Zrobię Wam dziś małą odskocznię od świątecznych przepisów, choć jakby się uparł to i ten kurczak mógłby zagościć na Waszym stole. Tzn nie do końca ten
Kuchnia w czekoladzieChciałam podzielić si ę z Wami przepisem na typowe danie kuchni włoskiej z regionu Apulii. Przepis, który jest przekazywany z pokolenia
La grande e la piccola cuocaMakarony kojarzą się nam zazwyczaj z klimatami włoskimi, nie greckimi. Pasticcio było, więc dla mnie sporym zaskoczeniem w kontekście pochodzenia. Zwłaszcza, że sama nazwa już z
Życie zamknięte w smakumotywem przewodnim jest… pingwin. My na śniadanie wybraliśmy American Slam za 124 UAH (tost, jajecznica, frytki, bekon, kiełbaski) i English Daddy za 139 UAH (jajka sadzone, kaszanka, bekon, pieczone ziemniaczki, fasolka, kiełbaski) oraz do picia kawę świąteczną i zieloną sypaną herbatę (po ok. 50 UAH). Za całość zapłaciliśmy ok. 360 UAH (ok. 54 zł). W menu były również(...)tylko je wynalazłam od razu wiedziałam, że muszę po nie wstąpić. Za 4 magiczne eklerki zapłaciłam ok. 25 zł. GDZIE NA OBIAD/KOLACJĘ WE LWOWIE? NAJLEPSZE RESTAURACJE WE LWOWIE MIĘSO I SPRAWIEDLIWOŚĆ/ARSENAL RIBS Początkowo mieliśmy wstąpić do Arsenal Ribs jednak pomyliłam lokale i stanęliśmy nie w kolejce nie pod tym lokalem co do końca chciałam. Zorientowaliśmy się tuż przed
CzarnawisienkaDziś proponuję wariację tradycyjnego kapuśniaku. Pyszna zupa z kapustą i makaronem z dodatkiem sosu sojowego, aromatycznych przypraw i makaronu z pewnością zadowolą wszystkich fanów orientalnych smaków
karmelowyByło coś słodkiego, mięso i ryby - czas zatem na małe urozmaicenie w postaci dania dla wegetarian. Oczywiście przepis jest dla wszystkich, bo odpowiednio zbilansowana dieta to podstawa! A składniki dzisiejszego dania to samo zdrowie - mąka pszenna razowa, świeży szpinak, boczniaki, czosnek ... Ale o tym za chwilę. Najpierw zatrzymajmy się na chwilę przy temacie jednego z dzisiejszych składników - czyli boczniaka(...)ół. Formę do tarty smarujemy olejem, wykładamy ciasto na spód. Mieszamy ser, śmietanę i jajko na jednolitą masę. Łączymy z pozostałymi składnikami, wykładamy całość na ciasto, wyrównujemy. Pieczemy naszą tartę przez około 30-35 minut, aż wierzch się zarumieni, a masa się zetnie. Proponuję na ostatnie 5 minut włączyć termoobieg z funkcją pieczenia od spodu. Tartę
Garniec Magaliebardzo małym ogniu przez ok. 30 min. co jakiś czas mieszając. Po przegotowaniu osączyć i odstawić na bok do przestudzenia. Ostudzony mak zmielić 3 razy przez maszynkę do mięsa na najmniejszych oczkach lub zmielić blenderem na gładką masę. Na koniec dodać po 100g zmielonych migdałów i orzechów włoskich i dobrze wymieszać. Skórkę pomarańczową i rodzynki posiekać na drobno. W głębszym(...)lodówki na 20-30 min. Tą czynność powtórzyć jeszcze dwukrotnie za każdym razem schładzając w lodówce na 20-30 min. Dzięki temu, nasze półfrancuskie ciasto przy wyrastaniu w trakcie pieczenia będzie ładnie listkować. Tak przygotowane ciasto, po ostatnim schłodzeniu rozwałkować na długi prostokąt o grubości ok. 5mm. i wyciąć podłużne trójkąty. Można podzielić prostokąt na pół i każdą połówkę jeszcze
Ukojenie Podniebieniabardzo małym ogniu przez ok. 30 min. co jakiś czas mieszając. Po przegotowaniu osączyć i odstawić na bok do przestudzenia. Ostudzony mak zmielić 3 razy przez maszynkę do mięsa na najmniejszych oczkach lub zmielić blenderem na gładką masę. Na koniec dodać po 100g zmielonych migdałów i orzechów włoskich i dobrze wymieszać. Skórkę pomarańczową i rodzynki posiekać na drobno. W głębszym(...)lodówki na 20-30 min. Tą czynność powtórzyć jeszcze dwukrotnie za każdym razem schładzając w lodówce na 20-30 min. Dzięki temu, nasze półfrancuskie ciasto przy wyrastaniu w trakcie pieczenia będzie ładnie listkować. Tak przygotowane ciasto, po ostatnim schłodzeniu rozwałkować na długi prostokąt o grubości ok. 5mm. i wyciąć podłużne trójkąty. Można podzielić prostokąt na pół i każdą połówkę jeszcze
