Jeśli chcę zrobić indyjskie danie, które jest pewniakiem, sięgam po ten przepis. Niby nic skomplikowanego - kurczak, pomidory, cebula i śmietanowy sos. Uwielbiam je. W moim wydaniu jest dość delikatne, ponieważ używam tylko 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne, ale jeśli chcecie, żeby było bardziej ostre dodajcie jeszcze pół łyżeczki chilli, albo tyle ile uznacie za stosowne.Już na wstępie podkreślam, że kurczak(...)zalewamy go marynatą. Marynata to wymieszane wszystkie wymienione składniki. Ziarna kardamonu, kolendry i kmin mielimy w młynku do przypraw. Następnie wszystkie składniki marynaty miksujemy w małym malakserze na gładką masę. Jeśli nie macie malaksera i młynka elektrycznego to przyprawy rozdrobnijcie w moździerzu, czosnek drobno pokrójcie, tak jak imbir i wymieszajcie całość łyżką. Zalejcie zalewą kurczaka, przykryjcie miskę folią spożywczą
W kuchni wieczoremprzesiać do miski i odstawić. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę i odstawić. Do miski z żółtkami dodać cukier i wrzątek. Ubić na biały puch mikserem. Masa powinna zwiększyć objętość ponad trzykrotnie. Dołożyć ubite białka. Zmniejszyć obroty miksera na minimum i wmieszać białka tylko do momentu połączenia się z żółtkami. Odłożyć mikser, po łyżce wsypywać mąkę(...)uważać, aby trwało to niezbyt długo, aby krem nie stężał za bardzo. Składanie tortu: Pierwszy blat umieścić na paterze. Skropić 1/3 herbaty. Posmarować połową musu jabłkowego i 1/3 kremu śmietanowego. Przykryć drugim blatem, skropić 1/3 herbaty, posmarować drugą połową musu jabłkowego i 1/3 kremu śmietanowego. Położyć ostatni blat, skropić resztą herbaty i rozłożyć krem na górę i boki. Opcjonalnie można
Posadzone i zjedzoneLekki, śmietanowy tort jest dobry na każdą okazję i stanowi doskonałą bazę do wymyślania niezliczonych wersji i modyfikacji. Między warstwy biszkoptu i śmietany można włożyć owoce, kajmak, galaretkę czy konfitury... Na pierwsze urodziny Asi zrobiłam wersję z truskawkami. Wilgotny, nasączony syropem biszkopt, dobrze ubita śmietanka i duuużo pokrojonych truskawek. To się nie mogło nie udać! Na wierzch dekoracja(...)Miksować jeszcze przez minutę. Następnie, cały czas ubijając dodawać po jednym żółtku. Dolać wodę, wymieszać mikserem. W osobnym naczyniu wymieszać mąki z proszkiem do pieczenia. dodać ostrożnie do masy jajecznej i wymieszać bardzo delikatnie (ale dokładnie) drewnianą lub plastikową łyżką. Piec w temperaturze 180 stopni ok. 40 minut (ciasto musi wyrosnąć i zrobić się złote, czas pieczenia zależy
Kulinarne InspiracjeKiedy cały cukier będzie już zmiksowany z białkiem i powstanie błyszcząca piana, dodajemy skrobie, ocet i wiórki kokosowe jeszcze chwile miksując. Na blaszkach rysujemy 18 cm koła i wykładamy masę dzieląc równo na cztery części. Blaty pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy jeszcze ok. 70 minut(...)zredukowania jego ilości, aby uzyskać syrop do polania ananasa na wierzchu tortu. Syrop, jak i ananasa pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Pierwszy blat tortu położyć na paterze, wyłożyć część kremu śmietanowego, kawałki świeżego kokosa oraz przestudzone kawałki ananasa, tak samo postąpić z drugim i trzecim blatem, a na wykończenie pokruszyć czwarty blat i obsypać nimi wierzch tortu, na który następnie wykładamy
Plate of JoySmaczne ciasto z malinami, kremem śmietanowym i polewą adwokatową. Jest z nim trochę zachodu, ponieważ musimy przygotować sporo różnych warstw, ale ciasto prezentuje się bardzo apetycznie. Nie jest za słodkie, lekko cytrynowe, dobrze schłodzone, orzeźwia. Do jego przygotowania możemy zrobić biszkopt bez masła, jak na przykład w przepisie „ Biszkopt z musem truskawkowym ”, polecam… Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams(...)Ucierać przez około 3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. 3. Do maślanej masy dodać mąkę, wodę gazowaną i skórkę cytrynową, krótko wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. 4. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Wstawić
