liście selera lub kawałek korzenia - 1 liść lubczyku - kostka rosołowa którą robię sama - cebula - sól pieprz do smaku - natka pietruszki kilka listków bazylii - 2 łyżki papryki w proszku słodkiej - makaron,lub ryż Sposób przygotowania 1. Skrzydełka włożyć do garnka zalać 3 l wody,zagotować zdjąć cedzakiem powstały osad dodać marchew pokrojoną,dodać liście lubczyku selera lub kawałek korzenia(...)niego liście i cebulę Wlać zmiksowane pomidory i paprykę słodką gotować chwilę dodać posiekaną natkę pietruszki i bazylię w razie potrzeby doprawić podawać z ugotowanym makaronem lub ryżem Do zupy można dodać śmietaną .Wywar rosołowy można robić inny wg swoich upodobań,dobry jest też warzywny
W królestwie smaków BeatySkładniki: 1 op. makaronu tortellini 1 puszka kukurydzy 4 jajka 100g szynki konserwowej 1 mały por MAJONEZ KIELECKI firmy WSP SPOŁEM sól pieprz Sposób przygotowania: Makaron ugotować w osolonej wodzie, przecedzić i wystudzić. Jaja ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Szynkę pokroić w kostkę. Pora umyć i pokroić w pół talarki. Wszystkie składniki
Prosto i Smacznie z Anetąpasta może mieć kilka zastosowań. Można wymieszać ją z ugotowanym makaronem, dodając nieco oliwy, posmarować nią kanapki lub nafaszerować jajka. Wszystkie sposoby wypróbowałam i wszystkie polecam... Składniki: ok. 80 g rukoli 150 g fety szklanka mrożonego groszku 3 łyżki pestek słonecznika (można podprażyć) 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki zielonych oliwek 1 łyżeczka oregano sól i świeżo mielony pieprz 1/2 szklanki(...)Groszek ugotować i przestudzić. Zmiksować na gładką masę wszystkie składniki. Doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą. Pastę można podawać rozsmarowaną na pieczywie, nafaszerować nią jajka lub podać z makaronem w formie pesto, dolewając nieco oliwy, by danie nie było za suche
Czerwień i błękitrosołu (marchewka, pietruszka, seler, kalarepa) 4-5 łyżeczek kopiastych koncentratu pomidorowego 1-2 nieduże pomidory opcjonalnie 2-3 łyżki śmietany przyprawy wg uznania 2-3 łyżki ugotowanego osobno makaronu nitki na porcję Przygotowanie: Do gorącego rosołu dodaj koncentrat pomidorowy. Dobrze wymieszaj. Pomidory umyj, ponacinaj i sparz. Obierz ze skórki, usuń twarde części. Pokrój w małą kostkę i dodaj do zupy(...)zupy możesz dodać śmietanę, aby zabielić i złagodzić jej smak. Ja tam za śmietaną w zupie pomidorowej nie przepadam. Do miseczek lub głębokich talerzy rozdziel ugotowany w osolonej wodzie makaron. Nalej zupy wraz z kawałkami warzyw. Smacznego! var __nc_widgets = __nc_widgets || []; var __nc_j = __nc_j || null; __nc_widgets.push(['A60A-9E99-9231-BE28-1a1yNY', 'anioszek.blogspot.com', 'carousel', 1, 1]); (function
Anioszek w kuchniłyżki sosu sojowego 1 łyżka brązowego cukru 2 ząbki czosnku 2 cm kawałek imbiru ok. 10 listków kaffiru 1 łyżeczka rozdrobnionej papryczki chili + opcjonalnie ugotowany makaron ryżowy Do garnka przelałam rosół, dodałam wodę, banany, pastę curry, trawę cytrynową ( przekrojoną na pół i zdjęłam z niej pierwszą warstwę liści) dodałam też sok z limonki, sos sojowy(...)przez około 15 minut. Potem wyjęłam z zupy trawę cytrynową, a resztę zmiksowałam na krem i dopiero wtedy dodałam mleko kokosowe, całość jeszcze raz podgrzałam i podałam z ugotowanym makaronem. Zdradzę Wam, że rodzina zupą się zachwyciła i cała zupa znikła w całości od razu :) A tak naprawdę to smaku bananów w zupie nie czuć. Zróbcie tą zupę, naprawdę warto
Kuchnia na wzgórzuadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sos pieczarkowy to mój drugi, tuż po sosie kurkowym , ulubiony sos grzybowy :) Sos ten świetnie pasuje do placków ziemniaczanych, dań mięsnych, czy też potraw z makaronem. Jego główną zaletą jest to, iż pieczarki na szczęście są dostępne przez cały rok :) Sos pieczarkowy można dowolnie modyfikować – jeśli wolicie bardziej „słodki’ sos, to możecie pominąć śmietanę(...)czosnek, posiekaną natkę pietruszki oraz pieprz i sól do smaku. Przemieszać. Zmniejszyć płomień, dodać śmietanę kremówkę oraz śmietanę 18%. Wymieszać, dusić do czasu aż sos zgęstnieje. Podawać, np. z makaronem i kurczakiem. Smacznego! Może zaciekawi Cię również artykuł: Pieczarki – obierać czy myć? The post Sos pieczarkowy appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojejako miłośniczka czekolad.. nie mogło i ich zabraknąć, kusząca od dawna surowa czekolada, o smaku cappuccino z białą morwą oraz gorzka z nadzieniem nugatowym kolekcjonując wszelkiego rodzaju makarony.. ich nigdy za wiele (tak samo jak masła orzechowego) skusiłam się na kukurydziany z komosą oraz sojowy no i na koniec jeszcze o dwóch mąkach, trochę już znanej(...)jeszcze nie próbowanej orkiszowej (jakieś rady co do niej?) po wszystkie te produkty odsyłam na stronę Frisco , gdzie znajdziecie to .. i wiele, wiele więcej, koniecznie zajrzyjcie to etykiety makarony, sama się zdziwiłam ilością tam zebranych
