makarony - 24536 przepisów (strona:871/1636)

Domowe, zielone pesto 148

Komu makaron? Komu pesto? I do tego zielone, pachnące świeżymi ziołami. Już widzę las rąk. Tak na prawdę przygotowanie tego włoskiego sosu to „pikuś”. Oczywiście oryginalnie powinniśmy ucierać w moździerzu wszystkie składniki

Szybko Tanio Smacznie
Zupa pieczarkowa z parmezanem 135

Dziś mam dla Was zupę - oczywiście szybką i łatwą w przygotowaniu, lekką i pyszną :-) Pieczarkowa :-) Myślę, że każdy, a przynajmniej większość osób lubi pieczarkową :-) Ja na pewno :-) zwłaszcza z makaronem, a taka z podsmażonymi na masełku pieczarkami... mmm... obłędna... To kto gotuje? SKŁADNIKI ok. 400 g pieczarek 1/2 pęczka natki pietruszki 1/2 pęczka natki koperku 1 liść pora 2 łyżki(...)wszystkie grudki rozetrą się. Wlewamy do zupy i doprowadzamy do wrzenia, wyłączamy dodajemy parmezan, natkę i koperek. W razie potrzeby jeszcze raz doprawiamy solą i pieprzem.  Podajemy z makaronem lub grzankami

Czary - gary w kuchni
Ekspresowa pomidorowa z serkiem topionym, makaronem i lubczykiem 131

świeży, bardzo aromatyczny lubczyk. Składniki (na ok. 4 porcje): 1,5-2 litry bulionu (użyłam drobiowo-warzywnego) 320 g koncentratu pomidorowego 30% 100 g serka topionego ok. 1/2-3/4 szklanki makaronu świderki kilka gałązek świeżego lubczyku sól pieprz cukier (opcjonalnie) Wykonanie: Bulion wlewamy do garna i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy. Doprowadzamy do zagotowania. Zmniejszamy ogień(...)wkładamy kostkę serka topionego. Często mieszamy, aby serek nie przywarł do dna i roztopił się. Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ewentualnie odrobiną cukru. Wrzucamy do zupy makaron i gotujemy do miękkości. Na sam koniec dodajemy drobno posiekany lubczyk. Mieszamy i zdejmujemy z ognia. Zupę nalewamy do miseczek/talerzy i posypujemy każdą porcję posiekanym lubczykiem. Smacznego

MyCookBook.pl
Zupa pomidorowa 197

świeża jest najbardziej aromatyczna, ale z braku innej możliwości można zastąpić suszoną) 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego przyprawy: sól, pieprz, oregano nieco świeżej lub mrożonej pietruszki około 350-400 g makaronu 2 łyżki śmietany do zup 12% lub 18% (u mnie gęsta 18%) WYKONANIE Udka z kurczaka umyć i przełożyć do dużego garnka. Korzeń pietruszki i  marchewki ostrugać, pokroić(...)wywar mięsno-warzywny przecedzić przez sitko do innego garnka lub wybrać mięso i warzywa sitkiem. Do czystego wywaru wlać masę pomidorową i wymieszać (łącznie powinno być 300 ml zupy). Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu w osobnym garnku lub już w gotowym wywarze. Do zupy dodać koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, oregano i wymieszać. Na koniec dodać śmietanę i drobno posiekaną

Passions hobbies life
Pad Thai 149

prosty, wystarczy zaopatrzyć się tylko w składniki i co ważne żadnego nie pomijamy w przepisie! We wszystkie niezbędne produkty zaopatrzycie się w sklepie  Kuchnie Świata Składniki: 15 dag makaronu ryżowego nitki 40 dag fileta z kurczaka 3 łyżki sosu sojowego 2-3 łyżki  sosu rybnego 3-4 łyżki oleju ryżowego 1 cebula-lepsza jest szalotka 1 jajko(...)minut, dodajemy kiełki fasoli, pastę ta mandarynową, pędy bambusa i kukurydzę, doprawiamy do smaku cukrem trzcinowym i całość mieszając smażymy kilka minut. Wbijamy jajko, energicznie mieszamy aż się zetnie. Makaron ryżowy przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, odcedzamy na durszlaku, gotowy mieszamy z kurczakiem na patelni, przekładamy na talerze, posypujemy uprażonymi orzechami ziemnymi i sezamem na suchej patelni, dekorujemy plastrami limonki

