więc sprawdziłam. I już nigdy nie zrobię pesto według własnego “przepisu”. I pamiętaj, żeby do pesto kupić składniki najlepszej jakości. Poczujesz różnicę! Możesz użyć go klasycznie jako dodatek do makaronu, z odrobiną wody do pieczonych warzyw lub jako farsz do pieczonego kurczaka. Pesto należy do potraw, w których super spisują się zamienniki różnego rodzaju. Przy zachowaniu proporcji, które podane(...)przepisie wypróbuj innych zielonych liści, innych orzechów lub innego sera. Do czego użyć: z odrobiną wody jako sos do pieczonych warzyw klasycznie jako dodatek do makaronu jako farsz do pieczonego kurczaka Dodatki/zamienniki: zielone warzywa liściaste: jarmuż, pokrzywa, buraki liściowe, rukola, szpinak, młoda botwina, natka pietruszki, mięta orzechy: orzechy pini, włoskie, laskowe, migdały, pistacje, pekany, makadami sery: praktycznie każdy twardy
wiecejwarzyw.plpasku łyżeczką nakładaj farsz, przykryj potem paskiem ciasta, brzegi dociskamy i formujemy prostokątne ravioli. Oczywiście pierożki możesz też przygotować w tradycyjny sposób. Ravioli gotujemy we wrzątku, osolonym (jak na makaron) z dodatkiem 1 łyżki oliwy z oliwek. Ravioli gotujemy tak długo jak makaron, u mnie to około 4-5 minut, ja ciasto wałkuje cieniutko! Ravioli wykładamy łyżką cedzakową
SMYKWKUCHNIszpinaku 2 ząbki ząbki czosnku posiekanego 2 łyżki świeżego korzenia imbiru startego 2 łyżki słodkiego sosu sojowego 2 łyżki słonego sosu sojowego 3 łyżki masła orzechowego 500 g makaronu ryżowego ugotowanego 1 szczypta chilli 2 łyżki sosu rybnego Instructions Cebulę podsmażyć, dodać pieczarki, imbir, czosnek, smażyć do momentu zredukowania płynu. Dodać marchew, sosy, chilli i jeszcze chwilę smażyć. Zdjąć(...)ognia dodać masło orzechowe, wymieszać. Makaron ryżowy wcześniej należy zalać wrzątkiem i po 5 minutach odcedzić, pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do farszu, wszystko dokładnie wymieszać i w razie potrzeby doprawić do smaku. Do miski z płaskim dnem nalać ciepłą wodę, papier ryżowy włożyć na kilkanaście sekund do wody, układać na ściereczce kuchennej. Na placek nakładać po łyżce farszu, zawinąć
SprawdzonaKuchnia.plszpinakiem wymieszanym z grzybami to, są to jednak dwie odsłony tego włoskiego przysmaku. Pierwsza propozycja z grzybami, a druga ze szpinakiem . Ciasto do ravioli przygotowałam z klasycznego ciasta na makaron jajeczny. Jest to proste i bardzo smaczne jędrne ciasto o pięknym intensywnym żółtym kolorze. Farsz grzybowy zrobiłam z podgrzybków z dodatkiem twarogu i parmezanu. Zamiast podgrzybków można użyć prawdziwków(...)kawałków, przykryć folią, aby nie wysychało. Blat na którym będziemy przygotowywać pierożki, podsypać delikatnie mąką , mały kawałek ciasta spłaszczyć ręką, a następnie rozwałkować na cienki placek w maszynce do makaronu, jeśli takiej nie macie, rozwałkujcie ciasto wałkiem. Na rozwałkowane, podłużne płaty ciasta nakładać po łyżeczce farszu (można odrobinę więcej, to zależy od foremki jaką posiadacie do wykrawania pierożków) oczywiście
SprawdzonaKuchnia.plproblemu. Pozostałe składniki są ogólnodostępne 🙂 Przygotowanie pesto jest banalnie proste i bardzo szybkie z takim sosem pesto obiad będzie gotowy dosłownie w 10 minut. Tyle czasu trzeba na ugotowanie makaronu. Pesto po przygotowaniu można przechowywać w słoiczku w lodówce, pamiętajcie o warstwie oleju na wierzchu. Smacznego! Print Pesto bazyliowe .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Domowe(...)pesto bazyliowe, czy może być lepszego do makaronu lub kanapek lub pizzy? Course Dodatki Cuisine Italian Keyword bazylia, parmezan Prep Time 10 minutes Total Time 10 minutes Servings 1 Author Anna Ingredients 40 g świeżych listków bazylii 20 g orzeszków piniowych 50 g oliwy z oliwek 1 ząkek czosnku 25 g parmezanu sól pieprz Instructions Do moździerza lub blendera włożyć
