muszkatołowej smakuje jak marzenie . Potrzebne składniki: szpinak w liściach 2 ząbki czosnku 3 łyżki mleczka kokosowego 1/3 startej gałki muszkatołowej 3 łyżki soku z cytryny dowolny makaron 0,5 szklanki startego parmezanu garść kiełek ulubionych pieprz, sól Przygotowanie: Dokładnie umyty szpinak wrzucamy na patelnię, dodajemy starte 2 ząbki czosnku, gałkę muszkatołową, pieprz i sól(...)mieszamy. Po ok. 5 minutach dodajemy sok z cytryny, mleczko kokosowe i dusimy przez ok. 5 min. Makaron gotujemy al dente, mieszamy ze szpinakiem. Całość posypujemy parmezanem i ulubionymi kiełkami
Łycha smakówpozostawić na patelni do momentu kiedy się zredukuje i otrzymamy odpowiednią, gęstą konsystencję. Na koniec moż na dodać więcej soli, pieprzu lub ziół, w zależności od upodobań :) Podawać z makaronem spaghetti- jeżeli chcemy aby posiłek był "odchudzony" użyjmy makaronu pełnoziarnistego. Posypać startym parmezanem i gotowe
Cook&LoveSkładniki (na 3-4 porcje): - pół opakowania makaronu spaghetti - 250 g mrożonych muli - 20 krewetek - 100 g pecorino romano (może być także parmezan) - mała śmietanka 30% - pęczek pietruszki - łyżeczka sosu rybnego - średnia cebula - 3 ząbki czosnku - sól, pieprz - masło do smażenia Posiekaną drobno cebulę szklę w rondlu na łyżce masła, następnie dodaję rozmrożone mule, sos rybny i duszę pod przykryciem(...)oczkach ser, posiekaną tatkę pietruszki i zawartość patelni łącznie z pozostałym masłem i czosnkiem. Doprawiam solą i pieprzem (głównie pieprzem, słony smak zawdzięczamy serowi). Podaję z ugotowanym al'dente makaronem. Smacznego
Cook&Loveprzygotowanie obiadu Do wykonania sosu potrzeba zaledwie kilku składników. ok. 150 g wędzonej piersi kurczaka 250 g sera mascarpone ok. 100 g suszonych pomidorów w oliwie szczypta pieprzu makaron tagliatelle (na 3-4 porcje) olej do smażenia Dodatkowo: kilka liści świeżej bazylii (do posypania) Pierś kurczaka pokroić w kostkę i przesmażyć na rozgrzanym na patelni oleju. Dodać pokrojone suszone pomidory(...)oraz pieprz. Zamieszać i smażyć kilka minut. Na koniec dodać mascarpone i mieszać na patelni do czasu otrzymania kremowej konsystencji. Podawać z makaronem tagliatelle. Można posypać drobno posiekanymi liśćmi bazylii
BullioSKŁADNIKI: 20 dag pieczarek 2 szalotki 1 ząbek czosnku 20 dag makaronu penne 100 ml śmietany 18% Przyprawy: pieprz i sól, suszona pietruszka, czerwona papryka masło do smażenia PRZYGOTOWANIE: Pieczarki myję kroję w kostkę lub plastry. Szalotkę obieram i drobno kroję. Czosnek drobno kroję. Na patelni rozgrzewam masło wkładam szalotkę i czosnek a następnie pieczarki. Doprawiam(...)wodą i duszę ok 10min co jakis czas dolewam wodę. Nastepnie zdejmuję z palnika i dodaję śmietanę. Międzyczasie gotuję penne jak podane w instrukcji na opakowaniu. Do miski wkladam makaron a następnie dodaję sos. Dokladnie mieszam. Podaje na cieplo. Smacznego
Gotowanie PatkiSkładniki: 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki sosu chili Sambal Oelek biała cebula olej kokosowy do smażenia 250g tofu 250g pieczarek szklanka zielonego groszku 400ml mleczka kokosowego sól, czarny pieprz makaron ryżowy Sposób wykonania: Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Na rozgrzanym woku rozgrzewamy olej kokosowy i podsmażamy około pół minuty posiekany w cienkie plasterki czosnek. Dodajemy sos Sambal Oelek(...)dalej przesmażamy aż zmiękną. Dolewamy mleczko kokosowe i zmniejszamy ogień. Gdy pieczarki zmiękną a sos stężeje doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Serwujemy z dodatkiem makaronu ryżowego
Pyry na Gazwyrabiać chwilkę,aż ciasto będzie elastyczne..Podzielić na dwie ,lub trzy części ,rozwałkować .Kroić za pomocą maszyny,lub noża. Zagotować we wrzącej osolonej wodzie 2-3 minuty,mieszając makaron.:Makaron będzie al dente
w mojej kuchniTRUDNOŚĆ: średnie -CZAS: 30-60 minut -PORCJE: 4 Fasolowy przysmak z patelni pół opakowania makaronu 2 laski kiełbasy (dowolna) 1 cebula 1 słoiczek papryki czerwonej marynowanej 1 puszka białej fasoli pieprz, sól, przyprawa do potraw pół litry bulionu drobiowego Pokrojoną w kostkę kiełbasę podsmażyć przez chwilę na patelni. Następnie dodać do niej poszatkowaną drobno cebulę(...)dodać na patelnię. Całość chwilę podsmażyć i zalać bulionem. Przyprawić do smaku. Przykryć patelkę i podsmażać do wyparowania wody, co jakiś czas mieszając. Pod koniec dodać wcześniej ugotowany makaron w lekko osolonej wodzie. Podawać ciepłe, posypane poszatkowaną zieleniną
