Niedawno, w przedostatnim wpisie, były muffiny i tym razem też będą. Wtedy były wytrawne z papryką i fetą, a teraz na słodko, z żurawiną i lekką nutą piernikową. Pyszne. Madzia zrobiła. Bo ostatnio ma mega zajawkę na słodkie rzeczy. Niby fajnie, ale ta zajawka jest naprawdę mega i nie ma kto jeść tego wszystkiego :) I tak samo jak wcześniej przepis(...)pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 1 szklanka suszonej żurawiny (może też być świeża lub mrożona) 3/4 szklanki maślanki 1/3 szklanki mleka 60 g roztopionego masła 1 duże jajko 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka przyprawy korzennej W jednej misce mieszamy składki suche, w drugiej mokre. Połączyć zawartość obu misek i wymieszać. Tak niezbyt dokładnie, ciasto powinno być
Marder&Marder ManufactureUwielbiam smak masła (ale czy ja już przypadkiem kiedyś o tym nie wspominałam?) i kocham miód. Pieczenie i pałaszowanie muffinek sprawia mi ogromną przyjemność. Połączyłam to
Życie zamknięte w smakuWiem, że ta bita śmietana na wierzchu nie wygląda najzdrowiej, ale pomyślałam sobie, że pierwszą komunię, obchodzi się tylko raz w życiu więc postanowiłam zaszaleć, jeśli
zdrowa vege kuchniaAnanasy jemy bardzo rzadko, a jeśli już to zazwyczaj jest to ten z puszki, zalany słodkim syropem. Kto nigdy nie próbował świeżego, nie wie co tracił
Chocolate Muffin Blogbyć w temperaturze pokojowej - czekoladę, masło i miód przełożyć do miski i podgrzać w kąpieli wodnej do rozpuszczenia się i połączenia ze sobą składników - masę ostudzić, dodać do niej jajko, roztrzepać (widelcem lub ręczną trzepaczką) - banany rozgnieść dokładnie widelcem - do masy czekoladowej dodać banany, ekstrakt z wanilii i sól, wymieszać - mąkę przesiać i dokładnie wymieszać z proszkiem do pieczenia(...)podobnie jak klasyczny banana bread, doskonale smakuje z masłem i dżemem. Wersja czekoladowa jest nieco mniej ciężka niż klasyczna, ale tak samo wilgotna. Z podanego przepisu można przygotować też muffiny, odpowiednio skracając czas pieczenia (do około 20-30 minut
Smakołyki BerenikiTa potrawa była przygotowywana na potrzeby konkursu a jej smak bardzo pozytywnie mnie zadziwił. Będę wracała do tego przepisu często :) Składniki na 5 szt
Bon Appetit MałgorzatyBardzo proste w przygotowaniu ciasto, które może również uchodzić za torcik, jeśli upieczemy je w tortownicy. ciasto czekoladowe przygotowuje się podobnie jak ciasto na muffiny, to znaczy bardzo szybko i bez użycia miksera, pięknie wyrasta i nie sprawia naprawdę żadnych problemów (a i w kuchni również za dużo nie nabrudzimy ;)). krem, którym przełożyłam to ciasto pamiętam jeszcze z dzieciństwa, jeśli(...)samemu się przekonać! :) Ciasto czekoladowe przełożone kremem z mleka zsiadłego PRZEPIS{tortownica: średnica 23 cm.}temperatura pieczenia: 170ºC | czas pieczenia: ok. 60 minCiasto czekoladowe(źródło: MW) 4 duże jajka 200 ml mleka 170 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego 1,5 szklanki brązowego cukru (następnym razem dam mniej, nawet do 1 szkl.) 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
coolinarnastrefa.blogspot.comwłaściwie ciasto z dodatkiem bananów, to przysmak, który przywędrował do nas ze Stanów Zjednoczonych i to właśnie tam nosi nazwę chleba (banana bread). Chlebek przygotowuje się podobnie jak muffiny - bez użycia miksera, mieszając składniki suche ze składnikami mokrymi. Do jego upieczenia najlepiej nadają się mocno dojrzałe banany, więc należy wykazać się cierpliwością, odkładając kupione owoce na kilka dni, lub szukać(...)recipes , wprowadzając niewielkie zmiany. Do upieczenia chlebka użyłam keksówki o wymiarach 200x110x75. Chlebek bananowy 3 bardzo dojrzałe banany (ok.350g po obraniu) 240g mąki pszennej 100g cukru 60g masła 1 jajko 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka (5g) proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki (3g) sody oczyszczonej szczypta soli Wykonanie: - składniki powinny być w temperaturze pokojowej
