marynata do piersi z kurczaka - 1212 przepisów (strona:52/81)

Złocisty kurczak 178

marynata będzie lepiej trzymać się mięsa. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Przez pół godziny pieczemy pod przykryciem. Później odkrywamy i pamiętamy o częstym polewaniu wytworzonym sosem. Jeżeli sos zbytnio odparuje uzupełniamy gorącą wodą. Pieczemy 1,5  godziny, wyciągamy kurczaka, usuwamy z wewnątrz cebulę i nożycami kuchennymi dzielimy na  cztery porcje: dwa udka i dwie piersi wraz

Kulinarne przemyslenia
Miód, drób, sałata i szkło 260

pojedyncza pierś kurczaka 1 łyżka miodu 1 łyżeczka ostrej musztardy (np, D'jon) oliwa z oliwek połowa żółtej papryki nieduża czerwona cebula 2 garście mixu sałat z roszponką sól i pieprz łyżka masła klarowanego ew. oliwy do smażenia  sok z połowy cytryny Przygotowanie : Filet oczyść i pokrój na 8-10 słusznych kawałków (2 kawałki na porcję). Zrób marynatę

Mechanik w kuchni
Filet z kurczaka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami 393

Składniki : pierś z kurczaka 1 cebula 0,5 słoika suszonych pomidorów 100 g świeżego szpinaku 200 g startego żółtego sera, ja użyła goudy 0,5 szklanki śmietany kremówki 0,5 szklanki bulionu, ja użyłam warzywnego 2 ząbki czosnku sól, pieprz zioła prowansalskie tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Filet przekrawam wzdłuż na pół tak, żeby powstały 2 cienkie kotlety. Marynata

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
DROBIOWO - BOCZKOWE ROLADKI Z GRILLA 161

piersi z kurczaka ( pojedyncze)  15-20 plastrów wędzonego boczku jogurt naturalny 1/2 główki czosnku ulubiona przyprawa do kurczaka bądź zioła sól,pieprz Umyte,osuszone mięso pokroić na kawałki,natrzeć je delikatnie solą,pieprzem,czosnkiem oraz ulubioną przyprawą,ziołami wg uznania.Całość zalać jogurtem naturalnym,wstawić do lodówki na 3-4 godz lub na noc. Kawałki mięsa wyciągnąć z marynaty

Niespełnione zdolności kulinarne
MIODOWO- CYTRYNOWA PIERŚ Z KURCZAKA Z GRILLA 217

Marynata jest prosta do przygotowania, a mięsko z niej ma bardzo fajny orzeźwiający smak i jest niezwykle soczyste. Danie podałam na talerzu z serii  TAMARA- PORCELANA BOGUCICE . Zapraszam serdecznie do odwiedzin ich strony. Przepiękne naczynia,wspaniała kolekcja, każdy na pewno znajdzie odpowiednią zastawę dla siebie .   Składniki: 3 łyżki miodu sok z połowy cytryny 500 g piersi z kurczaka

Z Majeczką w kuchni
Butter Chicken 174

Dzisiaj ulubiona wersja butter chickena mojego Brata. Koniecznie wypróbujcie bo naprawdę warto. Porcja dla 6 osób Składniki:  600 g piersi kurczaka pokrojone w 3-4 cm paski  1 łyżeczka kminu rzymskiego  1 łyżeczka nasion kolendry  1/2 łyżeczki płaskiej cynamonu, curry, kardamonu oraz słodkiej papryki  1 liść laurowy  1 łyżeczka kurkumy  1 łyżeczka soku(...)miód i wymieszaj tak aby powstała marynata, do której dodaj kurczaka pokrojonego w paski. Wszystko razem wymieszaj- odstaw do lodówki na 20 min.  Orzechy należy rozdrobić (zblendować) dodać 100 ml wody i odstawić.  Imbir, czosnek zblendować i dodaj 40 ml wody. Z powstałej pasty odmierz 1 łyżeczkę i dodaj do marynowanego kurczaka. Resztę pasty odstaw.  Cebulę

Niezły Młynek
Pierś z kurczaka w miodowo-musztardowej marynacie 167

kurczaka 2 łyżki miodu 1,5 łyżki musztardy francuskiej 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka pieprzu ziołowego sól pieprz Piersi umyć i osuszyć. Jeśli są grube to każdą rozkroić po grubości na dwie części. Wymieszać razem miód, musztardę i olej, a następnie dodać przyprawy i ponownie wymieszać. Mięso przełożyć do marynaty, przemieszać

kuchnia doski
CHIŃSKI KURCZAK Z KURKUMĄ 138

Składniki : 400 g piersi z kurczaka 1 mrożonka, warzywna chińska 450 g 3 łyżki oleju 1 szklanka bulionu warzywnego 1 czerwona papryka 1 marchew, pokrojona w słupki kawałek pora, pokrojonego w słupki sól, pieprz, słodka i ostra papryka do smaku imbir, czosnek, pieprz w proszku do smaku  1 łyżka mąki kukurydzianej 1 opakowanie chińskiego makarony chow mein(...)Marynata :   3 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki kurkumy 3 łyżki oleju kawałek startego imbiru 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę  szczypta chilli  gałka muszkatołowa  sól, pieprz do smaku

