Szybka i pożywna sałatka, jedna z ulubionych mojego męża. Składniki: słoik mieszanki sałatkowej (groszek, kukurydza, marchewka) 3 ogórki kiszone 1 duża pierś z kurczaka 2 szklanki makaronu świderki czerwona papryka 1/2 cebuli 5 łyżek majonezu 1 mały kubek jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku szczypta chili sól pieprz łyżka oleju Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić solą i pieprzem(...)usmażyć. Jogurt wymieszać z majonezem, startym czosnkiem i przyprawami. Paprykę, ogórki i cebulę pokroić w kosteczki. Makaron ugotować i wystudzić. Wszystkie składniki połączyć i wymieszać z sosem czosnkowym. Odstawić na minimum godzinę, aby smaki przeszły
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaZdrowe danie, które przygotujemy w kwadrans. Składniki: 2 szklanki makaronu (skręcone rurki) 350 g szpinaku 100 g serka topionego 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 ząbki czosnku szklanka kolorowych pomidorków koktajlowych 1/3 opakowania serka feta sól, pieprz łyżka masła Szpinak usmażyć na maśle. Dodać serek topiony i mieszać, aż połączy się ze szpinakiem. Dodać przyprawy i czosnek, a na końcu(...)śmietanę, wymieszać. Pomidorki pokroić na połówki, fetę w kostkę. Makaron ugotować w osolonym wrzątku, podawać ze szpinakiem i dodatkami
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasałatce każdy znajdzie coś dla siebie. Lekko pikantna, o wyraźnym smaku. Świetna na imprezy. Składniki: 1 szklanka makaronu kokardki 1 mały brokuł 4 jajka 2 łyżki czarnych oliwek 2 łyżki zielonych oliwek 1 mała czerwona papryka 1 pomidor 1 mała cebula 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka ostrego sosu (np. jalapeno) sól, pieprz Makaron ugotować
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSzybka i tania sałatka. Dość ostra bo jej smak przełamałam dużą ilością chrzanu. Składniki: 3/4 szklanki makaronu (użyłam małych zakręconych rureczek) 150 g mortadeli w cienkich plasterkach 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki czerwonej fasoli 2 ogórki konserwowe kawałek czerwonej papryki kawałek żółtek papryki 3 łyżki majonezu 2 łyżki ostrego chrzanu sól Makaron ugotować w osolonym wrzątku al dente. Mortadelę
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaDanie proste, choć odrobinę pracochłonne- najwięcej czasu zajmuje nadzianie muszli. Można je przygotować wcześniej a potem tylko upiec. Dobrze smakuje z sosem czosnkowym i sałatą. Składniki: 250 g makaronu duże muszle 300 g mięsa mielonego 1 cebula 1 ząbek czosnku duża kulka mozzarelli (125 g) 2 łyżki czarnych oliwek słoik sosu słodko-kwaśnego sól pieprz słodka i ostra papryka(...)łyżka oleju Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Cebulę posiekać i zeszklić na oleju, dodać mięso, podsmażyć kilka minut. Przyprawić pieprzem, solą, papryką i czosnkiem. Do mięsa dodać 1/3 słoika sosu i dokładnie wymieszać, wystudzić. Resztę sosu przełożyć na dno żaroodpornego naczynia. Muszle nadziać farszem i ułożyć na sosie. Oliwki pokroić w plastry, ułożyć na muszlach. Całość posypać
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPożywna sałatka,. która wystarczy za cały posiłek. Doskonała na przyjęcia i łatwa do zrobienia. Składniki: 150 g makaronu drobne muszelki 1 pierś z kurczaka puszka fasoli puszka kukurydzy 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 1 por (biała część) 3-4 łyżki majonezu sól, pieprz, słodka papryka łyżka oleju Makaron ugotować w osolonym wrzątku al dente. Kurczaka pokroić w kostkę
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaEkspresowa sałatka na kolację, zwłaszcza dla osób, które tak jak ja lubią makaronowe sałatki. Składniki: 4 jajka kilka różyczek brokuła 3-4 łyżki kukurydzy z puszki szklanka makaronu rurki z falbanką 3 łyżki dobrego majonezu sól pieprz Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić na duże kawałki. Brokuła ugotować w osolonej wodzie, pokroić na niewielkie cząstki. Makaron ugotować
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniabyła mdła ale miała wyraźny, lekko ostro-słodki smak. Składniki: 1/2 kapusty pekińskiej 5 kawałków papryki konserwowej 2 puszki tuńczyka w oleju puszka kukurydzy 1/2 szklanki rodzynek szklanka makaronu świderki 150 ml jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 3 ząbki czosnku sól, pieprz Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku, odcedzić i wystudzić. Kukurydzę i tuńczyka odsączyć. Paprykę pokroić w drobne
