Sałatka ze szpinakiem i truskawkami to orzeźwiająca, lekka propozycja na szybka przekąskę. Trzeba przyznać, że w takim towarzystwie szpinak smakuje wyśmienicie i nawet osoby, które za
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!surimi i czosnkiem Sałatka z krewetkami i różowym sosem Sałatka ze świeżym ananasem i kurczakiem Sałatka makaronowa z brokułem i kukurydzą Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1 szklanka suchego makaronu risini 1 puszka kukurydzy 1 czerwona papryka 1/2 małej czerwonej cebuli 1/2 małego brokuła 2-3 łyżki majonezu 2-3 łyżki gęstego naturalnego jogurtu 1 łyżeczka musztardy sok z cytryny(...)sól pieprz posiekana natka pietruszki Wykonanie: Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Po ugotowaniu przelewamy zimną wodą, odcedzamy. Brokuły dzielimy na różyczki, wkładamy do miski i zalewamy wrzątkiem. Po 3 minutach wodę odcedzamy i przelewamy brokuły zimną wodą, odstawiamy do odcedzenia. Cebulę kroimy w piórka, a paprykę w drobną kostkę, kukurydzę odcedzamy Do dużej miski wrzucamy wszystkie składniki sałatki
Kulinarne przygody Gatitypuszka pomidorów krojonych (400g) 140g tuńczyka z puszki 1 ząbek czosnku 1 łyżka natki pietruszki 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru pieprz do smaku 160g makaronu spaghetti olej WYKONANIE: 1. Na niewielkiej ilości oleju zeszklić czosnek, dodać natkę pietruszki i oregano. 2. Całość zalewamy pomidorami, dodajemy sól, cukier i pieprz, gotujemy około 15-20 minut(...)koniec dodajemy tuńczyka z puszki odsączonego z oleju. Całość mieszamy. 4. Makaron gotujemy al dente, możemy do posypania dania użyć natki pietruszki i parmezanu
Dziś Ja gotujemoże w ogóle nie przyszła :) Pozostaje pytanie co z tym zrobić. Idealne do tego są zapiekanki makaronowe, jednak jest jedna rzecz która mnie w nich niesamowicie irytuje - wyschnięty makaron na górze. Aby temu zapobiec najlepiej go czymś przykryć. Postanowiłem wybrać się na tzw. Kuchnię Społeczną. Dla niewtajemniczonych, to najlepszy sposób, aby się dobrze najeść, przy małym wkładzie. Polega(...)chcecie, albo, zamiast płacić możecie przynieść jakąś potrawę, która zasila pulę. Zasadniczo Kuchnie są wegańskie, dlatego taka też musi być potrawa, z tym, że może to być też hummus, makaron z koncentratem albo ryż z ketchupem. Znacie powiedzenie, że amatorskie zespoły muzyczne są tak dobre jak dużo mają znajomych? Tu jest podobnie. Jeśli podejdziecie do sprawy zbyt ambitnie i będziecie
Kryzysowa Książka KucharskaPowinniśmy wykonywać ją cierpliwie i dokładnie, uważając, aby nie przypalić warzyw, lecz tylko delikatnie je zezłocić (uzyskać drobne, ładnie zrumienione kawałki). Gotowy, gorący sos mieszamy z ugotowanym al dente makaronem i posypujemy tartym parmezanem, lub w wersji wegańskiej jego roślinnym zamiennikiem. Można zapasteryzować: gorący sos wkładamy do wyparzonych słoików (np. wyjętych prosto ze zmywarki), zakręcamy i na 30 minut wkładamy(...)zagęści się, a soczewica będzie zupełnie miękka. W połowie gotowania dodajemy posiekaną natkę pietruszki i mleko, jeśli używamy. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku. Podajemy z makaronem spaghetti. Przed podaniem posypujemy tartym parmezanem, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i listkami bazylii
cool and mintyząbki czosnku 1 średnia cebula 2 łyżki oliwy z oliwek – lub innego tłuszczu do smażenia 200 g śmietany 30% + do podania ulubiony dodatek: ziemniaki, kasza lub makaron Wykonanie: Ziemniaki ugotuj. Cebulę pokrój w drobno kostkę, czosnek posiekaj lub przeciśnij przez peraskę. Polędwiczkę oczyść z błon, pokrój w 1 cm plastry. Szparagi przepłucz pod wodą, osusz i odłam zdrewniałe końce(...)Gotuj 5 minut co jakiś czas mieszając. Gdy mięso będzie miękkie – dodaj posiekany koperek. Całość wymieszaj i wyłóż na talerze. Podawaj z ulubionymi dodatkami – ziemniakami, kaszą lub makaronem. Smacznego! Artykuł Polędwiczki ze szparagami i suszonymi pomidorami w kremowym sosie śmietanowym pochodzi z serwisu Moja Pasja Smaku
