proste i szybkie, ale naprawdę świetnie smakuje. Nadaje się nie tylko na zwyczajny obiad, doskonale sprawdzi się także w roli głównej na świątecznym stole. Polecam. Składniki: • 50 dag mielonego mięsa wieprzowego od szynki • 50 dag borowików mrożonych lub świeżych (zastąpiłam pieczarkami) • 1 jajko • 2 łyżki bułki tartej • 1 średnia cebula • przyprawy: sól, pieprz, Delikat Knorr’a do mięs(...)cebulowa Knorr’a • 1 zupa francuska borowikowa Knorr’a • 2 łyżki masła • 1-2 łyżki zimnej wody Sposób przygotowania: 1. Cebulkę drobniutko posiekać w kosteczkę. 2. Do miski włożyć mięso mielone, dodać jajko, bułkę tartą, cebulkę i przyprawy. 3. Wyrobić mięso jak na kotlety, dodając 1 -2 łyżki zimnej wody, mięso będzie delikatniejsze i bardziej pulchne
W mojej kuchninią jest mnóstwo, bo każda gospodyni gołąbki doprawia inaczej, więc i zupę gołąbkową doprawi inaczej. Zapraszam na moją wersję zupy gołąbkowej. Jak dla nas jest genialna! Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowo np.z szynki 1/2 główki włoskiej kapusty 100 g ryżu jaśminowego 200 g koncentratu pomidorowego 1 puszka pomidorów krojonych 2 marchewki 1 duża cebula 2 ząbki czosnku(...)plasterki. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i podsmażamy na średnim ogniu do momentu, aż cebulka się zeszkli. Następnie dodajemy czosnek i jeszcze chwilę podsmażamy. Dodajemy mięso mielone, mieszamy i podsmażamy na średnim ogniu do momentu, aż mięso zmieni kolor. Do gotującej się wody wrzucamy mięso oraz ryż. Gotujemy kilka minut.Teraz dodajemy kapustę
Życie zaczyna się w kuchnimięsa, stąd nazwa :) Składniki: bułka do zapiekanek pieczarki sól pieprz mięso mielone starty żółty ser masło klarowane Pieczarki kroimy, podsmażamy na maśle, doprawiamy solą i pieprzem. Mięso mielone smażymy na oddzielnej patelni, również doprawiając do smaku. Bułki kroimy wzdłuż na pół, na część z nich kładziemy pieczarki, resztę pieczarek mieszamy z mięsem i układamy
chwile dla mnieinnej kaszy lub ryżu. Danie jest bardzo proste w przygotowaniu, smaczne i zdrowe, jeżeli użyjemy dobrej jakości mięsa mielonego. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania będziemy potrzebowali: 400 g mięsa mielonego (takie jakie lubimy) 400 g kaszy bulgur lub innej kaszy około 1 L bulionu warzywnego, mięsnego lub wody 1 papryka duża marchew (około 200 g) około(...)oleju w rondlu lub głębokiej patelni, podsmażam cebulę przez kilka minut tak aby się zeszkliła. Następnie do zeszklonej cebuli dodaję marchew, paprykę i smażę około 5 minut. Następnie dodaję mięso, doprawiam solą, pieprzem i curry, dokładnie mieszam (mięso rozdrabniam łyżką) i smażę około 10 minut. Jeżeli podczas smażenia w rondlu jest zbyt sucho, to dolewam odrobinę bulionu lub wody
Uwaga Babcia Gotujeząbki czosnku bułka tarta olej Wykonanie: Mięso mielimy razem z 1 cebulą i czosnkiem. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką. Dodajemy jajko i dokładnie wyrabiamy. Na oleju podsmażamy posiekaną drobno cebulę i pokrojone drobno pieczarki . Doprawiamy je solą i pieprzem. Odciskamy ew.sok, który puściły pieczarki. Na zwilżoną dłoń nakładamy łyżkę mięsa mielonego, rozpłaszczamy je nadając mu kształt prostokąta. Na środek nakładamy(...)pieczarkowy farsz. Mięso "sklejamy" nadając kształt podłużnego palucha. Każdy panierujemy w bułce tartej i smażymy z wszystkich stron na oleju
Walijskie Pichceniegusty, bo są delikatne i puszyste, a na górze pokryte chrupiącą skórką. Zaś mięso mielone z pomidorami nadaje wyrazistości całemu daniu. Składniki: 500 g wieprzowego mięsa mielonego 500 g ziemniaków 1 puszka pomidorów 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 2 cebule 150 g żółtego sera 2 łyżki masła 2 łyżki kwaśnej śmietany 1/3 pęczka posiekanego koperku 1 łyżka(...)oregano sól, pieprz Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, myjemy, gotujemy w osolonej wodzie aż będą miękkie i odstawiamy do wystygnięcia. Cebule kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso wraz z cebulą. Następnie dodajemy do niego pomidory z puszki oraz przecier pomidorowy i trzymamy na ogniu do zgęstnienia. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Mięso z sosem pomidorowym przekładamy
Symfonia smakowaKotleciki mielone z piersi kurczaka, zapiekane ziemniaki i brokuł z cebulą - pyszny i dietetyczny obiadek na dzisiaj :) Z mięsa mielonego można wyczarować wiele dań, ale będąc na diecie dobrze by było nie stosować panierki i niestety nie smażyć na oleju. Składniki na 1 porcję: 100 g mięsa mielonego z piersi kurczaka 200 g ziemniaków(...)papryką, czarnym pieprzem i dodaj cebulę pokrojoną w piórka - odstaw. Ziemniaki obierz i wrzuć do garnka z ciepłą wodą - gotuj przez 5 min od momentu zagotowania się wody. Mięso przełóż do miski, dodaj ostrą paprykę, zioła i pieprz czosnkowy - mieszamy i formujemy kotleciki. Naczynie żaroodporne wysmaruj łyżką oliwy - poukładaj kotleciki i wstaw do piekarnika (środkowa półka) nagrzanego
