jednak zrobimy do płatków dodajemy posiekaną drobno gorzką czekoladę. Tak przygotowane gruszki pieczemy jeszcze około 10 minut. Podajemy gorące najlepiej z lodami lub sosem na bazie serka mascarpone czy bitą śmietaną. Uwagi: Do crumble można dodać ulubione przyprawy typu imbir, kardamon czy cynamon
Przysmaki KarolkiDynia to bogactwo minerałów i witamin. Większość z nas nie zdaje sobie sprawy na jak wiele sposobów możemy wykorzystać dynię w kuchni. Chyba najpopularniejszym daniem z
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Zapiekamy przez 20 minut, aż wierzch będzie chrupiący. Świetnie smakuje na ciepło i na zimno. W wersji na zimno można podać jabłkowe crumble z lodami lub gęstym jogurtem czy mascarpone
Moja smaczna kuchniaDziś zapraszam Was na pyszne, marchewkowe ciasto, z którym lubię kombinować na różne sposoby, urozmaicać różnymi przyprawami i składnikami. Czasami robię do niego polewę z mascarpone, czasami posypuję go cukrem pudrem, a czasami nic nie robię, i wszyscy wcinamy jeszcze ciepłe ciasto :). Składniki: 4 jajka 1/2 szkl brązowego cukru 1/2 szkl startego cukru palmowego, np. Skworcu (można zastąpić zwykłym) niepełna
Trufelkowochwili zastanowienia, zamówiłam Tiramisu. Mmmmmm, rozpływało się w ustach, to była prawdziwa podróż do Włoch. Muszę podjąć wyzwanie i przygotować taki deser w domu! Mama zamówiła tartę bezową z mascarpone i świeżymi owocami, Babcia Panna Cotte, a reszta Rodzinki to co ja :). Podsumowując. Na pewno trzeba sobie zarezerwować stolik, (przynajmniej w niedzielę, w porze obiadowej), jest miejsce, tzw."poczekalnia
Trufelkowoostudzić i ewentualnie polać lukrem. Smacznego! 😋 * im dokładniej szpinak zostanie zmielony, tym otrzymamy piękniejszy kolor naszych babeczek! ** serek taki do smarowania, typu Apetina, Bieluch, może być również ricotta czy mascarpone
Kraina Miodem Płynącazupę przez 25 minut. Soczewica powinna się lekko rozgotować i naturalnie zagęścić zupę. Jakoś nie lubię zasmażek z mąki, więc zagaszam zupy ( jeśli akurat mam ochotę) gęstą śmietaną lub mascarpone lub właśnie soczewicą. Dopraw pomidorową solą, natką pietruszki i oliwą. Rozgrzej patelnię, wrzuć ugotowaną ciecierzycę, po pół łyżeczki kajeńskiego pieprzu, kolendry i kminu rzymskiego i rumień ciecierzycę podrzucając
codojedzeniapomidory są już gęste-dodajemy cebulę, wyciskamy pieczony czosnek, dodajemy bazylię i całość blendujemy. Doprawiamy solą, pieprzem ew. cukrem i octem balsamicznym. Podajemy z kleksem gęstej śmietany lub sera mascarpone
Kopystką po garachcalzone z brokułami, oliwkami i mozzarellą Muffinki owsiane z marchewką i cynamonem Muffinki ze śliwkami Murzynek Mus czekoladowy Mus czekoladowy z awokado Mus czekoladowy z aquafaby Mus czekoladowy z mascarpone Mus dyniowo - jabłkowy z płatkami owsianymi i ziarnami chia Mus jabłkowy z orzechami włoskimi Naleśniki Naleśniki z jabłkami Naleśniki z serem Nocna owsianka z marchewką Owsianka z mleczkiem kokosowym
Moja smaczna kuchniasezon na figi też jest krótki,więc korzystajcie! Składniki: 6 -7 porcji 20 dag podłużnych biszkoptów Savoiardi 3 jajka od szczęśliwych kurek 4 sztuki figi 25 dag serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1 szklanka naparu z mocnej kawy rozpuszczalnej 50 ml likieru tiramisu Kakao do oprószenia Świeża mięta do dekoracji Sposób wykonania deseru: Jajka do deseru sparzam wrzątkiem
Wanilia i Kardamonpiekarnika nagrzanego na 180ºC i piecz śliwki przez 25 minut. Eton mess Składniki: na 4 porcje pieczone śliwki, 1o połówek na 1 porcję 300 ml śmietanki, 36% 200 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru lub wedle smaku 20 małych bezików 2 łyżki kokosowego likieru 2 łyżki koksowych chipsów do posypania, opcjonalnie Ubij śmietankę na półpłynnie. Dodaj macarpone i ubijaj dalej
codojedzeniasuszonymi grzybami Korzenne muffinki z kaszy manny Kopytka Mini calzone z brokułami, oliwkami i mozzarellą Murzynek Mus czekoladowy Mus czekoladowy z awokado Mus czekoladowy z aquafaby Mus czekoladowy z mascarpone
Moja smaczna kuchniacytrynowy z borówkami i frużeliną borówkową Składniki: Spód: 220g herbatników (lub innych ciastek, najlepiej pełnoziarnistych) 50g masła – roztopionego Masa serowa: 450-500g gotowego sera na sernik 250g serka mascarpone 300g kwaśnej śmietany 12% lub 18% 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 1 budyń waniliowy lub cytrynowy bez cukru 2 płaskie łyżki mąki pszennej skórka starta
Mała Cukierenkapuszystej masy, dodawać po łyżce zimny budyń, miksując po każdym dodaniu, do otrzymania gładkiej masy. Krem wyłożyć na nasączony biszkopt, schłodzić do stężenia. Masa śmietanowa: 250 g serka mascarpone 500 ml śmietanki kremówki 36% 3 łyżki cukru pudru Wszystkie składniki powinny być schłodzone. Składniki przełożyć do miski, zmiksować do otrzymania gęstego kremu. Masę wyłożyć na krem budyniowy, wyrównać. Dodatkowo
kulinarnyswiatdomimrożonych) • 3 malinowe galaretki (każda na 500 ml wody) • 3,5 szklanki wrzącej wody Krem śmietankowy z wanilią: • 500 ml schłodzonej śmietany kremówki 36% • 250 g schłodzonego serka mascarpone • 3 łyżki cukru pudru • 1 cukier waniliowy Beza z migdałami: • 3 schłodzone białka • 150 g drobnego cukru do wypieków • 2 łyżeczki mąki (skrobi) ziemniaczanej • 40 - 50 g płatków migdałów Sposób przygotowania
W mojej kuchni