Moja pasja smakuzielonego ogórka. Zamiast filet z kurczaka możemy użyć dowolnej wędliny lub szynki konserwowej. Przyprawa w formie suszonych pomidorów z czosnkiem wzbogaca cały smak sałatki. 1,5 szklanki kolorowego makaronu świderki 4 jajka 1 pęczek szczypiorku 1 zielony ogórek 6 rzodkiewek 125 g żółtego sera 200 g fileta z piersi kurczaka Przyprawa do mięsa Czosnek granulowany 1 łyżeczka zmielonych suszonych pomidorów(...)czosnkiem Sól, Pieprz 4-5 łyżek majonezu Filet z kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy przyprawą do mięsa i czosnkiem granulowanym. Smażymy na rozgrzanej patelni, studzimy. Makaron gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie, odcedzamy. Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek, drobno kroimy. Ogórka obieramy ze skórki, kroimy w kosteczkę. Ser oraz rzodkiewkę również kroimy w kosteczkę. Szczypiorek bardzo drobno
VioletoweKucharzenierobię dość często, bo jak przychodzimy późno z pracy to i czasu nie ma a zjadłoby się coś pysznego. Dlatego dziś przedstawiam obiad szybki, zdrowy i pożywny. Użyłam tutaj makaronu, tagliatelle z czosnkiem niedźwiedzim, dzięki czemu smak jest jeszcze bardziej wyrazisty. Polecam gorąco. Makaron z cieciorką. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieSkładniki: ok. 300 g fileta z łososia 1 czerwona cebula 3 ząbki czosnku 150 g groszku mrożonego 120 g szpinaku 200 g ugotowanego makaronu pełnoziarnistego sól, pieprz przyprawa do ryb … Czytaj dalej Makaron ze szpinakiem i łososiem
czarrna od kuchniSkładniki: 500 g dowolnego makaronu 190 g zielonego pesto (słoiczek) 1 puszka tuńczyka w kawałkach (w oliwie) 100 g sera żółtego gouda lub grana padano sól, pieprz świeża bazylia Sposób wykonania: Makaron gotujemy al'dente w osolonej wodzie, odlewamy na durszlaku i wrzucamy z powrotem do garnka. Podgrzewamy na małym ogniu, dodajemy pesto oraz odsączonego z oliwy tuńczyka (można
Qchnia po prostumięso i warzywa będą miękkie. Sprawdzić smak i doprawić do smaku. Jak już wszystko jest gotowe dodać liście kapusty i gotować jeszcze 2 minuty. Wyłączyć zupę i dodać makaron, łyżką go przydusić. Makaron zmięknie bez gotowania. Poczekać 1-2 i wtedy zupa gotowa. Sprawdzić smak i doprawić do smaku. Zupka pyszna polecam
Kuchnia PokoleńPołączenie makaronu z delikatnymi flaczkami cielęcymi to strzał w dziesiątkę. Trudno zrobić piękne zdjęcie, ale smak wynagradza. Składniki: 500 g flaczków cielęcych 200 g udźca wołowego 200 g szpondra wołowego 1 pęczek włoszczyzny 1 pieczona cebula 1 łyżka masła klarowanego 2 łyżki mąki 30 g startego sera mozzarella 3 łyżki śmietany majeranek gałka muszkatołowa mielona czerwona papryka 1 łyżka(...)koncentratu pomidorowego 200 g makaronu conchiglioni sól, pieprz Przygotowanie: Flaczki opłukałem . Zalałem wrzącą wodą i gotowałem do miękkości. W tym czasie przygotowałem wywar mięsno-warzywny. Szponder i wołowinę gotowałem w osolonej wodzie. Po 15 minutach dodałem jarzyny, gotowałem kolejne 20 minut. Wywar przecedziłem przez sitko i przelałem do osobnego garnka. Mięso wołowe pokroiłem na drobne kawałki. Gdy flaczki były miękkie
R'n'G KitchenSmak Bangkoku Danie jednogarnkowe, delikatne mięso z udek w pysznym sosie z makaronem. Składniki: · 4 udka z kurczaka · 1 łyżka sosu sojowego · 1 łyżka octu jabłkowego · 1 łyżka oleju sezamowego(...)marchewki · 2 papryki ( żółta, czerwona) · 1 łyżka mąki ziemniaczanej · Makaron gniazdka Sposób przygotowania: 1. Grzyby zalewamy gorącą wodę na co najmniej 30 minut. 2. Udka obieramy ze skórki, wyjmujemy kości i kroimy na małe kawałki. 3. Doprawiamy solą
Kulinarna Chwilasię do orkiszu i maku, a następnie wszystko równomiernie miesza tak, by przeszło swoim smakiem. Lekko ostudzoną kutię należy schować do lodówki. Przepis na kutię – czy ziarna pszenicy zastąpi makaron? Wiele osób utożsamia kutię z tradycyjnym makaronem z makiem. Można ją jednak przygotować w taki sposób, a efekt smakowy będzie równie efektowny. Ponadto ziarno orkiszu posiada w sobie bardzo wiele
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!latin;} 0,5 kg kiszonej kapusty 0,5 kg białej kapusty 2 cebule 40 dag parzonego wędzonego boczku 20 dag cienkiej kiełbasy sól, pieprz mielony, maggi 1 op. makaronu łazanki olej Kapustę białą kroimy w niezbyt dużą kostkę.Kapustę kiszoną odciskamy drobno kroimy. Obie kapusty gotujemy oddzielnie.Białą w osolonej wodzie. Boczek kroimy w większą kostkę, kiełbasę(...)dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę. Smażymy aż cebula się zeszkli a wędliny przyrumienią. Kapusty odcedzamy, łączymy i dodajemy do nich boczek i kiełbasę z cebulką. Mieszamy, doprawiamy. Gotujemy makaron (nie za miękko). Dokładnie odcedzamy i łączymy z kapustą. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i wkładamy łazanki. Zapiekamy ok 30 minut
Co w garnkach piszczy