znów serniczek ... Niekończąca się przygoda w świecie serków homogenizowanych wkroczyła na oceany galaretki :)***Sernik *** 250 ml śmietanki 30 % 390 ml jogurtu naturalnego 400g serka waniliowego 1 śmietan fix 3 łyżeczki żelatyny paczka biszkoptów 2 galaretki owoce do dekoracji 1. Ubijamy śmietanę z śmietan fixem na sztywno i mieszamy z jogurtem i serkiem 2.Rozpuszczamy żelatynę i dodajemy do masy
ciemna strona patelniDawno nie robiłam sernika...ten jest gotowany...oj ...takiego [ gotowanego] to już dawno nie jadłam..a prawdę mówiąc taki jadłam po raz pierwszy....przepis wyszperałam gdzieś w necie..ale nie pamiętam gdzie...pamiętam tylko , że autorka pisała , że placki po upieczeniu są twarde ,ale po przełożeniu masą serową zmiękną...moje placki upieczone wcale nie były twarde..były miękkie...a efekt
Moje domowe kucharzeniePierwszy raz zrobiłam go miesiąc temu, teraz na święta drugi i po raz drugi się nim zachwycaliśmy. Nie przypomina w smaku sernika, jest kremowy i ma bardzo zwartą konsystencję, w związku z tym bardzo sycący (i ekonomiczny;) Przepis pochodzi stąd, trochę go zmodyfikowałam, przede wszystkim zmniejszyłam składniki i zrobiłam w małej tortownicy o śr. 21 cm. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyWygląda na to, że jestem uzależniona od serników marmurkowych;) To już kolejny i również czekoladowy. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowypozostałą część sera.Do białej masy serowej, dodać resztę rozpuszczonej żelatyny - dokładnie wymieszać - wyłożyć na jeżynowy ser. Pozostawić do zastygnięcia.Galaretkę rozpuścić w 1,5 szkl. wody - tężejącą galaretką polać sernik. Smacznego
kolorowotorcikowoherbatników i wylać na nie masę. Formę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez godzinę w 160 st.C. Warto wstawić do piekarnika podstawkę z wodą. Piekarnik wyłączyć i pozostawić sernik w środku do ostygnięcia. Po ostudzeniu polać czekoladową polewą
Pasja Smakukruchym ciastem to musiało być cudne. I nie pomyliłam się. Ciasto z każdym dniem smakuje jeszcze lepiej , jak to kruche ciasta. Polecam szczególnie wielbicielom ciast kokosowych, makowych i serników oczywiście również. Dodatkowym plusem jest użycie mąki orkiszowej.Składniki ciasta:- 500g mąki orkiszowej, u mnie typ 750 lub 3 szklanki mąki pszennej- 250g zimnego masła- 3 łyżki ksylitolu lub cukru
Smaczne ZdroweDzisiaj 18 maja, na całym świecie obchodzony jest World Baking Day 2014, czyli Światowy Dzień Pieczenia. To święto wszystkich tych którzy uwielbiają by ich dom pachniał
Bernika - moj kulinarny pamietnikSernik tradycyjny, na kruchym cieście. Obowiązkowo z rodzynkami i skórką pomarańczową. Dodatkowo truskawki i galaretka, co dodaje mu lekkości. Nam będzie smakował na pewno, a S uwielbia truskawki! Składniki :Ciasto :* 100 g masła* 100 g cukru pudru* 225 g mąki pszennej* 1 jajkoMasa :* kg sera wiaderkowego* 150 g masła* 1,5 szklanki cukru* 7 jajek* budyń waniliowy* szczypta soli
Magiczne Życie Martysię żelatyny z masą serową. Masę wylałam na stężony mus truskawkowy. Na wierzchu ułożyłam pokrojone w cienkie plasterki truskawki. Całość odstawiłam do lodówki do całkowitego stężenia. Przed samym podaniem sernik udekorowałam listkami świeżej mięty pieprzowej. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujeliczę kalorii , ten serniczek jest po prostu pyszny. Jest tak delikatny jak chmurka a jeszcze jedna z warstw jest dodatkowo z masą kajmakową. Jestem wielbicielką kajmaku to ten sernik to prawdziwa rozkosz :) Do składników należało dodać sermixu , jak go nie mogłam nigdzie dostać i zrobiłam bez tego dodatku. Zamiast niego do mleka dodałam i wymieszałam z mlekiem cały budyń
Słodkości i nie tylkoDawno nie robiłam sernika i chyba się za takim ciachem/deserem stęskniłam. Nie lubię powtarzać smaków bo wolę pokombinować, zakręcić coś innego. Tak też zrobiłam tym razem - wymieszałam ser i jabłka a powstała masa o intrygującym smaku i teksturze. Duża ilość karmelizowanych jabłek dodała soczystości. Spróbujcie sami jakie to dobre ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzapoprawy (również w tym temacie;), a na tą chwilę zapraszam na serniczek, który jak dotąd mnie nie zawiódł i zawsze wychodzi smakowicie, jak zresztą na przywoity sernik przystało! Serniczek z brzoskwinką Ciasto: 100 g cukru 400 g mąki pszennej 250 g margaryny 5 żółtek 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Masa serowa
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaSernik gotowany na cieście miodowym to połączenie miodownika oraz nietypowego sernika, przygotowywanego z gotowanej masy serowej. Na blogu znajdziecie już przepisy na miodownik z orzechami oraz serniki gotowane: klasyczny i na cieście makow ym . Ten z poniższego przepisu jest bardzo świąteczny, łączy w sobie charakterystyczne dla ciast bożonarodzeniowych smaki: miód, orzechy włoskie i skórkę pomarańczową. Do zrobienia(...)dobrej jakości twarogu, ja wykorzystałam twaróg z wiaderka Piątnica i to był strzał w dziesiątkę. Sernik z twarogu mielonego w domu, nie byłby chyba tak kremowy jak ten. Sernik przygotowałam w tortownicy o średnicy 21cm, którą podwyższyłam o 1cm papierem do pieczenia . Jak widać na zdjęciach, sernik wyszedł bardzo wysoki i całość masy mogłaby nie zmieścić się
Smakołyki Berenikiwaniliowej i kakaowej, które układają się w strukturze ciasta naprzemiennie, tworząc w ten sposób paski nadające całości wygląd zebry. Bardziej popularna jest zapewne babka o takiej nazwie, ale i sernik świetnie się nadaje do wykorzystania pasiastego motywu. Smak sernika jest delikatny, odpowiednio słodki, z wyczuwalnym aromatem wanilii i kakao. Przepis można wykorzystać w tortownicy o średnicy(...)ciasto podpiec przez około 20 minut do zrumienienia się, ostudzić - boki tortownicy można posmarować tłuszczem i wyłożyć paskiem papieru do pieczenia lub pozostawić bez niczego (wtedy po ostudzeniu upieczonego sernika brzeg należy odciąć nożem) - składniki na sernik powinny mieć temperaturę pokojową - piekarnik w trakcie przygotowywania masy nagrzać do temperatury 150-160 stopni, na dnie piekarnika postawić szerokie naczynie
Smakołyki Bereniki