzeplacek ze śliwkami Łaciaty sernik Makowiec Makowiec zawijany Małe szarlotki Mini serniczki Murzynek Murzynek Piernik na święta Piernik z marchewką Placek z wiśniami Placek drożdżowy ze śliwkami Puszysty sernik Rolada kokosowa Sernik na święta Sernik na zimno na serkach homogenizowanych Sernik na zimno z musem truskawkowym Sernik na zimno z truskawkami Sernik
Aga w kuchnikonkursu i padło na lody! Lody delikatne, kremowe, słodkie (można użyć pół na pół mleka skondensowanego słodzonego i niesłodzonego), lekkie jak chmurka - lody idealne! Do tego jeszcze smakują jak sernik, więc bajka :-).Aby nadać im nieco wyrazistości dodałam do nich hiszpańskiego wina Malaga, jeśli macie możliwość dodać je, to zachęcam. W wersji dla dzieci rodzynki namoczcie w herbacie.Zapraszam!Czytaj
Pora coś zjeśćpiekarniku nagrzanym do 170 stopni. Serniczki w obręczach cukierniczych piekę 30 minut, natomiast sernik w tortownicy piekę przez 40 minut. Po tym czasie wyłączam piekarnik i studzę sernik najpierw do temperatury pokojowej a następnie w lodówce przez noc. Składniki polewy rozpuszczam w garnuszku i gotuję przez 3-4 minuty do momentu aż zgęstnieje. Schłodzony sernik (lub serniczki(...)polewam gotową polewą, dekoruję karmelizowanymi orzechami i posypką marki Delecta, która świetnie podkreśla smak tego orzechowego sernika. Udanych wypieków na Święta życzy Wam Klaudia
Mango Papajasię różnić, dlatego najlepiej przed wyłączeniem piekarnika wykonać test patyczkiem wkłuwając go w środek ciasta do dna. Jeśli wyjdzie suchy ciasto jest gotowe. Wyłączyć wtedy piekarnik i pozostawić jeszcze sernik w środku na 10-15 minut. Wyjąć z piekarnika i wystudzić a następnie umieścić w lodówce na kilka godzin do stężenia wciąż nie wyjmując z formy. Dopiero po całkowitym(...)stężeniu będzie można sernik pokroić. Jeśli na powierzchni sernika w czasie pieczenia pojawiają się pęknięcia oznacza to,że temperatura pieczenia jest trochę za wysoka i należy ją od razu obniżyć o parę stopni. Ten leciutki sernik jest tak podatny na formowanie się, że wykładając tortownicę lekko pogniecionym papierem lub folią nada mu wzór wgnieceń i wypukłosci. Jeśli wyłozysz
Sztuka gotowania w/g Samiryrano mamy taki oto cudo: Taki serek nadaje się do bezpośredniego spożycia, mimo dodania sporej ilości soku z cytryny nie jest kwaśny, smakuje jak serek typowo sernikowy. Składniki na sernik (dodałam pure z dyni, ale spokojnie można pominąć ten składnik i gwarantuję, że sernik się uda!) Spód ciasta: 200 g ciastek typu digestive (przepis znajdziecie(...)cukier. Ser połączyć z pure dyniowym Po czym dodać masę sezamowo-bananową i dokładnie wymieszać. Masę sereową wylać na przygotowany wcześniej spód ciasta. Dokładnie uszczelnic formę do pieczenia, jeżeli sernik będzie pieczony w tortownicy, bo piec należy w kąpieli wodnej, czyli blachę z sernikiem włożyć do większej blachy i wypełnić ją do połowy gorąca wodą. Piec w temp
greenscarfmusiało dać w efekcie coś wyśmienitego. I tak właśnie jest :) Sernik ten piekłam już kilkakrotnie , ale jakoś nigdy nie zdążyłam zrobić fotek i wrzucić tu przepis . Pyszny kremowy sernik , delikatnie słodki ,z posmakiem białej czekolady .... do tego spód ciasteczkowy z dodatkiem kakao i wieńczące dzieło kwaskowate maliny .... Skuście się koniecznie , bo naprawdę warto. Składniki : Spód(...)ciastek (kruche, biszkopty, maślane) 40 g roztopionego masła czubata łyżeczka gorzkiego kakao Masa serowa: 600 g sera na sernik (u mnie wiaderkowy ) pół szklanki cukru (110g) 1 duże jajko Czubata łyżka budyniu waniliowego - proszku. (ok pół opakowania czyli 20g) 1/4 szklanki (60ml) śmietany 30% 130 g białej czekolady 2-3 garści malin ( ja korzystałam z mrożonych
Malinowa KawiarenkaMój P. już od dłuższego czasu miał ochotę na sernik na zimno, więc w końcu postanowiłam, że trzeba zrobić mu przyjemność. Z owoców, które preferuje są brzoskwinie, jakoś sernik na zimno kojarzy mi się z truskawkami, ale postanowiłam zmienić to przyzwyczajenie i zrobić górę brzoskwiniową. Zobaczcie efekt. A oto przepis. Składniki Spód: - około 200 g biszkoptów Masa serowa(...)galaretkę rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do wystudzenia. W tym czasie kroimy brzoskwinie w kawałki i układamy w dekoracyjne kawałki. Gdy galaretka będzie już tężejąca wylewamy ją na wierzch sernika i czekamy aż całkowicie zastygnie. Ja tak przyozdobiłam brzoskwiniami swój sernik A tak już wyglądał kawałek na talerzu przygotowany do zjedzenia: Polecam i smacznego: function load