Ukojenie PodniebieniaLato zmierza ku końcowi i chociaż słońce wciąż ciepłą dłonią gładzi nas po policzkach, to najwyższy czas na rozpoczęcie porządków w ogrodach i balkonowych donicach. Zbiory
Kuchnia w Słońcu SkąpanaOd niedawna jedna z moich ulubionych propozycji na obiadowy posiłek. Myślałam, że te słynne kotlety z czerwonej fasoli nigdy mi nie zasmakują - od zawsze wychodziły mi
Kuchnia Ellienowa potrawa na stałe weszła do mojego repertuaru. Polecam serdecznie :) Drobiowa lazania z pieczarkami, szpinakiem i suszonymi pomidorami (porcja dla 6 osób) Do farszu będziemy potrzebować: 500 g mielonego mięsa z kurczaka 500 g pieczarek ok. 100 g świeżego szpinaku ok. 12 suszonych pomidorów 2 ząbki czosnku 100 g topionego serka śmietankowego 100 g dobrego koncentratu lub przecieru pomidorowego(...)przykrywamy jeszcze jedną warstwą makaronu i polewamy pozostałym sosem beszamelowym. Wierzch możemy również posypać tartym żółtym serem, ale ja tego nie zrobiłam, a efekt i tak był wspaniały. Lazanię pieczemy 30-35 min. w 180 stopniach Celsjusza. Podajemy od razu. Muszę Wam jednak zdradzić, że taka lazania dość dobrze się przechowuje. Jeśli trochę Wam zostanie, to ostudzoną spokojnie możecie przykryć
Ratunku obiadDziś jest taki dzień, kiedy ołowiane chmury mozolnie pełznące po niebie, prawie zaczepiają szarymi brzuchami o kominy. Sweter i ciepła herbata sprawnie ratują senne nastroje, a
Kuchnia w Słońcu Skąpanarobić... Jest naprawdę koszmarnie, nie lubię takiego słońca. Ale jeść trzeba, pieczywko samo się nie zrobi. A jak dobrze pójdzie to może jeszcze dzisiaj zrobimy z Madzią pierogi z mięsem i kapustą. Ale pewności nie mam, bo Madzia właśnie ucina sobie popołudniową drzemkę, a często u niej takie drzemki trwają do rana kolejnego dnia :) Więc zobaczymy. Pewne jest, że bułki(...)czasie dzielimy na 8 części i lepimy bułki o takim kształcie jaki mamy ochotę. Ja akurat miałem ochotę na takie prostokątne. Kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posypujemy słonecznikiem, który wcześniej odłożyliśmy. Możemy docisnąć mocno ziarna, tak żeby się lepiej trzymały. I ponownie odstawiamy pod przykryciem na jakieś 1,5 godziny. Bułki już jakoś bardzo mocno nie wyrosną
Marder&Marder Manufacturemoja ulubiona warzywna, wiosenna naleśnikowa lasagne. Jeśli myślicie, że potrawa bez mięsa nie ma charakteru i po prostu czegoś jej brakuje, koniecznie musicie spróbować tego posiłku. Smakuje i wygląda rewelacyjnie. Naleśniczki groszkowe o pięknej zielonej barwie, grillowane warzywa, świeże pachnące zioła, a wszystko to pod kołderką cudownego zapieczonego na złoto sera oraz sosu porowego na bazie beszamelu(...)Polać sosem porowym 9 Nałożyć ser 10. Położyć trzeci naleśnik groszkowy 11. Polać sosem porowym 12. Posypać serem 13. Ułożyć grillowane paski cukinii 14. Całość posypać tymiankiem i kolendrą Piec: Do momentu zarumienienia się sera, około 10-25 min w temperaturze 180-200 stopni. Podawać od razu po wyjęciu z piekarnika Smacznego
KreatywnePinyPâté de foies de volaille – szybki pasztet z kurzych wątróbek. Bez pieczenia, bez kąpieli wodnej, bez dodatku jajek. Prosty, nieziemsko pyszny, bardzo elegancki. Pasuje zarówno na świąteczny stół, jak i na spotkanie ze znajomymi przy kieliszku białego wina. Jedna z moich specjalności. Wypróbujcie koniecznie! Dzień wcześniej wątróbki dokładnie oczyszczamy z białych żyłek, błonek i ze wszystkich widocznych elementów przewodu żółciowego(...)ciągu dwóch, maksymalnie 4 dni i obowiązkowo przechowywać go w lodówce. Pasztet można też zalać rozpuszczonym i sklarowanym masłem – taka skorupka z tłuszczu zapewni brak dostępu powietrza do mięsa. Pasztet ‘zalakowany’ w ten sposób możecie przechować w lodówce do 1,5 tygodnia – pod warunkiem, że nie zostanie wcześniej napoczęty. Pasztet z kurzych wątróbek idealnie smakuje z lekkim białym winem
Karo in the Kitchen