mieć postać gęstego kremu (za sprawą zmiksowanych warzyw, a nie gęstej śmietany czy mąki) lub zawierać nasze ulubione warzywa pokrojone lub w całości albo inne dodatki takie jak kasze, makarony, ryż. Moją ulubioną zupą jest właśnie kremowa zupa pomidorowo-paprykowa. Smakuje doskonale z ryżem, makaronem ale też bez dodatków. Do przygotowania tej zupy potrzebujemy: bulion warzywny (około 2 litry(...)płyn z pomidorów. Następnie miksujemy warzywa blenderem razem z ugotowaną marchewką. Powstałą masę dodajemy do wcześniej ugotowanego bulionu, przyprawiamy solą, pieprzem, ewentualnie papryką chili i cukrem. Podajemy z ryżem, makaronem lub grzankami
Smakowity Blog Kulinarnyfantazji i upodobań. Mogą to by nasze ulubione warzywa, grzyby, mięso, krewetki itd. Podajemy je z sosem lub dipem. Idealne jako przystawka lub przekąska. Składniki: papier ryżowy makaron ryżowy pierś kurczaka sałata papryka czerwona papryka żółta ogórek sos sojowy sól, pieprz olej sezamowy Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania kurczaka. Pierś kurczaka kroimy w cienkie plasterki, przyprawiamy solą, pieprzem(...)sosem sojowym i smażymy kilka minut na oleju sezamowym. Gotujemy makaron ryżowy, zgodnie z opisem na opakowaniu. Warzywa kroimy w wąskie słupki. Gdy mamy już przygotowane wszystkie składniki możemy przystąpić do zwijania sajgonek. Papier ryżowy moczymy kilka sekund w ciepłej wodzie i wykładamy na blat lub deskę. Układamy na nim zwinięty liść sałaty, kawałek papryki, ogórka, plasterek mięsa z kurczaka
Smakowity Blog Kulinarnyukładu odpornościowego, zmniejszając stan zapalny w organizmie i łagodząc objawy infekcji. Jest daniem występującym w każdej części świata. W Azji do bulionu gotowanego przez wiele godzin dodaje się, oprócz makaronu wieprzowinę, kaczkę, kurę albo owoce morza, a także świeże dodatki: kiełki soi, chili, kolendrę, trawę cytrynową, sok z limonki. W mojej kuchni często pachnie gotującym się rosołem z kury, który(...)podaję tradycyjnie z makaronem. Jest to ulubiona zupa moich dzieci. Jednak czasami lubię poeksperymentować i przygotować rosół na bazie ryb lub owoców morza. Do rybnego rosołu pasuje zarówno makaron, grzanki jak i pierożki tortellini, które wzbogacą jego smak. Takie pierożki można przygotować też jako dodatek do innych zup. Mój krem z dyni z takimi właśnie pierożkami podbił serca i podniebienia
Smakowity Blog KulinarnySkładniki: 1 brokuł 30 dkg makaronu rurki lub świderki 1 nieduża papryka czerwona 1/2 puszki kukurydzy ok 20 dkg wędliny np. szynka 1 mała cebula ok 1 szkl śmietany 18 % 25 dkg sera żółtego sól pieprz bazylia, zioła prowansalskie Wykonanie: Ugotować makaron al dente w lekko osolonej wodzie. Zahartować i odcedzić. Brokuła podzielić na różyczki, obgotować 3 min , przelać(...)zimną wodą Rozgrzać olej na patelni, dodać pokrojoną cebulę, oraz paprykę pokrojoną w paski. Podsmażać ok 5 min.Następnie dodać pokrojoną wędlinę .Wszystko smażyć jeszcze 5 min. Makaron przełożyć do miski, dodać podsmażoną cebulę z wędliną, kukurydzę, sól i pieprz. Wszystko wymieszać.Na końcu dodać brokuły i delikatnie wymieszać. Przełożyć do naczynia ( u mnie blaszka wyłożona papierem do pieczenia
