Dziś chciałabym napisać Wam kilka słów o dietach oczyszczających. Dlaczego? Otóż w obecnych czasach ze względu na nasz tryb życia, nieodpowiednie odżywianie (wynikające często z pośpiechu
Słodkie okruszkinależy natychmiast dosypać do niego sól i wymieszać, aby się rozpuściła i połączyła z całością. Zdjąć z ognia. 3. Gorący karmel jak najszybciej wylać na przygotowany wcześniej papier do pieczenia lub najlepiej matę do wypieków (wielokrotnego użycia). Należy to robić szybko, gdyż karmel szybko twardnieje. Po wylaniu karmelu trzeba unieść matę i obracać, aby karmel rozlał się po jak największej(...)dalej zgodnie ze wskazówkami producenta (u mnie lody kręciły się 35 minut). 10. Kiedy maszyna kręci lody, należy rozkruszyć pralinę na drobne kawałki. Ja użyłam do tego tłuczka do mięsa :) 11. Pod sam koniec kręcenia lodów, kiedy masa zacznie gęstnieć, dosypać kruszonkę z praliny i dokładnie wymieszać. 12. Gotową masę lodową przełożyć do plastikowego pojemnika i włożyć do zamrażarki. Mrozić
KUCHARNIAKaczka w marynacie słodko - kwaśnej, to połączenie kuchni Polskiej ze smakami Azji. Jest pyszna, delikatna, o zdecydowanie wyczuwalnym smaku marynaty. Koniecznie musicie kiedyś spróbować. Do podania
Passions hobbies lifeZapiekana pierś z kurczaka z serem i pomidorami to świetna alternatywa dla wszystkich którym znudziły się już standardowe kotlety z piersi kurczaka w panierce z bułki
e-PrzepisyKulinarneStarożytna legenda mówi, że kapusta powstała z łez Likurga, który został ukarany przez boga wina Bachusa za zniszczenie winnic. Właśnie w tamtym czasie doceniono właściwości zdrowotne
My Chcemy JeśćWalory smakowe szparagów pierwsi odkryli starożytni Rzymianie. Swoją nazwę zawdzięczają Grekom, ponieważ to z ich języka pochodzi słowo "asparagus", czyli młody pęd. Z Grecji szparagi trafiły
My Chcemy Jeśćwłoskie lub migdały - do posypania'; document.write(" "); Nadzienie: Biały mak zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy na co najmniej godzinę, aby napęczniał. Potem odlewamy nadmiar wody. Mielimy mak przez maszynkę do mięsa, na małym sitku co najmniej dwukrotnie (najlepiej trzy, ale dwa wystarczy). Wraz z makiem mielimy bakalie (migdały, orzechy, rodzynki lub daktyle, oraz skórkę pomarańczową). Do masy makowej dodajemy cukier, marcepan(...)dłuższej strony. Formujemy podkowę i układamy na blasze. Rogale powinny wyrastać w ciepłym miejscu ok. 30 minut. Po tym czasie smarujemy je jednym białkiem rozmąconym z odrobiną mleka. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C z termoobiegiem (lub 220°C bez termoobiegu) przez 13-18 minut (ja piekłam w trzech partiach). Gdy trochę przestygną mieszamy cukier puder z drugim białkiem
Poezja smakuJuż starożytni Rzymianie wiedzieli, że brokuły są smacznymi i zdrowymi warzywami. Szybko przekonali się o tym mieszkańcy innych europejskich krajów. Nazywane zielonym kalafiorem, są popularne wśród
My Chcemy Jeśćwersję bezmięsną, która jest lżejsza i trochę szybsza w wykonaniu. A smak? Jak zwykle jest to sprawa względna. Mnie taka wegetariańska wersja odpowiada bardziej, niż ta klasyczna z mięsem. 6-8 porcji 2 cukinie 2 duże marchewki 1 duża cebula 2 łodygi selera naciowego 500 g passaty pomidorowej 2 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku(...)trzeba farszu jeszcze doprawić. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Jeśli farsz za bardzo zgęstnieje to dodajemy trochę wrzątku (farsz nie może być bardzo gęsty, bo makaron w trakie pieczenia wchłania wodę). Gdy beszamel i farsz mamy gotowe zabieramy się za przekładanie lazanii w międzyczasie rozgrzewając piekarnik do 180 st. C. Zaczynamy od warstwy makaronu na dnie
Simple DishKolejny pomysł na pożywną obiadową sałatkę. A właściwie dodatek do sałatki, który sprawia, że z klasycznego miksu sałat i warzyw staje się daniem obiadowym Tym
HealthyCreationsPamiętam jak mając kilka lat szłam z Babcią do najlepszej piekarni w mieście po bułeczki z pieczarkami. Były takie pyszne... Przypomniały mi się, gdy kolega opowiadał
Pełny talerzGołąbki to jedno z tych dań, które często gościły w moim rodzinnym domu. Zawsze przygotowywała je moja babcia. Klasyczne, faszerowane mięsem i ryżem, a całość w pomidorowo-śmietanowy sosie. Palce lizać. Do dziś ich smak się nie zmienia, ona robi to po mistrzowsku. Rok temu publikowałem Wam mój przepis na gołąbki w wersji wegetariańskie, faszerowane kaszą jaglaną i pieczarkami(...)doprawiamy solą oraz pieprzem. Pod koniec dodajemy schłodzone masło. Chwilę podgrzewamy sos i obficie polewamy nim gołąbki. Gołąbki w sosie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180'C i pieczemy pod przykryciem ok. 60 min. Upieczone gołąbki serwujemy z dużą ilością świeżo posiekanego koperku. Smacznego
kulinarnyJauczucie sytości. Na przykład w jednej szklance bobu znajduje się 13 gramów białka i tylko 1 gram tłuszczu. Także z tego powodu b ób jest doskonałą alternatywą dla mięsa, a konkretnie dla białka pochodzenia zwierzęcego. W 100 g ugotowanego bobu jest aż 7,60 g białka. Niestety bób nie jest najlepszym źródłem witamin takich jak C, E, oraz(...)bobem i fasolką szparagową Sałatka z groszkiem cukrowym i kwiatami nasturcji Sałatka z kaszą orkiszową Razowy makaron z bobem i fasolką szparagową Quinoa i smażone zielone warzywa Pieczone młode warzywa Ryż z bobem i szpinakiem Pasta z bobu z miętą Pasta z bobu Letnia sałatka makaronowa z żółtymi burakami, bobem i kozim serem Zielony ryż z bobem
Kulinarne przygody GatityPrzedstawiam Wam drugi przepis na pizzę, jest naprawdę bardzo smaczna. Powinna zawierać do 4 składników. U mnie jest 5, nie mogłam się powstrzymać, żeby nie
The Sweet Damselpopijając ciemne piwo i obserwując ciężko pracującego nad posiłkiem C. Żeby nie było - swój wkład w rzeczony posiłek miałam, w postaci domowych bułek do burgerów. C., poza kwintesencją, czyli mięsem, przygotował też sos grzybowy z porto, który zdetronizował wszystko inne. Był tak pyszny, że - jestem pewna - nie tylko mi śni się po nocach. Później przenieśliśmy się na kanapę, i przy(...)blondie: (na formę o średnicy 16 cm) 1 żółtko 10 g cukru 30 g masła 30 g białej czekolady 30 g mąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia masa serowa: 200 g serka kremowego 150 g białej czekolady 200 ml śmietany kremówki (38%) 2 listki żelatyny mus malinowo-hibiskusowy: 250 g malin 2 łyżki suszonych kwiatów hibiskusa 100 ml wody
Pożeraczka, czyli raz adobrze