mielone z makaronem - 4470 przepisów (strona:53/298)

Nadziewane muszle makaronowe 287

dawna chodził za mną taki makaron. Miałam rozmrożone mięso mielone, muszle kupiłam już jakiś czas temu i czekały, aż je wykorzystam. Ponieważ mięsa było mało, to ugotowałam tylko 5 muszelek. I to było w sam raz na jedną porcję :) Składniki: 5 dużych muszli makaronowych ok. 100-150 gramów mięsa mielonego (tyle mniej więcej mi zostało) 2 plastry(...)dente, czyli na półtwaro. Ja gotowałam troszkę za długo bo 12 minut i jedna muszla mi pękła. Proponuję gotować ok. 8 minut i po tym czasie sprawdzić Gdy makaron się gotuje, obieramy i myjemy pieczarki, kroimy w kosteczkę Cebulę również obieramy i kroimy w kosteczkę Na patelnię wrzucamy mięso z cebulą i pieczarkami i smażymy na małym ogniu doprawiając pieprzem

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Zupa ziemniaczana z domowym makaronem. 114

mała cebula 250 ml śmietany 18 % 1 płaska łyżka mąki pszennej natka pietruszki według uznania koperek według uznania 1 łyżka masła sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku Na makaron: 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka soli 3 małe jajka Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy 1 łyżka oleju gorąca woda Wykonanie: 1. Makaron: Na stolnicę wysypujemy mąkę

Izabelawkuchni
Sałatka makaronowa z pieczonymi burakami 122

ząbki czosnku 1/3 czerwonej cebuli 50 g  mozzarelli 1/2 opakowania makaronu 2 łyżki majonezu 2 łyżki gęstego naturalnego jogurtu sok z cytryny sól himalajska czarny mielony pieprz  zielona natka Wykonanie: Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Czosnek przeciskamy przez praskę. W szklance mieszamy majonez, jogurt, czosnek i sok z  cytryny. Mieszamy. Buraki obieramy ze skórki

Kulinarne przygody Gatity
Penne w sosie pomidorowym 191

Penne w sosie pomidorowym 1/2 opakowania makaronu Penne 20 dag mięsa mielonego 15 dag pieczarek 1 puszka pomidorów krojonych sól, pieprz, przyprawa do dań, typu kucharek 2 łyżki keczupu pół cebuli natka pietruszki olej Pieczarki i cebulkę szatkujemy drobno. Następnie wrzucamy składniki na rozgrzany na patelni olej. Smażymy. Mięso mielone dodajemy na patelnię i mieszamy cały czas(...)dużym garnku gotujemy w osolonej wodzie makaron. Makaron musi być al dente. Kiedy makaron będzie ugotowany, należy go odcedzić. Do składników na patelni dodajemy pomidory z puszki i keczup, przyprawiamy. Chwilę podsmażyć, aż trochę zniknie wody. Na koniec dodajemy makaron. Zamieszać. Podawać ciepłe, najlepiej przed podaniem posypać poszatkowaną natką pietruszki

Gotuję Testuję
Makaronowa sałatka z tuńczykiem i "Droga do marzeń" 156

warto zaopatrzyć się również w gumy do żucia ;) Składniki : 200 g makaronu świderki mały słoiczek kaparów puszka rozdrobnionego tuńczyka w oleju 2 szalotki szczypiorek pieprz świeżo mielony sól ewentualnie: oliwa Ugotować makaron w osolonej wodzie. Ugotowany makaron odcedzić i przelać zimną przegotowaną wodą. Odstawić do ostudzenia. Odcedzić kapary z zalewy. Znad tuńczyka zlać nadmiar oleju. Szalotki obrać i pokroić

Weekendy w domu i ogrodzie
Makaron z sosem z gorgonzoli z dodatkiem czarnych oliwek 196

użyłem trójkolorowego trofie lucane.  Składniki (dla 3 osób): 300 g makaronu 150 g pikantnej gorgonzoli 200 ml śmietany 30 proc. ok. 10 czarnych oliwek szczypta mielonego czarnego pieprzu Sposób przygotowania: Makaron ugotować zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. W tym czasie przygotować sos: do rondla wlać śmietanę, dodać gorgonzolę podzieloną na mniejsze kawałki i cały czas mieszając gotować