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaCiekawe połączenie surowych pieczarek z kurczakiem i warzywami. Do tego makaron - u mnie taki z zupek chińskich, ale można użyć dowolnego - idealnie sprawdzi się taki do rosołu. Sos na bazie majonezu. Szybka, prosta i idealna np na kolację andrzejkową. Podana w szklankach pięknie prezentuje się na stole. Składniki : *5-6 surowych pieczarek * łyżka soku z cytryny * zupka chińska lub makaron(...)ugotowany al dente * 2 pomidory rzymskie * 4 ogórki korniszony * gotowana pierś z kurczaka * 2 łyżki majonezu * sól, pieprz świeżo mielony Przygotowanie : Zupkę chińską zalać wrzątkiem, tak by tylko przykryć makaron, dodać przyprawy bądź przyprawić pod swój smak. Odstawić do wystygnięcia. Kurczaka porwać na kawałki, pomidory i ogórki pokroić w paseczki. Pieczarki obrać, pokroić w pół plasterki, skropić sokiem z cytryny
Magiczne Życie Martypora 1 malutki seler 1 mała cebula 1 liść laurowy 1 ziarnko ziela angielskiego 1,3 l wody 200 g umytych, obranych pieczarek 1 łyżka masł a 100 g makaronu, np. muszelki 1/2 łyżeczki cukru (opcjonalnie) 3 łyżki śmietany 18% sól, pieprz +świeża pietruszka do posypania 1. Warzywa obieramy. Do garnka wkładamy 1/2 marchewki (resztę odkładamy na później), pietruszkę(...)płyn wyparuje. 3. Odłożoną marchewkę i kawałek selera ucieramy na tarce o dużych oczkach i wrzucamy do przecedzonej zupy. Dodajemy również pieczarki. Gotujemy 5 minut, po czym wsypujemy makaron i gotujemy do miękkości (dzięki gotowaniu makaronu bezpośrednio w zupie, puści trochę "kleju" i zagęści naszą pieczarkową). 4. Śmietanę rozprowadzamy w kilku łyżkach zupy i wlewamy do garnka. Doprawiamy solą
My Culinary Artstartego imbiru 1 jajko 2 ząbki czosnku 10 sztuk małego papieru ryżowego 3 łyżki sosu sojowego 0,5 łyżki oleju sezamowego 1 łyżka natki pietruszki 1/4 pora 200 g makaronu sojowego lub ryżowego 10 suszonych grzybów mun (gotowane około 6-7 min) Przygotowanie: Na patelni zeszklić drobno posiekaną cebulkę, dodać drobno posiekany czosnek, imbir, startą ta drobnych oczkach tarki marchewkę(...)oraz pokrojonego w cieńke paski pora. Smażyć przez około 2-3 minuty. Dodać mieśo i smażyć aż do całkowitego usmażenia. Wystudzić i przełożyć do dużej miski. Ugotować makaron, ostudzić, osuszyć oraz drobno pokroić. Do miski dodać natkę, sos sojowy, olej sezamowy, posiekne grzyby mun, makaron, jajko i wymieszać. Papier ryżowy wkładać na około 15 sekund do ciepłej wody, wykładać
cooklifepapryka 1 świeży ogórek 1/2 cebuli czerwonej puszka kukurdzy 3 łyżki majonezu sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Pierś pokroić w drobną kostkę, opruszyć solą i pieprzem, usmażyć. Surowy makaron pokruszyć i wrzucić do miski razem z przyprawami. Ogórka umyć, pokroić w kostkę, paprykę w 2 cm paski, cebulę w cieńkie pióra i dorzucić do makaronu. Kukurydzę, ostudzonego kurczaka również(...)dorzucić do makaronu. Całość wymieszać, dodać majonez, doprawić solą i pieprzem i ponownie wymieszać
cooklifeSpaghetti pangrattato to makaron z chrupiącymi okruszkami chleba lub bułką tartą. Danie jest przykładem tego, że wystarczy kilka prostych składników, aby uzyskać zaskakujący efekt. Polecam Składniki: 300 g spaghetti 1 szklanka okruszków chleba (czerstwy chleb rozdrobniony malakserem lub bardzo drobno pokrojony) 1/2 łyżeczki suszonej papryczki chilli 3 ząbki czosnku 1 pęczek natki pietruszki skórka z 1 cytryny(...)parmezan sól, pieprz Przygotowanie: Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek i wrzucamy okruszki chleba, czosnek i chilli. Smażymy do uzyskania złotego koloru. Dodajemy ugotowany al dente makaron, startą skórkę i sok z cytryny, drobno posiekaną natkę pietruszki i 2 łyżki oliwy. Mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Nakładamy na talerz i posypujemy startym parmezanem. Smacznego
