Uwielbiam makarony! Nie tylko dlatego, że lubię je jeść, ale tez za to, że są z reguły tak proste i szybkie w wykonaniu, a jednocześnie dają szeroką możliwość pofantazjowania :) Nie wyobrażam sobie też życia bez smaku curry, które dotychczas było u mnie zazwyczaj mięsnym osobnym daniem podawanym z dodatkami typu ryż. Postanowiłam połączyć jedno i drugie, i dlatego tym razem(...)piątkowy obiad, sięgając jedynie po to co znajdowało się w mojej lodówce, podałam wegetariański makaron curry. Jest to danie lekkie, na bazie jogurtu - czyli nie takie straszne dla naszej figury ;), a z pewnością zdrowe za sprawą warzyw, z których przecież grzech nie korzystać kiedy jest na nie sezon. Składniki: 1 czerwona papryka 1 mała cukinia garść groszku* ok. 200g makaronu
Nie do chrzanu!Uważajmy, aby nie podgrzewać ich zbyt mocno, ani tez nie trzymajmy na patelni zbyt długo. Ma powstać z nich kremowy sos, a nie jajecznica. SKŁADNIKI / 2PORCJE 160 g makaronu spaghetti 25 g masła 1 cebula 3 ząbki czosnku 100 g boczku (wędzonego lub parzonego) 250 g kurek 2 jajka 25 g tartego parmezanu 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól(...)świeżo zmielony czarny pieprz WYKONANIE Makaron gotujemy al dente w lekko osolonym wrzątku, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zachowujemy 200 ml wody z gotowania, odcedzamy. Jajka myjemy, sparzamy wrzątkiem i wbijamy do miseczki. Roztrzepujemy widelcem ze szczyptą soli oraz połową tartego parmezanu. Boczek kroimy w cienkie plastry, a następnie w drobną kostkę. Cebulę drobno siekamy, czosnek ścieramy na tarce
cool and mintysłoik pomidorów pelati bez skórki LaSelva 1 łyżeczka cukru sól, pieprz Farsz: 3 łyżki oliwy z oliwek LaSelva 5 ćwiartek z kurczaka przyprawa do kurczaka Dodatkowo: 11 płatów makaronu lasagne LaSelva 3 szklanki tartego sera (cheddar, ricotta, mozzarella) Kurczaka smażymy w przyprawie do kurczaka, następnie oddzielamy od kości i grubo siekamy. W szerokim rondelku smażymy cebulę i czosnek(...)tego gęsty aromatyczny sos. na koniec należy go zblendować, doprawić do smaku i dodać posiekaną bazylię. Na dnie naczynia do zapiekania rozsmarowujemy odrobinę sosu, na sos układamy warstwę surowego makaronu, na nią ponownie sos, a także mięso z kurczaka i ponownie sos. Przyszedł czas na drugą warstwę makaronu, sos, mięso, sos i ponownie makaron. Na górę ponownie smarujemy resztę naszego
MamaOskarkaWystarczy pesto przygotować, makaron ugotować, połączyć składniki i zajadać makaronowe smakołyki. Pesto można wcześniej zmiksować, do lodówki schować i w dowolnym czasie obiad przygotować. Składniki: 250 g makaronu spaghetti, sól do smaku, pesto: 100 g świeżej rukoli, 80 g łuskanego słonecznika, ok. 50 – 70 ml oleju rzepakowego, sok z cytryny do smaku, 10 szt. całych zielonych oliwek(...)smaku), pieprz, ser i całość krótko miksujemy. Kawałeczki ziaren powinny być w pesto wyczuwalne. Jeśli potrzeba można doprawić solą, ale dopiero na samym końcu, ponieważ oliwki ją zastępują. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente i odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy pesto, dodajemy gorący makaron i mieszamy. Wystarczy przed podaniem oprószyć serem i danie jest gotowe
Moniki SmakołykiDzisiaj wyjątkowo nie ma niczego słodkiego bo nie samym słodkim człowiek żyje ;) Za to jest propozycja na dość tani i szybki w przygotowaniu obiad, makaron w sosie serowo brokułowym. Wielkim plusem tego dania jest to, że przygotujemy go w krócej niż pół godziny ! Składniki na 2 osoby: 1 małe drzewko brokuła 1-2 ząbki czosnku 200 ml śmietanki 30 % około(...)sera żółtego (np. edamski, możemy też użyć pół na pół z np. serem wędzonym i danie nabierze całkiem innego smaku) szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz do smaku odpowiednia ilość makaronu np. świderki na dwie osoby oliwa zwykła lub smakowa do smażenia (ja używam po trochy czosnkowej i chilli) 1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. 2. Brokuł dzielimy
