mięso pieczone w piekarniku - 6000 przepisów (strona:326/400)

Bakłażan zapiekany z trzema serami 187

jest to wprawdzie danie wegetariańskie (zawiera szczodry dodatek serów podpuszczkowych), ale z pewnością może stanowić formę odpoczynku od konsumpcji mięsa. Nie tylko jest bowiem smaczne (choć to kwestia gustu), ale wbrew pozorom także bardzo sycące i jako takie może stanowić samodzielny posiłek. Danie to jest mocno osadzone w tradycji kuchni południowoeuropejskich, zwłaszcza włoskiej i francuskiej. Jest w zasadzie bardzo proste(...)mozzarellą, parmezanem i bazylią. Przykrywamy zewnętrzną (sferyczną) częścią bakłażana, którą na koniec oblewamy beszamelem i posypujemy serem gruyere. Naczynie żaroodporne przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni. Pieczemy przez 35 minut, przy czym na ostatnie 10 minut usuwamy folię, aby beszamel i ser zapiekły się na chrupko i lekko złoto. Podajemy na gorąco razem

Kulinarna Pokusa
Tarta francuska z kurczakiem 133

Kuchnia francuska dzięki swojej różnorodności zagościła na dobre w wielu domach. Króluje i u mnie w domu a dania tejże kuchni należą do moich ulubionych. Tarta

mecooks
Tarta francuska z kurczakiem 152

Kuchnia francuska dzięki swojej różnorodności zagościła na dobre w wielu domach. Króluje i u mnie w domu a dania tejże kuchni należą do moich ulubionych. Tarta

mecooks
Naleśniki ze szpinaku z kolorowym farszem! Zwycięski przepis! 317

Ostatnio śledząc różne blogi natrafiłem na konkurs, którego tematem było lekkie wiosenne danie! Bez większej chwili zastanowienia postanowiłem wziąć udział! Pozostała jedynie kwestia, które danie okaże

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Piersi kurczaka zapiekane z bakłażanem, cukinią i pomidorami / Baked chicken with aubergine, courgette and tomatoes 312

Dziś przedstawiam przepis na proste, łatwe i bardzo przyjemne danie obiadowe z rewelacyjnej książki Gordona Ramsay’a „Ramsay’s best menus”. Piersi z kurczaka

karmelowy
Rogale Świętomarcińskie 1918

pomarańczy Nadzienie : Mak wypłukujemy, przekładamy do garnka, zalewamy wrzątkiem i gotujemy na małym ogniu ok. 30 minut. Po ugotowaniu dokładnie odsączamy na sitku. Mielimy trzykrotnie w maszynce do mięsa.  Migdały zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 20 minut, obieramy ze skorupki i mielimy. Rodzynki zalewamy gorącą wodą na 15 minut, odsączamy i drobno siekamy. W garnku roztapiamy masło, dodajemy(...)przygotować dzień przed pieczeniem). Ciasto drożdżowe wałkujemy na prostokąt o grubości ½ cm, wycinamy z niego naprzemiennie wydłużone trójkąty. Na każdy trójkąt nakładamy nadzienie z białego maku. Podstawę trójkąta zawijamy na ok. 3 cm, przecinamy na środku, lekko rozkładamy aby powstały ( różki:) )  i zwijamy  w rogal.  Rogale przekładamy na blachy wyłożone papierem do pieczenia, odstawiamy do wyrośnięcia

Bon Appetit Małgorzaty
Perfekcyjny sernik pieczony-porady 571

niej, np. wanilię, bakalie, skórki owocowe, czekoladę, przyprawy itp. Efekt końcowy może nas na prawdę pozytywnie zaskoczyć ;) CZĘSTE PYTANIA DOTYCZĄCE SERNIKA PIECZONEGO: Co zrobić, by sernik był równy? -zmniejszmy temperaturę, a wydłuższmy czas pieczenia. Sernik najlepiej piec w 120-160 st.c przez około 60-90 minut. Dzięki czemu po upieczeniu będzie równy jak stół. Jeśli za szybko się przypieka(...)piec go w kąpieli wodnej. Jak to się robi, przeczytacie  TUTAJ . Co zrobić, by sernik nie opadł? -wszystkie składniki masy serowej powinny być w temperaturze pokojowej -zmniejszmy temperaturę pieczenia. Im niższa, tym mniejsze prawdopodobieństwo, że sernik opadnie. -nie ubijajmy osobno białek! Tak napowietrzony sernik pięknie urośnie, a potem...pięknie opadnie ;) -nie wyciągajmy od razu upieczonego sernika z piekarnika. Nagły

Nastoletnie Wypiekanie
Wegetariańskie biryani - klasyka indyjskiej kuchni :) 198

Witajcie :) Dzisiejsze menu to klasyczne danie indyjskie, a właściwie klasyczne dla północnej części Indii. Nazwa pochodzi od perskiego słowa "Berya" co oznacza "pieczony". Oryginalne danie przyrządzane jest z ryżu i mięsa, jednak zależy to również od regionu. Nasza propozycja oczywiście jest wegetariańska i niezwykle smaczna :) Jesteśmy fanami kuchni indyjskiej i niezwykle nam smakowała ta wersja Baryani. Czy Wy również(...)wyrównując. Na koniec dajemy drugą część ryżu i również ładnie ją równo rozprowadzamy. Na sam koniec rozsypujemy orzechy z pestkami dyni i owijamy całość folią aluminiową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 C na ok. 20 min. Danie jest gotowe :) Podajemy po wyjęciu z piekarnika :) Życzymy smacznego

vegetanie
Pieczone mini-pierogi z kapustą i grzybami 172

Pierogi goszczą na polskich stołach od setek lat. Prawdopodobnie zostały sprowadzone z Dalekiego Wschodu. Dawno temu pierogów nie jedzono często. Przygotowywano je głównie z okazji różnych