W SMAK
spaghetti bolognese z wegańskimi pulpecikami z soi 214

porcja ~90g sojowej okary (soi pozostałej z produkcji domowego tofu. Jeśli nie masz "okary" możesz użyć takiej samej ilości wcześniej namoczonej, zmiksowanej soi) ~3/4 szklanki wody ~czubata łyżka mielonego lnu + 2 łyżki wody - wymieszać ~ulubione przyprawy do smaku Soję ugotować w 3/4 szklanki wody. Gdy wchłonie płyn dodać rozmieszany len i doprawić do smaku. Z masy lepić kulki (jeśli(...)dodać mąki, jeśli zbyt sucha - wody) i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 20-30 minut (jeśli możliwe - z termoobiegiem) w 200*C. Lekko ostudzić. ~80g makaronu spaghetti ~70g passaty pomidorowej ~40-50g papryki czerwonej ~średnia marchewka, ok. 60g ~garstka świeżej bazylii ~ząbek czosnku + inne ulubione przyprawy Marchewkę zetrzeć na tarce, paprykę drobno posiekać, czosnek przecisnąć

chili & sugar
Sałatka makaronowa z prosciuto, awokado i winogronem 123

przypadku, że zestawienie było trafne, zapisuję sobie składniki.Teraz mając bloga, robię to tutaj właśnie, dzieląc się ze wszystkimi chętnymi moimi eksperymentami. Składniki: 200 g makaronu ze szpinakiem ( ja miałam gniazdka wstążki ) 100 g szynki szwarcwaldzkiej cieniutko pokrojonej 100 g sera pleśniowego camembert 1 dojrzałe awokado 1 nieduża kiść czerwonego winogronu 1/2 czerwonej papryki 1 pomidor duża garść świeżej bazylii(...)kilka listków pietruszki 5-6 łyżek oliwy bazyliowej sok z jednej mandarynki szczypta tymianku 1 ząbek przeciśniętego przez praskę  czosnku sól morska do smaku szczypta grubo mielonego czarnego pieprzu Wykonanie: Makaron wrzucić do gotującej osolonej wody i ugotować al dente. Odcedzić, przełożyć do naczynia w którym będziemy podawać sałatkę. Do oliwy wrzucić rozdrobniony czosnek i delikatnie polać makaron

Gosia gotuje
Makaron w sosie pomidorowym z wołowiną i bakłażanem 128

nasze dania. Jednak ja dziś przygotowałem coś zupełnie innego. Inspiracją do mojej potrawy była kuchnia grecka . Na pewno wielu z Was próbowało i zna grecką musakę. Dzisiejszy sos do makaronu zrobiłem w podobny sposób, jak robi się farsz do musaki. Aby danie było lżejsze, zrezygnowałem z sosu beszamelowego i sera. W efekcie otrzymałem pyszne wakacyjne danie .  Jeśli lubicie smaki(...)gustu.  Polecam również mój przepis na grecką musakę . Czas przygotowania: 35 min. Porcja dla 4 osób Koszt przygotowania: 29,00 zł SKŁADNIKI: 500 g mielonej wołowiny 250 g makaronu Vides ( użyłem tradycyjnego z Krety z Anthotyro ) 500 g pulpy pomidorowej 1 duży bakłażan 1 marchewka 1 młody seler z nacią 1 pietruszka (korzeń) 1 czerwona cebula 2 ząbki

kulinarnyJa
Makaron w sosie pomidorowym z wołowiną i bakłażanem 114

nasze dania. Jednak ja dziś przygotowałem coś zupełnie innego. Inspiracją do mojej potrawy była kuchnia grecka . Na pewno wielu z Was próbowało i zna grecką musakę. Dzisiejszy sos do makaronu zrobiłem w podobny sposób, jak robi się farsz do musaki. Aby danie było lżejsze, zrezygnowałem z sosu beszamelowego i sera. W efekcie otrzymałem pyszne wakacyjne danie .  Jeśli lubicie smaki(...)gustu.  Polecam również mój przepis na grecką musakę . Czas przygotowania: 35 min. Porcja dla 4 osób Koszt przygotowania: 29,00 zł SKŁADNIKI: 500 g mielonej wołowiny 250 g makaronu Vides ( użyłem tradycyjnego z Krety z Anthotyro ) 500 g pulpy pomidorowej 1 duży bakłażan 1 marchewka 1 młody seler z nacią 1 pietruszka (korzeń) 1 czerwona cebula 2 ząbki

kulinarnyJa
S... Spaghetti bolognese 229

mamy szans kupić czegoś na poniedziałkowy obiad. Są jednak w kuchni rzeczy, które są niezbędne i znajdują się u nas przez cały rok. Makaron, pomidory w puszcze, czosnek, cebula, zamrożone mięso mielone. Dlaczego by nie zrobić najprostszego, tradycyjnego spaghetti? :) Czasem im mniej składników, tym pyszniej!Składniki (2 porcje)1/2 opakowania makaronu do spaghetti (u mnie pełnoziarnisty)1 puszka(...)Oliwki płuczemy pod wodą (są bardzo słone!), kroimy w paski i dodajemy do sosu. Mieszamy i zostawiamy na małym ogniu. Mięso: Na oliwie podsmażamy resztę cebuli. Dodajemy mięso mielone. Podsmażamy na średnim ogniu. Czekamy, aż nie będzie surowe. Dodajemy szczyptę soli, pieprzu, łyżeczkę papryki ostrej i słodkiej oraz majeranek i czosnek. Mieszamy. Czekamy, aż wyparuje woda.Dodajemy

