mielone - 47549 przepisów (strona:2346/3170)

Red kiblle z Expanse 172

tyle reszta to już moja fantazja :) Składniki: - paczka kotletów sojowych - paczka boczniaków - półtorej łyżki mąki ziemniaczanej - przyprawa czerwona do grilla - koncentrat pomidorowy Wykonanie: Kotlety sojowe gotujemy i studzimy. Mielmy razem z surowymi boczniakami, dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy. Lepimy kulki i obtaczamy w przyprawie do grilla. Pieczemy jakieś 15 min w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Z koncentratu robimy prosty

Kryzysowa Książka Kucharska
Pierś z indyka w sosie porowym 122

Europy na początku XVI wieku? Został sprowadzony przez portugalskich lub hiszpańskich odkrywców. W 1511 roku król Hiszpanii wydał rozkaz dla statków wracających z podróży z Ameryki – marynarze mieli przywozić po 5 samców i samiczek indyka. I tym sposobem indyk zagościł w jadłospisie Europejczyków. Mięso indyka początkowo było uznawane za potrawę luksusową. Dziś jest doceniane na całym świecie, szczególnie przez

Moja pasja smaku
Sernik z mango bez pieczenia 165

niski, więc zamiast kokosa jest galaretka jagodowa. Rozpisałam się ale już zapraszam na przepis. Spód: ok 150 g herbatników lub ciastek maślanych 70 g oleju kokosowego lub masła Ciasteczka mielimy lub rozdrabniamy blenderem na piach. Olej rozpuszczamy i mieszamy z ciasteczkami. Tortownicę (użyłam tej o średnicy 24 cm) wykładamy folią, lub papierem do pieczenia i rozprowadzamy ciasteczka dociskając je łyżką

Cynamonowe szczęście
Tarta po rusku 123

pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Ziemniaki gotujemy, razem z serem mielimy na średnich oczkach. Cebulę siekamy, boczek kroimy w kostkę. Na suchą patelnię wrzucamy boczek, wytapiamy tłuszcz, następnie dodajemy cebulę, szklimy. Zmielone ziemniaki z serem mieszamy z boczkiem, cebulą i majerankiem

R'n'G Kitchen
"9 miesięcy. Od zarodka do noworodka!" Przewodnik po ciąży dla całej rodziny 150

Jeśli szukacie ciekawego poradnika o ciąży dla całej rodziny, to polecam Wam ten od Wydawnictwa Babaryba :-) Jeśli macie już dzieci i chcecie je przygotować na to, że będą mieli rodzeństwo, to ta książka w ciekawy i przystępny sposób to wszystko ukazuje :-) Książka pokazuje jak powstaje i rozwija się dzidziuś. Dowiemy się kiedy jest wielkości ryżu, a kiedy jak duży arbuz

kruche babeczki
Sernik Michałek 149

Dodatkowo do dekoracji: pozostałe 1/4 puszki masy kajmakowej kakaowej 2 łyżki śmietany kremówki 1/2 kostki mlecznj czekolady 5 cukierków Michałki białe Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Ciastka mielimy na mąkę, dodajemy do nich cukier puder oraz rozpuszczone masło. Dokładnie mieszamy, a następnie powstałą masą wykładamy spód tortownicy. Masę ciasteczkową dociskamy do dna (ja robię to dłonią). Tortownicę wstawiamy

Kocham Czekoladę
FIT CIASTO KOKOSOWE Z CZEKOLADĄ – bez białej mąki, bez tłuszczu, bez białego cukru 165

łyżki * soda – 1 łyżeczka * kokos – 70 g * gorzka czekolada – 100 g ( można oczywiście mniej ) * wanilia ziarna lub ekstrakt waniliowy * jajko L – 3 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Płatki owsiane mielimy na mąkę. Dodajemy 3 miękkie banany, jajka, miód, sodę i odrobinę wanilii. Wszystko razem blendujemy. Dodajemy wiórki kokosowe i niecałą tabliczkę pokrojonej czekolady. Mieszamy ( nie miksujemy ). Wylewamy do foremki wyłożonej papierem

