Makowiec taki jak robiła zawsze moja mama. Ciasto, którego nie może zabraknąć nie tylko na wigilijnym stole. Jest rewelacyjny - wilgotny i puszysty. Podobnież mak symbolizuje szczęście i urodzaj. Tego właśnie życzę Wam w tym Nowym Roku 2017! 3,5 szklanki mąki pszennej 50 g świeżych drożdży 50 ml mleka 2,5 łyżki cukru 150 g margaryny 2 jajka
VioletoweKucharzenieDziś trochę spóźniony przepis na świąteczny wypiek ale nie chciałam go już zostawiać na przyszły rok. Może komuś się przyda, w końcu makowce i serniki pieczemy nie tylko na Święta. Seromak jest dość popularny ale ja zrobiłam swoją wersję: kruche ciasto zastąpiłam miękkim biszkoptem z przyprawa korzenną, dzięki czemu dołączył piernikowy smak, czyli tak jakby trzy ciasta w jednym. Sernik
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaczasie na wierzchu rozprowadzamy ubitą pianę z wiórkami i cukrem waniliowym. Podkręcamy temperaturę do 200 i zapiekamy około dziesięciu minut. I tym sposobem mamy wilgotny i delikatny makowiec, na puszystym spodzie. Każdy kawałek ciasta wygląda inaczej, każdy jest nieprzewidywalny. Raz mamy więcej maku, raz ciasta, a to znów po równo
Dieta moja pasjaSzczerze mówiąc to nie przepadam za makowcem, dlatego wymyśliłam dla niego tą alternatywę, która jest równie smaczna. Rogaliki z trzech składników pojawiały się już na kilku blogach więc postanowiłam je wypróbować. Stwierdziłam, że nadzienie makowe będzie do nich idealne, do tego daktyle, bo akurat miałam i czekoladowe ganache, na które przepis można znaleźć tutaj . Składniki Ciasto: 1 szklanka
Delusional TrineIdealna propozycja dla tych, którzy uwielbiają zarówno makowce jak i serniki. Tym razem na spodzie z herbatników, kakao i masła. Pyszne, proste ciasto, które trzeba wypróbować :) U nas królowało na świątecznym stole zaraz obok babki orzechowej i piernika staropolskiego :) Ciasto można przygotować również bez kruchego spodu (czas pieczenia taki sam). Składniki na b laszkę o wymiarach
Ze smakiem i z pasjąochotę na sernik i makowca zarazem? 😁 Dzisiaj zachęcam do upieczenia seromakowca na kruchym cieście. Ciasto jest nieco czasochłonne w przygotowaniu, ale w każdym kolejnym dniu - o wiele lepiej smakuje. Spód możecie przygotować dzień wcześniej. Składniki na formę 20 x 40 cm: kruchy spód 2,5 szklanki mąki pszennej 3/4 kostki masła (150 g) 1 żółtko + 1 całe jajko
Ugotowaćskładniki na ciasto: 800 g mąki orkiszowej lub pszennej 210 g cukru pudru 150 ml kwaśnej śmietany 300 g masła 5 żółtek 1 jajko 1 łyżeczka
Domowy Smak JedzeniaŚwięta, święta i po świętach... Bigosy, pierogi, makowce są przepyszne, ale w ilościach świątecznych mogą powodować problemy trawienne, dyskomfort oraz efekt za ciasnych spodni. Dlatego dzisiaj prezentujemy naszą sprawdzoną metodę na powrót do przedświątecznej równowagi. Pyszne koktajle, które są istną bombą witamin i mikroelementów mogą stanowić nie tylko doskonały sposób na pokonanie efektów świątecznego przejedzenia, ale także uzupełnić braki witamin
Kuchnia od dwojgakrótkiej przerwie świątecznej. Nie było czasu, aby podzielić się wcześniej przepisami typowo świątecznymi. Jednym właśnie takim przepisem są makówki, które w tym roku gościły u mnie na stole zamiast makowca. Szczerze polecam te łakocie. Potrawa jest znakomita dlatego, będę robić je częściej niż tylko na święta. Moje makówki bardzo skromne z małą ilością bakalii, ale oczywiście
Mój pomysł naroku po raz pierwszy zrobiłam domową masę makową więc zrobiłam też swój pierwszy makowiec. Może nie wyszedł idealny ale jest bardzo smaczny i domowy. Najwięcej problemu sprawiło mi zawijanie ciasta w papier. Papier jest śliski i ciągle coś mi się przesuwało. Jak na pierwszy raz jestem bardzo zadowolona bo obyło się nawet bez pęknięć co ponoć często się zdarza. składniki
Monia miesza i gotujeObok makowca, sernika i keksu, zróbcie w tym roku dodatkowe... Artykuł ŚWIĄTECZNE MUFFINY pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEDzisiaj część druga świątecznych propozycji :) Tym razem ciasta w różnych odsłonach. Ja tradycyjnie piekę trzy - sernik, piernik i makowiec. A jakie są wasze przepisy na tegoroczne święta? :) Bezglutenowe ciasto cytrusowe z suszoną morwą białą (bez cukru) Bezglutenowe ciasto bananowe z orzechami i karobem bez cukru Piernikowe ciasto na białkach bez cukru Aromatyczny piernik orkiszowo - gryczany na cydrze cynamonowym Żytnie ciasto
FitKototulony kremem marcepanowym sprawi, że Wasze Święta będą wyjątkowe. Jego przygotowanie nie zabierze Wam dużo czasu, więc myślę, że spokojnie możecie go upiec w wolnej chwili między sernikiem, a makowcem. Gorąco polecam! ;) * SKŁADNIKI na tortownicę o średnicy 21-23 cm Biszkopt makowy: 5 jajek 150 g cukru 120 g mąki pszennej 50 mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Food Squaremasa jest dość sucha, dolewamy wywaru z mięsa. Ja dodałam około 3/4 szklanki. Gdy uzyskamy satysfakcjonujący nas smak, wbijamy jajka, dodajemy mannę i gotowe. Długą wąską blaszkę ( jak na makowiec) wykładamy papierem, masę uklepujemy i wyrównujemy mokrą dłonią. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy około godziny
Dieta moja pasjaZostała Wam masa makowa i nie chcecie już piec następnego makowca? Albo nie macie pomysłu na deser? Polecam pieczone jabłka nafaszerowane masą makową. Deser ma bardzo wigilijny charakter, pachnie i smakuje świętami. Nadaję się do podania na co dzień i od święta. A jaki zapach rozsiewa w domu podczas pieczenia
To co kocham