Smakołyki BerenikiDzisiejsze śniadanie to prawdziwa uczta dla wielbicieli owoców i słonecznych kolorów :) Będąc ostatnio w Lidlu wypatrzyłam piękne, dorodne mango, które ważyło prawie 700 g ! Grzecznie
Chocolate Muffin BlogPrezentuję dzisiaj propozycję na zdrowy jesienny deser. Muffiny z mąki razowej z dynią, przyprawami korzennymi i bakaliami. To prawdopodobnie najprostszy wypiek jaki możemy sobie wyobrazić, a to dlatego, że nie wymaga starannego mieszania ciasta. Składniki suche wystarczy połączyć z mokrymi za pomocą łyżki, napełnić foremki i po około 20 minutach w piekarniku mamy piękne rumiane babeczki. Dzięki(...)soli2 jajka2 szklanki startej dyni1 szklanka oleju roślinnego1/3 szklanki mioduPrzygotowanie:Bakalie zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 10 minut, następnie odsączamy na sitku.Wszystkie suche składniki wsypujemy do miski, dodajemy jajka, olej, dynię i miód. Mieszamy delikatnie łyżką, na koniec dodajemy bakalie. Następnie napełniamy ciastem papilotki do 2/3 wysokości i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na około 25 minut
Smakowity Blog Kulinarnyciasteczka upiekłam już jakiś czas temu. Szłam do Karoli, no i oczywiście nie mogłam odmówić sobie przyjemności zaniesienia jej czegoś słodkiego. Najpierw myślałam o cieście, później muffinach, ale doszłam do wniosku, że ciasteczka będą jednak najbardziej poręczne. Zajrzałam do mojej ulubionej książki Småkager. Kræs for slikmunde, pełnej przeróżnych przepisów na malutkie słodkości. Te spiralki od razu wpadły(...)kakao1 łyżka mlekadodatkowo:1 białkoMąkę przesiać do miski z cukrem pudrem, wymieszać z cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia i solą. Dodać pokrojone na małe kawałki masło, rozetrzeć palcami. Wbić jajko, zagnieść gładkie ciasto.Ciasto podzielić na pół. Do jednej części dodać kakao i mleko, szybko, ale dokładnie zagnieść, żeby ciasto miało jednolity kolor. Uformowa dwie kulki, każdą zawinąć w folię
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKażda Babcia (a pewnie i Mama) wie, że najpopularniejszą miarą kulinarną jest „na oko” – uniwersalna, działa u wszystkich od wieków. Problemy zaczynają się
Ciastkozercyrozkruszone drożdże. Odstawiamy zaczyn na ok. 15 minut – aż potroi swoją objętość. Do dużej miski dodajemy resztę mąki i cukru pudru wraz ze szczyptą soli. Mieszamy. Dodajemy dwa jajka, żółtko, śmietanę oraz wyrośnięty zaczyn. Mieszamy łyżką, a gdy składniki się połączą, wyrabiamy ręką dodając w trakcie małymi porcjami rozpuszczoną kostkę do pieczenia Kasia. Wyrabiamy do czasu aż ciasto będzie(...)okrągły placek (jeśli bardzo się lepi można podsypać mąką, ale postarajmy się bez niej). Nakładamy czubatą łyżeczkę konfitury i dokładnie łączymy brzegi w jednym miejscu. Układamy na papilotkach od muffin łączeniem do dołu. Powtarzamy czynność z pozostałym ciastem. Papilotki układamy na dużej blasze od piekarnika. Pączki smarujemy za pomocą pędzelka białkiem, które zostało z ciasta. Zostawiamy w ciepłym miejscu
Poezja smakuMikołaj tuż tuż, dlatego przedstawiam Wam mikołajowy wariant brownie - z truskawkami i orzechami laskowymi. Jeśli chcecie rzucić okiem na pierwsze brownie, które pojawiło się na blogu
CiastkozercyZawsze bardzo podobały mi się ciasta i babeczki z niespodzianką w środku, zazwyczaj jednak sposobem na kształt, który widzimy po przekrojeniu (np. serduszko) było wycięcie go
Ciastkozercy