Ostra na Słodko
Kruche ciasto z suszonymi morelami i kruszonką 136

proste i przepyszne kruche ciasto z suszonymi morelami pod kruszonką. Morele do tego ciasto się gotuje w miodzie i wodzie, dzięki temu stają się miękkie, słodkie lepiące. Potem mieli się je na masę i zapieka z kruchym, maślanym ciastem. Obłęd. Do ciasta można dodać trochę rozmarynku, bo świetnie pasuje do moreli ( ja akurat nie miałam w domu). Zamiast moreli można

Cooking for Emily
Ciasteczka kruche z maszynki na maśle. 147

mniejsze kawałki, zawijamy w folię lub wkładamy do woreczków i wstawiamy do lodówki na około 30 minut. W tym czasie przygotowujemy małą maszynkę do mielenia ( rozmiar maszynki 5 ), wyjmujemy z niej nożyk i sitko, zakładamy specjalną końcówkę do wyciskania ciasteczek. Wyjmujemy schłodzone lekko ciasto z lodówki i wyciskamy ciasteczka o dowolnych kształtach. Układamy je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia

Przepisy i porady kulinarne
Hummus 147

Hummus to jedna z moich ulubionych past do smarowania oraz dip do warzywnych przekąsek. Przygotowywana jest z ciecierzycy i współcześnie jest jedną z najbardziej popularnych potraw

Kulinarne Przeboje
Ciastka arachidowe 149

budyń waniliowy/śmietankowy bez cukru na 0,5l mleka (40g) szczypta soli 1 jajko 100g zimnego masła Sposób przygotowania: Do miski wsypałam mąkę pszenną tortową, zmielone orzechy ziemne (mieliłam je w maszynce do mięsa), proszek do pieczenia, sól, proszek budyniowy, cukier puder i cukier waniliowy. Wbiłam jajko (prosto z lodówki) i dodałam pokrojone na kawałki zimne masło. Z podanych składników

Waniliowe Improwizacje
Tort czekoladowy z wiśniami 163

się dokładnie oblepiły. Mieszankę wylewamy na papier do pieczenia i pozostawiamy do całkowitego zastygnięcia- na ok 30 minut. Gdy stwardnieje, łamiemy na mniejsze części i przekładamy do rozdrabniacza, gdzie mielimy na drobny pył. W tym czasie możemy sobie także przygotować arkusz papieru do pieczenia i odrysować na nim dwa takie same krążki, odrobinę mniejsze od średnicy tortu. W kąpieli wodnej

Kuchnia w czekoladzie
SERNIK NA ZIMNO Z MANDARYNKAMI 164

wrzątek – 150 ml * galaretka przezroczysta – 1 szt WIERZCH: * mandarynki w syropie – 1 puszka * galaretka brzoskwiniowa – 1 szt * wrzątek – 3560 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : SPÓD: Herbatniki mielimy, zalewamy roztopionym masłem, wylepiamy spód, chłodzimy. ŚRODEK: Mandarynki układamy tak jak na zdjęciu poniżej. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem dodając pod koniec jogurt naturalny gęsty. Wlewamy odrobinę soku z cytryny

Ostra na Słodko
Co jeść, aby mieć piękną skórę? - część II 118

folią. Likopen jest jednak wyjątkową  substancją pod względem jego ilości w produktach przetwarzanych - w przeciwieństwie do większości substancji im bardziej przetworzymy pomidory, tym więcej likopeny będziemy mieli w produkcie finalnym, ponieważ uwalnia się on podczas rozdrabniania, gotowania czy smażenia. Tak więc sok, sos, zupa czy ketchup przygotowane z pomidorów będą bogatsze w likopen niż surowy pomidor. Oprócz pomidorów likopen

Z notatnika dietetyka