Wanilia i Kardamon
Wegański sos "śmietankowy" alfredo z nerkowców 219

której wielu osobom brakuje po odstawieniu nabiału. Z tego właśnie powodu to idealna propozycja dla bezglutenowców i osób, które z różnych względów nie jadają nabiału. Sos można podawać z makaronem, ale również jako baza do pizzy. Pasują do niego brokuły, pietruszka czy pieczarki. Spróbujcie koniecznie! Czego potrzebujemy? - 1 średnia cebula - 2 szklanki wywaru warzywnego - 4 duże ząbki czosnku - pół szklanki(...)Dodajemy 3/4 szklanki wywaru i resztę składników. Blendujemy, aż do otrzymania kremowej, jednolitej konsystencji. Jeśli to konieczne, dodajemy więcej wywaru. 3. Solimy i pieprzymy do smaku. Podajemy z ulubionym makaronem, posypane pietruszką, w towarzystwie brokuła lub grillowanych warzyw. Sos przechowujemy w lodówce. Na drugi dzień może trochę zgęstnieć, wtedy można go rozgrzać i rozcieńczyć odrobiną wywaru warzywnego. Przyrządzamy

two broke sisters
Frutti di Mare przepis 117

kilku minutach wlewamy wino i podsmażamy całość, aż wino odparuje i powstanie gęsty sosik. Wtedy wlewamy śmietankę, wrzucamy zieleninę, przyprawiamy solą i pieprzem, podsmażamy 2 minutki. Podajemy z ulubionym makaronem. Artykuł Frutti di Mare przepis pochodzi z serwisu NiePieprz

NiePieprz.pl
Zupa pomidorowa w słoiku na wynos z pulpetami i z parmezanem 178

wynos do pracy można zabrać ze sobą pomidorową. Z pulpecikami  pełnych smaku i makaronem.  Składniki: koncentrat pomidorowy Łowicz bulion warzywny 2 litry 1 łyżeczka masła 2 łodygi selera naciowego 2 marchewki cebula  czosnek oliwa ok pół łyżeczki  kopru włoskiego  Pulpety: 500 gram mielonego mięsa indyczego z udźca 1 łyżeczka słodkiej papryki 100 gram tartego parmezanu(...)golfowej i smażymy na gorącej patelni z oliwą. Kiedy się zrumienią dodajemy je do zupy i gotujemy jeszcze kilka minut. Zupę można doprawić śmietaną kremówką:)  Podawać z ulubionym makaronem lub bez.  Wlewamy do słoika

AZgotuj!
Kremowy sos z mascarpone z pieczonym schabem i makaronem orkiszowym 141

smak mascarpone, połączony z aromatyczną bazylią i pietruszką przypada do gustu także dzieciom :) Spróbujcie:) Składniki:   20dag pieczonego schabu duża cebula  pęczek pietruszki łyżeczka bazylii  sól, pieprz makaron orkiszowy Przygotowanie: Schab kroimy w drobna kosteczkę. Podsmażamy na oleju słonecznikowym. Cebulę kroimy w piórka i po zarumienieniu mięsa, dorzucamy ją do podduszenia. Serek mascarpone łączymy ze schabem, doprawiamy(...)smaku i posypujemy posiekaną pietruszka i bazylią. Podajemy z makaronem. Smacznego