Gotowanie...to proste !razu przekierowuję Was do sklepu, gdzie można ten produkt nabyć LINK . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Powracając do przepisu, jest on bardzo prosty, do wykonania w jednej patelni. Wystarczy ugotować makaron, na drugiej podsmażyć cebulkę i łososia, zalać śmietaną i gotowe. Proste prawda? Co ważne zawierające mnóstwo Omega-3. Ten składnik jest krytycznie pomijany przez wiele osób, które nie zdają sobie(...)ryby nie zapełni zapotrzebowania organizmowi tej witaminy. Wartość odżywcza 1 porcji: 517 kcal B 28 g W 57 g T 20 g Składniki na 2 porcje: ▸140 g makaronu (u mnie kukurydziany) ▸ 200 g łososia wędzonego ▸ 5 łyżek śmietany 18% ▸ 1 większa cebula ▸ łyżka oleju ▸ koperek Przygotowanie: 1. Makaron gotujemy. 2. Cebulkę
Zdrowie i pysznie na talerzuProste i szybkie danie dla chorizożerców. Szczerze mówiąc - uwielbiam tę kiełbaskę! Ma charakterystyczny zapach i smak, który bardzo mi odpowiada. A jeżeli Wam również to koniecznie musicie spróbować tego makaronu. Składniki na 2 porcje: Makaron pełnoziarnisty/kukurydziany 1 kiełbaska chorizo 1/2 czerwonej cebuli 5 pomidorów suszonych w oliwie 1 łyżka oliwy z pomidorów suszonych Parmezan Przygotowanie: Makaron gotujemy(...)dente. Cebulę i pomidory kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na łyżce oliwy z pomidorów suszonych. Dodajemy pokrojone chorizo. Mieszamy z makaronem i posypujemy świeżo startym parmezanem
CzarnawisienkaPrzypadkowo wpadłam na ten przepis, a że miałam niewykorzystaną cukinię, to przyrządziłam taki makaron na obiad. To fajny pomysł na smaczny obiad. Składniki: 200 g makaronu spaghetti 150 g salami 75 g żółtego sera 2 małe cebulki 1 mała cukinia 1 łyżeczka świeżego tymianku 2 jajka sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. 2. W międzyczasie(...)cebulkę drobno posiekać, lekko zrumienić na oleju na patelni. 4. Jajka wymieszać z tartym żółtym serem, tymiankiem, dodać też trochę soli i pieprzu. 5. W dużej misce wymieszać ugotowany makaron, pokrojone w kostkę salami, zrumienioną cebulkę i mieszankę jajeczną. Całość przelać do naczynia żaroodpornego posmarowanego masłem, piec w 180 st.C przez 30 minut. Smacznego! Inspiracja: Wiem
Kuchnia domowa Aniwyglądają naprawdę uroczo! :) Liście buraka liściowego smakują zupełnie tak, jak liście zwykłego buraka często przerabianego na botwinkę (zapewne każdy zna ich smak). Miałam w lodówce pesto, a w spiżarni makaron. Postanowiłam te łatwe danie nieco urozmaicić i dodać mu chrupkości i charakteru. Potrzebujemy: 3 plastry boczku wędzonego 6-7 liści buraka liściowego 1/2 słoiczka pesto z orzechami włoskimi i papryką(...)Jamie Oliver , u mnie ze sklepu Amus 250 g makaronu spaghetti Jamie Oliver , u mnie ze sklepu Amus Makaron gotujemy wg wskazówek producenta. W międzyczasie na patelni podsmażamy boczek pokrojony w kosteczkę. Pod koniec dodajemy posiekane liście buraka liściowego. Gorący makaron wsypujemy do boczku z burakiem liściowym, dodajemy pesto i dokładnie mieszamy. Niezwłocznie podajemy. Wioleta Gargula
MamaOskarkaPyszna makaronowa wariacja- z makaronem z cukinii, 'oszukanym' sosem carbonara, chrupiącą szynką i ziarnami. Dlaczego oszukany sos? Ponieważ oryginalny sos carbonara przygotowywany jest z żółtek, a w tym przypadku wykorzystana jest tylko śmietanka, która po podgrzaniu tworzy aksamitnie kremowy i delikatny w smaku sos 😋 2 porcje: * cukinia- 220 g * makaron spaghetti- 200 g * szynka szwarcwaldzka- 80 g * cebula- 1 mniejsza(...)typu julienne, aby powstały nitki spaghetti. Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę z drobno pokrojoną szynką, a następnie dodać spaghetti z cukinii i smażyć 2-3 minuty. W międzyczasie ugotować makaron (al dente!). Ugotowany odcedzić, zostawiając 1/3 szklanki wody, przełożyć na patelnię z cukinią i szynką. Wlać wodę pozostałą z ugotowania makaronu oraz kremówkę, doprawić solą oraz pieprzem i podgotować
