mięso - 63110 przepisów (strona:1290/4208)

Królik w winie z rozmarynem i szafranem 226

kilka godzin. Następnie królika wyjąć i obsmażyć z obu stron na patelni, ponownie włożyć do garnka, podlać wodą , ok 0,5 l dodać szafran. Dusić ok godzinę aż mięso będzie miękkie. Mięso wyjąć, warzywa zmiksować i dodać śmietanę, ponownie zagotować. Ja podałam królika z pęczakiem i surówką z białej kapusty, wszystko polane sosem

Gotowanie jest łatwe
Żeberka pieczone w rękawie 167

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com   Przepis autorski (mój). Mięso tak upieczone jest aromatyczne i delikatne w smaku. Przygotowanie żeberek jest bardzo proste i nie wymaga wielkich umiejętności.   700g żeberek wieprzowych 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka czosnku w proszku 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki tymianku Żeberka umyć, osuszyć i porozcinać na mniejsze kawałki. Przyprawy wymieszać(...)miseczce. Mieszanką dokładnie natrzeć mięso. Całość wstawić do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie żeberka umieścić w rękawie do pieczenia i włożyć do rozgrzanego piekarnika. Piec około 70 minut w 180 stopniach

Di gotuje
Bułeczki drożdżowe z mięsem z indyka i żółtą papryką 136

szkl. mąki 20 g świeżych drożdży 1 szkl. letniego mleka szczypta cukru 1 łyżeczka soli 2 łyżki oliwy z oliwek + 1 łyżka 1 łyżki śmietany 30% Farsz: 1/2 kg mięsa mielonego z indyka 1 żółta papryka 2 cebule 1 pomidor 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka suszonego lubczyku 1 łyżeczka granulowanego czosnku ser żółty(...)ciasto. Natłuszczamy łyżką oliwy z oliwek i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę (pod przykryciem). Farsz: W czasie, gdy ciasto wyrasta na niewielkiej ilości oleju przesmażamy mięso mielone z indyka, następnie dodajemy posiekane cebule i dusimy razem około 3 minuty. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w paseczki paprykę i pokrojonego w kostkę pomidora (bez skórki). Całość

Kolorowy Przepisownik
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem, pieczarkami i papryką. 149

układamy ziemniaki, Na nie układamy pokrojone i obrane pieczarki, następnie paprykę pokrojoną w paski i cebule w piórka. Nie zapominamy jednak aby każda warstwę doprawić.  Na wierzchu układamy mięso pokrojone w plastry. Tak aby cała powierzchnia była pokryta. Mięso posypujemy przyprawami i smarujemy po wierzchu ketchupem. Zalewamy śmietaną i  przykrywamy naczynie. Jeśli nie mamy pokrywy robimy to folią

Radość kipiąca uśmiechem.
Pulpeciki w sosie pomidorowym 129

przygotowaniu danie. Pasuje idealnie do ziemniaków, ryżu czy kaszy. I co najważniejsze, jest to danie uwielbiane przez dzieci. Zresztą spróbujcie sami. Zapraszam!!!     Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego   ( drobiowego lub wieprzowego, albo mieszanego), 3 marchewki, 1 korzeń natki pietruszki, kawałek selera, 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 0,5 kajzerki, sól, pieprz, woda do gotowania pulpetów Wykonanie: Kajzerkę moczymy(...)wodzie. Następnie odciskamy ją z nadmiaru wody.   Jajko i bułkę dodajemy do mięsa. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.   Formujemy małe kuleczki.   Gotujemy je na mniejszym ogniu. Warzywa kroimy w kostkę, dodajemy do pulpetów.   Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy. Dusimy jeszcze chwilę. Jeżeli jest taka potrzeba przyprawiamy solą i pieprzem. Smacznego

Passion of Cooking
Smażona mielona wołowina z brokułami 287

woku lub dużej patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy posiekaną dymkę, pokrojone chilli, wyciśnięte ząbki czosnku i starty na tarce o drobnych oczkach imbir. Przesmażamy przez minutę, po czym dodajemy mielone mięso. Smażymy, co jakiś czas mieszając, aż całkowicie zmieni kolor. Dodajemy brokuły i marchewkę. W miseczce łączymy wszystkie składniki sosu. Wlewamy całość do mięsa. Smażymy jeszcze minutę, często mieszając. Podajemy

Poezja smaku
Pulpety z dynią w sosie śmietanowym. 132

wiem! Moje eksperymenty jak na razie są zjadliwe, zobaczymy jak to będzie dalej. Dynia to typowo jesienne warzywo więc jeszcze długo będę mogła z nim poeksperymentować. Składniki; 30 dag mięsa mielonego (u mnie wieprzowo - wołowe) pół czerstwej bułki ( u mnie grahamka ) 1 jajko sól, pieprz 15 dag dyni 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżka mąki (do sosu) 2 łyżki maki(...)panierowania pulpecików) 2 łyżki oleju 1 cebula pokrojona w kostkę i przyrumieniona na oleju Przygotowanie; Do miski dodać mięso, jajko, wcześniej namoczoną i wyciśniętą bułkę, cebulę, sól i pieprz. Dokładnie wyrobić a na końcu dodać obraną i startą na dużych oczkach dynię. Wmieszać dokładnie w masę mięsną. Formować małe pulpeciki mokrymi rękami (wtedy masa nie przykleja się do nich). Pulpeciki

