francuskiego powykrajać kieliszkiem małe koła. Połowę z nich zostawić tak jak są. Drugą połowę ponacinać podłużnie w kilku miejscach nożem, ale tak, aby nie dociąć do brzegów. Na mini-blaty z ciasta wyłożyć po połowie łyżeczki gęstego dżemu. Przykryć ponacinanymi okręgami. Zacisnąć nadzienie między płatami ciasta za pomocą widelca, tworząc charakterystyczny rant. Tak uformowane ciasteczka poukładać na blasze
Grunt to przepis!miarka odżywki białkowej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka zmielonych nasion chilli 1 opakowanie kisielu wiśniowego 2 łyżki kakao 4 łyżki oleju rzepakowego kuleczki mozzarelli - 10 kuleczek mini 1 puszka czerwonej fasoli (odsączona) Przygotowanie: Wszystkie składniki oprócz mozzarelli zmiksuj na bardzo gładką masę. Przelej do blaszki (keksówki) i powrzucaj ser mozzarella. Blaszkę włóż do rozgrzanego piekarnika 180 stopni
ClauditteMissCookingostrego noża). Podroby odstawiamy do lodówki – będą nam potrzebne nieco później. Z boczku odkrawamy skórę i kroimy na mniejsze kawałki. Skoki (kończyny) w kilku miejscach nacinamy tak, aby zrobić mini kieszonki, do których wkładamy po kilka małych kawałków boczku. Pozostałe kawałki boczku wykorzystamy w kolejnym punkcie. 3. OBSMAŻANIE MIĘSA (10 min) Kawałki boczku wrzucamy do dużego garnka i obsmażamy
Nerds Kitchenulubiony Eton Mess. Składniki na 2 porcje Eton Mess: Truskawki (ok. 1 szklanki pokrojonych na ćwiartki) + kilka do dekoracji 1 czubata łyżeczka cukru pudru 300 ml śmietanki kremówki 30% mini bezy, ok. 10 sztuk + kilka do dekoracji Przygotowanie: Umyte truskawki bez szypułek kroimy w ćwiartki, posypujemy cukrem pudrem i pozostawiamy aby owoce puściły sok. Schłodzoną w lodówce śmietankę kremówkę ubijamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięLubicie serniki? Ja wręcz uwielbiam! I czasem mam na niego straszną ochotę ale nie chce piec całej blachy - idealnym rozwiązaniem są takie mini serniczki! Te są z dodatkiem chałwy, na orzechowo-ciasteczkowym spodzie. Przepyszne :) SKŁADNIKI: (ok 8 dużych lub 12 małych sernczków - w zależności od foremek) Spód: 100 g mieszanki ciastek i orzechów (ja użyłam herbatniki i pokruszone orzechy ziemne
Kto ugości moich gości?Sałatę rzymską lubię bardzo. Szczególnie te mini sałatki, które, nie dość, że stanowią idealną porcję zieloności na jedną osobę, to jeszcze można z nimi robić cuda. Nie tylko surowe. Sałatę rzymską dodawałam do zup, do curry. A tym razem postanowiłam pogrillować. I wiecie co? Nie wiem, która wersja odpowiada mi bardziej – surowa czy ... [Read more
Gotuj z Blue Ravenpozytywnych wrażeń i zapraszam: Dla 1 osoby Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 1 comber z królika uduszony z dodatkiem wina i szałwii kilka listków szałwii sałata strzępiasta pomidorki śliwkowe mini ogórek małosolny rzodkiewka 100 ml cydru 3 łyżeczki musztardy cukier brzozowy sok z połowy cytryny fasola czerwona szynka szwarcwaldzka winogrono ciemne bez skóry 40ml oleju rzepakowego Przygotowanie: 1/ Jeszcze ciepły