More food, love and dreamsmielona kozieradka. Składniki 1 brokuł 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 1 łyżeczka masła klarowanego 1 por (biała część) 1,2 l bulionu warzywnego 100 g drobnego makaronu 100 ml słodkiej śmietany kozieradka mielona szczypior sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size(...)bidi-language:#0400;} Marchew i pietruszkę kroimy w talarki. Seler w kostkę, pora w piórka. Warzywa podsmażamy na maśle, zalewamy bulionem warzywnym, gotujemy. Kiedy warzywa będą półtwarde, dodajemy makaron i gotujemy do jego miękkości. Brokuł dzielimy na różyczki, dodajemy do zupy i gotujemy jeszcze 5 min. Całość zabielamy słodką śmietaną. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i mieloną kozieradką. Posypujemy
R'n'G Kitchentemat, wystarczy spojrzeć na składniki by stwierdzić, że jest pyszna :-) Składniki na dwie spore salaterki: 30 dag żółtego sera w kawałku 30 dag szynki drobiowej w kawałku 250 g makaronu koraliki (lub innego drobnego) 1 zielony ogórek 1 czerwona słodka duża papryka puszka kukurydzy konserwowej zielony groszek 400 g (może być mrożony) kubek majonezu lub jogurtu greckiego - wg uznania sól(...)pieprz, szczypta ostrej papryki w proszku, łyżeczka czosnku granulowanego szczypiorek - kilka gałązek Wykonanie: Makaron ugotować z dodatkiem soli wg opisu na opakowaniu. Przelać go wodą, odsączyć i pozostawić do wychłodzenia. Groszek ugotować tak by był jędrny - nie rozgotować go, pozwolić mu ostygnąć. Kukurydzę odsączyć, ogórka obrać i pokroić w kostkę, paprykę oczyścić z nasion i pokroić w kostkę, podobnie postąpić
Poezja Smaków - blog kulinarnysposób i nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych. Mięso wychodzi mięciutkie i soczyste, a z marynaty można przyrządzić pyszny sos. Reszta dodatków zależy od Was. U mnie świetnie sprawdził się makaron ryżowy ( Bio Fabijańscy ). (3 porcje) 1/2 kg podudzi z kurczaka (mogą być inne części) Marynata: 100 ml mleka 100 ml jogurtu naturalnego 1 łyżka przyprawy do kurczaka/gyrosa 1 cebula Dodatkowo(...)Piec około 45 minut w 180 stopniach. Ostatnie 10 minut pieczenia powinno odbywać się w rozciętym rękawie/worku - aby mięso lekko podrumieniło się. Powstały sos idealnie nadaje się do makaronu, ryżu lub innych dodatków - można go przecedzić
Di gotujerazie potrzeby dodać jeszcze wodę. Ciasto ma być twarde. Podzielić je na 3 części. Rozwałkować na 3 bardzo cienkie placki, podsypując lekko mąką. Im cieńsze ciasto tym delikatniejszy makaron. Placki odłożyć na ściereczkach do przeschnięcia. Placki oprószyć lekko mąką, zwinąć w rulon i kroić w cienkie paski. Rozrzucić kluski na blacie. Gotować w lekko osolonej wodzie. Taki makaron gotuje się
królestwo garówBardzo lubimy typowe, polskie dania...min łazanki. Raczej u nas nigdy nie wyjdą z "mody". To danie, do którego zawsze chętnie wracamy. Składniki 200 g makaronu łazanki 250 g kiszonej kapusty 1 liść laurowy 1 duża cebula 2 łyżki oleju 100 g boczku wędzonego (plastry) kminek mielony sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron ugotowałem
R'n'G KitchenWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Lazania to zapiekanka z makaronem w kształcie dużych płatów, przełożonych sosem mięsno – pomidorowym oraz beszamelowym. Doskonale nadaje się na rodzinny obiad, jest pyszna i syta. Jestem pewna że Wam również posmakuje, przygotowuje ją dosyć często dla moich domowników, aż dziw że jeszcze jej nie umieściłam
Marta Gotujepół opakowania makaronu ryżowego - 2 ogórki zielone - pęczek koperku - 30 dag szynki - majonez - sól Makaron gotujemy-odcedzamy, szynkę i ogórka kroimy w kostkę, koperek siekamy. Wszystko mieszamy dodajemy majonez, przyprawiamy
Moje Słodkie Piekiełko