Jako, że sezon na szparagi w pełni, dzisiaj proponuję wykorzystanie ich z połączeniem makaronu. To bardzo pyszne danie, a co najważniejsze proste – makaron ze szparagami i suszonymi pomidorami. Tym razem nie gotujemy szparagów, a smażymy je na patelni z dodatkiem czosnku. To sprawia, że są one chrupkie i aromatyczne… po prostu pyszne! Musicie spróbować Czytaj więcej → Artykuł MAKARON
greengoodiesprzepis to kolejny dowód na to, że makaron z sosem nie musi być nudny. Wprost przeciwnie! Może być intrygujący jak makaron z pesto z pistacji, tajemniczy jak makaron z pastą z oliwek i awokado lub oryginalny, jak dzisiejszy pieczarkowy strogonow. Gęsty sos pełen smaku pomidorów, z nutką goryczy(...)sprawą sosu sojowego, pefrekcyjnie otulający makaron i pieczarki. Czy trzeba
Vegan Tastewersja smakuje! Tym razem zrobiłam ją w wersji letniej czyli z cukinią i moimi ulubionymi zielonymi szparagami, sezon na nie jest krótki aż żal nie korzystać, a szparagi z makaronem smakują zawsze, polecam Wam w tym wydaniu. Składniki na 3-4 porcje/ 30 dag makaronu spaghetti 25 dag boczku 25 dag zielonych szparagów 2 cukinie 2 cebule 4 ząbki czosnku(...)oraz cebulkę, zeszklić, po paru minutach dodać szparagi i cukinię, smażyć pod przykryciem aż będą prawie miękkie. Doprawić do smaku solą i pieprzem. W tym czasie ugotować makaron. Odcedzić, nie przelewać wodą. Jajka wbić do miski, wlać śmietankę roztrzepać na jednolitą masę, wymieszać z połową startego drobno parmezanu. Do warzyw dodać gorący makaron wlać sos trzymać chwilę
Wanilia i Kardamonnich pastę z łososiem w sosie śmietanowo – koperkowym. Wyszła pyszna. Była tak smaczna, że zniknęła błyskawicznie. Koniecznie spróbujcie ją zrobić u siebie w domu. Polecam. Składniki: • 400 g suchego makaronu typu wstążki • 150 g wędzonego łososia • 500 ml śmietanki 36% • 1 średnia cebula • 2 ząbki czosnku • 2 pełne łyzki posiekanego koperku (może być mrożony) • sok z cytryny do smaku • olej(...)sól • biały pieprz Sposób przygotowania: 1. Makaron gotować według przepisu na opakowaniu. 2. W tym czasie na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i podsmażyć cebulę drobno pokrojoną w kostkę. 3. Do cebuli dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Zeszklić. 4. Dodać wędzonego łososia, rozdzielonego widelcem na kawałki. Uważać, aby nie było ości. Podsmażyć. 5. Wlać śmietankę, dodać koperek. Wymieszać i zagotować
W mojej kuchnikolejna ciekawa odsłona makaronu bez kalorycznych sosów. Dla wielbicieli szparagów i łososia to strzał w dziesiątkę. Składniki na tagliatelle z łososiem i szparagami (3 porcje): makaron tagliatelle 200 g wiązanka zielonych szparagów łosoś 300 g kilka świeżych listków bazylii cebula ząbek czosnku sól pieprz łyżeczka soku z cytryny Łososia umyć i ułożyć na papierze do pieczenia. Polać sokiem z cytryny(...)Włożyć do piekarnika nagrzanego na 190 stopni na 15 - 20 minut. Po łososiu (jego zmianie koloru) bardzo łatwo można rozpoznać czy jest już gotowy czy nie. W międzyczasie ugotować makaron w osolonej wodzie. Szparagi pokroić w mniejsze kawałki i wrzucić do gotującej się osolonej wody na 5 minut. Wyłowić, przelać zimną wodą. Na patelni podsmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę
Karola gotujeDzisiejsze danie to duet włosko-hiszpański, czyli klimaty bardzo bliskie mi, jeśli chodzi o kulinarny gust. Wyszło niezłe danie, a ja nie mogę się doczekać kolejnych dań z chorizo! Makaron z pieczarkami, szpinakiem, oliwkami i chorizo/ 2 porcje Składniki: 200 g makaronu penne rigate (rurki skośne) 4 garście malutkich pieczarek 4 garście szpinaku baby 100 g chorizo 2 ząbki czosnku(...)łyżki startego parmezanu/grana padano 1/3 szklanki czarnych oliwek 2 łyżki oliwy z oliwek sól do smaku Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Czosnek obieramy i kroimy na plasterki. Pieczarki dokładnie myjemy i osuszamy. Kroimy na plasterki. Chorizo przekrawamy wzdłuż na pół, a następnie kroimy w grubsze plasterki. Na patelnię wylewamy oliwę
