makarony - 24536 przepisów (strona:708/1636)

Ramen, czyli japońska zupa z noodlami i pastą miso 187

rwiemy go na kawałki. Zalewamy odrobiną wywaru, żeby nie ściemniał. Wywar w garnku gotujemy jeszcze min. 1 godzinę bez przykrycia. Składniki dodatkowe (na 4 porcje): 4 łyżki pasty miso makaron pszenny mie 2 jajka na twardo blanszowane liście sałaty rzymskiej 1 arkusz glonów nori szczypiorek sos sojowy 1. Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (zazwyczaj gotujemy(...)minuty i przelewamy zimną wodą).  2. Do 4 misek dodajemy po 1 łyżce pasty miso. Zalewamy odrobiną przecedzonego wywaru, dokładnie mieszamy. Następnie do każdej miski dodajemy makaron, zalewamy wywarem, dajemy połówkę jajka na twardo, porwanego kurczaka, posiekany szczypiorek, nori pocięte w paski i liść lub dwa sałaty rzymskiej. Jeżeli zupa jest mało słona, każdy może sobie doprawić sosem sojowym

Tajskie smaki
Witam na blogu Chilli, czosnek i oliwa! 179

się urodzić w jednym z krajów basenu Morza Śródziemnego , a nie w Polsce. Nie dlatego, że jestem fanką wylegiwania się na plaży we Włoszech, czy Chorwacji, ale ponieważ lekkie makarony, tapenady i grillowane ryby są mi bliższe niż przysłowiowy schabowy z kapustą. Uważam kuchnię śródziemnomorską za najlepszą kuchnię na świecie , a pisząc tego bloga chciałabym zgłębić jej tajniki i przedstawić(...)takimi maniakami jak ja;) Myślę, że powinnam Wam jeszcze wyjaśnić, skąd się wziął pomysł na nazwę bloga. Chilli, czosnek i oliwa to moje ulubione składniki potraw . Zwykły chleb czy makaron przyprawiony tą „świętą trójcą” staje się naprawdę pyszny. Jak możecie się domyśleć, lubię potrawy aromatyczne i pikantne. Ponadto w kuchni cenię prostotę i wysoką jakoś składników. Mniej znaczy więcej. Spaghetti

Chilli Czosnek i Oliwa
Dieta śródziemnomorska - zasady diety 244

produktów zbożowych powinna być pełnoziarnista i w jak najmniej przetworzonej formie . Zalecane są szczególnie pełnoziarnisty chleb oraz kasze. Grecy jedzą bardzo dużo chleba, nawet do posiłków zawierających ryż czy makaron. Kreteńczycy w latach 50. piekli własny chleb z mąki pszennej lub jęczmiennej, którą mielili w lokalnym młynie. Czerstwego chleba nie wyrzucano tylko zjadano jako paximadi (sucharki). Chleb zawierał dużo otrąb(...)biały chleb spożywano jedynie w czasie świąt i uroczystości. Ponadto jedzono ryż, pszenicę ( xinochontros ), hilopites (jajeczny makaron), oraz ziemniaki. Warzywa i owoce Należy wybierać warzywa i owoce sezonowe, świeże i pochodzące z lokalnej uprawy , a zjadać je w jak najmniej przetworzonej formie. Kreteńczycy uprawiali warzywa na własny użytek w przydomowych ogródkach. Jadali je w prawie każdym posiłku, w bardzo prostej

Chilli Czosnek i Oliwa
Jak zrobić passatę pomidorową (przecier)? 293

ilościach.  Dla mnie takim produktem są pomidory, nie tylko świeże, ale często w postaci pulpy albo sosu, bo wiele moich potraw powstaje właśnie na ich bazie. Sosy do makaronów, gulasze lub choćby fasolka z sosie pomidorowym na śniadanie - nie wyobrażamy sobie z Mężem bez nich naszej codziennej kuchni.  Zimą z oczywistych względów nie korzystam ze świeżych pomidorów, lecz(...)preferujesz. Może to być 15 minut, może też być 1 godz. Oprócz soli możesz dodać do passaty czosnek, zioła i inne przyprawy, uzyskując w ten sposób gotowy sos do makaronu.  Do czego wykorzystać passatę pomidorową? Passata posłuży Wam jako baza do szybkich sosów do makaronu, wystarczy dodać do niej czosnek, zioła, jakieś warzywa czy mielone mięso. Nie ma lepszej