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniachodzi? Czemu ekscytuję się jakąś tam dynią? Ponieważ dynia makaronowa wyróżnia się spośród swoich dyniowych koleżanek niezwykłymi właściwościami. Po upieczeniu jej miąższ rozdziela się na setki cieniutkich niteczek przypominających makaron. Wygląda to fantastycznie, a dziabanie dyni widelcem w celu uzyskania owych makaronowych nitek to niezła frajda, przynajmniej dla mnie :) Dopiero po powrocie z dynią makaronową do domu zaczęłam się zastanawiać(...)niej przygotować. A możliwości jest wiele, a najpopularniejsze to dyniowy makaronu z sosem i dynia zapiekana z dodatkami (myślałam nawet o serze gorgonzola, śmietanie i szpinaku). Jednak od pewnego czasu marzyła mi się szakszuka. Gorący sos pomidorowy pełen aromatycznych przypraw, a do tego jajeczko z płynnym żółtkiem. Śniadanie ideał! Postanowiłam dodać do niej niteczki dyni makaronowej, z których uformowałam
Chilli Czosnek i OliwaTrwa tydzień języka włoskiego na świecie, a ja nie wyborażam sobie tego święta bez włoskich smaków. Przypominam wszystkich miłośnikom makaronów, że ten tydzień zakończy się Świętem Makaronu , które celebruje cały świat 25 października, pozostało juz tylko 5 dni! Nie wyobrażam sobie włoskiej kuchni bez serów, ale nie tylko tych twardych, Uwielbiam ricottę , kremowa i jak się okazuje smaczna nie tylko
Moja smaczna kuchniaSkładniki: 4 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy z oliwek pół kilo pomidorów świeżych lub 1 puszka pomidorów pół łyżeczki cukru sól pieprz 8 - 10 dużych listków bazylii 240 g makaronu spaghetti (2 porcje) Wykonanie: Czosnek kroimy na drobną kostkę i podsmażamy około 5 minut na oliwie. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, drobno kroimy i dodajemy do czosnku. Wsypujemy cukier, solimy(...)pieprzymy do smaku. Dodajemy drobno porwane w palcach lub poszatkowane listki bazylii. Gotujemy około 15 - 20 minut. Sos musi się trochę zagęścić. Makaron wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy al dente. Spaghetti polewamy sosem pomidorowym. Można je ozdobić listkami bazylii. Smacznego :) Przepis dołączam do akcji kulinarnej
Smak mojego domuśliwek 2 łyżki jagód cukier 200 ml śmietany kremówki makaron łazanki ( u mnie domowe) Śliwki wypestkować, połowe wrzucić do garnka i zalać wodą ok 800 ml , zagotować i zmiksować przy pomocy blendera. Dodać resztę śliwek i jagody, ponownie zagotować i na koniec dodać śmietanę. Osłodzić do smaku. Podawać z makaronem. opublikowany
Gotowanie jest łatweDziś na obiad polecam typowo wakacyjne danie. Danie bez stresu i niepotrzebnego stania przy kuchni, skoro plaża złocista czeka i turkus morza zaprasza. Danie przygotujesz w czasie gotowania się makaronu. Składniki spaghetti tricolore Italiamo mieszanka ziołowo- warzywna "Ai funghi" Italiamo olio extravergine d'oliva Italiamo serek mascarpone sól i pieprz do smaku natka pietruszki ser pecorino lub parmezan Nastaw wodę(...)spaghetti. Posól. Gdy się zagotuje, wrzuć makaron i gotuj zgodnie z zaleceniem na opakowaniu. W rondelku zagotuj pół szklaneczki wody i włóż cały serek mascarpone. Powstanie krem. Wsyp 3 łyżki mieszanki ziołowo – warzywnej. Duś przez chwilkę ciągle mieszając. Dosmacz oliwą z oliwek, wyjątkową, gęstą i aromatyczną. Posól, dosmacz pieprzem. Wymieszaj z ugotowanym spaghetti. Wyłóż na talerze. Przed podaniem posyp
Z Kuchni Do Kuchniselera - por - 3 pietruszki - 3 małe cebule - 2-3 suszone grzyby (ja użyłam koźlarzy) - 3 ziela angielskie - niepełna łyżeczka pieprzu w ziarnach - 2 liście laurowe - sól - pieprz - odrobina maggi - makaron 4-jajeczny Przygotowanie: Mięso płuczemy pod bieżącą wodą i wkładamy do garnka. Zalewamy 2 litrami zimnej wody i stawiamy na palniku o najmniejszej mocy. Zostawiamy na 1,5 godziny(...)pieprzem ziarnistym. Gotujemy około 2-3 godzin. Po tym czasie rosół przecedzamy przez drobne sito i za pomocą chochli zbieramy z wierzchu nadmiar tłuszczu. Doprawiamy do smaku. Podajemy z makaronem ugotowanym w osolonej wodzie. Warzyw i mięsa z gotowania rosołu nie wyrzuciłam - postanowiłam zrobić z nich galaretę, ale o tym innym razem :) W każdym razie przydadzą się czy jako wkładka
W poszukiwaniu inspiracjimnie to taka "szybka" zupa. Wrzucam wszystko do garnka - mięso i warzywa, zalewam zimną wodą i rosół sam się gotuje przez kilka godzin. Potem tylko doprawiam, gotuję makaron i to wszystko. Staram się gotować na zdrowym mięsie, stąd często gości u nas rosół z królika , jeśli mam dostęp do swojskiej kury to oczywiście rosół musi być. Dzisiaj kolej(...)gotować ok 3-4 godzin na wolnym ogniu. Dodać ziele i listek i podpieczoną cebulę. Pod koniec gotowania doprawić solą, pieprzem, lubczykiem. Gorący rosół z indyka podawać z makaronem. Wersja bez mięsa ...i z mięsem z indyka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie