Kolejny mini wypiek pojawił się w naszym domu – małe serniczki przygotowane z sera twarogowego, śmietankowe, do tego oblane czekoladą. No cud, miód 25 minut w
Zasmakuj Kuchniwszechświat podpowiedział mi, że każdy ma swoje miejsce na tym łez padole... Czasami bardzo odpowiednie do otrzymanych w genach zdolności i umiejętności... A teraz dzisiejsze muffiny. Nie-Sa-Mo-Wi-Te! Wilgotne, czekoladowe, z mało wyczuwalna, ale obecna nutka kawy. Zjadliwe nieprawdopodobnie. W planie miałam zamrożenie połowy na inna okazję - i na planie się skończyło... Przepis z bloga
Lejdi of the housePrzepis na pełnoziarniste muffiny z orzechami brazylijskimi, ekologicznymi jabłuszkami i polewą czekoladową. Przepis jest prosty, a przede wszystkim muffinki są bardzo szybkie w przygotowaniu. Potrzebne będą (składniki na ok.16 muffinek): - 2 szklanki mąki pełnoziarnistej żytniej; - 1,5 łyżki oleju kokosowego; - 3 łyżki oleju rzepakowego; - 200g jogurtu naturalnego; - 1/2 szklanki ksylitolu/cukru; - 1 łyżeczka sody oczyszczonej; - 1/2 szklanki wody; - szczypta soli morskiej
MintTasteskładniki: 190 g maki 20 g kakao 180 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 60 g gorzkiej czekolady 85 ml oleju 1
Domowy Smak Jedzeniawaniliowego 10g kakao 5g przyprawy do piernika 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 100 ml mleka 70 ml oleju 2 łyżki płynnego miodu (płaskie) Dodatkowo: cukier puder/lukier/polewa czekoladowa W pierwszej misce wymieszać mąkę, cukry, proszek do pieczenia, kakao i przyprawę do piernika, w drugiej - jajko, olej, mleko oraz miód. Suche składniki połączyć z mokrymi. (Miksować/wymiesza(...)papilotek) . Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 20-23 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni. Ciastka wyjąć z blachy i pozostawić do ostudzenia. Muffiny można posypać cukrem pudrem, udekorować lukrem lub polewą czekoladową. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. (Do pojemnika warto włożyć skórkę od jabłka, aby ciastka zbyt mocno nie stwardniały
Di gotujeCo zrobić, by wywołać uśmiech na twarzach waszego dziecka? Upieczcie mu ciasteczkowego potwora! Smak ciastka dowolny. Możecie skorzystać z następujących opcji: babeczka waniliowa babeczka czekoladowa
Humanistka w kuchnisię je upiec. Pierwszy raz piekłam taką ilość, bo ok. 30 sztuk. Grill dziś wieczorem, mam nadzieję, że muffinki posmakują! :) Przepis podaję na 'normalną' ilość muffin, ja trochę zwiększyłam ilość składników ;) MUFFINKI Z BUDYNIEM CZEKOLADOWYM przepis autorski // 12 muffinek ~1 szklanka mąki pszennej zwykłej ~1 szklanka mąki pszennej razowej ~1/2 szklanki fruktozy / 1 szklanka cukru ~200g jogurtu naturalnego ~2 duże(...)jajka ~1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii (opcjonalnie) ~1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ~budyń czekoladowy (45g) na 0,5l mleka ~1 szklanka mleka ~1 łyżka fruktozy / 2 łyżki cukru (pomijamy, jeśli masz budyń z cukrem) W misce wymieszać jogurt z jajkami i ekstraktem. Przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, dodać fruktozę / cukier i wymieszać (za pomocą łyżki
chili & sugarZdrowe ciasto czekoladowe, przygotowane na mące pełnoziarnistej, z ciekawym dodatkiem ugotowanej i zmielonej kaszy gryczanej oraz mnóstwem bakalii. Muszę przyznać, że długo zbierałam się do zrobienia
Chocolate Muffin BlogPuszysty omlet czekoladowy podany z jogurtem naturalnym, wiórkami kokosowymi i domową granolą . Szybkie i zdrowe śniadanie na bogato :) Składniki : 2 jajka podzielone na białka i żółtka