Kuchnia PROzdrowotnamojprepisna.pl | Tartaletki z truskawkowym kremem Świetne kruche mini tarty z szybkim kremem na bazie truskawek, mleczka kokosowego oraz nasion chia, zdrowe i ekspresowe. Można wykorzystać gotowe spody do ciastek. Składniki na 8 dużych tartaletek o średnicy 12-15 cm: Spody: 200 g mąki pszennej 100 g zimnego masła 2 łyżki cukru pudru 2 żółtka 1-2 łyżki zimnej wody Foremki
moj przepis naszybkich przepisów. I taki właśnie przygotowałam. Dzisiaj przygotowałam szybkie tarty z ciasta francuskiego z musem jogurtowym na bazie budyniu. Owoce jako dodatek, jakie chcecie i ile chcecie :) Porcja 12 mini tart lub 1 duża Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 400 ml jogurtu greckiego 2 budynie śmietankowe 2 szklanki mleka 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego do dekoracji owoce: jagody, maliny, truskawki
Niezły Młynekwarzywami. Powstał w ramach przeglądu zamrażalnika. Gulasz podałam z kaszą jęczmienną i surówką z kapusty. Składniki: 2 filety z kurczaka 2/3 szklanki mrożonego groszku 1 kalarepa 1 szklanka marchewki mini lub pokrojonej w kostkę szklanka mrożonej fasolki szparagowej 1 łyżka mąki 2/3 szklanki słodkiej śmietanki sól, pieprz, zioła do pizzy olej do smażenia posiekana natka pietruszki Kalarepę obrać i pokroić
Czerwień i błękitUpiekłam dzisiaj mini bułeczki, bułeczki z oregano i parmezanem. Oregano z własnej uprawy. Rośnie jak na drożdżach, więc “pierwsze strzyżenie zaliczone”. Specjalnie przykryłam zioło parmezanem, aby się nie przypaliło. O aromacie podczas pieczenia już nie wspomnę! Takie małe bułeczki to idealne pieczywo do sałatek czy pomidorowej. Często używacie oregano? Ja tak! Pizza bez oregano to nie pizza. Moje
codojedzeniatortilli (1 op.) 5 łyżek pasty z suszonych pomidorów z serem corregio od Ole! (szczerze ją polecam - jest genialna!) Nadzienie: 1 op. ulubionego mixu sałat 2/3 słoiczka marynowanej mini kukurydzy od Ole! 1/2 puszki fasolki czerwonej 1 małe op. pomidorków koktajlowych 1 mozzarella opcjonalnie: garść czosnku marynowanego 2 łyżki keczupu 1 łyżka oleju sól, pieprz do smaku 1. Kukurydzę
Kto ugości moich gości?Jest sobota, jest weekend to co rozpalamy dzisiaj grilla? Jeśli tak to proponuje zrobić na grillu pyszna ośmiornice i podać ją na mini kanapkach. Lekko, smacznie i wakacyjnie. Nie trzeba jechać do Chorwacji czy Grecji by zaznać odrobinę śródziemnomorskiej kuchni. Co wy na to? Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikgłębokim tłuszczu słodkie przekąski większość owoców (przede wszystkim banany, winogrona i owoce suszone) warzywa strączkowe (bób, fasola) a także - por, cebula, papryka (podobnie jak strączkowe-są ciężkostrawne) Przedstawione poniżej mini-przepisy to moje sprawdzone pomysły na pyszny, wieczorny posiłek. Składniki dobrałam na porcję dla jednej osoby. Ich kaloryczność nie przekracza 300-400 kalorii. Potrawy są sycące, ale lekkie - nie obciążają
Kuchnia Ellieprawidła fizyki. Nie zdążyliśmy skorzystać ze wszystkich atrakcji, było ich naprawdę wiele ale jest to zachęta do kolejnego odwiedzenia farmy iluzji. Nie popłynęliśmy tratwą, nie zagrałem z dziewczynami w mini golfa, nie skorzystaliśmy z jazdy segway’em i to trzeba nadrobić. W drodze powrotnej do domu odpowiadałem zainteresowanej córci jak to się stało, że ten faraon… Ech, zobaczcie sami. Bardzo
Markowy smak