Składniki: 150-200 g makaronu mini penne tricolore Barilla 1/4 dyni hokkaido, oczyszczonej i obranej ze skóry 1/2 średniej cukinii 2 średnie i obrane ziemniaki 1/2
Moja smaczna kuchniadanie główne. Wyglądem często przypominają nasze pierogi, ale występują także w innych kształtach. Natomiast farsz i ciasto raczej odbiegają od tego, co znamy. Wypełnienie pierożków mogą stanowić same warzywa lub z mięsem czy kiełbasą w sosie pomidorowym. Ciasto bywa francuskie, chlebowe, pierogowe, a także bardzo kruche i delikatne. Podawane są zazwyczaj z różnymi dipami śmietanowymi, jogurtowymi lub z salsą. Stanowią(...)koncentratu pomidorowego przyprawy: sól, pieprz, słodką mieloną paprykę, chili w proszku olej do smażenia Do dipu: 200 g kwaśnej śmietany 18% lub gęstego jogurtu naturalnego (np. typu greckiego) 1 cebulkę dymkę ze szczypiorkiem 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki kaparów przyprawy: sól, pieprz, słodką mieloną paprykę, chili w proszku Dodatkowo: olej do smażenia (może być pół na pół
Ratunku obiadLubię spaghetti, ale nie zawsze chce mi się gotować makaron, więc dzisiaj propozycja na makaron z sosem podobnym do bolońskiego, ale z polskim, sezonowym akcentem.
Pasja SmakuBrokułowe burgery powstały z pomysłu Kasi z bloga Bake&Taste . Nie była bym sobą gdybym trochę nie pokombinowała i czegoś nie pozmieniała, ale inspiracja była
Magiczne Życie MartyFix Spaghetti Bolognese przyprawy (ostra papryka, oregano) ząbek czosnku ciasto drożdżowe na pizzę (gotowe) Mięso mielone podsmażyłam na oliwie z dodatkiem startego czosnku. Gotowe mięso doprawiłam przyprawami do smaku. Fix przygotowałam zgodnie z opisem na opakowaniu. Wlałam do mięsa i gotowałam, aż do odparowania nadmiaru płynu. Z ciasta za pomocą szklanki powycinałam kółka, które następnie wypełniłam(...)główki białej kapusty 2 łyżki kukurydzy 2 łyżki zielonego groszku 1/2 czerwonej papryki pieprz 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego Kapustę i paprykę starłam na tarce. Wszystkie warzywa ze sobą połączyłam. Majonez wymieszałam z jogurtem, doprawiłam pieprzem. Sos dodałam do warzyw i dobrze wymieszałam. -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Powiązane posty: Pizza (wiejska vs kebab) "Oszukane" gołąbki
bastalenasól, świeżo mielony czarny pieprz (może być też ziarnisty), majeranek Dzień przed planowanym podaniem zupy gotujemy bulion mięsny. Mięso, boczek i kości zalewamy zimną wodą (mają być całe przykryte) i stawiamy na małym ogniu. Gdy zacznie się gotować, cierpliwie zbieramy szumy. Kiedy mięso przestanie je wypuszczać, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz. Gotujemy aż mięso będzie bardzo(...)wykorzystanie takiego mięska z bulionu na zupę). Po ostudzeniu wywaru wyciągamy listki laurowe i ziarna ziela angielskiego oraz całe mięso, które umieszczamy w szczelnym pojemniku i odkładamy do lodówki. Bulion przechowujemy również w lodówce. Następnego dnia myjemy dokładnie wszystkie warzywa, obieramy i kroimy. Ziemniaki w niewielką kostkę, marchewkę i pietruszkę w półplasterki, a czosnek siekamy drobniutko lub przeciskamy przez praskę
