mięso mielone - 22854 przepisów (strona:59/1524)

Makaron z mielonym mięsem i suszonymi prawdziwkami 122

Makaron z mielonym mięsem i suszonymi prawdziwkami jest intensywny w smaku, sycący, wyjątkowo smaczny i przede wszystkim bajecznie prosty do przygotowania. Dobra pasta to najlepszy patent na szybie danie po pracy. Składniki są proste i łatwo dostępne – znajdziecie je w większości sklepów. Pomysł znalazłam w najnowszej książce Jamiego Olivera (5 składników), ale zmieniłam proporcje i nieco inaczej przyprawiłam(...)danie – udoskonalona wersja wyszła idealnie. Porcja dla dwóch głodnych osób. Makaron z mielonym mięsem i suszonymi prawdziwkami: 350 g razowego penne 400 g mielonej łopatki wieprzowej 30 g suszonych prawdziwków 1 duża cebula 50 g sera dojrzewającego np. parmezanu, bursztynu 1 łyżka czerwonego octu winnego 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy lub oleju

Poezja smaku
MIĘSNE KULECZKI W SOSIE ŚMIETANOWYM 141

Pyszne i sycące danie z mięsem mielonym.Przepis ten znalazłam na stronie  SMACZNY.TV . Zwykłe proste kuleczki z mięsa mielonego takie klopsiki i sos ze śmietanki kremówki i to wszystko jeszcze zapiekane.Danie wyszło pycha. Zapraszam po przepis :). SKŁADNIKI 500g mięsa mielonego 1 cebula 1 jajko sól,pieprz,kurkuma do smaku bułka tarta olej 200 ml śmietanki kremówki 30% gałka(...)muszkatołowa 150g sera żółtego czosnek 1 ząbek lub suszony do smaku WYKONANIE Do miski wkładamy mięso mielone,pokrojoną w drobną kosteczkę cebulkę,całe jajko i przyprawy.Dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Następnie z tej mięsnej masy lepimy w rękach kuleczki i obtaczamy w bułce tartej.Do głębokiej patelni wlewamy olej i podgrzewamy.Mięsne kuleczki obtoczone w bułce tartej

Mała w garnku miesza
Gulasz z dynią, marchewką i mięsem mielonym 154

sól, 1 łyżeczka kurkumy, 1/2 łyżeczki kminku rzymskiego mielonego, 1/3 łyżeczki słodkiej papryki, 1/3 łyżeczki ostrej papryki, 1/3 łyżeczki cynamonu W brytfance rozgrzewamy olej. Cebule obieramy i kroimy w kosteczkę, następnie wrzucamy na rozgrzaną brytfankę i smażymy na złoty kolor. Pod koniec dodajemy przyciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dokładdamy mięso mielone i dokładnie obsmażamy. W między czasie(...)obieramy dynię i marchewkę oraz kroimy w kosteczkę. Mięso doprawiamy solą i pieprzem oraz dorzucamy pozostałe przyprawy. Dosypujemy ryż oraz soczewicę, przez minutę podsmażamy. Dorzucamy warzywa, pomidory w puszce, a całość podlewamy ciepłym bulionem. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Brytfankę przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 30 minut, aż warzywa będą miękkie. Podajemy posypane natką

Kolizje Smaków
Zapiekanka makaronowa z patelni 141

patelni 0,80 dag mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 2-3 łyżki oleju 2 ząbki czosnku 2 puszki pomidorów krojonych op. makaronu świderki 1 szkl startej mozzarelli 2 szkl wody sól, pieprz, bazylia lub natka pietruszki Na rozgrzaną patelnię wlać olej i dodać przciśnięty przez praskę czosnek. Krótko podsmażyć i dodać mięso mielone. Doprawić solą i pieprzem(...)smażyć do momentu, aż mięso zacznie się rumienić. Dodać pomidory i dusić pod przykryciem około 10 minut. Następnie wsypać makaron, podlać wodą i dusić przez 15 minut, aż makaron zmięknie. Doprawić solą, pieprzem oraz świeżą bazylią lub natką pietruszki. Na wierzch wyłożyć startą mozzarellę, nakryć patelnię przykrywką i dusić około 3 minut. Ser powinien się w tym czasie pięknie stopić