Alutka-Gotujedietetyczny obiad urozmaici również Twoją dietę. Składniki na 1 porcję: 100 g mięsa mielonego 2 małe pieczarki łyżeczka posiekanej i przesmażonej cebuli 1/2 ząbka czosnku przyprawa do mięsa mielonego ostra papryka 1 ziemniak przyprawa do ziemniaków mix sałat pomidorki cherry ocet balsamiczny biały pieprz kiełki jarmużu Przygotowanie: Pieczarki i czosnek drobno posiekaj - wrzuć do miski, dodaj mięso
Alutka-GotujeSpaghetti z chilli czyli danie na ostro! Dzisiaj przepis na obiad składający się z makaronu, mięsa mielonego, pieczarek, oliwek i dużej pikanterii :) Składniki na 3 porcje: 250 g mięsa mielonego (z łopatki) 200-250 g makaronu spaghetti (ilość wg uznania) Fix Pikantne Bolognese z chili 8 pieczarek 2 szt. papryki Piri-Piri 2 ząbki czosnku 10 szt czarnych(...)oliwek sól, pieprz 1 łyżka masła olej 1 jajko bułka tarta Przygotowanie: Mięso wrzucamy do miski, dodajemy jajko, sól, pieprz i 2 łyżki bułki tartej - wszystko razem mieszamy (rękoma) i formujemy małe kotleciki. Kotlety obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron - przekładamy do miski/pojemnika. W tym czasie kroimy pieczarki w plastry, czosnek i paprykę drobno
Alutka-Gotujelekko twardawy. Przygotowanie mięsa – cebulę i pora pokroić drobno. Na patelnię wlać olej i rozgrzać. Dodać cebulkę, pora i posiekany czosnek. Smażyć aż lekko wszystko zmięknie. Dodać mielone mięso i smażyć aż straci kolor surowizny. Doprawić mięso do smaku solą i pieprzem. Dodać przecier pomidorowy, pomidory z puszki, suszoną pietruszkę i oregano, cukier, wodę. Wymieszać i gotować
Kuchnia Pokoleńugotowaniu studzimy, wyjmujemy mięso i warzywa. Warzywa zostawiamy całe, mięso obieramy. 3. Wątróbkę razem z cebulą pokrojoną w piórka podsmażamy na oleju, studzimy. 4. Przy użyciu maszynki do mięsa mielimy mięso, warzywa, wątróbkę, natkę pietruszki i suszone pomidory. Bułki kajzerki moczymy w 1 kubku rosołu i również mielimy. 5. Do przemielonych składników dodajemy przepuszczony przez praskę czosnek, wbijamy jajka
kruche babeczkisię błyskawicznie, a z talerza znika jeszcze szybciej! Składniki: 100g mięsa mielonego z indyka 50g ryżu parabolicznego suchego + woda 100g szpinaku przyprawy: czosnek granulowany, pieprz biały, przyprawa do mięsa mielonego 1 łyżka oleju lnianego Sposób przygotowania: Do wrzącej, osolonej wody wrzucamy ryż. Na rozgrzanej patelni z olejem wrzucamy szpinak i mięso. Smażymy ok. 10 minut. Pod koniec dodajemy
Truskawkowa Fiestabardzo smaczny przepis na pieczeń z papryką. Idealna do obiadu lub na zimno do kanapek, polecam. Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego 2 jajka 1 duża cebula 1 czerwona papryka 1 czerstwa bułka sól, pieprz Wykonanie: Mięso mielone przełożyć do miski. Cebulę oraz paprykę pokroić w kostkę. Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć. Cebulę, paprykę, bułkę odciśniętą oraz(...)jajka dodać do mięsa, doprawić do smaku, dokładnie wymieszać. Keksówkę wysmarować olejem, mięso przełożyć do formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180°C i piec przez 1 godzinę
magiczna kuchnia Kasizupełnie nowej, odświeżonej wersji. Zamiast tradycyjnego plastra mięsa - mięso mielone. Dodatkowo kiełbasa i cukinia. A efekt? Jest rewelacyjny. Dużo smaku na jednym patyku. :-) 500 g mięsa mielonego 1 cukinia 2 duże cebule 1 kiełbasa parę oliwek czarnych oraz zielonych sól pieprz papryka słodka 2 ząbki czosnku bułka tarta 1. Mięso wrzucamy do miski oraz dodajemy wszystkie
Szefowa kuchnikosteczkę i podsmażamy na tłuszczu, aż się zeszkli. Dwie łyżki podsmażonej cebuli odkładamy do mięsa na klopsiki. Pozostałą cebulę umieszczamy w zupie. Czosnek obieramy, kroimy w plasterki i dodajemy do zupy. Całość doprawiamy papryką oraz kminkiem. składniki na klopsiki: 250 g mięsa mielonego 2 łyżki odłożonej podsmażonej cebuli 1 jajko 1 ząbek czosnku 3 łyżki bułki tartej sól, pieprz(...)wykonanie: Do mięsa mielonego wbijamy jajko, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, zeszklona cebulkę, bułkę tartą, doprawiamy solą oraz pieprzem. Wszystko mieszamy. Formujemy małe pulpeciki. Wkładamy je do zupy i gotujemy przez ok. 15 min. Zupę podajemy posypaną natka pietruszki. Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz
Domowy Smak Jedzenia