włoskiej. Polecam wszystkim miłośnikom zapiekanek i kuchni włoskiej! Cannelloni z mięsem mielonym, bakłażanem i szynką włoską Składniki: 350 g mięsa mielonego wieprzowego ½ bakłażana ½ marchewki ½ cebuli 7-8 suszonych pomidorów 8-10 sztuk pieczarek 200 ml przecieru pomidorowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 średni pomidor 6-7 plastrów szynki włoskiej 1 łyżka sosu worhestershire zioła
Mania Gotowaniaktóre uda mi się wyszukać. Kurczak po Seczuańsku Składniki: 2 małe piersi z kurczaka 1 słoik sosu Seczuańskiego Łowicz około 50g orzeszków ziemnych niesolonych ½ marchewki ½ papryki około 200 g fasolki mrożonej lub świeżej ½ papryczki chili (opcjonalnie) 5 plastrów ananasa z puszki 2 łyżki oleju sezamowego 2 paczki ryżu Basmanti Przyprawy: 1 łyżka sosu
Mania Gotowaniafrytki. Polecam. Piersi z kurczaka w miodowym sosie z warzywami Składniki: dwie piersi z kurczaka 1/3 papryki czerwonej 1/3 papryki zielonej 8-9 średnich pieczarek ½ marchewki 2 łyżki płynnego miodu 2 łyżki keczupu 1 łyżeczka octu winnego 2 łyżki przyprawy gyros ½ łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżka sosu sojowego ½ łyżeczki ostrej papryki pieprz do smaku Przygotowanie: Kurczaka
Mania Gotowaniasezamowego 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków 1/3 łyżeczki imbiru Warzywa: 1/2 papryki 100 g pędów bambusa ½ zielonej części cebulki dymki 3-4 grzyby mun ½ marchewki garść fasolki szparagowej (użyłam mrożonej, przed smażeniem lekko ją rozmroziłam) Sos: 1/4 szklanki wywaru z kurczaka (rozpuszczam ½ kostki rosołku z kurczaka) 2 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżka ciemnego sosu
Mania Gotowaniawieprzowego np. szynki 300 ml przecieru pomidorowego 250 g startego sera mozzarella 6 plastrów salami 8 pieczarek garść mrożonej lub świeżej fasolki szparagowej 1/3 papryki czerwonej 1/3 papryki zielonej ½ marchewki ½ papryczki chili 2 łyżeczki ziół prowansalskich ½ łyżeczki tymianku ½ łyżeczki czerwonej papryki 1 łyżka sosu worhestershire 1 łyżka sosu sojowego pieprz Przygotowanie: Zaczynamy od ugotowania makaronu, następnie przelewamy go zimną wodą
Mania Gotowaniałyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 1 łyżka przyprawy 5 smaków pół pęczka cebulki dymki garść mrożonych brokułów garść mrożonej fasolka szparagowa 3 grzyby mun ½ marchewki 1 łyżka sezamu 1 łyża oleju Sos: 2 łyżki octu ryżowego 3 łyżki sosu hoi-sin 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 1 łyżka jasnego sosu sojowego 2 łyżki mąki kukurydzianej/skrobi ziemniaczanej
Mania Gotowaniaokoło 20 minut w temperaturze 200 stopni, następnie odkryć rolady i piec jeszcze przez około 15 minut aż szynka zrobi się chrupiąca. Podawaj z pieczonymi ziemniakami oraz duszoną marchewką
Mania Gotowaniakładniki: około 300 g udźca wołowego 0,5 papryki pędy bambusa (ja dałam ¼ słoiczka) 0,5 papryczki chilli pół pęczka cebulki dymki 4 grzyby mun ½ marchewki 1 łyżka sezamu 1 łyża oleju Marynata do mięsa: 1 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków 1 łyżka oleju sezamowego Sos: 1 łyżka sosu
Mania Gotowaniakwaśny Składniki: 2 piersi z kurczaka olej do głębokiego smażenia (używam arachidowego, może być również rzepakowy) 2 łyżki oleju 1 ząbek czosnku ½ czerwonej papryki ½ małej zielonej papryki 1 mała marchewka ½ cebuli czerwonej 2 plasterki ananasa z puszki około 10 cm dymki 4 grzyby mun Sos: 2 łyżki keczupu 1 łyżeczka sosu Hoi-sin ½ łyżki Worcestershire sauce 1 łyżka octu
Mania Gotowaniadanie, idealne kiedy nie mamy czasu na gotowanie. Makaron smażony z jajkiem po chińsku Składniki: 200-250 g chińskiego makaronu błyskawicznego 1 pierś z kurczaka 1/2 pęczka zielonej cebulki ½ marchewki ½ papryki ½ papryczki chilli 1 cm korzenia imbiru 1 ząbek czosnku 2 łyżki ziaren sezamu 3 jajka 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżka oleju roślinnego 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
Mania GotowaniaMięciutkie ciasteczka owsiane, marchewkę, którą dodaję często do tego typu ciastek zastąpiłam jabłkiem. Ciasteczka wyszły bardzo smaczne, smak jabłka idealnie komponuje się z kokosem i migdałami. Niestety nie dałam rady zrobić ładnych zdjęć, gdyż ciasteczka piekłam wieczorem i była to jedyna okazja na ich fotografowanie. Rano już zniknęły:) Ciasteczka owsiane z jabłkiem Składniki: 2 szklanki płatków owsianych
Mania Gotowaniapojedyncze) 2 łyżki sosu sojowego jasnego 1 łyżka sosu ostrygowego 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 cm świeżego imbiru olej do smażenia (używam arachidowy) ½ papryczki chili 1/2 czerwonej papryki 1/2 marchewki 1/2 bakłażana (opcjonalnie) cebulka dymka do posypania Sos: ½ szklanki soku pomarańczowego (świeżo wyciśniętego) skórka starta z ½ pomarańczy 1 łyżka octu ryżowego 2 łyżki cukry trzcinowego 2 łyżki keczupu 1 łyżka
Mania Gotowaniałyżka ciemnego sosu sojowego ½ łyżeczki imbiru ½ łyżeczki sproszkowanej kolendry sól, pieprz olej roślinny do głębokiego smażenia 1 cebula 1 świeża papryczka chili 2 ząbki czosnku 1 mała marchewka 1/3 czerwonej papryki około 50 g mrożonego brokuła cebulka dymka 5 łyżek skrobi kukurydzianej Sos: 1 łyżeczka oleju sezamowego 1 łyżeczka cukru brązowego sok z połowy 1 limonki 1 łyżka ciemnego
Mania Gotowaniazniwelować jego ostrość poprzez zmniejszenie ilości papryczek chili. Danie jest naprawdę warte uwagi, naprawdę polecam. Ogień smoka Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka 1 mała cebula 1 czerwone papryka ½ marchewki ½ pęczka dymki 250 g ananasa z puszki 3-4 grzyby mun 2 łyżki oleju 100 ml rosołu drobiowego 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 3 łyżki sosu chili
Mania Gotowaniaogórków ) * 9 szklanek wody * 1 szklanka octu 10% * 3 łyżki soli * 5 łyżek cukru Do słoika: * natka pietruszki - gałązka * ziele angielski - 2-3 ziarna * liść laurowy * kilka plastrów marchewki * koper Do słoików wrzucić dodatki, ułożyć umyte ogórki. Z podanych składników ugotować zalewę. Gorącą zalewą napełniać słoje z ogórkami. Pasteryzować 7 minut
kolorowotorcikowo