makarony - 24536 przepisów (strona:740/1636)

Kalmary z warzywami i makaronem 122

mnie marchew żółta, marchew czerwona, brokuł, fasola) 1/2 cytryny 3 łyżki oliwy 2 łyżki mąki pszennej typ 500 (np. Wrocławskiej) 2 ząbki czosnku 200 g śmietany 30% 200 g makaronu kolanka 1 szklanka wody 2 garście rukoli sól, pieprz WYKONANIE Kalmary i warzywa wcześniej odmrozić. Kalmary umieścić w misce, wycisnąć połowę cytryny, dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawić(...)wsypać warzywa, doprawić ponownie solą i pieprzem, wymieszać i wsypać do patelni, gdzie wcześniej smażyliśmy kalmary. Do warzyw wlać śmietanę, wodę i dusić chwilę pod przykryciem. Następnie dodać również makaron, wymieszać i dusić całość do miękkości. Na koniec dodać kalmary i w razie potrzeby doprawić. Rukolę umyć i podawać w osobnej miseczce jako dodatek do potrawy

Passions hobbies life
Tagliatelle z sosem bazyliowo kaparowym 129

Składniki na 3 porcje: 250 gram makaronu Tagliatelle, u mnie z Lubelli 600 gram filetu z indyka olej do obsmażenia indyka sos: 2 łyżki gotowego pesto bazyliowego 2 łyżki kaparów 150 ml śmietany do zup niepełna łyżka mąki woda lub bulion sól, pieprz, liść 2 szt, ziele 3 szt Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Indyka obsmażamy

Życie zaczyna się w kuchni
MAKARON Z KURCZAKIEM, POMIDORAMI I ŚWIEŻYMI ZIOŁAMI 100

pieczarek, mała cebula, 2 łyżki masła, 2 ząbki czosnku, pieprz, ostra papryka, sól, odrobina cukru, estragon, majeranek, 2 łyżki świeżych z iół (oregano, bazylia, tymianek) + garść do posypania. Przygotowanie: Makaron gotuję al dente. Mięso kroję w mniejszą kostkę, podsmażam na maśle. Dodaję posiekaną cebulę i pieczarki pokrojone w plasterki. Pomidory sparzam, obieram ze skórki, drobno siekam. Do mięsa dodaję pomidory(...)przecier oraz posiekany czosnek, zioła i przyprawy. Gotuję na małym ogniu do momentu odparowania nadmiaru płynu (co jakiś czas mieszam). W razie potrzeby doprawiam do smaku. Makaron łączę z sosem, posypuję świeżymi ziołami

JejKuchnia
MAKARON ZE SZPINAKIEM I MASCARPONE 151

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 13 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-4 Składniki: 350 g ulubionego makaronu, 45 0 g mrożonego szpinaku, opakowanie serka mascarpone, plaster sera żółtego (opcjonalnie), 2 łyżki masła, 3 małe cebule, 2 duże ząbki czosnku,  tymianek, gałka muszkatołowa, papryka ostra, papryka słodka, rozmaryn, sól, świeżo mielony pieprz. Przygotowanie: Makaron gotuję

JejKuchnia
MAKARON ZE SCHABEM, PAPRYKĄ I PIECZARKAMI 129

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 11 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-3 Składniki: 200 g ulu bionego makaronu, 2 plastry mięsa schabowego, średnia papryka czerwona, 20 dag pieczarek, 250 ml śmietanki 30%, czubata łyżeczka mąki, 2 ząbki czosnku, sól, papryka słodka, papryka ostra, tymianek, bazylia, curry. Przygotowanie: Makaron gotuję al dente. Mięso kroję w bardzo cieniutkie

JejKuchnia
Farfalle z sosem a’la bolognese 115

mięsa mielonego, dowolnego, jednak wołowe lub wołowo-wieprzowe będzie najlepsze 700 g passaty, sosu pomidorowego 400 g fasoli czarnej (z puszki) 125 g miękkiej mozzarelli 400 g makaronu farfalle przyprawy: czosnek, zioła prowansalskie, oregano, sól Mięso podsmażamy na patelni bez dodatku tłuszczu, zalewamy passatą, dodajemy fasolę. Doprawiamy do smaku ziołami i czosnkiem oraz solą. Pod koniec gotowania dodajemy podzieloną(...)mniejsze części mozzarellę. Gdy się trochę podgrzeje mieszamy delikatnie, żeby ser się rozpuścił i równomiernie wypełnił sos. Makaron gotujemy al’dente. Odcedzony dodajemy do sosu i delikatnie mieszamy. Smacznego

Kucharzyca
Krewetki z mango i ananasem 213

świeżego korzenia imbiru - cebulki marynowane (5-6 małych cebulek) - sok z 1 limonki - łyżka miodu pszczelego - sos sojowy - sól, przyprawa curry, chili - oliwa z oliwek na patelnię - makaron świderki lub rurki KREWETKI Z MANGO I ANANASEM- WYKONANIE: 1. Krewetki rozmrażamy, obieramy z ogonków, płuczemy i osuszamy papierowymi ręcznikami.  2.  Owoc mango obieramy, usuwamy zdrewniały środek i kroimy(...)całość oczywiście mieszamy.  6. Przyprawiamy niewielką szczyptą curry, jeszcze mniejszą szczyptą chili, dodajemy odrobinę soli.  Dusimy jeszcze chwilę wciąż na niewielkim ogniu.  7. Podajemy z ulubionym makaronem. Palce lizać! UWAGA: najlepsze w tym przepisie jest to, że jest...uniwersalny smakowo. Czyli manipulując wg uznania proporcjami przypraw, możemy wyprowadzić smak potrawy w takim kierunku, jaki najbardziej lubimy:) Imbir