My Chcemy Jeść
Rogale Świętomarcińskie 583

drobno posiekać. Biały mak opłukać, umieścić w garnuszku i zalać wrzątkiem. Gotować około 30 minut. Po tym czasie odsączyć na drobnym sicie i ostudzić. Następnie zmielić w maszynce do mięsa (najlepiej trzykrotnie!). Masło, miód i cukier umieścić w garnku, gotować do momentu rozpuszczenia się cukru. Do mieszanki wsypać rodzynki, migdały, zmielony mak i skórkę pomarańczową. Gotować na małym ogniu przez(...)pieczenia. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. 5. Lukier: Cukier puder wymieszać z wodą do powstania gęstego lukru. 6. Wyrośnięte rogale piec w 180 st.C przez 25-30 minut do ładnego zarumienienia. Upieczone wyjąć z piekarnika, przenieś na kratkę do studzenia. Jeszcze ciepłe polać lukrem i posypać posiekanymi orzechami. Smacznego

Nastoletnie Wypiekanie
Kapusta zapiekana z ziemniakami i boczkiem 345

Niedawno prezentowaliśmy przepis na duszoną młodą kapustę . Dzisiaj wrócimy do tego składnika występującego w roli głównej, ale zamiast duszenia będzie zapiekanie i to w dość wysokiej

Kulinarna Pokusa
Tort makowo-orzechowy 213

wszystkich składników, znów wymieszać mikserem, dodać ostatnią partię, wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika piec 45-50 min (do suchego patyczka). Wyjąć z piekarnika, postawić na kratkę. Po 15 min. odwrócić do góry nogami i w tej pozycji całkowicie go już ostudzić (dzięki temu biszkopt będzie równy). Po ostygnięciu przekroić na 3 blaty. Krem orzechowy(...)stabilny nawet po 6 godzinach przebywania w temperaturze pokojowej, dobrze się go transportuje. *Piekłam w tortownicy 23 cm, ale następnym razem, z podanych składników będę piekła w tortownicy 20, ponieważ biszkopt z makiem i orzechami prawie wcale nie rośnie. Biszkopt podzieliłam na 2 blaty, jeżeli piekłabym w tortownicy 20 cm z powodzeniem podzieliłabym biszkopt na 3 blaty. **Zmielony mak można

moj przepis na
Chleb bezglutenowy z prażonym amarantusem. Zdrowie w bochenku. Idealnie smaczny. Wegański. 203

kawy :) Zapraszam do wspólnego wypiekania doskonałego bezglutenowego, pachnącego orzechowym amarantusem zdrowego chleba.   AMARANTUS to bezglutenowe pseudozboże, zwane również szarłatem. Jest znakomitym źródłem białka, które może śmiało zastąpić mięso z diecie wege. Zawiera on komplet niezbędnych aminokwasów egzogennych, m.in. metioninę, tryptofan i lizynę, rzadko spotykane w świecie roślin. Amarantus nie podlega modyfikacjom genetycznym, podobnie jak orkisz i gryka(...)szybko rośnie). Po tym czasie foremkę do wypieku wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy do niej ciasto, przykrywamy foremkę folia i odstawiamy ponownie na ok. 30 minut do wyrastania. Dla niecierpliwych: można pominąć pierwszy etap wyrastania, od razu przełożyć ciasto do formy i odstawić na 30 minut do wyrastania. Piekarnik nastawiamy na 200 st. C, program góra - dół. Wstawiamy do nagrzanego

Naturalna Kuchnia
Razowa tarta z boczniakami 166

Było coś słodkiego, mięso i ryby - czas zatem na małe urozmaicenie w postaci dania dla wegetarian. Oczywiście przepis jest dla wszystkich, bo odpowiednio zbilansowana dieta to podstawa! A składniki dzisiejszego dania to samo zdrowie - mąka pszenna razowa, świeży szpinak, boczniaki, czosnek ... Ale o tym za chwilę.  Najpierw zatrzymajmy się na chwilę przy temacie jednego z dzisiejszych składników - czyli boczniaka(...)połowy cytryny. Mieszamy, zdejmujemy z ognia, odstawiamy do ostudzenia.  Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni, program góra/dół. Formę do tarty smarujemy olejem, wykładamy ciasto na spód.  Mieszamy ser, śmietanę i jajko na jednolitą masę. Łączymy z pozostałymi składnikami, wykładamy całość na ciasto, wyrównujemy.  Pieczemy naszą tartę przez około 30-35 minut, aż wierzch się zarumieni

Garniec Magalie
Zapiekanka z ryżem, młodą kapustą i pomidorami 198

Zapiekanka z ryżem, młodą kapustą, pysznymi gruntowymi pomidorami z mozzarellą i tymiankiem. Wegetariański obiad, ale smakuje również mięsożercom :) Świetnie się sprawdzi jako danie dla całej rodziny

Moja Delicja