Mała Cukierenkadzień pałaszować kawał ciacha z obłędnie słodkim kremem. Niemniej, od czasu do czasu, każdy z nas z przyjemnością sięga po kawałek tortu. Oczywiście, preferencje są różne - krem maślany, śmietanowy, a może mus czekoladowy lub owocowy? Lekki biszkopt lub jakaś cięższa baza, albo dla odmiany beza. Owoce, karmel, orzechy - możliwości dodatków są nieograniczone. Każdy, nawet największy wybredziuch, znajdzie coś dla siebie(...)wiórków kokosowych Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, solą, cukrem i wiórkami kokosowymi. Jajko roztrzepać, wymieszać z maślanką i olejem. Wlać mokre składniki do suchych, wymieszać tylko do połączenia składników. Masę przelać do formy wyłożonej papilotkami. Piec w 180 st. C. przez 20-25 minut. Ostudzić. Truskawki zmiksować blenderem na gładką masę. Mus razem z cukrem i wodą umieścić w garnuszku
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKlopsiki z indyka ,nadziewane serem Dzieci uwielbiają klopsiki pod każda postacią . W sosie pomidorowym , pieczarkowym ,śmietanowym , czosnkowym…a najbardziej w sosie serowym " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Brokuły , to już inna , bardziej mroczna bajka . Zazwyczaj łypią złowrogim okiem z talerza na biedne dzieciurki , jak by chciały(...)mielone przekładamy do miski , robimy w nim dołek ręką , wbijamy do niego jajko , wsypujemy bułkę tartą , sól , pieprz oraz 4 łyżki wody ( zwykłej kranówy ) . Całość wyrabiamy ręką na zwartą masę , która niestety zawsze lekko się lepi . Serki topione w plastrach , odwijamy z papierków i układamy jeden na drugim , następnie tniemy w szachownicę , na tyle kawałków ile będzie klopsików ( około
Ogrodnik w podróżydodatkową, lekką jak chmurka warstwę bitej śmietany, zaś pieczona była na typowym cieście francuskim. I takie właśnie ciastka znajdziecie na moim blogu. Zacznę od przepisu na napoleonkę – jej śmietanowe ciasto listkuje niczym francuskie – pod warunkiem, że przed pieczeniem będzie mocno schłodzone. Waniliowy krem jest aksamitny i co istotne – tak prosty, że przygotujemy go w zaledwie 10 minut(...)mleka, wsypujemy cukier i cukier waniliowy. Do pozostałej szklanki mleka dodajemy żółtka i obie mąki – miksujemy dokładnie i wlewamy na gotujące się mleko. Gotujemy, jednocześnie energicznie mieszając, aż masa zgęstnieje i się zagotuje. Zdejmujemy z ognia i dodajemy pokrojone w kostkę masło. Mieszamy, aż masło się rozpuści w gorącym budyniu. Miksujemy, aż krem będzie gładki. Jeden z blatów ciasta
Poezja smakuświeżych truskawek. Lecz jak to zwykle bywa na zakończenie powinno pojawić się coś wyjątkowego. I takie są właśnie te urocze, bladoróżowe mini-torciki. Delikatne, miękkie blaty biszkoptu przekładane kremem śmietanowym z dodatkiem zmiksowanych truskawek. Doskonale sprawdzą się jako małe wersje dużego, tradycyjnego tortu urodzinowego, ale nie tylko… Przepis (zmodyfikowany przeze mnie) pochodzi z gazety „Sól i pieprz” (wydanie czerwiec-lipiec(...)Mieszamy. Truskawki dodajemy do ubitej śmietany. Mieszamy bardzo delikatnie. Krem rozsmarowujemy na biszkoptowych krążkach, składając torciki (po 4 blaty na jedną sztukę). Boki i wierzch mini-torcików smarujemy pozostałą masą. Torciki wkładamy do lodówki przynajmniej na godzinę do schłodzenia. Przed podaniem dekorujemy odłożonymi truskawkami. Smacznego
MyCookBook.plFilet z kurczaka na żółto doprawiony, sosem śmietanowym wykończony, a do tego brukselka uduszona, tymiankiem doprawiona. Całość m arynowanym zielonym pieprzem została wyostrzona, a puree z batata złagodzona. Danie na talerzu kolorowo się prezentuje i naprawdę dobrze smakuje. Składniki: 2 filety z kurczaka, ½ łyżeczki pieprzu czarnego świeżo mielonego, pieprz kolorowy do smaku, 1 łyżeczka(...)Batata obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, gotujemy do miękkości i odcedzamy. Dodajemy śmietanę, sól, przeciśnięty przez praskę czosnek, chili i całość ugniatamy lub miksujemy blenderem do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Pure z batata podajemy z żółtym kurczakiem w sosie kremowym i duszoną brukselką. Dodajemy pieprz marynowany i zielona pietruszkę. Rada: pierwsze nastawiamy ziemniaki na puree, a kurczaka i brukselkę
