niemieckie kluseczki dodaliśmy świeże liście szpinaku. Podobnie jak poprzednie szpecle, te także zjedliśmy z dodatkiem prażonej cebulki i żółtego sera. Szpecle ze szpinakiem równie dobrze będą smakowały podane do mięsa lub z podsmażonym na maśle szpinakiem. Składniki na szpecle ze szpinakiem 250 g mąki pszennej 2 jajka 3 / 4 szklanki wody 1 / 2 płaskiej łyżeczki soli 100 g świeżego szpinaku
niecodziennikparyBardzo lubimy takie warzywne mieszanki, sprawdzają się one głównie jako dodatek do grillowanego mięsa lub do nachos. Nasz meksykański sos zawiera jedynie kilka składników, które w sezonie każdy powinien mieć w domu, więc łatwo będzie go przygotować i oczywiście rozsmakować się w salsie pomidorowej z miętą. Składniki 2 pomidory 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka świeżej, posiekanej mięty
niecodziennikparyłyżki śmietany 18% 3 łyżki kakao 3 łyżki cukru 75 g margaryny Dodatkowo: biszkopty (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Masa serowa: Ser twarogowy zemleć 3 razy w maszynce do mielenia mięsa. Do sera dodać żółtka, mleko, połowę cukru pudru oraz aromat, zmiksować na jednolitą masę. Wszystkie białka ubijać na pianę, gdy zrobi się gęsta, wsypać drugą połowę cukru pudru i ubić
niecodziennikparykandyzowane owoce) 1 opakowanie cukru wanilinowego Dodatkowo: margaryna do natłuszczenia tortownicy cukier puder do posypania sernika (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Ser twarogowy 3 razy zemleć w maszynce do mielenia mięsa. Masło rozpuścić i pozostawić do wystygnięcia. Rodzynki zalać gorącą wodą, odstawić na kilkanaście minut, następnie odcedzić i wraz z resztą bakalii oprószyć mąką. Jajka z cukrem ubić na puszystą, białą
niecodziennikparypokojowej 150 g śmietany kremówki 200 g bakalii (rodzynki, orzechy włoskie, migdały, kandyzowana skórka pomarańczowa) 50 ml rumu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Ser trzykrotnie zemleć w maszynce do mielenia mięsa. Rodzynki zalać rumem, odstawić do nasiąknięcia. Następnie przełożyć na sitko. Orzechy posiekać. Migdały sparzyć, obrać, posiekać. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą, białą masę. Dodać kremówkę, dobrze
niecodziennikparymąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: margaryna do natłuszczenia formy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Ser zemleć trzykrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Masło z cukrem i cukrem wanilinowym utrzeć na puszystą, białą masę. Do masła wbijać kolejno po jednym jajku – dokładnie połączyć przed dodaniem następnego. Dodawać po łyżce białego sera, cały czasu
niecodziennikparycukier, cukier wanilinowy, jajko oraz masło. Zagnieść ciasto, wstawić je na 30 minut do lodówki. Masa serowa: Masło roztopić, odstawić do wystygnięcia. Ser zemleć trzykrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Jajka ubić na puszystą, białą masę, następnie dodawać do niej stopniowo biały ser, cały czas miksując. Do mieszaniny wsypać cukier i cukier wanilinowy, dokładnie połączyć. Wlać roztopione i przestudzone masło
niecodziennikparyłyżeczka majeranku 1 łyżeczka tymianku sól (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Cebulę i jabłko obrać, pokroić na kostkę. Słoninę bardzo drobno pokroić, a najlepiej zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Całość włożyć do dużego garnka o grubym dnie, postawić na małym ogniu. Wytapiać powoli smalec, co jakiś czas zamieszać, aby słonina nie przywarła do dna. Skwarki powinny pozostać jasne, można
niecodziennikparyDawniej często jadłam chińskie dania kupowane w budce obok bazarku, ale też sama gotowałam potrawy orientalne. Doprawione aromatycznymi przyprawami są smacznym połączeniem warzyw i mięsa. W skład naszej wieprzowiny po chińsku wchodzą polskie warzywa w towarzystwie pędów bambusa, grzybów mung, imbiru oraz oleju sezamowego i sosu sojowego. Pyszna chińszczyzna z polskimi akcentami. Składniki 250 g łopatki wieprzowej 1 średnia marchewka
niecodziennikparyzostawić na 10 minut. Po tym czasie gotować na małym ogniu przez 30 minut. Pozostawić na sicie wyłożonym gazą na kilkanaście minut. Zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Masło lub margarynę utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą, białą masę. Dodać jajko, chwilę miksować, żeby dobrze się połączyło i nadało dodatkowej puszystości. Następnie wsypywać stopniowo przesianą mąkę, cały
niecodziennikparywcześniej przygotowaną wątróbkę, smażyć razem ciągle mieszając. Gdy wątróbka będzie już usmażona, dodać roztarty w dłoniach majeranek, zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia. Zmielić w maszynce do mielenia mięsa lub za pomocą blendera. Do masy z wątróbki dodać kaszę gryczaną i jajko, dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ciasto na pierogi: Przesiać mąkę na stolnicę, zrobić
niecodziennikparyPoprzednim razem tołpyga w kukurydziano-sezamowej panierce była bardzo smaczna, mięso było wilgotne i delikatne, dlatego przy następnej wizycie na bazarku ponownie kupiliśmy tę rybę. Teraz przygotowaliśmy ją w stylu indyjskim m.in. z mlekiem kokosowym, imbirem, rodzynkami. Tołpyga w sosie kokosowym z pikantno-słodkimi dodatkami podana z ryżem to smaczny, kolorowy i sycący posiłek. Składniki na tołpygę w sosie kokosowym
niecodziennikparysmalec z jabłkiem i cebulą 1 kg słoniny bez skóry 2 cebule 1 kwaśne jabłko (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Słoninę bardzo drobno pokroić lub przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Cebule i jabłko obrać, z owocu usunąć gniazdo nasienne. Oba drobno pokroić w kostkę. Słoninę włożyć do garnka o grubym dnie, postawić na niewielkim ogniu i wytapiać, co jakiś czas
niecodziennikparytylko solą morską i pieprzem cytrynowym, aby dodatkami i przyprawami nie przyćmić smaku ryby. To okazało się bardzo dobrym wyborem, ponieważ okoń morski ma bardzo smaczne i delikatne białe mięso, które z pewnością jeszcze nie raz zagości na naszym stole. Składniki na pieczonego okonia morskiego (labraks) 2 okonie morskie pieprz cytrynowy sól morska (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Okonie morskie opłukać
niecodziennikparyburaczkami i cukinią są jednym z głównych składników. Do jej przygotowania wykorzystaliśmy buraczki czerwone upieczone w piekarniku, co znacznie skróciło czas zapiekania tego dania. Mimo że nie ma tutaj mięsa, potrawa jest sycąca, pełna smaków i kolorów, a między innymi o to chodzi w gotowaniu. Składniki na zapiekankę ziemniaczaną z buraczkami i cukinią 600 g ziemniaków 400 g czerwonych buraków
niecodziennikpary