Oryginalny smakczerwonego wina. Ragu alla bolognese jest jednym z najbardziej popularnych i aromatycznych włoskich sosów, który przez długie i powolne gotowanie zawdzięcza swój wyborny smak. Podaje się go z makaronem typu tagliatelle. Składniki: 500 g mielonej wołowiny 100 g boczku 2 łodygi selera naciowego 1 duża marchewka 1 cebula 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina 1 puszka pomidorów pelati 2 łyżki koncentratu(...)dusić pod przykryciem przez około 1/2 godziny. Potem wlać mleko i dusić kolejne 1 i 1/2 godziny od czasu do czasu mieszając. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z makaronem tagliatelle i posypanym parmezanem. Smacznego
Oryginalny smakpestek winogron 3 ząbki czosnku 200 g szpinaku (użyłam mrożonego, rozdrobnionego) 200 g gorgonzoli 400 ml. śmietanki 18% sól pieprz Przygotowanie: 1. Szpinak rozmrozić i odsączyć z wody. 2. Makaron ugotować al dente. 3. Na dużej patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojonego w kosteczkę kurczaka, posolić go i smażyć na dużym ogniu, aż się lekko zarumieni. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek(...)jeszcze chwilkę podsmażać. Zmniejszyć gaz na najmniejszy i dolać śmietankę. Wymieszać i gotować, aż sos zgęstnieje. Dodać 3/4 gorgonzoli i doprawić solą i pieprzem. Ugotowany makaron przełożyć do sosu i delikatnie wymieszać. Gotowe danie nałożyć na talerz i udekorować resztą pokrojonej w kosteczkę gorgonzoli. Smacznego
Oryginalny smakpierś duża cebula kapusta pekińska 2 zupki chińskie (rosół) 1 surowa papryka czerwona 1 zielony ogórek puszka kukurydzy pieczarki ok. 20-30dag (ja to pominęłam) majonez Przygotowanie: Makaron z zupek chińskich pokruszyć i wrzucić do miski razem z tym proszkiem co jest w środku. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i usmażyć - dodać gorące do makaronu i zamieszać. Pierś(...)kurczaka pokroić w kostkę i też usmażyć na oleju - dodać do makaronu i cebuli - mieszamy. Z papryki usunąć środek z nasionami, ogórek obrać,pieczarki ugotować i odcisnąć z wody - pokroić w kostkę dodać do miski. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Kapustę poszatkować. Dodać majonez i dokładnie wszystko zamieszać. Smacznego
charlotte gotujeNajlepszy, co tu dużo mówić :) Idealny do rosołu, u mnie w domu często go się robi kiedy są jakieś uroczystości, ponieważ rodzinka bardzo lubi swojski makaron, albo wtedy kiedy po prostu zostanie nam ciasto z lepienia pierogów ;) Nie będę podawała dokładnych składników, ponieważ zawsze robię "na oko" i w sumie wszystko zależy też od tego ile tego makaronu chcemy uzyskać(...)ugotowaniu przelewamy zimną wodą :) PS. 1. Pamiętajcie aby wodę do mąki dodawać stopniowo 2. Ciasto nie może być też bardzo twarde, bo taki też wyjdzie makaron po ugotowaniu :) Smacznego
charlotte gotujeSkładniki: 200 g makaronu Czaniecki , 1 podwójną pierś kurczaka, 1 papryka, 1 puszka kukurydzy Develey , 400 ml kremówki, 2 jajka, 20 g żółtego sera, sól, pieprz, zioła prowansalskie,. Przygotowanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie ok. 10 minut i odcedzamy. Pierś kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Przyprawiamy solą i pieprzem. Podsmażamy nie niewielkiej ilości tłusczu. Do ostudzonego(...)makaronu dodajemy podsmażoną pierś kurczaka, pokrojoną w kostkę paprykę i odcedzoną kukurydzę. Wszytko mieszamy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Jajka roztrzepujemy i wlewamy do nich kremówkę. Dodajemy szczyptę soli i pierzu. Zalewamy zapiekankę sosem i posypujemy startym żółtym serem i ziołami prowansalskimi. Pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach
Aga w kuchni