Moja smaczna kuchniaDzień dobry :-) Sezon na szparagi się zaczął, u mnie oprócz małej lejdi wszyscy jemy i lubimy. Tym razem z makaronem razowym, boczkiem i suszonym pomidorem. Do tego dużo tartego parmezanu. Mniam, mam nadzieję, że Wy też bardzo lubicie szparagi i skorzystacie z przepisu :-) Miłego dnia :-) Składniki: makaron u mnie penne razowe pęczek szparagów 1 opakowanie boczku w plasterkach kilka suszonych(...)pomidorów 100 ml śmietanki 30% oregano sól pieprz parmezan 1. Makaron gotujemy al'dente. Ja szparagi umyłam, odcięłam twarde końcówki i również podgotowałam w wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru. Po podgotowaniu ostudziłam. 2. Boczek kroimy w paseczki, tak samo pomidory. 3. Boczek podsmażamy na suchej patelni bez dodatku tłuszczu, bo wytopi się nam go trochę z boczku właśnie. Dodajemy
kruche babeczkiDzisiejsze danie to duet włosko-hiszpański, czyli klimaty bardzo bliskie mi, jeśli chodzi o kulinarny gust. Wyszło niezłe danie, a ja nie mogę się doczekać kolejnych dań z chorizo! Makaron z pieczarkami, szpinakiem, oliwkami i chorizo/ 2 porcje Składniki: 200 g makaronu penne rigate (rurki skośne) 4 garście malutkich pieczarek 4 garście szpinaku baby 100 g chorizo 2 ząbki czosnku(...)łyżki startego parmezanu/grana padano 1/3 szklanki czarnych oliwek 2 łyżki oliwy z oliwek sól do smaku Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Czosnek obieramy i kroimy na plasterki. Pieczarki dokładnie myjemy i osuszamy. Kroimy na plasterki. Chorizo przekrawamy wzdłuż na pół, a następnie kroimy w grubsze plasterki. Na patelnię wylewamy oliwę
Moja smaczna kuchniacukier, 100 g orzechow włoskich, 90 g świeżo startego sera (parmezan, pecorino) Szpinak umyć, osuszyć. Zblendować z sokiem cytrynowym, olejem i orzechami włoskimi. Doprawić do smaku solą i cukrem. Makaron ugotować al dente. Na patelnię wlać pesto, włożyć odcedzony makaron i wymieszać. W przypadku gdyby sos był za gęsty, dodać trochę wody z gotowania makaronu. Przed podaniem posypać serem. Jeżeli(...)następnie w paski. Przesmażyć do wytopienia tłuszczu. Na boczek wyłożyć odcedzone spaghetti, wlać pesto i wymieszać. W przypadku gdyby sos był za gęsty, dodać trochę wody z gotowania makaronu. Przed podaniem posypać serem. zastawa
królestwo garówczasie niestety mięknie. Ten fakt może być nieco rozczarowujący, jednak… pomimo braku chrupkości boczku, całość dalej fajnie smakuje. Opcje wykończenia sałatki pozostawiam do indywidualnego wyboru, można dodać do makaronu trochę wytopionego tłuszczyku z boczku, albo po przestudzeniu wszystkich składników wymieszać je z majonezem. Obie wersje są fajne, choć obie są kaloryczne;) Wszyscy Ci, którzy dobrze mnie znają, wiedzą(...)jednak wybieram opcję z majonezem;) Nie musi go być dużo, ale lubię jak jest;) ok. 250-300 g makaronu np świderki 200 g boczku w plastrach (u mnie 2 op. surowego z Sokołowa) 2 pęczki rzodkiewek 2 dymki kilka łyżek ziaren słonecznika sól, pieprz opcjonalnie 1-2 łyżki majonezu Makaron gotujemy w osolonej wodzie na al dente. Odcedzamy. Na rozgrzanej
