Sernik z jabłkami

Sernik z jabłkami

Sernik z jabłkami

Dawno nie robiłam sernika i chyba się za takim ciachem/deserem stęskniłam. Nie lubię powtarzać smaków bo wolę pokombinować, zakręcić coś innego. Tak też zrobiłam tym razem - wymieszałam ser i jabłka a powstała masa o intrygującym smaku i teksturze. Duża ilość karmelizowanych jabłek dodała soczystości. Spróbujcie sami jakie to dobre ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Smaczna Pyza

Warto przeczytać

Ciasta na Święta Bożego Narodzenia

Ciasta na Święta Bożego Narodzenia to w ostatnich dniach bardzo często przeszukiwane hasło w Internecie.

Czytaj dalej...

Autor

SmacznaPyzaSmacznaPyza

Lubię gotować, ale nie sterczeć godzinami przy garach. Moja kuchnia to dania domowe, smaczne i apetyczne. Poza gotowaniem interesuję się wszystkim co dotyczy grzybów.

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

jabłka, sernik, lubię serniki

Inne przepisy z Smaczna Pyza

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.
Justyna Żak, 1 lutego 2014 11:03:14

wygląda smacznie:)

Małgorzata K, 1 lutego 2014 11:20:35

to nie jest sernik, to jest jakieś cudo!!!

Iza Kulińska, 1 lutego 2014 13:19:56

sernik, sernik, ale przyznam, że smakuje bosko !

Natalie, 1 lutego 2014 16:06:54

Jejciu jest piękny ! Zazdroszczę talentu do serników - mnie one nie słuchają i zawsze opadają :(

Aleksandra, 1 lutego 2014 17:57:14

Jak ja bym chciała go upiec! Tylko czy mi się uda? Musi być mąka kukurydziana?

Iza Kulińska, 1 lutego 2014 21:07:17

nie, nie musi być - możesz zamiast mąki kukurydzianej dodać 1 budyń w proszku - waniliowy albo śmietankowy (z cukrem lub bez, ew. odejmij 1 łyżkę cukru z przepisu) albo sernix

Iza Kulińska, 1 lutego 2014 21:08:27

Natalie, widocznie ubijasz jajka albo pianę - ja tylko mieszam składniki, intensywnie, ale bez ubijania żeby nie napowietrzyć masy - potem mój sernik nie rośnie, ale i nie opada - jest kremowy i pyszny

amaranthrose, 1 lutego 2014 23:38:42

Cudowny sernik, a te jabłka na wierzchu bardzo zachęcają:)

Iza Kulińska, 2 lutego 2014 10:23:37

jabłka są też w środku i doskonale smakują razem z serem

Małgorzata K, 3 lutego 2014 12:36:31

zapisałam sobie, będę piekła :)

Marlena, 3 lutego 2014 13:46:30

Pięknie wygląda! A jaka jest średnica tortownicy?

karolcia, 3 lutego 2014 13:48:35

Cudo...

Iza Kulińska, 3 lutego 2014 15:47:23

Marlenko, w przepisie podałam rozmiar

Marta, 3 lutego 2014 19:58:09

Bardzo ciekawy pomysł na sernik :-) Z chęcią go upiekę, ale że mam przyjemność piec ciasta do kawiarni, w której pracuję muszę spytać o kwestię wyglądu jabłek na drugi/ trzeci dzień. Czy podgotowanie jabłek w soku z cytryny wystarcza i owoce również kolejnego dnia zachowują swój kolor? :-)

Iza Kulińska, 3 lutego 2014 22:18:42

jeszcze mam kawalątek w lodówce i jabłka nie zmieniły koloru. Myślę, że dużo zależy od gatunku - Championy w ogóle opornie ciemnieją więc do takiego deseru dobrze się nadają. Jak się zachowają inne jabłko trudno powiedzieć...

Aleksandra, 4 lutego 2014 18:50:55

A czym można zastąpić masę marcepanową.U mnie nikt jej nie lubi.

Iza Kulińska, 4 lutego 2014 21:02:06

Aleksandra, możesz ją spokojnie pominąć i ułożyć jabłka bezpośrednio na serniku albo zrobić polewę z gęstej śmietany z cukrem - taką można zapiec na serniku nakładając ją na 10-15 min. przed końcem pieczenia

Aleksandra, 4 lutego 2014 23:50:52

Dziękuję za rady:-)