Aromatyczne Podróże
Muszle makaronowe z serami i pesto 136

Składniki: 16 muszli makaronowych 150 g mini mozzarelli całe pesto z bazylii (przepis poniżej) 80 g ricotty 3 łyżki startego sera pecorino 5 pomidorków koktajlowych sos pomidorowy (przepis poniżej) Makaron ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu. Ostrożnie odcedzić, żeby nie uszkodzić muszli. Mozzarellę pokroić na połówki, wymieszać z pesto i ricottą. Masą napełnić muszle. Piekarnik rozgrzać(...)dnie naczynia rozprowadzić 3/4 sosu pomidorowego. Na sosie ułożyć makaron (nadzieniem do góry). Resztę sosu i pomidorki, rozłożyć na wierzchu, posypać pecorino. Jeżeli zostało trochę nadzienia, wciskamy je pomiędzy muszle. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 12-15 minut. Sos pomidorowy: 1 łyżka oleju 1 cebula , posiekana 2 ząbki czosnku , posiekane kawałek papryczki chili 1 łyżeczka mieszanych suszonych ziół tymianku , bazylii

Pełny talerz
Włoska zupa z ciecierzycą i makaronem 151

Składniki 1 cebula 1 marchewka, 4 ząbki czosnku 5 pomidorów 1 puszka ciecierzycy 3 szklanki bulionu 2 szklanki makaronu świeży tymianek oliwa do smażenia sól, pieprz Sposób przygotowania W rondlu … Czytaj dalej Włoska zupa z ciecierzycą i makaronem

czarrna od kuchni
Ravioli z płynnym żółtkiem i palonym masłem szałwiowym 183

Samodzielne wykonanie makaronu to wielka przyjemność, sama doskonale pamiętam kiedy to w domu to on był nieodzownym elementem niedzielnego obiadu. Lądował wtedy zawsze w głębokim talerzu w towarzystwie tłustych oczek rosołu. Dziś większość kulinarnych amatorów jest zaopatrzonych w coraz wymyślniejsze sprzęty kuchenne, jednak wiele lat temu mama i babcia uzbrojone jedynie w drewniane walki produkowały pyszny makaron wkładając

Słodki Kompromis
Fusilli z pesto 132

zanim polskim studentkom Włoch skojarzy się z dużym brzuchem, to najpierw jest kojarzony z wielką miłością ;)Dlatego dostosowując się do mainstreamu też przedstawiam danie zainspirowane kuchnia włoską. Składniki: - makaron fusilli - natka pietruszki - czosnek - olej Wykonanie: Natkę miksujemy z czosnkiem (do smaku) i olejem (do konsystencji). Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Mieszamy i podajemy. Duża dawka witaminy C i czosnek

Kryzysowa Książka Kucharska
Makaron z pesto niedźwiedzim 158

ktoś ma znajomego, który posadził sobie to w ogródku to też go może poprosić o, co najmniej, kilka liści. Ja dostałem więcej niż kilka. Składniki: - liście czosnku niedźwiedziego - olej - makaron Wykonanie: Liście myjemy i miksujemy dodając trochę oleju. Czosnek niedźwiedzi sam w sobie ma tak świetny smak, że nie trzeba do niego dodawać nic więcej. Makaron gotujemy według przepisu

Kryzysowa Książka Kucharska
Spaghetti aglio e olio 69

Abruzji. Zważywszy, że miał to być wynik niskiego poziomu gospodarczego na jakim był ten region, a w konsekwencji jego, biedy, ta wersja bardziej mi się podoba :) Składniki: - makaron nitki lub wstążki - olej - czosnek - pietruszka Wykonanie: Czosnek kroimy drobno i podsmażamy na oleju, tylko bardzo ostrożnie, żeby nie przypalić, bo już mamy po daniu :) Zrobi się gorzkie. Z takim czosnkowym tłuszczem(...)mieszamy makaron i posypujemy natką pietruszki

Kryzysowa Książka Kucharska
Kryzysowa wigilia 177

danie wytrawne. Według idei foodpairing mak doskonale komponuje się z herbatą i jabłkami. Poza tym jabłka są bardzo ważnym elementem wigilijnej tradycji, bo dekorowano nimi kiedyś pierwowzór choinki. Składniki: - makaron spaghetti  - mak mielony - herbata - jabłka - mąka Wykonanie: Jabłka obieramy i trzemy na tarce o drobnych oczkach. Herbatę parzymy, aby uzyskać bardzo mocną. 2-3 torebki na szklankę. Mąkę smażymy(...)zrobi nam się zasmażka. Dodajemy herbatę i energicznie mieszamy. Dodajemy wodę, cały czas mieszając, aż uzyskamy interesującą nas konsystencję. Dodajemy mak oraz starte jabłka i doprawiamy do smaku. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Kładziemy na talerze i polewamy sosem.  Kutia ryżowa Takie połączenie naszej kutii ze skandynawskim risalamande. Jest mak, ale jest jeszcze jedna bardzo poważna substancja psychoaktywna

Kryzysowa Książka Kucharska
Sałatka makaronowa z wędzonym morszczukiem i kukurydzą 247

morszczukiem i kukurydzą to propozycja na kolację, imprezkę lub lunch-box do pracy. Sałatka jest delikatna w smaku i ma lekką nutę wędzonego morszczuka. Składniki: 100 g makaronu orzo 1 wędzony morszczuk 1 średnia czerwona cebula 1 puszka kukurydzy garść siekanej natki pietruszki 3 czubate łyżki majonezu pieprz i sól do smaku Wykonanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie

Smak mojego domu