Chilli Czosnek i Oliwa
Cannelloni z mięsem mielonym 248

Cannelloni czekało cierpliwie w swojej kolejce :) doczekało się- jeżeli kochasz lazanię , mięso mielone to ten obiad jest dla Ciebie...Przepysznie kremowy sos , połączony z faszerowanym makaronem to uczta.... Jako ciekawostka- w Katalonii 26 grudnia cannelloni jest faszerowane pozostałym mięsem z Świąt Bożego narodzenia. Kochani, na koniec napiszę Wam- że warto zjeść faszerowane cannelloni- a farsz - to nic innego jak Wasz(...)pieczarek 1 mała cebula 3-4 ząbki czosnku 1 łyżka bazyli suszonej pieprz, sól, 150-200 gr serka philadelfia 2-3 łyżki oliwy z oliwek 12 tub makaronu cannelloni *  kostka parmezanu Składniki na sos pomidorowy znajdziecie tutaj Wykonanie: Pieczarki kroimy w cienkie plastry, szatkujemy cebulę.  Na rozgrzanym oleju smażymy pieczarki i cebulkę- około 5 min. W międzyczasie zaczynamy

Smaki Edyty
Zupa truskawkowa 94

Zupa truskawkowa, czyli wystarczy miec 500 g truskawek, cukier, wode i smietane, no i oczywiscie makaron. Truskawki szypulkujemy, zalewamy woda i stawiamy na ogniu. Po zagotowaniu truskawek, gotujemy je ok 20 min. Potem dodajemy do smaku cukier. Poniewaz ja lubie slodka zupe dodaje ok 10 duzych lyzek cukru. Potem zaprawiamy smietana i odstawiamy, zeby wystygla zupa. W tym czasie gotujemy(...)makaron, wedle przepisu na opakowaniu. Ugotowany makaron rozkladamy na talerze i wlewamy zupe ( najlepiej smakuje na chlodno). Mozna jesc. Smacznego

Klaudynkowa kuchnia
Bitki wołowe pikantne 160

zrazy i postanowiłam zrobić z niego bitki. Bitki wołowe można podawać z kluskami śląskimi, kopytkami, ziemniakami, czy z kaszą, ale jak nie ma innego pomysłu można je podać z makaronem np. muszelki. Bitki wołowe pikantne z makaronem, to inaczej zrazy bite, bardzo je lubimy. 50 dag mięsa wołowego gulaszowego, do smaku sól i czarny pieprz, 3 łyżki mąki, majeranek(...)wołowina jest już miękka), na koniec doprawiamy solą i majerankiem i jeszcze chwilkę dusimy. Jeśli mamy czas to robimy do bitek kluski śląskie, ja nie miałam czasu, więc ugotowałam makaron muszelki, pyszny sos wpływał do środka muszelek. The post Bitki wołowe pikantne appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tagliatelle w sosie czosnkowo-kalafiorowym 199

long as they last. Couldn't you say the same thing about life? Waking Life Składniki: 1 kalafior 1-2 ząbki czosnku 1.5 szklanki mleka sojowego lub innego roślinnego Makaron tagliatelle (u mnie pełnoziarnisty) Oliwa z oliwek lub olej do smażenia przyprawy: pietruszka czosnek pieprz sól opcjonalnie: pieczarki lub inne warzywa Przygotowanie:      Główki kalafiora gotujemy(...)zmięknie. Do blendera wrzucamy kalafior, wlewamy mleko, wsypujemy przyprawy: czosnek, pieprz i sól oraz dodajemy mniej więcej połowę podsmażonego czosnku. Całość miksujemy, aż uzyskamy gęsty, płynny sos. Przygotowujemy makaron zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Do garnka wlewamy pożądaną przez nas ilość przyrządzonego sosu, delikatnie go podgrzewamy. Gdy zacznie się gotować, wrzucamy do niego odcedzony makaron oraz pozostały czosnek

Weganizm infantylny
Spaghetti z pulpecikami 139

pomidorowy 250 ml bulionu 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka papryki słodkiej  1 łyżeczka suszonego rozmarynu garść świeżej bazylii sól i pieprz do smaku  Dodatki: 500 gramów makaronu spaghetti ( ja wolę makaron wstążkę)  ser parmezan starty według uznania lub inny ser żółty starty według uznania Przygotowanie: W misce łączymy mięso mielone z jajkiem, cebulą, czosnkiem, oregano, doprawiamy(...)wrzenia. Smażymy ok 40 min tak aby powstała konsystencja sosu. Do sosu wkładamy usmażone pulpeciki, zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy ok 15 minut. W tym samym czasie gotujemy makaron i przekładamy na talerze, na górze układamy górę sosu z pulpecikami, posypujemy serem i gotowe :) Smacznego