Pieguskowa Kuchnia
Zapiekanka makaronowa z patelni 979

patelni 0,80 dag mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 2-3 łyżki oleju 2 ząbki czosnku 2 puszki pomidorów krojonych op. makaronu świderki 1 szkl startej mozzarelli 2 szkl wody sól, pieprz, bazylia lub natka pietruszki Na rozgrzaną patelnię wlać olej i dodać przciśnięty przez praskę czosnek. Krótko podsmażyć i dodać mięso mielone. Doprawić solą i pieprzem(...)smażyć do momentu, aż mięso zacznie się rumienić. Dodać pomidory i dusić pod przykryciem około 10 minut. Następnie wsypać makaron, podlać wodą i dusić przez 15 minut, aż makaron zmięknie. Doprawić solą, pieprzem oraz świeżą bazylią lub natką pietruszki. Na wierzch wyłożyć startą mozzarellę, nakryć patelnię przykrywką i dusić około 3 minut. Ser powinien się w tym czasie pięknie stopić

Pieguskowa Kuchnia
Kotleciki z ryżem i warzywami 163

gram mięsa mielonego 50 gram ryżu 100 gram papryki w strąku 100 gram pieczarek 100 gram cebuli 1/4 szklanki wody lub bulionu Ulubione przyprawy tutaj sól, pieprz ziołowy,papryka wędzona,czosnek, Ryż ugotować ,ale można też wykorzystać ryż który pozostał z poprzedniego obiadu. Warzywa kroimy w kosteczkę, krótko przesmażamy na patelni. Do miski przekładamy mięso mielone, ugotowany

Andzia Pichci
Zapiekanka z cukinią i mięsem mielonym 155

razem znikała błyskawicznie, dlatego dzielę się z Wami kolejnym moim pomysłem na cukinię. Zapiekanka wydaje się pracochłonna, ale uwierzcie mi robi się ją dość szybko. Składniki: 500 g mięsa mielonego 1 duża cebula 3-4 ząbki czosnku 1-2 młode cukinie ok 0,5 kg ziemniaków puszka pomidorów sól, pieprz, zioła prowansalskie, słodka i ostra papryka(...)oleju, dodajemy mięso mielone, przeciśnięty przez prasę czosnek i przyprawy. Gdy mięso będzie podsmażone dodajemy pomidory z puszki (może być również koncentrat, lub świeże pomidory) i dusimy ok 10 minut. Naczynie żaroodporne smaruję olejem, na jego spodzie układam obgotowane ziemniaki, na nie wykładam mięso mielone, a na wierzchu układam warstwę cukinii i posypuję startym żółtym serem

Cynamonowe szczęście
Kokardkowa zapiekanka makaronowa 485

Możecie do tej zapiekanki wykorzystać dowolnie wybrany makaron. W naszym wypadku będzie to makaron w kształcie kokardek. Kokardkowa zapiekanka makaronowa – składniki na zapiekankę 500g dowolnego makaronu 500g mięsa mielonego 500 ml passaty pomidorowej 50-60g parmezanu 1 cebula 3 ząbki czosnku sól pieprz Kokardkowa zapiekanka makaronowa – składniki na sos beszamelowy 2 łyżki masła 4 łyżki mąki(...)ognia. Kokardkowa zapiekanka makaronowa – przepis na zapiekankę Zaczynamy od ugotowania al dente makaronu. Po ugotowaniu odcedzamy. Na patelni szklimy drobno posiekaną cebulę, dodajemy drobno posiekany czosnek i mięso mielone. Całość podsmażamy doprawiając w międzyczasie solą i pieprzem. Jak mięso będzie już podsmażone dodajemy passatę pomidorową i całość dusimy razem jeszcze przez kilka minut. Dno formy do pieczenia

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Cukinia faszerowana kaszą jaglaną i mięsem 135

mięsa mielonego 2 woreczki kaszy jaglanej 250 g pieczarek cebula 2 jajka 3 ząbki czosnku sól, pieprz, papryka ostra, oregano 200 g sera żółtego Przygotowanie Cukinie przekrawamy wzdłuż na pół i łyżeczką wydrążamy środek. Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę, podsmażamy razem z posiekanym miąższem z cukinii. Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Mięso mielone przekładamy

e-PrzepisyKulinarne
ZAPIEKANY TORT TORTILLOWY 155

szklanki soku pomidorowego 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól, pieprz 1 łyżeczka cukru 100 g sera żółtego 2 jajka majeranek olej do smażenia Wykonanie: Cebule obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy do zeszklenia na rozgrzanym oleju. Do cebuli wrzucamy mięso mielone. Przyprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, papryką słodką oraz(...)papryką chili. Smażymy do momentu aż mięso nie będzie surowe. Dodajemy pomidory w puszce oraz sok pomidorowy. Przyprawiamy cukrem. Dusimy ok. 3-5 min. Na końcu dodajemy soczewicę w puszce oraz kukurydzę i dusimy jeszcze ok. 5 min. Zestawiamy z ognia, aby sos lekko ostygł, a następne wbijamy do niego jajka. Mieszamy. Tortille podgrzewamy przez 1 min. w piekarniku nagrzanym

