dolewamy do sosu, uważając by go za bardzo nie rozrzedzić. Do sosu dorzucamy klopsiki i całość chwilę gotujemy, Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą tymianku. Podajemy z kaszą gryczaną, grubym makaronem lub ziemniaczanym puree. Mnie najbardziej smakują w towarzystwie kiszonych lub konserwowych ogórków. Smacznego dnia
Ratunku obiadmnie tak wyszło, z czego bardzo się cieszyłam. Tak przygotowane pierogi musimy jeszcze ugotować. W tym celu do sporego garnka nalewamy wodę, porządnie solimy (mniej więcej tak, jak na makaron) i doprowadzamy do wrzenia. (W czasie, kiedy czekamy na wodę, możemy usmażyć sobie skwarki z boczku.) Pierogi wrzucamy na wrzątek i gotujemy ok. 3-4 min. Podajemy z podsmażonym boczkiem
Ratunku obiadpierwszy blog kulinarny, który poznałam. 8. Twoja ulubiona potrawa to? Powtórzę to, co napisałam już wcześniej. Nie mam jednej. Naprawdę, nie potrafię wybrać. Kocham domową pizzę, makarony, risotta i sałatki, a jeśli chodzi o słodkości, to domowy budyń oraz ciasta z kremem. Jeśli już musiałabym coś wybrać, to stawiałabym jednak na łososia w papilotach z masełkiem cytrynowym i pieczone
Ratunku obiadpomidorowego przyprawy: sól morską, świeżo mielony czarny pieprz, 1-2 łyżeczki cukru (opcjonalnie i tylko jeśli pomidory są bardzo kwaśne) do podania: kaszę gryczanę, kuskus, brązowy ryż lub pełnoziarnisty makaron (co tam akurat macie pod ręką) świeże zioła do posypania gotowego dania (u mnie bazylia) olej do smażenia Cebulki siekamy w kosteczkę, szczypiorek kroimy dość drobno. Dymki oraz szczypior łączymy
Ratunku obiadrzadki, zagęszczamy go 2 czubatymi łyżeczkami mąki rozprowadzonymi w 1/3 szklanki wody. Pamiętajmy jednak, że po dodaniu mąki, gulasz trzeba jeszcze raz zagotować. Podajemy z ugotowanymi ziemniakami, kaszą, makaronem, kopytkami, kluskami śląskimi, kuskusem lub świeżym pieczywem. Dowolność jest duża, a wszelkie urozmaicenia nawet wskazane :) Smacznego! PS1. Nie udało Wam się zjeść wszystkiego na raz? Został zarówno gulasz, jak i ugotowane
Ratunku obiaddoprawiamy. Mój lunch do pracy gotowy :) Leczo podajemy jako samodzielną potrawę, np. w towarzystwie pełnoziarnistego pieczywa lub jako dodatek do mięs. Smakuje wyśmienicie również z ryżem, kaszą czy razowym makaronem. Można także podać do niego upieczone na złoto ziemniaczki. Dowolność jest duża. Ogranicza nas jedynie własny smak i kulinarna fantazja. Polecam serdecznie
Ratunku obiadpomocna. Można w niej znaleźć przepisy dla niemowlaków i dla dzieci do trzeciego roku życia, dietę bezglutenową; jest także "Ściąga praktycznej kucharki", a w niej np. przepis na domowy makaron, biszkopt czy tortille. Jestem z niej zadowolona. Wypróbowałam kilka przepisów, a to jeden z nich: Obiadek z kalafiora: Składniki na 2 porcje po ok. 200 ml: 1/2 pietruszki; 1/2 marchewki
Miksturownikteż najczęściej same jabłka używam, ale z truskawkami jest jeszcze lepsze:) W ogóle przy Montignacu polubiłam tego typu dania, które kiedyś nie istniały prawie dla mnie. Taki ryż albo makaron z serem jadłam raz na 100 lat. A teraz bywa, że codziennie
Zdrowa Kuchnia Sowywielce udanym debiucie w zapiekaniu makaronu postanowiłam znów zrobić jakąś zapiekankę. Tym razem miałam do wykorzystania piersi z kurczaka i serek mascarpone. Nigdy nie używałam serka do dań nie-słodkich i pomyślałam, że poszukam jakiegoś przepisu do wypróbowania. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyTakiej kombinacji jeszcze nie jadłam! Jadam ryż na słodko i makaron, ale kaszy gryczanej jeszcze nie. A nawet powiem więcej, że za kaszą gryczaną nie przepadam i jem ją bardzo rzadko. Tymczasem dzisiaj miałam ochotę na słodki obiad i jednocześnie zostało mi pół opakowania ugotowanej kaszy. Wpadło mi do głowy, że może spróbować takiego połączenia...? Składniki na 1 osobę
Zdrowa Kuchnia Sowydodać do zupy :) ren-ya 2011/11/25 09:07:12 Lazur uwielbiam i jadłam go już na niejeden sposób (choć najbardziej smakuje mi ze śmietaną i pieprzem, jako sos do makaronu), ale w zupie jeszcze nie kosztowałam. A ponieważ, gdy zaczynają się chłody my też życzliwiej na zupy patrzymy, to koniecznie muszę posmakować tego połączenia:) zawsze.oliwek 2011/11/26
Zdrowa Kuchnia Sowymajonezem, zielonym ogórkiem oraz dużą ilością czosnku i koperku. Gorące ziemniaki plus zimny dip to było pyszne! Jak zaczęłam stosować odżywianie wg Metody Montignaca to ziemniaki zamieniłam na makaron;) Teraz wracam powoli do dań z ziemniakami, robiłam ostatnio pyszne placki ziemniaczane z dodatkiem marchewki i sosem z gorgonzoli, a dzisiaj właśnie pieczone ziemniaki z pastą z makreli. Przepis na takie
Zdrowa Kuchnia Sowyrobię i uwielbiam :) diablica66 2012/02/09 21:44:26 Świetny przepis, chętnie go wypróbuję. Gość: BeeSweet, dye171.neoplus.adsl.tpnet.pl 2012/02/09 23:26:27 Musze spróbować bardzo fajny przepis ,jadłam ciecierzycę tylko z makaronem. ugotujmy 2012/02/10 09:14:34 pyszny pomysł do schrupania! Gość: Pokolorowana, 89-79-138-225.dynamic.chello.pl 2012/02/10 13:57:18 Wypróbowałam ale trochę przesadziłam z przyprawami wiec nieco mi twarz
Zdrowa Kuchnia SowyZłapałam się na tym, że jaglanki z truskawkami dotąd nie robiłam; jadłam z ryżem i makaronem, a z kaszą nie. Więc nadrabiam i drugi dzień pod rząd się zajadam i na pewno nieprędko skończę;) Takie danie to ja mogę jeść na śniadanie, na obiad, na deser, a także na kolację:) Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowyostry. Oto moje danie - zrobiłam frytki inaczej - smażona marchewka, seler i cukinia - maczane w sosie LUTENICA. Polecam sos jako dodatek do gulaszy warzywnych i mięsno-warzywnych, sosów do makaronu, ryby po grecku, dań z grilla. Moja opinia: Jako że kocham ostrą kuchnię, sos LUTENICA przypadł moim kubkom smakowym do gustu. Jest słodko - ostry, z wyraźnym posmakiem grillowanej papryki
kolorowotorcikowo