połówki. Mozzarellę pokroić na kawałki na "jeden kęs". Na sałacie wymieszanej z miętą rozłożyć mozzarellę, truskawki i rzodkiewki. Obsypać grubo mielonym pieprzem. Polać olejem, a następnie balsamico. Podawać :) ------------ Podobne: Sałatka z mozzarellą i brzoskwinią Sałatka z makrelą i kolendrą Sałatka z wątróbką
Weekendy w domu i ogrodziepół dnia szamałam same niezdrowe rzeczy. Aż w końcu stwierdziłam - dość. Dlatego podczas ostatnich zakupów zaopatrzyłam się w sałatę, truskawki i camembert i przygotowałam na wczorajszą kolację w formie sałatki. Do wypadów nad jezioro pozostał miesiąc, a mi do najlepszej formy daleko. Dlatego czas ruszyć się z kanapy i zacząć przyrządzać sałatki. Może organizm nie odwdzięczy mi się(...)Roszponkę opłukać w zimnej wodzie i dokładnie osuszyć. Ułożyć na talerzu. Truskawki umyć, osuszyć, pokroić na połówki i ułożyć na sałacie. Camembert pokroić na 6 części, dodać do sałatki. Polać kremem z octem balsamicznym. Podawać od razu
W poszukiwaniu inspiracjiLatem napawa nas prawdziwa ochota na grilla, właśnie taka zachcianka owładnęła mną w sobotę... grillowana kiełbaska, tosty z mięsem mielonym, grecka sałatka z serem feta , gdyby nie pochmurna aura pogodowa i komary grill pewnie przeciągnął by się do bardzo późnego wieczora. Czy próbowaliście kiedyś grillować mięso mielone? Zapewniam Was że nic straconego, chleb tostowy z mięsem mielonym(...)której znajduje się mięso mielone, następnie przewrócić na moment na stronę samego chlebka. Ponieważ mięso dochodzi bardzo szybko tosty wymagają doglądania. Podawać z sosem czosnkowym i sałatką. Tosty przed grilowaniem Gotowe tosty Nie zabrakło również sałatki z serem feta (przepis na blogu) Żeglarz, kompozytor, piosenkarz - Krzysztof Malinowski
Kuchenne aromatypozostałość po okresie mojego wegetarianizmu. Były pierwszą potrawą samodzielnie przeze mnie wymyśloną, więc czuję do nich szczególny sentyment. Do dziś podaję je często z wyraźną w smaku sałatką z buraków i papryki. Może pod koniec lata (jeśli nadal ten blog będę prowadzić ;)) umieszczę tutaj przepis na nią. Bardzo łatwo przechowuje się w słoikach. Składniki (wychodzi 12 kotlecików): duży seler korzeniowy(...)resztę składników. Wymieszać i doprawić do smaku. 5. Formować płaskie kotleciki i smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju. Kotleciki zrobiłam w środę. Podałam z gotową (bo ze słoika) sałatką z buraków. Dziś po podróży potrzebowałam szybkiego obiadu, więc odgrzałam je na parze i podałam z zieloną fasolką szparagową. Sałatka z zielonej fasolki szparagowej: mrożona fasolka 2 łyżki masła łyżka
Weekendy w domu i ogrodziemojej kuchni dziś obowiązują jednolite kolory :) Była zielona zupa, teraz żółta sałatka. Pierwszy raz jadłam ją u Koleżanki. Dla odświeżenia dawnych dobrych czasów zapisuję ją tutaj ku pamięci. Jest bardzo szybka w wykonaniu i świetnie nadaje się na drugie śniadanie do pracy. żółta sałatka na drugie śniadanie Składniki: 4 jajka 20 dag żółtego sera, raczej bez dziur puszka ananasa(...)plastrach puszka kukurydzy 2 łyżki majonezu sól, pieprz Jajka ugotować na twardo i ostudzić. Ser i ananas pokroić w kawałki podobnej wielkości. Odcedzić kukurydzę i dodać ją do sałatki. Jajka pokroić w kostkę wielkością podobną do ziaren kukurydzy. Dodać majonez, doprawić do smaku i wymieszać
Weekendy w domu i ogrodzieWielki Post zbliża się do końca, co u mnie w domu powoduje wzmożone spożycie ryb, w tym śledzi. Najchętniej zjadam je z pieczywem lub w sałatkach. Kiedyś podawałam tutaj przepis na sałatkę ziemniaczaną ze śledziem . Dziś sałatka z makaronem i kaparami. Składniki : 8 łyżek drobnego makaronu ( u mnie małe kokardki) sól 3 płaty śledziowe 12 czarnych oliwek 3 łyżki kaparów
Weekendy w domu i ogrodzieszklanki mąki 70 g masła 1 małe jajko 1 małe żółtko 70 ml śmietany szczypta soli Dodatkowo: białko do posmarowania marchewek pomarańczowy barwnik spożywczy ulubiona sałatka warzywna nać pietruszki lub kolendra Jeżeli chcemy zaserwować naszą ulubioną sałatkę warzywną w dosyć nietypowy sposób, to zachęcam do wypróbowania przepisu na kruche marchewki. To bardzo prosty przepis, a efekt naprawdę robi wrażenie(...)ciastem. Piec w temperaturze 190˚C, do momentu aż urosną i będą z zewnątrz chrupiące. U mnie zajęło to 12 minut w piekarniku z termoobiegiem. Do wystudzonych marchewek ponakładać sałatkę warzywną. Udekorować natką pietruszki lub kolendrą. Źródło: glinianytalerzyk linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site