Smaki Na TalerzuSkładniki: ze strony Kwestia Smaku 150 g makaron chow mein 1 filet z kurczaka 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki oleju 2 małe cebulki dymki, posiekane 1/2 brokuła mała czerwona papryka 1/3 puszki kukurydzy 1 łyżka sezamu Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, mój gotował się 3 minuty. Odcedzić, przelać wodą. Kurczaka pokroić w kostkę, doprawić solą i pieprzem(...)kurczaka. Smażyć 2 minuty. Dodać cebulę i smażyć kolejną minutę. Dodać pokrojona w kostkę paprykę oraz podzielonego na różyczki brokuła. Smażyć kolejne 3 minuty. Pod koniec dodać kukurydzę. Dodać makaron i smażyć jeszcze 1 minutę. Sos teriyaki: 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu ryżowego 2 łyżki wody 1 łyżka syropu klonowego 1/2 łyżki imbiru (użyłam sproszkowanego) 1 starty ząbek
Moja Galeria Smakumoim guście, a jednak myliłam się. Dzisiaj nie mogę wyobrazić sobie życia bez zielonych szparagów, są pyszne! Spaghetti z zielonymi szparagami i parmezanem / 1 porcja Składniki: 1 porcja makaronu spaghetti kilka łodyżek zielonych szparagów 4 łyżki lub więcej startego grana padano lub parmezanu 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Szparagi myjemy. Osuszamy. Odłamujemy zdrewniałe(...)białe i jasnozielone końcówki. Każdą szparagę kroimy na pół. Zagotowujemy wodę na makaron, solimy. Do wody dodajemy makaron oraz szparagi. Odcedzamy. Do makaronu ze szparagami dodajemy oliwę z oliwek. Mieszamy. Doprawiamy do smaku. Podajemy posypane startym grana padano lub parmezanem. Nie kupujmy gotowego, już startego w woreczkach sera, który jest kiepskiej jakości. Warto naprawdę
Moja smaczna kuchniaKolorowa sałatka makaronowa Pyszna, lekka i łatwa w przygotowaniu, kolorowa sałatka z makaronem. Smakuje rewelacyjnie, a do tego pięknie prezentuje się na stole. Idealnie sprawdzi się zarówno na kolację jak i jako drugie śniadanie w pracy albo pyszna sałatka na przyjęcie! Składniki: 200g drobnego makaronu (u mnie makaron orzo – w kształcie ryżu) 3 jajka 10 dkg szynki(...)obieramy i kroimy w kostkę. Szynkę, rzodkiewki i ogórka również kroimy w kostkę *** *** Szczypiorek dokładnie myjemy, osuszamy i drobno siekamy *** *** Paprykę czerwoną kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu *** ***Majonez mieszamy z jogurtem i przeciśniętym czosnkiem. Do sałatki dodajemy sos majonezowy, mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem *** *** Do czasu podania sałatkę przechowujemy
Blog z ApetytemDanie dla siebie 👩 (jednej GŁODNEJ 🤪 osoby) przygotowałam, bo wielką ochotę na pak choi miałam. Czosnek na patelni 🥄 🥘 zeszkliłam, do miseczki przełożyłam, a na tym oleju pak choi wysmażyłam. Ugotowany makaron penne 🍝 dodałam, przemieszałam 🥄 , a na środek jajko wbiłam 🍳 i całość doprawiłam. Białko podsmażyłam, a żółtko do rozlania pozostawiłam. Całość parmezanem 🧀 posypałam i już się z wielkim smakiem zajadałam 😋 . Składniki(...)choi, 1 jajko, ½ główki czosnku (całe ząbki), olej rzepakowy do smażenia, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, suszony lub świeży koperek, ser parmezan. Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente i odcedzamy. Czosnek dzielimy na ząbki i obieramy. Pak choi kroimy po długości na plastry. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju rzepakowego podsmażamy
Moniki SmakołykiJeśli lubicie czosnek, mam dla Was propozycję na makaron, z masłem czosnkowym i podsmażoną marchewką. Proste i bardzo aromatyczne danie. Składniki (2 porcje): 1 kg marchewki około 8 łyżek oliwy sól pieprz 1 czubata łyżeczka oregano 1 czubata łyżeczka ziół prowansalskich 50 g masła 3 duże ząbki czosnku 160 g makaronu spaghetti lub bavette(...)zioła prowansalskie. Całość mieszamy. Marchewkę odgarniamy na bok i bezpośrednio na patelnię dodajemy, przeciśnięte przez praskę, ząbki czosnku. Czosnek podsmażamy około 3 minuty. W międzyczasie, w osolonej wodzie, gotujemy makaron. Do marchewki dodajemy odcedzony makaron i całość mieszamy, aby masło z czosnkiem dokładnie go otoczyło. Smacznego
Smak mojego domu