Ratunku obiadłyżeczki mielonej papryki lub szczypta mielonego chilli szczypta pieprzu ziołowego Mięso z piersi kurczaka pokroić w bardzo cienkie plasterki , a potem w małe kawałki. Przygotować marynatę z pozostałych składników ( po za szczypiorem). Włożyć mięso w marynatę i zostawić na 30 minut ( można na dłużej- nawet na całą noc). Wyjęte z marynaty mięso i podzielony na kawałki szczypior nadziewać(...)zsuwały się. Rozgrzać grill lub patelnie grillową lub zwykłą patelnię i piec yakitori po kilka minut z każdej strony smarując w trakcie pozostałą częścią marynaty. Podawać z porcją warzyw , dipem , plackiem , pieczywem czy jak tam kto lubi ( mniej lub bardziej tradycyjnie. * marynata jest słodkawa - można jednak wg upodobania nadać jej bardziej ostry czy kwaśny smak dodając lub eliminując któreś
Buniabaje w kuchniPierwsze w tym roku gołąbki były z młodej kapusty, następne już z włoskiej- i zawsze tak samo pyszne!:) Przepis na gołąbki w wersji z ryżem. Kiedyś
Smaczne Zdrowewersji z Włoch różni się sposobem podania. Farsz do pide zawiera wymieszany sos z warzywami lub warzywami i mięsem. Ponadto, ma on kształt łódki lub okrągły w zależności od regionu. Podobnie jest z dodatkami, którymi jest ser, pomidory, kiełbasa, grzyby, mięso itp. Po prostu, co kto lubi. Może być ona posypana serem lub rozmąconym jajkiem, ja przygotowałam dwie(...)suszonych drożdży 2 jajka ½ - ¾ łyżeczki soli (do smaku) 2 łyżki jogurtu naturalnego 0,5 szklanki ciepłej wody 1,5 łyżeczki cukru (do smaku) 3 łyżki oleju Farsz: 40 dag mięsa mielonego drobiowego 2 małe cebule po ½ czerwonej i żółtej papryki opcjonalnie papryka chili 2 ząbki czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 średnie pomidory Sól Pieprz Słodka i ostra papryka
Fabryka pomysłówPrzeliczenie składników na tak małą porcję sprawiło mi sporo trudności. Z reguły robiąc nadziewane cukinie robiłam te większe bo jadło z nami więcej osób lub zostawiałam
Buniabaje w kuchnitego nie wykorzystała. W ten sposób zrodził się w mojej głowie pomysł na obiad. Lubię warzywa w każdej postaci- a marchew I szparagi należą do moich ulubionych. Obiad zajął chwilkę, a smak został na dłużej :) Serdecznie zapraszam - zaczynamy - Składniki 600 gr mielonego 3 marchewki 2 cebule 150-200 gr pieczarek 2 pęczki szparagów 200 ml bulionu wołowego(...)Dodajemy pieczarki pokrojone w ćwiartki I szparagi. Pamiętajmy by ok 2 cm z końcówek szparagów odciąć- są łykowate I mągą zepsuć nam obiad :) Smażymy ok 5 min. Dodajemy mięso- smażymy do momentu aż mięso przestanie być różowe- dodajemy bullion . Doprawiamy solą, pieprzem I papryką. Rozrabiamy mąkę ze śmietaną- wlewamy do sosu. Dodajemy koper. I obiad gotowy Obiad poałam z ryżem
Smaki Edytynaszą zimową wiosnę na pewno przyda się coś rozgrzewającego J Meksykańskie burgery Składniki na około 4 burgery: · 400 g mielonej wołowiny (ja używam udźca) · 1 papryczka chili · ½ łyżeczki soli · ½ łyżeczki papryki(...)Odstawiamy do lodówki na około 45 minut. W tym czasie kroimy warzywa, które będą dodatkiem do naszych burgerów. Do przyprawionych burgerów dodać drobno posiekana cebulę. Uformować 4 kotlety. Smażyć na rozgrzanej patelni (najlepiej grilowej) przez około 4-5 minuty z każdej strony (w zależności od tego jak wysmażone mięso lubimy). Bułki przekroić na połówki, na dolnej części położyć plaster sera
Mania GotowaniaDawno nie było już na blogu przepisu na "konkretny obiad", jakby to nazwał mój mąż, czyli po prostu z mięsem:) Dlatego mam dla Was szybką
Z miłości do słodkościGrillowanie w pełni, nie może zabraknąć również szaszłyków, ja uwielbiam te z cukinią i bananami, przepyszne Składniki: 500g piersi z kurczaka 2 małe cukinie 1
Z Majeczką w kuchniTo danie to alternatywa na szybkie pulpeciki tylko z 3 składników. W dodatku te pulpeciki są dietetyczne wiec każdemu, kto się odchudza myślę że przypadną do
Bernika - moj kulinarny pamietnik