Niezły Młynek
Cannelloni z groszkiem i kukurydzą 150

Składniki - 1 opakowanie makaronu cannelloni - 50 dag mięsa mielonego - 2 ząbki czosnku - 1 puszka kukurydzy - 1 puszka groszku konserwowego - 1 gotowy sos boloński - 20 dag żółtego sera - sól, pieprz ziołowy - zioła prowansalskie - olej Wykonanie Mięso podsmażyć na rozgrzanym oleju, dodać drobno pokrojony czosnek. Kukurydzę i groszek osączyć z zalewy i dodać do mięsa razem z sosem bolońskim. Doprawić do smaku(...)solą, pieprzem ziołowym i ziołami prowansalskimi. Całość farszu pogotować ok.10 minut na małym płomieniu. Rurki cannelloni wypełnić farszem ( makaronu nie gotować ) i ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Po napełnieniu wszystkich rurek pozostały farsz wylać na canneloni oraz posypać startym żółtym serem. Zapiekać  pod przykryciem 30 minut w temperaturze 200 o C Uwaga – sprawdzona rada

Świat Smaku
Świderki z kurczakiem 150

Składniki - 40 dag makaronu świderki - słoik marchewki z groszkiem i kukurydzą - 3 filety z kurczaka - 30 dag pieczarek - 2 łyżki majonezu - natka pietruszki - 1 łyżka oleju - sól, pieprz Wykonanie Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Oprószyć solą i pieprzem. Smażyć na rozgrzanym oleju. Przełożyć do miski. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzić. Warzywa również odcedzić. Pieczarki(...)pokroić w plasterki. Cebulę obrać i posiekać. Razem z pieczarkami podsmażyć na tłuszczu pozostałym po smażeniu mięsa. Dodać mięso oraz warzywa, chwilkę podusić. Całość przełożyć do wysokiego naczynia, dodać makaron i dwie łyżki majonezu. Wymieszać. Natkę pietruszki umyć, wysuszyć i posiekać. Dodawać do potrawy według uznania. Uwaga – sprawdzona rada 1)        na   zimno

Świat Smaku
Zapiekanka z kurczakiem i sosem czosnkowym 998

Składniki - 40 dag makaronu rurki - 3 pojedyncze filety z kurczaka - 2 różnokolorowe papryki - sól, pieprz - oregano, przyprawa do gyrosa - olej - 20 dag żółtego sera - 3 ząbki czosnku - 2 duże jogurty naturalne - 1 łyżeczka cukru - 1 łyżeczka octu Wykonanie Obrać czosnek, posiekać lub przecisnąć przez praskę. Wymieszać z jogurtem, cukrem, solą, pieprzem, oregano i z octem. Sos wstawić do lodówki. Makaron(...)Oprószyć przyprawą do grosa wedle uznania. Usmażyć na rozgrzanym oleju. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, podzielić na dwie części. Makaron wymieszać z mięsem, papryką i ½ startego sera. Wyłożyć do naczynia żaroodpornego, polać sosem i posypać resztą sera. Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 o C Życzę smacznego

Świat Smaku
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, papryką i pieczarkami 540

Składniki - 40 dag makaronu rurki - 3 pojedyncze filety z kurczaka - 30 dag pieczarek - czerwona i zielona papryka - puszka kukurydzy - 10 dag żółtego sera - 100 ml bulionu - sól, pieprz ziołowy - olej do smażenia Wykonanie Makaron ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić. Filet umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Smażyć ok. 10 minut. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w talarki. Paprykę umyć, osuszyć , usunąć gniazda(...)nasienne, pokroić w paski. Pieczarki i paprykę dodać do mięsa. Przesmażyć pod  przykryciem. Dodać bulion, kukurydzę i makaron. Wymieszać, doprawić według uznania. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Posypać startym serem. Zapiekać 20 minut w temperaturze 190 o C Życzę smacznego i zapraszam również na mój kanał na YouTubie  Świat Smaku . Komentarze oraz lajki mile widziane :) Zapraszam także na mój

Świat Smaku