Gotuję Testujęmięsa ,wrzucamy borowika pokrojonego w paski. przykrywamy i dusimy do miękkości. Grzyby można zamienić na inne, jakie tam mamy lub lubimy. Jarmuż oddzielamy od łodygi rwiemy na kawałki.Makaron gotujemy al dente i wprost z wody przekładamy na patelnię z mięsem. Posypujemy skórką, pieprzem i dokładnie mieszamy, aby dokładnie pokrył się sosem powstałym z resztek wody jaka spłynęła(...)makaronu i smaków z masła i smażonego mięsa. Na koniec dodajemy pomidorki ( można je pokroić) i jarmuż. Przykrywamy na chwilę aby wszystko razem się zagrzało. Z tą solą to już według uznania, ale słone spaghetti i z masła doskonale wystarczą. Prosty, szybki i bardzo smaczny posiłek w trzy kwadransy, a może i krócej
Dieta moja pasjaProsta, smaczna i pożywna sałatka makaronowa. U mnie w domu zawsze są chętni na taką sałatkę. Szybko się robi i szybko znika. składniki: 250 g makaronu, u mnie rurki Malma 1 duży długi świeży ogórek 1 słoiczek papryki konserwowej ( o pojemności 0,5 l) 300 g chudej wędliny 3 łyżki posiekanej natki pietruszki majonez Makaron ugotować al'dente. Przelać wodą
Monia miesza i gotujegotowania. Zupa curry z krewetkami i dynią porcja dla 3 osób Składniki: 200 g krewetek (mogą być zamrożone) 1,5 szklanki upieczonej, pokrojonej w kostkę dyni 70 g makaronu ryżowego cienkiego 3/4 szklanki mleka kokosowego 750 ml bulionu warzywnego 2 łyżeczki startego imbiru 1/4 łyżeczki chilli 2 ząbki czosnku 1 duża cebula 1 łyżeczka kurkumy 4 łyżki sosu rybnego(...)wszystko razem wymieszać. Wlać bulion, mleko kokosowe, dodać sos rybny, sos sojowy i lekko do smaku dodatkowo posolić. Wymieszać. Zagotować. Dodać krewetki i gotować około 2 minuty. Dodać makaron ryżowy i pozostawić pod przykryciem na około 5 minut. Spróbować i ewentualnie dosolić. Podawać. Smacznego
Jaglusiaśrednie marchewki; Pęczek natki pietruszki; 200 g koncentratu pomidorowego; 200 ml słodkiej śmietanki 30 lub 36 % (tzw. kremówki); 2 łyżki mąki pszennej; 2 łyżki masła; Sól; Pieprz. Dodatkowo: Makaron (u mnie nitki cięte, Lubella); Drobno posiekana natka pietruszki do oprószenia po wierzchu. Sposób przygotowania: Makaron ugotować w osolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Przelać na sicie zimną
Gospodyni Miejskaniebieską pleśnią) Oliwa z oliwek Sos orzechowy: ¾ szklanki bulionu drobiowego 100 g serka topionego (kremowego) 30 g sera gorgonzola Sól Pieprz ¼ szklanki orzechów włoskich 250 g pełnoziarnistego tagliatelle Pełnoziarnisty makaron gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie, odcedzamy. Filet z piersi kurczaka kroimy na płaty (jak na schabowe). Rozbijamy tłuczkiem, bardzo cienko. Przyprawiamy solą i pieprzem. Gruszkę obieramy i ścieramy(...)sera gorgonzola. Doprawiamy solą i pieprzem. Na końcu dodajemy puder orzechowy (zmielone na pył orzechy włoskie - przy użyciu blendera). Sos dusimy do momentu delikatnego zgęstnienia. Do sosu dodajemy makaron, mieszamy. Na wierzchu układamy pokrojone mięso. Wierzch obsypujemy orzechami włoskimi (połówkami i pudrem). Dekorujemy natką pietruszki
VioletoweKucharzeniepierś z kurczaka jedna trawa cytrynowa 2-3 łyżeczki oliwy sok z połowy limonki kilka listków szpinaku kilka łyżeczek pasty curry 200 ml mleka kokosowego sól pieprz kawałek imbiru makaron ryżowy Przygotowanie Kurczaka kroimy w paski i mieszamy w misce z pastą curry, oliwą, solą i pieprzem. Odstawić do lodówki. Na włoszczyźnie ugotować wywar. Dodać listki laurowe, ziele angielskie, czosnek(...)paseczki kurczaka. Następnie wlać mleko kokosowe i zagotować na małym ogniu. Doprawić solą, pieprzem, sokiem z limonki i opcjonalnie dodatkową łyżeczką pasty curry ( do smaku). Podawać z makaronem ryżowym i posiekanymi listkami szpinaku.. Smacznego
Gaździnka warzyliściach, u mnie mrożony 150ml śmietany 30% 100g serek topiony śmietankowy 1 średni pomidor lub kilka koktajlowych 2 łyżki masła klarowanego do smażenia pieprz, sól do smaku Dodatkowo : ulubiony makaron Przygotowanie: Na rozgrzanym maśle zeszklić drobno pokrojoną cebule, dodać pokrojony w kostkę filet. Chwilę razem podsmażyć, dodać szpinak. Następnie serek topiony. Na koniec dodać pokrojonego w kostkę pomidora (koktajlowe tylko(...)połowy) oraz śmietankę. Wymieszać i chwilę dusić do połączenia składników. Doprawić do smaku. Podawać z ulubionym makaronem
W garach u Gosi