Kuchnia MagdaLeny
Mięsno-warzywne klopsiki w sosie pomidorowym 272

obiad. Aromatyczne i soczyste klopsiki z mięsa mielonego i warzyw utopione w pomidorowym sosie. Danie można podać z ryżem, makaronem, kaszą lub ziemniaczkami.   Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego – wieprzowego 1 jajko 1 czerwona papryka 1/2 szklanki kukurydzy konserwowej 1 czerwona cebula 1/2 pęczka szczypiorku 1/2 niewielkiego pora 3/4 szklanki bulionu warzywnego 1 szklanka passaty pomidorowej(...)łyżki słodkiej śmietanki 18% przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, majeranek olej do smażenia     *** Do mięsa mielonego dodajemy jajko oraz przyprawy i dokładnie mieszamy *** *** Paprykę pora oraz cebulkę kroimy w kosteczkę, szczypiorek drobno siekamy a kukurydzę odsączamy z zalewy *** *** Warzywa dokładamy do mięsa i wszystko dokładnie razem mieszamy *** *** Ręce delikatnie smarujemy olejem i formujemy z masy

Blog z Apetytem
Papryka faszerowana w sosie pomidorowym. 172

mnie były dwie żółte, dwie czerwone i jedna zielona), 1 większa cebula, 0,5 kg mięsa mielonego, 1 jajko, woreczek ryżu (125 g), majeranek, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego (lub po prostu sól lub vegeta), słodka czerwona papryka, 1L bulionu ( u mnie był drobiowy), 400 g przecieru pomidorowego, duża łyżka mąki. Przygotowanie: Ugotować ryż, ostudzić. Cebulę pokroić(...)kostkę i podsmażyć na złoty kolor, ostudzić. Do surowego mięsa mielonego dodać ryż, cebulę, jajko i przyprawy. Wymieszać. Papryki umyć, odciąć górę, oczyścić z nasion oraz ponownie umyć. Papryki napełnić farszem. Przygotować bulion. Połowę wlać do naczynia żaroodpornego. Do naczynia włożyć papryki, przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 50min. W międzyczasie w drugiej połowie bulionu

W kuchni u Moniki
Proste kotleciki w sosie pomidorowym 219

ziół – ja używam Zioła Małgorzaty 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu sól do smaku (w zależności od użytych ziół) 1 łyżeczka cukru 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonej bazylii 1/2 czerwonej cebuli olej do podsmażenia cebuli i czosnku – użyłam rzepakowego od Woj-len Przygotowanie: W misce mieszamy mięso mielone z jajkiem, posiekaną cebulką, przyprawami i bułką

Słodkie okruszki
LENIWE GOŁĄBKI 130

mielonego (najlepsze z łopatki) 1 torebka ryżu 1 duża cebula 1-2 jajka 0,5 główki młodej kapusty lub kapusty pekińskiej sól, pieprz, pieprz ziołowy, ew. przyprawa do mięsa mielonego 1 op przecieru pomidorowego (passaty) Ryż ugotować na sypko i ostudzić, cebulę pokroić w drobną kostkę. Kapustę poszatkować, lekko posolić i wygnieść. Do mięsa mielonego dodać ryż(...)cebulę, kapustę, jajka i przyprawy. Wyrobić i uformować owalne kotlety. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, poukładać mięso i zalać passatą pomidorową. Zapiekać około 45 minut w temp. 175 st. W połowie czasu pieczenia polać kotlety wytworzonym sosem. Podawać z ziemniakami. Artykuł LENIWE GOŁĄBKI pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
Eksperymentalny kotlet mielony z wołomińską duszą 111

cebulą. Do tego wbijamy jajko. Dodajemy sól i pieprz świeżo mielony do smaku. Mięso wyrabiamy dobrze na jednolitą masę. Formujemy kotlety średniej wielkości. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju. Ot i cała filozofia i metodologia eksperymentu. Efekt? Smaczne, kształtne kotlety mielone nie będące jednak wiernym odzwierciedleniem oryginału. Wniosek? To jednak lata praktyki

Kuchnia po mojemu