mielone z pieczarkami - 2861 przepisów (strona:161/191)

Dorsz w cieście piwnym z sosem tatarskim 196

W Anglii podaje się słynne na całym świecie „ Fish&Chips ” ale wcale nie musicie tam jechać aby skosztować smacznej, soczystej i niezwykle delikatnej

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Steak Diane. Prawdziwe płonące wołowe steki Diany 181

skrawków tłuszczu. Jeśli nieforemne – ściągamy je bawełnianą nicią, formując z mięsa zgrabne, równe medaliony. Osuszamy papierowym ręcznikiem, smarujemy mięso odrobiną oleju ryżowego lub rzepakowego, lekko solimy i pieprzymy świeżym, grubo mielonym pieprzem (u mnie pieprz jest utłuczony w moździerzu) – dużo, dużo pieprzu, aż zrobi się niego cienka skórka.   Co do solenia steków szkół jest kilka – jedni kategorycznie mówią(...)zeszkleniu, albo wlać alkohol na steki tuż po ich przełożeniu do sosu – wtedy podpalamy je długą zapałką.   Sos warto też wzbogacić leśnymi grzybami lub mocno aromatycznymi, polnymi pieczarkami (te z warzywniaka i dyskontu możecie sobie darować), a najlepiej – świeżą truflą.   Jest to całkowicie opcjonalne i warto pamiętać, że podstawowy sos Diany grzybów w sobie

Karo in the Kitchen
Rolada ziemniaczana z mięsem 325

najchętniej jadłby codziennie schabowego. Dla mnie ten pomysł całkiem na plus, można dowolnie kombinować z nadzieniem, co też na pewno uczynię następnym rzem dodając choćby suszonych grzybów lub podsmażonych pieczarek.  Wam prezentuję tą, którą mieliśmy przyjemność zjeść wczoraj ;) Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband(...)sosem pieczarkowym i zestawem surówek. Sposób przygotowania tradycyjny Rolada ziemniaczana: Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na cząstki i gotujemy do miękkości. Odcedzamy. Przestudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę lub mielimy maszynką do mięsa (przyda się ona także do farszu). Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Gotowe przekładamy na podsypaną mąką ziemniaczaną stolnicę lub blat, możemy także użyć papieru do pieczenia, formujemy prostokąt

Kuchnia w czekoladzie
Weekend z grillem #2 161

GRILLOWA 50% chudego mięsa wieprzowego 50% pachwiny wieprzowej (czyli tłustsze mięso) przyprawy i dodatki (na 1 kg masy mięsnej): 3 ząbki czosnku 20 g soli kuchennej 2 g białego mielonego pieprzu 0,25 g gałki muszkatołowej 0,5 g majeranku Z mięsa usuwamy wszelkie ścięgna, chrząstki i inne niejadalne rzeczy. Mielemy mięso maszynką z sitkiem o oczkach(...)żyletką z wierzchu i zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na jakieś 40 minut. Pieczemy 25 minut w 200 stopniach. FASZEROWANA CUKINIA 4 cukinie 2 czerwone papryki 4 dymki kilka pieczarek suszone pomidory kilkanaście czarnych oliwek 1/2 opakowania sera feta kilka gałązek świeżego oregano oliwa z oliwek sól, pieprz Cukinie kroimy wzdłuż i łyżeczką wydrążamy środek. Solimy, pieprzymy, skrapiamy

Marder&Marder Manufacture
Boczniaki sauté i gremolata – jak smażyć grzyby żeby nie puszczały wody? 254

pyszną przystawkę lub weekendową kolację – obowiązkowo z kieliszkiem wina! Boczniaki i pieczarki to grzyby hodowlane – bez problemu możemy się nimi cieszyć przez cały rok, niezależnie od sezonu. Smak pieczarek warto wykorzystać do innych przepisów (koniecznie wypróbujcie TEN !), a w tym konkretnym przypadku polecam Wam boczniaki. Jeśli kochacie tak samo jak ja smak rudych rydzów smażonych na maśle, znajdziecie(...)przystawkę 500g boczniaków 150g masła 82%tłuszczu (podzielone na 4 równe części) 1,5 płaskiej łyżeczki Vegety Natur (albo sól – do smaku, na pewno nie w tej ilości) świeżo mielony pieprz ½ dużego pęczka pietruszki 1 średnia dojrzała cytryna 3 średnie ząbki czosnku bagietka wino

Karo in the Kitchen
Wesele w restauracji - rady i małe sekrety Christophera. 253

półmisków dań gorących, 1 ziemniaków, 1 frytek, 2 surówki i jedna jarzyna gorąca. Podając np. de volaille i kotlet panierowany możemy podać te dania na 1 półmisku. Będziemy mieli wtedy 4 półmiski z daniami gorącymi, reszta bez zmian. Co podać w tych 5 rodzajach ,np. kotlet schabowy Rajców, kotlet de volaille, filet z kurczaka z pesto pod mozzarellą, filet(...)obowiązkowo śledź, jest bardzo lubiany, nie musi być go dużo. Można podać na małych półmiseczkach np. duet śledziowy, 9. marynaty, czyli ogóreczki konserwowe, papryki, cebulki, małe kolby kukurydzy, pieczarki konserwowane, grzybki 10. sosy – np. tatarski, czosnkowy, chrzanowy 11. pieczywo i masło Jest to zestaw w zupełności wystarczający. Nikt nie będzie głodny. Oczywiście, jeżeli decydujemy się na tzw.wiejski stół, to zrezygnujemy

Kulinarny karnet Christophera