mięso - 63110 przepisów (strona:2092/4208)

FASOLOWA Z POMIDORAMI Z PUSZKI I KIEŁBASĄ 187

własnym 😎 Było trochę inaczej, ale bardzo, bardzo smacznie. Zupa jest pożywna, sycąca, a dzięki dodanym pomidorom jednocześnie orzeźwiająca. Takie zupy gotuję zazwyczaj na porządnym kawałku żeberka lub innego wieprzowego mięsa. Tym razem wystarczył boczek i dobra wędzona kiełbaska.  Polecam gorąco!  Składniki: 250 g fasoli ulubionej fasoli (piękny Jaś lub drobnej) 200 g wędzonego boczku 2-3 pętka dobrej

Walijskie Pichcenie
Curry z soczewicy 116

Ostatnio do naszej rodziny dołączyła weganka. Uwielbiam tą kobietę. Jest cudowna, wiecznie uśmiechnięta, pozytywnie zakręcona i przez nią – dla niej chętniej sięgnęłam po potrawy bez mięsa. Próbuję nowych smaków, szukam zastępczych składników. Dla niej powstało to curry, ale moja rodzina także się nim zajadała ze smakiem. Składniki: 1 szklanka soczewicy 1 puszka pomidorów krojonych 1 puszka mleka kokosowego

MojaQchnia.pl
Pieczarkowe risotto 158

podnosi na duchu jak coś dobrego do przekąszenia 😉 Dziś mam dla Was przepis na pyszne i kremowe pieczarkowe risotto, które może stanowić posiłek sam w sobie lub dodatek do mięs. Podsmażone pieczarki nadają charakterystycznego, grzybowego smaku, a tarty parmezan sprawia, że risotto ma genialnie kremową konsystencję. Spróbujcie zrobić je u siebie! 😉 Ilość porcji: 2 Składniki: 150 g ryżu arborio

Mostek w kuchni
Schabowe pod puszystą pierzynką 169

łyżki majonezu ·        2 łyżki ketchupu ·        15 dag sera żółtego Sposób przygotowania: 1.   Mięso kroimy w plastry, rozbijamy i doprawiamy pieprzem oraz solą. 2.   Panierujemy w roztrzepanym jajku, następnie w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju. 3.   Po usmażeniu układamy na blaszce wyłożonej papierem

Kulinarna Chwila
9 przydatnych porad – jak wzmocnić swoją odporność? 113

ZDROWYCH TŁUSZCZÓW Nadmierne spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych doprowadza do powstania wielu chorób przewlekłych, tym samym obniżając naszą odporność. Znajdują się one głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego, m. in. w mięsie i jego przetworach, bogatych w tłuszcze produktach mlecznych, czy w olejach tropikalnych tj. kokosowym i palmowym. Te tłuszcze powinny zostać, chociaż w części, zastąpione jednonienasyconymi kwasami tłuszczowymi, czyli tłuszczem pochodzącym

Be Fit Be Strong
Sos tatarski 130

smak (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Do majonezu wymieszanego z musztardą, śmietaną lub jogurtem dodać pokrojone drobno ogórki. Doprawić do smaku cukrem i pieprzem. Sos tatarski nadaje się do zimnych mięs, wędlin i jaj ugotowanych na twardo oraz sałatek warzywnych np. z kalafiora i pomidorów . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Sos tatarski pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary

niecodziennikpary
Sernik z brzoskwiniami 125

żółtka i całość szybko zagnieść. Ciasto podzielić na dwie części, obie włożyć do zamrażarki na 2 godziny. Masa serowa: Ser biały zmielić co najmniej dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Masło ubić z cukrem na puszystą masę, dodawać stopniowo ser, następnie jajka, uważając, aby przed wbiciem kolejnego poprzednie połączyło się z masą. Na koniec wsypać budyń i skórkę z cytryny

niecodziennikpary
Modra kapusta 127

rolady, więc niezbyt często, bo dobra wołowina do tanich nigdy nie należała. Każdy element tego tradycyjnego, śląskiego obiadu był tak samo wyśmienity i prosta kapusta polana ciemnym sosem z mięsa niczym nie ustępowała roladom czy kluskom. Mama zawsze kupowała największą główkę, jaka tylko była w sklepie, żeby resztę modrej kapusty z boczkiem można było sobie jeszcze na kolację podsmażyć. Dopiero

niecodziennikpary
Sałatka z piersi kurczaka 120

Ryż ugotować z odrobiną soli na sypko, odstawić do wystygnięcia. Kukurydzę odcedzić, przepłukać. Ananas pokroić w kostkę. Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w drobną kosteczkę. Do miski włożyć mięso, ryż, kukurydzę, ananas, paprykę i kilka łyżek majonezu, odrobinę posolić i popieprzyć. Sałatkę z kurczaka dokładnie wymieszać, wstawić do lodówki, aby się schłodziła. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Sałatka z piersi

niecodziennikpary
Banany w czekoladzie 134

ułatwienia dodawane po kolei składniki ze sobą miksowaliśmy, ale można obyć się bez miksera i wszystko mieszać widelcem, także herbatniki można umieścić w woreczku i pokruszyć np. tłuczkiem do mięsa lub wałkiem. Przygotowanie bananów w czekoladzie będzie trwało niewiele dłużej. Składniki na banany w czekoladzie 1 banan 50 g herbatników 100 g białego sera 60 g gorzkiej czekolady

niecodziennikpary
Kutia 188

mlekiem i na wolnym ogniu gotować, aż mleko wyparuje. Wystudzić. Jeśli nie mamy mielonego maku należy ziarenka zalać mlekiem, gotować je do miękkości, przestudzić, zmielić trzykrotnie w maszynce do mięsa. Rodzynki sparzyć, orzechy obrać i niezbyt drobno posiekać. Połączyć pszenicę z makiem, dodać rodzynki, orzechy, miód i aromat migdałowy. Dokładnie wymieszać, kutię wstawić do lodówki, aby się schłodziła. (adsbygoogle = window.adsbygoogle

niecodziennikpary
Sernikomakowiec 132

szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą, włożyć na 30 minut do lodówki. Masa serowa: Jeżeli nie używamy sera z wiaderka, należy go trzykrotnie zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Żółtka oddzielić od białek. Ser, cukier, żółtka, masło i budyń waniliowy utrzeć na jednolitą, kremową masę. Delikatnie wmieszać ubite ze szczyptą soli na sztywno białka. Masa makowa: Mak zalać mlekiem

niecodziennikpary
Gnocchi 118

sieciowych sklepów prowadził akcję włoskiego tygodnia. Kupiliśmy wtedy paczuszkę i bardzo nam zasmakowały, dlatego też postanowiliśmy, że kiedyś zrobimy je sami. Te małe włoskie kluseczki są doskonałym dodatkiem do mięs i surówek, a wykonanie jest bardzo proste – wystarczy połączyć ugotowane ziemniaki, mąkę i jajko oraz doprawić solą i pieprzem. W kolejnym kroku wystarczy nadać gnocchi odpowiednią wielkość i kształt

niecodziennikpary
Tortilla z kurczakiem i warzywami 134

godzinę. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Kukurydzę i fasolę opłukać i odsączyć (na osobnych sitkach). Tortille podgrzać zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na środek każdej z nich nałożyć sałaty, mięso, kukurydzę, fasolę i cebulę. Dolną część zagiąć do środka, następnie boczne, z których jedną część włożyć w drugą. Tortille można podawać z sosem czosnkowym lub salsą pomidorową . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

niecodziennikpary