SprawdzonaKuchnia.plMakaron z sezonowym przysmakiem - młodą kapustą i boczkiem to tani i pyszny obiad. W czasie gotowania makaronu przygotujesz dodatki i obiad dosłownie w 20 minut ląduje na stole. Polecam, pychota
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Makaron z truskawkami to super propozycja na szybko obiad. Jego wykonanie zajmuje dosłownie kilka minut a smakuje wyśmienicie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Prosty przepis napomoc przychodzi nam gotowe pesto bazyliowe. Patentów na niego jest bardzo wiele, dziś przedstawiam wam najłatwiejszy z możliwych. SKŁADNIKI: 2-3 ząbki czosnku 3 łyżki pesto bazyliowego PONTI 250g makaronu spaghetti drożdże nieaktywne albo parmezan (do posypania) olej sól pieprz WYKONANIE: 1. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy czosnek przeciśnięty przez praskę. 2. Dodajemy ugotowany makaron, pesto, sól, pieprz. Całość dokładnie
Dziś Ja gotujeSkładniki: 150 g ulubionego makaronu 1 puszka tuńczyka w wodzie 200 g mrożonego groszku 200 g mrożonej fasolki szparagowej 1 mała cukinia 150 g jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku 1 … Czytaj dalej Makaron z tuńczykiem
czarrna od kuchniporcje: 150 g makaronu soba lub innego, gryczanego 250 g twarogu chudego 100 g naturalnego jogurtu 1 łyżka miodu 200 g truskawek Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Soba potrzebuje ok. 5-6 minut gotowania. Twaróg kruszymy, mieszamy z jogurtem i miodem. Truskawki kroimy w kostkę. Pozostaje tylko połączyć składniki w idealne danie, które smakuje
KucharzycaSkładniki: 200 g ulubionego makaronu 250-300 g ryby, u mnie 3 szt. kostki z mintaja 1 mały por 1/2 pęczka szparagów 40 g liści szpinaku 2 ząbki czosnku 1 łyżka … Czytaj dalej Makaron w sosie rybnym
czarrna od kuchniJakiś czas temu pokazałam wam spaghetti z cukinii, jako alternatywę dla osób które są na diecie lub nie mogą jest makaronu. Tym razem przygotowałam inną wersję popularnego, włoskiego makaronu mianowicie carbonarę i również z cukinii. Do sosu użyłam serka mascarpone. Powstał pyszny i ekspresowy obiad, oczywiście dla tych co lubią warzywa. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikzawsze znajdę w szafce. I paradoksalnie robię go dość często. Kwaśny smak oliwek z pomidorami, tuńczykiem z puszki i cebulą to bardzo zgrane towarzystwo. Składniki (4 porcje) -400 g makaronu -pół puszki kukurydzy -pół cebuli -ząbek czosnku -2 puszki tuńczyka w oliwie (ok. 360 g) -1 puszka pomidorów krojonych -2 garści zielonych oliwek -suszona bazylia -słodka papryka -sól, pieprz -tarty(...)rozdrobnić widelcem. Kukurydzę odsączyć. Wszystko dodać do cebuli, przesmażyć ok 3 minut mieszając. Całość zalać pomidorami z puszki. Doprawić solą, pieprzem, słodką papryką i bazylią. Poddusić 3-4 minuty. Makaron ugotować al dente. Podawać na ciepło z sosem posypany parmezanem. Smacznego
Zielona KuchniaOstatnio coś mnie “wzięło” na makaron. Ile można jeść risotto? W lodówce miałam nadmiar pomidorów i zero ochoty na sos pomidorowy, tyle samo chęci na pójście do sklepu i zrobienie zakupów. Otwieram zamrażarkę – szpinak, sery są u mnie zawsze, nie umiałabym bez nich żyć. W zamrażarce schab w plastrach – niech będzie! Z tego połączenia lenistwa(...)meat. You don’t have to fry it for a long time cause the pieces are thin. Ostatnią rzeczą do zrobienia jest ułożenie wszystkiego na talerzu – najpierw makaron, potem sos, a na końcu mięso – smacznego! Last thing to do is put it all together on a plate – first the pasta, then the sauce and finally
Martyna Cooks