Kraina Miodem Płynącaroku zachęca do eksperymentowania ze świeżymi warzywami. Nie pozostaje nam więc nic innego jak korzystanie z dobroci tego co daje nam natura i próbowanie nowych smaków. Tradycyjny włoski makaron z bakłaż anem i pomidorami Składniki na 2 osoby : 1 duży bakłażan albo 2 małe 1 szkl. passaty pomidorowej ½ opakowania makaronu spaghetti 3-4 ząbki czosnku(...)kroimy na plastry a następnie na cieniutkie paseczki i smażymy na rozgrzanej oliwie (można wcześniej lekko posolić i chwilę poczekać aż zmięknie). Pod koniec smażenia dodajemy ocet i zioła. Makaron gotujemy al dente. Na oddzielną patelnię wlewamy 1 łyżkę oliwy, wrzucamy drobno pokrojony czosnek i papryczkę chili, chwilę smażymy na małym ogniu, dodajemy passatę i podgrzewamy do momentu aż woda
Moja Mama GotujeDziś Polecam --- Makaron z tuńczykiem z domowym pesto na ciepło ❤ ❤ ❤ Idealna propozycja na obiad , kolację czy w formie sałatki. Uwielbiam takie szybkie propozycje na obiad czy kolację. Zapraszam również do polubienia mojej strony na FB https://www.facebook.com/gotowaniepatki/ ,będzie mi bardzo miło ;) A teraz przepis : Składniki dla 2 osób: Pesto: 8 suszonych pomidorów w zalewie 3 łyżki słonecznika(...)szklanki tartego sera najlepiej twardego 1/3 szklanki oleju z zalewy z suszonych pomidorów 1/3 papryczki chilli Sól i pieprz do smaku Pozostałe składniki: 200 g dowolnego makaronu 1 puszka tuńczyka w oliwie lub oleju 10 dag sera żółtego tartego 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki Sól i pieprz do smaku Szczypta cukru Przygotowanie: 1. Składniki pesto ,dokładnie blenduje
Gotowanie Patkistartego parmezanu 40-60 ml oliwy extravergine d'oliva 5 listków bazylii 5 listków mięty s ó l, pieprz 400 g makaronu (w przepisie użyłam makaronu razowego typu fusilli) 20-30 g startego parmezanu **** INGREDIENTI (4 porzioni) Pesto di melanzane 3 melanzane 50 g di mandorle senza buccia 30 g di parmigiano grattugiato(...)minut. Upieczone bakłażany odstawiamy do wystygnięcia . Ostudzone bakłażany przekrawamy na pół, łyżką wyjmujemy miąższ, umieszczamy na sitku i odciskamy z nadmiaru wody. W międzyczasie gotujemy makaron al dente. Do blendera wrzucamy migdały, listki mięty i bazylii, starty parmezan oraz miąższ bakłażana; doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko blendujemy na jednolitą masę. Stopniowo dodajemy
La grande e la piccola cuocaNowy tydzień zaczynam makaronem z warzywami i kiełbasą, nie ma co się przemęczać od poniedziałku, ale coś pysznego musi być :) W sklepach i ogródkach pojawia się coraz więcej warzyw, które aż chce się jeść. Ja też nie mogę im się oprzeć i staram się je przemycać gdzie się da. W tym daniu nie jest to trudne, bo wiele warzyw będzie(...)niego pasowało, a gdy już się wymieszają tworzą bardzo smakowity, kolorowy talerz :) Składniki na ok. 4 porcje: 400 g makaronu żytniego 1 brokuł 4 kiełbaski typu śląska 1 czerwona cebula 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 średnia cukinia sól, pieprz i słodka wędzona papryka mielona natka pietruszki Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Brokuł umyć, podzielić na różyczki
Simply Foodzagospodarować i oto jest. Aromatyczne danie, które robi się w oka mgnieniu. Zachwyca smakiem i prostotą. Proporcje na dwie osoby. Składniki 400 g mięsa z ugotowanych żeberek 125 g makaronu chow mein 1 garść grzybów mun 1 ząbek czosnku 2 cm świeżego imbiru 3 łyżki sosu sojowego 50 ml oleju z orzechów arachidowych 1/2 strąku zielonej papryki 2 łyżki pędów(...)bambusa 2 łyżki kiełków fasoli mung 2 łyżki sosu ostrygowego 1 łyżeczka cukru palmowego Przygotowanie Mięso z ugotowanych żeberek oddzielamy od kości, kroimy w kostkę. Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Grzyby zalewamy wrzątkiem, po 10 min odcedzamy i kroimy w paski. Czosnek oraz imbir siekamy. Paprykę kroimy w paski. Szalotki siekamy. Pędy bambusa i kiełki fasoli odcedzamy
R'n'G Kitchen