makarony - 24536 przepisów (strona:1173/1636)

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów. 190

pomidory i podsmażamy jeszcze przez kilka minut. Wywar odcedzamy i przecieramy do niego na sitku o drobnych oczkach pomidory. Doprawiamy solą, pieprzem oraz cukrem i dodajemy śmietanę. Podajemy z makaronem lub ryżem. Smacznego

Symfonia smakowa
MULE W BIAŁYM WINIE 139

gotowanie spowoduje,że mule stwardnieją. Jak tylko zaczną się otwierać wiadomo, że są gotowe. Oczywiście można je przyrządzać na wiele sposobów  dusić, marynować, zapiekać. Pyszne są z pomidorami,makaronem,chilli. Ten przepis  jest szybki, prosty i pyszny. W sosie można maczać grzanki! Pychota! Smacznego!  Polecam również ZAPIEKANE MULE Z MASŁEM CZOSNKOWYM

potrawyregionalne
PULPETY W SOSIE CHRZANOWO KOPERKOWYM 161

śmietanę. Wszystko dokładnie wymieszałam i potrzebną ilość dodałam do pulpetów. Pogotowałam jeszcze chwilę i gotowe. Pulpety można podawać z różnymi kaszami np.gryczaną,jęczmienną, bądź wedle uznania z makaronem. Smacznego

potrawyregionalne
SAŁATKA Z RUKOLI Z KOZIM SEREM 170

nazwą Rokietta Siewna. Rukola ma bardzo mało kalorii (20 g rukoli to tylko 5 kcal) Ma przyjemny lekko orzechowy smak, można używać jej do  sałatek,zup,twarogów,sosów,makaronów. Idealnie komponuje się z innymi sałatami,mozzarellą i oliwą z oliwek. Warto spożywać ją dla zwiększenia odporności, zapobiega anemii i osłabieniom. Jest bogatym źródłem wielu witamin i minerałów

potrawyregionalne
ROLADKI Z KURCZAKIEM JARMUŻEM I KAPARAMI 176

plasterek sera. Zawijałam i spinałam wykałaczkami. Smażyłam roladki z obu stron na złoty kolor. Smaczne i zdrowe!   dla lubiących   j a r m u ż  polecam MAKARON Z JARMUŻEM W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM ZUPA KREM Z BROKUŁ I JARMUŻU

potrawyregionalne
ZUPA KREM Z BROKUŁ I JARMUŻU 165

bardzo łatwo przyrządzić. Bułkę pokroiłam na małe kawałeczki. Podpiekłam na suchej patelni. Posypałam ziołami prowansalskimi,granulowanym czosnkiem z odrobiną soli. Polałam niewielką ilością oliwy z oliwek. Smacznego! Zapraszam na MAKARON Z JARMUŻEM W SOSIE ŚMIETANOWO SEROWYM

potrawyregionalne
KURCZAK Z WARZYWAMI W MLECZKU KOKOSOWYM 154

Danie obiadowe idealne z ryżem, kaszą kus kus bądź makaronem. Pachnące imbirem i mleczkiem kokosowym. Warzywa możecie użyć dowolne, wedle gustów. Składniki: udka z kurczaka marchewka pietruszka seler naciowy szklanka bulionu cebula czosnek kawałek świeżego korzenia imbiru puszka mleczka kokosowego 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego lub przecieru z pomidorów olej masło curry słodka czerwona papryka sól Udka z kurczaka obrałam

potrawyregionalne
PIZZA Z ANCHOIS 143

europejskiej.  Przez intensywność smaku i słoność, anchois są używane wyłącznie jako dodatek lub przyprawa do potraw. Nadają smaku każdej potrawie, doskonale komponują się z chlebem, jajkami, awokado i makaronem. Różni się sposób podawanie tej ryby, np. w Rosji popularna jest wędzona, we Francji i Włoszech — świeża, na Dalekim Wschodzie — suszona. W Hiszpanii filet z sardeli podaje się na kromce

potrawyregionalne
ŁOSOŚ SMAŻONY W SEZAMIE 191

wyjęłam z marynaty i obtoczyłam w ziarnach. Smażyłam go w niewielkiej ilości oleju przez około  5-10 minut w zależności od grubości ryby. Łososia można podawać z dowolnym makaronem i surówką. Smacznego

potrawyregionalne
SURÓWKA Z KOPREM WŁOSKIM ROSZPONKĄ I PRAŻONYMI PESTKAMI SŁONECZNIKA 163

chrupiąca i soczysta. Niedoceniany przez nas koper włoski zwany fenkułem,  dostarcza  wielu  składników mineralnych i witamin. Z koprem włoskim przyrządzałam już: KURCZAK Z FENKUŁEM I KAPARAMI MAKARON Z FENKUŁEM Składniki: bulwa kopru włoskiego połowa świeżej czerwonej papryki 2-3 garście roszponki dymka szczypiorek 2 łyżki pestek słonecznika/dyni sól pieprz odrobina ostrej papryki Ja nie dodałam

potrawyregionalne
ZUPA Z CIECIERZYCY 188

Całość zmiksowałam.   Można dodać od razu całość soczewicy i zmiksować wszystko. Ja chciałam jednak poczuć całe ziarna. Dodałam pozostałą część do zmiksowanej zupy.   Można podawać zupę z makaronem lub jeść jako zupę krem. Smacznego! Polecam również zupę z   soczewicy z wędzonymi żeberkami

potrawyregionalne
KRÓLIK W ŚMIETANIE 193

pokrojoną w kostkę cebulę.     Przełożyłam do cebuli królika.   Wlałam wodę,przykryłam i dusiłam około godziny. Pod koniec wlałam śmietanę.    Królika można podawać z makaronem, ziemniakami lub kaszą. Smacznego

potrawyregionalne
WCZESNOJESIENNA MINESTRONE 166

zupę aż warzywa były miękkie. Jeśli uznacie,że jest zbyt gęsta  wlejcie jeszcze trochę bulionu albo  wywaru z gotowania fasoli ( jeśli ją używaliście). Minestrone idealnie smakuje z makaronem. Ja go nie użyłam, ale bez niego jest równie pyszna. Można go dodać bezpośrednio do zupy. Poczekajcie aż się w niej ugotuje. Albo, jeśli chcecie ugotujcie go oddzielnie

potrawyregionalne
QUINOA czyli KOMOSA RYŻOWA 144

osób pozostających na diecie bezglutenowej.  Pyszne są domowe chleby, wypiekane na zakwasie, z dodatkiem mąki z komosy ryżowej.   Komosa ryżowa może być serwowana podobnie jak ryż, makaron czy ziemniaki,  niektórzy prażą ją dodając do muesli lub sałatek. Za każdym razem jednak należy ją dokładnie opłukać pod bieżącą wodą,  ze względu na saponiny znajdujące się

potrawyregionalne
DOMOWY ROSÓŁ Z WIEJSKIEJ KURY 231

przez około 1,5 godziny aż mięso będzie miękkie.     Po tym czasie wyjęłam warzywa i kurę. Można jeszcze dodać soli i pieprzu do smaku. Podawałam z ugotowanym makaronem ( lub ziemniakami wedle gustu).     Jeśli lubicie to posypcie rosół natką pietruszki, zjedzcie ugotowaną marchewkę  i pyszne ugotowane mięsko z kury. Smacznego!    A z ugotowanych warzyw

potrawyregionalne

Proponowane wyszukiwania