dom-agi.plsera ekstraktu waniliowego, ale Wam podaję oryginalny przepis stworzony przez Kasię. Polecam, bo są łatwe i pyszne! Składniki na 5 serniczków w kokilkach o średnicy 12 cm lub jeden sernik w tortownicy o średnicy 22 cm: Ciasto: - 270 g mąki; - 150 g miękkiego masła; - 120 g cukru pudru; - 2 duże żółtka Masa serowa: - 500 g sera białego ; - 3 jajka(...)foremek, mniej więcej do połowy wysokości ciasta. Następnie do serniczka wkładamy gruszkę ( ja wydrążyłam z niej gniazdo nasienne). Po jednej gruszce w jedną foremkę. Chyba, że robicie duży sernik, to ustawiamy je obok siebie, najlepiej na planie koła. Jeśli pieczecie małe serniczki, to pieczemy je w 190 stopniach około 45 – 50 minut, natomiast duży sernik pieczemy około
dom-agi.plprezentuję dziś sernik, który jest połączeniem tych dwóch, niezwykłych składników. Czekolada w wypiekach i deserach jest niezastąpiona. Ale któż wyobraża sobie dobry deser bez aromatycznej kawy? W moim serniku ten aromat kawy jest delikatny, nie przeszkadza w delektowaniu się ciastem. Polecam Sernik kawowy na czekoladowym spodzie składniki na spód: 250 g czekoladowych ciastek owsianych 50 g gorzkiej czekolady(...)podwoją swoją objętość. Dodajemy do nich ser i ponownie miksujemy. Na końcu dodajemy kawę i jeszcze raz miksujemy przez chwilę. Gotową masę serową wykładamy na spód z ciastek. Pieczemy sernik przez 1 godzinę w temperaturze 150 ° C. Po upieczeniu pozostawiamy sernik w wyłączonym piekarniku jeszcze przez około 10-15 minut. By przygotować polewę podgrzewamy w kąpieli wodnej śmietanę
Przysmaki Karolkidokładnie z musem borówkowym - dzięki niemu te piękne esy floresy Sernik zdecydowanie nie jest skomplikowany w przygotowaniu. Mogę go śmiało dedykować i polecić mojej siostrze, gdyż dla niej sernik to nie lada wyzwanie, jak mi się ostatnio przyszło przekonać Oryginalnie sernik jest na bazie serków kremowych. W moim przypadku, użyłam tym razem gotowego sera na sernik(...)rozpuszczoną mąkę. Stawiamy na palniku. Ciągle mieszając doprowadzamy do rozpuszczenia się cukru i zgęstnienia sosu. Odstawiamy na bok do ostygnięcia. Masa serowa: 1 kg sera kremowego lub gotowego na serniki 250 g cukru trzcinowego 4 łyżki mąki 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 3 jajka 200 ml kwaśnej śmietany 18% Ser ucieramy z cukrem. Do utartego dodajemy mąkę, ekstrakt
Made By Mom And Sonpozostałą część owoców , mieszamy.Kiedy sernik w lodówce się zetnie wylewamy na niego galaretkę z owocami.Chłodzimy w lodówce około 2-3 godzin.Po tym czasie możemy przystąpić do wyciągania sernika i dekoracji.Jeśli sernik zrobiony był w miseczce to przed wyjęciem umieszczamy całą miseczkę na 1-2 minuty w gorącej wodzie, uważając, aby woda nie dostała się do środka(...)Dzięki temu sernik powinien bez problemów „wyjść” po odwróceniu miseczki do góry nogami. Składniki sosu gotujemy w małym garnuszku ok.5 minut , studzimy.Powstałym sosem i borówkami dekorujemy sernik
Ostra na Słodkokolejny sernik gotowy!Był już sernik z karmelem …Sernik z brzoskwiniami …Sernik z wiśniami …Sernik cappuccino …i wiele wiele innych!Tym razem wersja bardziej orzeźwiająca , letnia … a mianowicie cytrynowa.Delikatnie kwaskowy smak świetnie współgra ze słodyczą pozostałych składników.Łatwy , szybki …. i niesamowicie smaczny!Ps. niezwykle puszysty!SKŁADNIKI :* twaróg mielony(...)blasze , wstawiamy do gorącego piekarnika na 10 minut.Po tym czasie temperaturę zmniejszamy do 160C i ponownie moczymy ręcznik papierowy.Do brytfanki wlewamy 1/2 szkl. wody – wszystko to zapobiegnie pękaniu sernika i sprawi , że będzie on delikatny ,mokry, kremowy.Pieczemy ok. godzinę , studzimy w zamkniętym piekarniku.Posypujemy cukrem pudrem!Smacznego
Ostra na Słodkomasłem. Taką mieszankę przekładamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Za pomocą miksera ubijamy serki z cukrem, jajkami i skórką oraz sokiem z cytryny. Masę serową przekładamy na tortownicę. Sernik pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180°C. Aby sernik pozostał biały w trakcie pieczenia przykrywamy go folią aluminiową. Upieczone ciasto pozostawiamy do wystygnięcia. W tym czasie przygotowujemy(...)galaretkę według przepisu (ja dałam mniej wody) Na całkiem zimny sernik układamy truskawki pokrojone w plasterki. Układanie zaczynamy od brzegów, a kończymy w środku. Gdy galaretka będzie już prawie całkiem ściągnięta wylewamy ją na truskawki i odstawiamy sernik do lodówki do całkowitego zastygnięcia
Przysmaki Karolki