Radość kipiąca uśmiechem.
Zapiekanka z makaronem, kurczakiem i serem pod beszamelem 2495

sól do smaku szczypta gałki muszkatołowej do smaku Sposób wykonania: Fileta z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, oprószamy ulubionymi ziołami i solą do smaku. Na patelni rozgrzewamy oliwę wrzucamy mięso, oraz pokrojonego pora i cebulę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę chili, całość przesmażamy 5 minut. Do podduszonego mięsa dodajemy pokrojoną w kostkę wędlinę, mieszamy. Sos beszamelowy: W rondelku rozpuszczamy

Wanilia i Kardamon
Shish kebab 271

Więc dzisiejszym, a w sumie wczorajszym, wynikiem mojego kombinatorskiego umysły był sish kebab! szybkie, dobre i ciekawe danie. SHISH KEBAB ok 30 minut łatwe 2 osoby Składniki: * 150 g mięsa mielonego * cebula * papryka ostra * przyprawa kebab/gyros * łyżeczka musztardy ostrej Do dzieła! Mięso mieszamy z przyprawami, musztardą i drobniutko posiekaną cebulą. Formujemy z niego wałeczki długości ok 8 cm i smażymy

sierotka maRysia w kuchni
Schab po indyjsku 217

Smażymy do miękkości na maśle rozgrzanym w rondlu. Dodajemy pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kostkę, 2 łyżki natki pietruszki i imbir. Solimy i dalej dusimy. Następnie dodajemy mięso pokrojone w kostkę i bulion. Dusimy ok 30-40 minut do miękkości mięsa. W razie potrzeby dolewamy bulionu. Od czasu do czasu mieszamy. Podajemy z ryżem - u mnie brązowy. Smacznego

sierotka maRysia w kuchni
Cyc kurczakowy – shoarma :-D 203

kumin, resztę udało mi się bez problemu zdobyć w Polsce. Mieszanka na początku wydawała się strasznie zdominowana przez kumin (kmin rzymski) jednak po dodaniu czosnku i przegryzieniu się z mięsem jest cudowna! Kurczak rozpływał się z ustach. Podałam go ze szpinakiem i makaronem. Pyszne danie! Kurczak shoarma ze szpinakiem łatwe 40 minut dla 2 osób - bardzo duże porcje Składniki(...)kurkumy * 1/2 łyżeczki cynamonu * 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej * 3/4 łyżeczki soli morskiej - dałam zwykłą * 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu * 1 łyżeczka imbiru * 1 łyżeczka czosnku sproszkowanego - nie miałam później do mięsa dodałam ząbek czosnku i efekt był super. * 1 łyżeczka kuminu * 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej * 1 łyżeczka ziela angielskiego * 1 łyżeczka selera suszonego w płatkach - nie miałam więc pominęłam Przyprawy

sierotka maRysia w kuchni
Schab w sosie chrzanowym i dylemat kulinarny 248

upiec? - a wtedy pada odpowiedz - to co ostatnio! Masakra! Zostaję ograniczona kulinarnie! Nie lubię tego ale w tych przypadkach się na to godzę... Moim stałym rytuałem, gdy kupię jakieś mięso, warzywa czy rybę, jest wielkie posiedzenie przed komputerem - internetem - i nad książkami kucharskimi w poszukiwaniu nowego sposobu jego przyrządzenia. A gdy znajdę, myślę nad tym kilka godzin, dni. W końcu(...)zwykłej * pieprz, sól Do dzieła!!! Schab delikatnie rozbijamy, solimy, pieprzymy, nacieramy papryką i majerankiem. Czosnek drobno kroimy, w misce mieszamy go z odrobiną oleju i powstałą masę wcieramy w mięso. Odstawiamy na ok 2 godziny. Następnie wrzucamy na rozgrzaną patelnie szybko obsmażamy z obu stron. Odstawiamy. Do rondelka wlewamy wywar z wołowiny. Wrzucamy do niego chrzan. Podgrzewamy. Śmietanę łączymy

sierotka maRysia w kuchni
Schab w sosie cebulowo-musztardowym 175

mnie skrobi kukurydzianej - oczywiście jeśli istnieje taka potrzeba - czasami sos wychodzi gęsty bez mąki. dowolne dodatki np piuree ziemniaczane, frytki, kasza, ryż itp. Do dzieła!!! Pokrojone w kostkę mięso wrzucamy na patelnię i delikatnie przyrumieniamy. Dodajemy cebulę pokrojoną w grube talarki i sos sojowy - dusimy. Zalewamy wodą. Dusimy do miękkości mięsa (ok 10 minut). Dodajemy musztardę. Dokładnie mieszamy. Chwile dusimy

sierotka maRysia w kuchni
Mini pulpeciki w sosie orientalnym 238

obudzić zapewne już w czerwcu ale maj i wiosna pochłonęły mnie bez reszty...wiem to głupie tłumaczenie... ale wybaczycie mi...? proszę... Mini pulpeciki w sosie orientalnym Składniki: pół kilograma mięsa mielonego (jakie kto woli) 2 opakowania pulpy pomidorowej takiej z kartonowego pudełka cebula (u mnie taka olbrzymia) marchewka seler (albo bardzo mały albo 1/4 normalnego) kolendra pół łyżeczki garam masali(...)sól, pieprz słodka papryka bułka tarta mąka kukurydziana (można zastąpić zwykłą) jajko 2 ząbki czosnku ziele angielskie Do dzieła!!! Mięso mieszamy z jajkiem, odrobiną bułki tartej, solą i pieprzem - przyprawiamy do smaku (dodałam jeszcze odrobinę tartej marchewki jednak to było takie moje, zupełnie zbędne, widzi mi się Lepimy z niego małe pulpeciki - u mnie wielkości dużego orzecha laskowego i obtaczamy

sierotka maRysia w kuchni