Świat Domowej KuchniBiszkopciki w dwóch odsłonach Wielkanocny czekoladowo-kokosowy serniczek w kieliszku, bo nie zawsze potrzebna jest blaszka ciasta Drożdżowe wypieki do koszyczka: Wielkanocne zajączki i chlebusie do koszyczka Sałatki: Wiosenna sałatka z truskawkami Pełna witamin sałatka z kiełkami i gruszką Smacznego i Wesołych Świąt
Słodkie okruszkijest nam oczywiście potrzebny, ale przy ilości potraw, jaką przygotowujemy na Święta, powinniśmy go ograniczyć. Wyobraźcie sobie pierożki polane tłuszczem, smażoną, tłustą rybkę, do tego ciasto z kremem, tradycyjna sałatka ziemniaczana z majonwzem i śledzik. Nasz układ pokarmowy niezbyt dobrze znosi nagły przypływ tłustego jedzenia. Tym bardziej, że wiele osób "oszczędza miejsce" przez prawie cały dzień aż do kolacji(...)powodu zaleca się regularne posiłki). Spróbujcie uśmażyć rybę bez panierki i w mniejszej ilości tłuszczu (najlepiej udusić, ale zdaję sobie sprawę, że nie każdy lubi), a do sałatki użyjcie jogurtu naturalnego. Do ciasta dodajcie o 1/3 mniej cukru, mięso (najlepiej drób lub wołowinę) przyprawcie ziołami (a nie solą). Odciążycie układ trawienny i zmniejszycie kaloryczność potraw. 2. Zamiast słodzonych napojów
KatsuumiTrudno je nazwać potrawą, choć same w sobie są wspaniałe. Aromatyczne i chupiace. Stanowią świetny dodatek do zup i sałatek. Można kupić gotowe, ale przepis jest tak banalnie prosty, że najlepiej zrobić je samemu. Oczywiście – Grzanki czosnkowe. Składniki: - bagietka (może być „wczorajsza”) - czosnek granulowany - olej z pestek winogron - suszona bazylia (lub inne ulubione zioła) Bagietkę kroimy w kostkę(...)olejem, oprószamy czosnkiem granulowanym oraz suszoną bazylią – mieszamy, a następnie równomiernie rozkładamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200º C na ok. 8 minut. Gotowe grzanki czosnkowe podajemy, np. do sałatki. Grzanki czosnkowwe są obowiązkowym dodatkiem do mojej kolejnej propozycji kulinarnej. Mianowicie do… Sałatki Cezara. Tymczasem, polecam je nawet jako przekąskę. Ich zaletą jest to, że do przygotowania możemy wykorzystać czerstwe
mojewypiekiinietylkosię zastanawiam, czy podawanie przepisu na sałatkę jarzynową w ogóle ma sens. Ciężko jest narzucać, ile wkroić marchewki, ile selera, a ile ogórków. Każda gospodyni z pewnością ma opracowaną swoją proporcję składników. Zdaję sobie też sprawę, że najczęściej wykorzystuje się warzywa pozostałe z gotowania bulionu, co oczywiście daje niemałą satysfakcję. Jeżeli jednak masz taką możliwość, spróbuj ugotować warzywa na parze(...)miękkich, ugotowanych warzyw sprawia mi przyjemność i działa uspokajająco w przedświątecznej gonitwie. Gotowe, pokrojone w zgrabną kosteczkę składniki to dopiero połowa sukcesu. Uważam, że najtrudniejszy krok to odpowiednie doprawienie sałatki. I tu zaczynają się rodzinne niesnaski, bo każdy doprawiłby inaczej. Jest na to jeden sposób: odstawić do przegryzienia. Sałatka jarzynowa to uosobienie prawdziwego domowego jedzenia: tradycyjnego, poruszającego, o wymiarze
Roślinna - blog wegańskiprzy okazji wspaniałych Świąt w gronie najbliższych , smacznego jajka I mokrego dyngusa :) Wiekanocne zajączki Wielkanocne gniazdka Sernik wiedeński II Sałatka warzywna II Sałatka śledziowa z sosem tatarskim Sałatka ziemniaczana Wielkanocne śniadanie
Smaki Edytykolację. Na spotkanie z rodziną i przyjaciółmi. Jajka na groszku Jogurt, curry i żurawina. Ekspresowy sos (bez laktozy, bez glutenu) Mandarynkowy sos do mięs na zimno (pikantny) Szybka sałatka buraczana Wielkanocne rolady drobiowe z chrzanem i żurawiną Wielkanocna sałatka z kukurydzy i jajka Sałatka z selera Domowy sos tatarski na Wielkanoc Wiejska kiełbasa gotowana
Szybko Tanio Smaczniejuż pisałam, że uwielbiam truskawki? Na pewno tak. Tym razem jednak wystąpią w wersji wytrawnej. Taka sałatka gościła u nas ostatnio jako dodatek do mięsa z grilla i bardzo się "zaprzyjaźniła" z ciężką karkówką. Sałatka jest lekka i pyszna. Smakuje nawet typowym mięsożercom :-) Sałatka 125 g rukoli 200 g truskawek 100 g sera typu feta 60 g obranych pistacji
Pełny talerztakich połączeń jest dla mnie trio figi (owoc :), serek kozi i miód. A jak jeszcze lekko zaostrzyć smak rukolą i octem balsamicznym - to już jest w pełni harmonijna sałatka. Taką sałatkę można podawać jako samodzielny posiłek, dodatek do dania lub przystawkę zmieniając jedynie ilość w zależności od potrzeb. No to jeszcze króciutko o figach. Figi są podobno pierwszymi owocami, które(...)osuszoną rukolę ułożyć na talerzyku. Figę pokroić lub porwać na kawałki, ułożyć na rukoli. Dołożyć łyżeczką twarożek. Miód, oliwę, ocet i sok z cytryny wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Sałatkę polać sosem i posypać sezamem. Smacznego
Pełny talerz