Moniki SmakołykiCiacho, które zauroczyło nas zarówno swym wyglądem jak i smakiem. Jest po prostu bajeczne. Cudownie kruchy spód, olbrzymia ilość malin, zanurzonych w malinowej galaretce, z delikatnym kremem śmietanowym z mascarpone, a wszystko to zwieńczone chrupiącą migdałową bezą - po prostu rozkosz dla podniebienia. Ciasto choć wydawałoby się sezonowe, to tak nie do końca..., ja użyłam malin mrożonych i uważam, że skracają(...)gorącej galaretki) i energicznie mieszamy, aż galaretka zacznie ściągać (trwa na dosłownie moment). Galaretkę szybko wykładamy na kruchy spód i dokładnie rozprowadzamy tak, by nie było nierówności i by masa malinowa była w miarę gładka. Gdy dajemy świeże owoce, galaretkę odstawiamy do całkowitego wystudzenia, następnie do schłodzonej w lodówce wrzucamy świeże owoce i jeśli jest już lekko tężejąca delikatnie wykładamy
Smaczne Zdrowemiksowanie- dodajemy serek mascarpone- mieszamy ręcznie, po czym tylko na chwilę używamy miksera na niskich obrotach, by ładnie wszystko ze sobą połączyć. Przestajemy miksować w momencie uzyskania jednolitej, kremowej masy. CZEKOLADOWE OZDOBY: Możecie zdecydować się na zakupienie gotowych ozdób czekoladowych np. czekoladowych kropelek i pominąć krok wykonywania ich własnoręcznie. Ja jednak chciałabym Was zachęcić do zrobienia czekoladowych paseczków- takich, którymi(...)wychodziły nam czekoladowe paseczki. Tymi ładniejszymi paseczkami obkładamy boki tortu- a te mniej udane kładziemy na środek. Śmietanę ubijamy i umieszczamy w rękawie do zdobienia tortów. Wykonujemy duże śmietanowe zdobienia dookoła góry tortu- w pewnej odległości od siebie. Natomiast u podstawy tortu, robimy takie zdobienia jedno przy drugim. Na końcu delikatnie opruszamy tort cappuccino lub startą czekoladą
Domowe Tortygalaretka - a drugim wskazanie autorki przepisu dotyczące pieczenia bezy, którą najlepiej upiec dzień wcześniej i przechowywać w piekarniku do następnego dnia. Ważnym jest też schłodzenie składników na krem śmietanowy (minimum 12 godzin przed rozpoczęciem ubijania kremu) - ponieważ może się on nam zważyć. Jedyną zmianą jaką zastosowałam w przepisie, było zwiększenie ilości wody przy przyrządzaniu galaretki. Zależało mi, żeby była(...)otrzymania gęstej, błyszczącej piany. Pod sam koniec ubijania dodać mąką ziemniaczaną. Formę o wymiarach 23 x 33 cm odwrócić do góry dnem. Wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Masę bezową rozsmarować na papierze na wielkość blachy. Oprószyć płatkami migdałów. Piec w temperaturze 140ºC przez około 1 godzinę. Beza powinna być chrupka i wypieczona, lekko popękana. W razie konieczności lekko przedłużyć
Świat Ciastawędzonego, białego sera chodziło mi po głowie już od dawna. Smaki te połączyłam z ciastem kruchym, plasterkami ziemniaków, świeżym szczypiorkiem i czosnkiem, a całość zapiekłam pod pierzynką jajeczno-śmietanową. I wszystko się udało, wszyscy się najedli i byli zadowoleni - dowodem na to są zdjęcia na których widnieje tylko jeden uchowany do następnego dnia kawałek.Gorąco zachęcamy Was do wypróbowania(...)muszkatołową i kolendrą. Na upieczony spód wykładamy plasterki ziemniaków, oprószamy je delikatnie solą. Jako kolejną warstwę wysypujemy połowę żurawiny, dodajemy pokruszony ser wędzony i finalnie całość zalewamy doprawioną masą śmietanowo-jajeczną. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem i pozostałą żurawiną. Zapiekankę pieczemy w nagrzanym do 190*C ok. półtorej godziny aż do całkowitej miękkości ziemniaków - sprawdzamy to wkuwając w plastry widelec
Symfonia SmakówSzpinak jest to roślina jednoroczna z rodziny szarłatowatych. Uznawany jest za roślinę antynowotworową i chroniąca przed miażdżycą. Badania potwierdziły, że właściwości te zawdzięcza dużej zawartości witaminy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!