Kulinarne Fantazje Marioli
drobiowo-owocowe szaszłyki pieczone w piekarniku... 200

kurczaka 1 podwójna, olej rzepakowy 1/2 szklanki, cebula 4 sztuki, papryka czerwona 1 sztuka, jabłka 2 sztuki, gruszki 2 sztuki, pieczarki 6 sztuk, boczek wędzony 20 dag, papryka słodka mielona 2 łyżeczki, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, kucharek 2 łyżeczki, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżeczka piersi pokroić na większe kostki i dobrze namoczyć w marynacie

W Mojej Kuchni Lubię
Kebab drobiowy z wędzoną mozzarellą 183

kurczaka (może być pierś) 100g kapusty pekińskiej 1 duży pomidor 1 ogórek (ok 100g) 1 średnia czerwona cebula 80g wędzonej mozzarelli 3 łyżki prażonej cebulki przyprawa do kebaba 3-4 łyżki oleju + olej do smażenia ketchup sól, pieprz Sos: 150g śmietany 150g majonezu czosnek granulowany sól, pieprz Przyprawę do kebaba wymieszać z olejem. Pokrojone mięso dokładnie wymieszać w marynacie

Di gotuje
Kurczak w pięciu smakach 361

nasion kozieradki. Piersi kurczaka, po oczyszczeniu ich z resztek błon pokroiłem w poprzek włókien, pod delikatnym skosem w plastry, które przełożyłem następnie do naczynia. Kurczaka posypałem trzema czwartymi ilości uzyskanej przyprawy "pięć smaków", dodałem do niego 3 łyżki stołowe sosu sojowego, 2 łyżki stołowe czystej wódki oraz 2 łyżki stołowe oliwy. Całość dokładnie wymieszałem, tak aby cały kurczak został równomiernie(...)obtoczony w marynacie i umieściłem w lodówce na co najmniej godzinę. Marchewkę i pietruszkę, po ich obraniu, za pomocą obieraczki do warzyw pokroiłem w cienkie podłużne plastry. 4 cebulki dymki, razem ze szczypiorkiem pokroiłem w plasterki o grubości około 3 mm. W podobnej grubości plasterki pokroiłem białą część pora. Selera obrałem i pokroiłem w półplasterki o podobnej grubości. Również

Wyprawy kulinarne
Szaszlyki hawajskie 335

piersi z kurczaka 2 lyzki ostrej papryki w proszku 1 lyzka curry 1 zabek czosnku 2 lyzki oliwy z oliwek 4 plastry ananasa z puszki okolo 80g sera gouda sol, pieprz maslo do smazenia wykonanie:Mieso umyc, osuszyc i pokroic w spora kostke. Przyprawic sola, pieprzem, papryka w proszku oraz curry. Czosnek obrac, posiekac i wymieszac z oliwa. Marynata zalac

Przysmaki Karolki
Kurczak pięć smaków. Taka to była dziwaczka 216

marynaty, a to co zostało w worku przelewamy do rondelka lub na małą patelnię. Dodajemy syrop z agawy i podgrzewamy do zagotowania – kończymy z sosem, którym będziemy kurczaka smarować w czasie pieczenia żeby zamknąć pory jego skóry i zachować wilgotność mięsa. Rozgrzewamy piekarnik do 180⁰C, grzanie góra-dół, bez termoobiegu. Kurczaka (można go związać dla równego pieczenia) wkładamy piersiami

Karo in the Kitchen
Test beztłuszczowej frytkownicy Russell Hobbs Purifry Multi Health Fryer. 228

udek z kurczaka. I tutaj ogromne zaskoczenie! Nie jestem fanką pieczenia mięs czy ryb w piekarniku, bo wychodzą zbyt suche, nawet mimo zamarynowania w oleju i przygotowywania w specjalnej torebce do pieczenia wypełnionej bulionem. Skórka była delikatnie chrupiąca, a środek... niezwykle soczysty! Zarówno pierś jak i udko smakowały jakby były przygotowane podczas grillowego party. W przypadku piersi, która jest mięsem(...)chudym, do marynaty dodałam odrobiny oliwy. Udko już takiego dodatku nie potrzebowało, ponieważ samo w sobie jest tłuste. Podobnie też ma się rzecz z rybami - łosoś, halibut cz śledź można spokojnie upiec bez dodatku tłuszczu, zaś w przypadku dorsza - świetnie sprawdzi się panierka w uzdrowionej wersji, np. z otrębów czy płatków migdałów. Oczywiście mięso możemy pokroić drobniej i nadziać

Poranek na słodko
Kurczak z ryżem i brokułami 203

piersi kurczaka 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka kurkumy 2 torebki brązowego ryżu 1 brokuł sól pieprz Filty z kurczaka kroimy na kawałki. Do oliwy dodajemy paprykę, sól, pieprz i marynujemy w tym kurczaka przez ok. 2 godziny. Ryż gotujemy wedłu przepisy na opakowaniu, dodając pod koniec kurkumę. Brokuł gotujemy tak, aby nie był zbyt miękki. Kurczaka(...)razem z marynatą smażymy na patelni. Pod koniec smażenia dodajemy różyczki brokułów i ryż.  Smacznego

Salonik smaków