ChilliJemy
Warstwowa Sałatka Szefa z sosem musztardowym 238

szybka do zrobienia Składniki: 1/2 małej pekińskiej 2 pomidory 1 puszka kukurydzy 3 ugotowane na twardo jajka 500 g brokułów 1 puszka z ananasem 150 g fety 250 g makaronu świderki 100 g potartego sera żółtego 1 mały majonez 1 słoik musztardy ostrej sarebskiej Wykonanie:   Kroimy w kostkę i układamy warstwami: sałatę pekińską, pomidor, następnie dajemy kukurydzę,pokrojone jajka(...)fetę w kostkę, ananas kostka, ugotowany brokuł pokrojony na mniejsze kawałki, ugotowany makaron, potarty na grubych oczkach żółty ser, sos Sos:   Dodajemy majonez w stosunku 2/3 do musztardy (czyli: 2 łyżki majonezu i 1 łyżka musztardy). Ja lubię gdy sos jest ostry i musztardowy wtedy sałatka jest smaczniejsza i cudownie się komponuje ze słodkim ananasem. Sosu nie żałujemy

W Moim Magicznym Domu
Co zrobić, aby domowy makaron miał ładny żółty kolor. 308

sposoby, aby  nasz domowy makaron miał ładny żółty kolor. Pierwszy sposób : Do ciasta dodajemy jajka z domowego chowu np. od babci, która mieszka na wsi, nie ze sklepu. Drugi sposób jest dla tych, którzy nie mają jajek z domowego chowu, tylko ze sklepu : Do mąki z której będziemy robić makaron dodajemy szczyptę kurkumy. Kurkuma jest to naturalna przyprawa

Przepisy i porady kulinarne
,,Zapiekanka z zupek chińskich’’ 35951

Prezentuję Wam dziś smaczny i prosty do przygotowania obiad. Przyrządzony z makaronem z zupek chińskich i drobno pokrojoną piersią z kurczaka, z dodatkiem aromatycznego czosnku. Szybkie w przygotowaniu i naprawdę bardzo smaczne. Składniki: 3 zupki chińskie rosół podwójna pierś z kurczaka 3 łyżki przyprawy „gyros” Pół czerwonej papryki Pół żółtej papryki puszka kukurydzy 40 dag sera żółtego Sposób(...)wykonania: Makaron z zupek zaparzamy wrzątkiem tak by był tylko przykryty, pozostawiamy do napęcznienia na 20 minut. Po tym czasie przekładamy na durszlak do odsączenia. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i smażymy na patelni. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Paprykę kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Naczynie do zapiekania

Podróż w kulinaria
Mus ze szparagów 139

tarta, której przepis poniżej przypominam. Z odciętych łodyg i pozostałej części szparagów miałam zrobić zupę – krem. Doszłam jednak do wniosku, że to już było i zrobiłam sos do makaronu. Łodygi szparagów kroimy na mniejsze części i gotujemy do miękkości. Ugotowane odcedzamy i miksujemy na gładkie pure. Do tego dodajemy garść zielonego groszku (może być mrożony) i górną część szparagów(...)Gotujemy krótko, aby główki szparagów pozostały lekko chrupiące. Sos przyprawiłam jedynie odrobiną soli. Tak przygotowany sos możemy podawać z makaronem, ryżem lub jako dodatek do mięsa

Kucharzyca
ZUPA NEAPOLITAŃSKA 121

mniam     SKŁADNIKI 1 duży por, 2 serki topione (trójkąciki), 2 marchewki, sól,  biały pieprz Skworcu , natka pietruszki, 2 łyżki masła, 1 ½ l bulionu drobiowego, ½ szkl. ugotowanego makaronu, kawałek sera żółtego pokrojonego w kostkę WYKONANIE Pora kroimy w plastry, marchewkę obieramy, ścieramy na tarce. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy pora i marchewkę, chwilę przesmażamy, zalewamy bulionem, dodajemy pietruszkę(...)gotujemy aż warzywa zmiękną. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojony w kostkę serek, gotujemy aż się rozpuści. Dorzucamy ugotowany makaron. Na talerze wykładamy zupę, układamy kostki sera żółtego

słodki bratek