Chocolate Muffin Blogniezwykłe muffiny. Wyszły takie, a nie inne zupełnie przypadkowo, a ich smak znienacka przywołał wiele, wiele wspomnień. Z późnego dzieciństwa, ogólniaka, pierwszych lat studiów. Pamiętacie draże? Takie miękkie cukierki - duże groszki, czekoladowe, waniliowe, pomarańczowe, czekoladowe... Pękające pod zębami z lekkim trzaskiem, wypełnione miękkim, słodkim nadzieniem? Choć generalnie zawsze stroniłam od słodyczy, to draże kupowałam sobie od czasu do czasu(...)jednej pomarańczy 100 g śmietanki kremówki skórka otarta z 1 dużej, lub 2 mniejszych pomarańczy * Można pokruszyć herbatniki z polewą czekoladową, a wtedy wystarczy tylko 20 g czekolady 1. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Formę na muffiny wysmarować grubo masłem. W jednej misce połączyć składniki mokre, w drugiej suche. Mokre zmiksować dokładnie, dodając pod koniec rum lub aromat i spirytus
Kuchnia Prezydentowejoczyszczonej 1/2 szklanki maślanki 1/4 szklanki oleju rzepakowego 1 jajko skóra otarta z 1 wyszorowanej i sparzonej wrzątkiem pomarańczy 100 g czekolady połamanej na małe kawałeczki SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ: 50 g gorzkiej czekolady 50 ml śmietanki 30% lub 36% DODATKOWO: do dekoracji wszelakie posypki cukrowe, świeże owoce, bakalie Przepis na 12 muffinek. Szklanka ma u mnie pojemność(...)termoobiegu na środkowej półce piekarnika. Polewa: w rondelku podgrzewam śmietankę, nie doprowadzam do wrzenia. Gorącą zdejmuję i wrzucam kawałki czekolady, mieszam do rozpuszczenia. Łyżeczką nakładam małe porcje na gotowe muffiny, dekoruję posypką. Gotowe muffinki można posypać cukrem pudrem lub oblać, np. smakowym lukrem rezygnując z polewy – dla mnie jednak wygrywa dodatkowa porcja czekolady
Zasmakuj KuchniNaleśniki ryżowe - przepis Moja propozycja podania przepysznych ryżowych naleśników to... łyżeczk a dżemu, plasterki kiwi i pokruszone czekoladowe muffinki ! Naleśniki ryżowe to propozycja pełnowartościowego śniadania! Przepis na muffiny znajdziesz tutaj -> KLIK Składniki: - 1 szklanka mąki ryżowej; - 1 szklanka mąki kukurydzianej; - 1 jajo; - 1 łyżka wiórek kokosowych; - szklanka napoju ryżowego; - 1/2 szklanki wody; - szczypta soli. Sposób przygotowania: - wszystkie składniki
MintTastelegenda na temat tego ciasta głosi, że jego autorka zapomniała wsypać proszku do pieczenia do klasycznego ciasta czekoladowego, niezrażona porażką pokroiła niewyrośnięte ciasto na kwadraty i tak powstało słynne brownie, które całkowicie zadowala kubki smakowe:) Składniki na ciasto (12 dużych muffin): 2,5 tabliczki czekolady deserowej Kostka masła Szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 6 jajek Polewa(...)Płatki migdałów do ozdoby Przygotowanie: Czekoladę rozpuszczam z masłem, odstawiam do wystygnięcia. Jajka ucieram z cukrem, do tego dodaję czekoladową masę i mieszam. Na końcu dodaję przesianą mąkę, i mieszam żwawo, pełnymi kulistymi ruchami. Gotowe ciasto przelewam do foremek na muffiny i piekę w temperaturze 180 stopni około 30 minut. Polewa: Rozpuszczam czekoladę na parze w osobnym rondelku, cały
Pause Gotowanie!rozpuszczenia. Przestudzić. Do czekolady dodać migdały, cukier, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać. W misce ubić białka na sztywną pianę, partiami dodawać do masy czekoladowej, delikatnie mieszając. Ciasto przełożyć do formy na mini muffiny wyłożonej papilotkami, wierzch posypać kruszonką. Piec w 180 st. C. przez 10-15 minut. Przestudzić w formie, następnie wyłożyć na kratkę i pozostawić
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCiasteczka cytrynowo – czekoladowe Właściwie to w planach miałam coś niewielkiego i raczej orzeźwiającego. W ciasteczkach skusił mnie dodatek cytryny, który miał nadać im fajnego
Relaxtime