Kitchens Alphabet
Spaghetti z mięsem w sosie szpinakowym 146

spaghetti. Nazbierałam go aż dwie garści. No ale starczyło na aromatyczny sos szpinakowo-śmietanowy, z dużą ilością czosnku, a wszystko w towarzystwie mięsa i oczywiście makaronu.  Składniki: 500 g mięsa mielonego 2 garście szpinaku 1 cebula 4-5 ząbków czosnku 200 ml śmietany 30% sól  świeżo zmielony pieprz makaron typu spaghetti tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Czosnek

na moim stole...
Poniedziałek: Makaron ryżowy z pikantną wieprzowiną 152

smaki innych produktów, z którymi jest połączony. Wystarczy też kilka przypraw, żeby zamienił się w bardzo smaczne i sycące danie. Dzisiaj proponujemy Wam super szybki makaron z usmażoną na chrupko, bardzo aromatyczną mieloną wieprzowiną. Danie można zrobić w 10 minut. Świetnie smakuje podane na gorąco, ale równie dobrze można je zjeść na zimno. Przepis pochodzi z s serwisu cooking.nytimes.com(...)Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź i przepłucz w zimnej wodzie, żeby wstążki nie skleiły się ze sobą. Odstaw. Krok 2 Wymieszaj dokładnie 2 łyżki octu ryżowego z łyżką sosu sojowego, sosu chili, łyżką oleju sezamowego, łyżeczką cukru. Wymieszaj z makaronem ryżowym. Krok 3 Rozgrzej na patelni łyżkę oleju i wyłóż na niego mieloną wieprzowinę. Smaż rozdrabniając

Niedzielny kucharz
Sos kurkowy z makaronem. Śmietankowy z pietruszką. Obiad w 10 minut. Ekspresowy, awaryjny. 188

część zostawiamy do posypania dania na talerzu) sól himalajska i czarny pieprz do smaku łyżka oleju rzepakowego tłoczonego na zimno ulubiony makaron   Przygotowanie: Ulubiony makaron (u mnie świeży makaron pappardelle) gotujemy w osolonej wodzie wg przepisu. W międzyczasie obieramy i szatkujemy na drobno cebulę, oczyszczamy kurki, większe kroimy na mniejsze części. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na złoto(...)chwilkę. Dolewamy śmietankę, mieszamy i chwilę dusimy. Natkę pietruszki siekamy na drobno i wrzucamy do śmietanowo - kurkowego sosu. Znowu chwilkę całość dusimy. Doprawiamy solą himalajską i świeżo mielonym pieprzem do smaku. Makaron po ugotowaniu przecedzamy. Rozkładamy na talerze, polewamy wyśmienitym sosem kurkowym, posypujemy zieloną pietruchą i zajadamy ze smakiem. Można mlaskać z zachwytu. Doskonałość na talerzu w 10 minut

Naturalna Kuchnia
Makaron z sosem kalafiorowym 164

ząbków czosnku 2 łyżki masła 2 łyżki parmezanu, pecorino, bursztynu lub innego dojrzewającego sera 1/2 szklanki mleka duża szczypta gałki muszkatołowej sól morska, świeżo mielony pieprz ok. 400 g dowolnego makaronu (np. tagliatelle) 4 bardzo cienkie plasterki boczku posiekana pietruszka lub szczypiorek do posypania listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Różyczki kalafiora gotujemy w osolonym wrzątku(...)przesmażony czosnek, starty na tarce ser, mleko oraz dużą szczyptę gałki, ok. 1 płaską łyżeczkę soli i sporą ilość świeżo mielonego pieprzu. Blendujemy dość długo – na gładki krem. Odpowiednią wg naszych preferencji ilość sosu łączymy z ugotowanym makaronem. Wierzch posypujemy natką pietruszki i bekonem (najlepiej smakuje, gdy się go rozkruszy na mniejsze części). Resztki sosu świetnie przechowują się

Poezja smaku